Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

NHL Draft 2009: Matt Duchene lett a miénk

2009.06.28. 08:56 - Filip89

Szombaton tartották az NHL 2009-es Entry Draftját, miután hajnali 1-től rendezték az első kört, és délután 16-tól a további fordulókat. Következő szösszenetemben a börze érdekességeit, fontosabb eseményeit foglalnám össze.

Colorado Avalanche az előzetes híresztelések ellenére semmilyen cserét nem hajtott végre, megtartottuk mind a hét választási lehetőségünket az eredeti pozícióban, azaz hét játékost draftoltunk (2 center, 2 kapus, 3 hátvéd).

A draft első három kiválasztását tekintve végül nem történt változás, érvényesültek a sablonok: John Tavares lett az 1/1, Victor Hedman a második kiválasztott, és Matt Duchene-re csaptunk le az összesített harmadik pozícióban.

Az első kör választásai:

1. New York Islanders - John Tavares (kanadai, London Knights, OHL, center)
2. Tampa Bay Lightning - Victor Hedman (svéd, MoDo Örnsköldsvik, SEL, hátvéd)
3. Colorado Avalanche - Matt Duchene (kanadai, Brampton Battalion, OHL, center)
4. Atlanta Thrashers - Evander Kane (kanadai, Vancouver Giants, WHL, center)
5. Los Angeles Kings - Brayden Schenn (kanadai, Brandon Wheat Kings, WHL, center)
6. Phoenix Coyotes - Oliver Ekman-Larsson (svéd, Leksand, SEL-2, hátvéd)
7. Toronto Maple Leafs - Nazem Kadri (kanadai, London Knights, OHL, center)
8. Dallas Stars - Scott Glennie (kanadai, Brandon Wheat Kings, WHL, jobbszélső/center)
9. Ottawa Senators - Jared Cowen (kanadai, Spokane Chiefs, WHL, hátvéd)
10. Edmonton Oilers - Magnus Svensson-Paajarvi (svéd, Timra, SEL, balszélső)
11. Nashville Predators - Ryan Ellis (kanadai, Windsor Spitfires, OHL, hátvéd)
12. New York Islanders - Calvin De Haan (kanadai, Oshawa Generals, OHL, hátvéd)
13. Buffalo Sabres - Zack Kassian (kanadai, Peterborough Petes, OHL, jobbszélső)
14. Florida Panthers - Dmitry Kulikov (orosz, Drummondville Voltigeurs, QMJHL, hátvéd)
15. Anaheim Ducks - Peter Holland (kanadai, Guelph Storm, OHL, center)
16. Minnesota Wild - Nick Leddy (amerikai, Eden-Prairie, High-MN, hátvéd)
17. St. Louis Blues - David Rundblad (svéd, Skelleftea, SEL, hátvéd)
18. Montreal Canadiens - Louis LeBlanc (kanadai, Omaha Lancers, USHL, center)
19. New York Rangers - Chris Kreider (amerikai, Andover, High-MA, center)
20. New Jersey Devils - Jacob Josefson (svéd, Djurgardens Stockholm, SEL, center)
21. Columbus Blue Jackets - John Moore (amerikai, Chicago Steel, USHL, hátvéd)
22. Vancouver Canucks - Jordan Schroeder (amerikai, University of Minnesota, WCHA, jobbszélső/center)
23. Calgary Flames - Tim Erixon (svéd, Malmö Redhawks, SEL-2, hátvéd)
24. Washington Capitals - Marcus Johansson (svéd, Färjestads Karlstad, SEL, center)
25. Boston Bruins - Jordan Caron (kanadai, Rimouski Oceanic, QMJHL, jobbszélső)
26. Anaheim Ducks - Kyle Palmieri (amerikai, USA-U18, USDP, jobbszélső/center)
27. Carolina Hurricanes - Philippe Paradis (kanadai, Shawinigan Cataractes, QMJHL, center)
28. Chicago Blackhawks - Dylan Olsen (kanadai, Camrose Kodiaks, AJHL, hátvéd)
29. Tampa Bay Lightning - Carter Ashton (kanadai, Lethbridge Hurricanes, WHL, jobbszélső)
30. Pittsburgh Penguins - Simon Despres (kanadai, Saint John Sea Dogs, QMJHL, hátvéd)


Az első hármat leszámítva viszont már gyakrabban borulgatott a papírforma, ami különösen szembetűnő, hogy a svéd Svensson-Paajarvi lecsúszott a 10. helyig, holott gyakorta top5-ös pozícióba számoltak vele.
Kissé meglepő volt, hogy az Islanders igen komolyan feltradelt De Haan-ért, pedig könnyen akár az eredeti, 26. helyükön is megszerezhették volna a hátvédet, aki bizonyára az 1/1-es Tavares személyes kívánsága volt, lévén korábbi juniorligás klubtársáról van szó.
A 21. és a 22. pozícióba szintén két jóval magasabbra, top10 környékére vált hokis csúszott le, Moore és Schroeder, velük még nagyon jól járhat az őket kiválasztó együttes.
Érdekes még Despres hátraesése is, aki előzetesen a 15. hely környékére volt rangsorolva, végül pedig éppenhogy befért az első körbe.
Ezalatt főleg Ekman-Larsson, Glennie, Holland és Leddy kelt el feltűnően korábban a várthoz képest.


A második körben, a 33. pozícióban a center Ryan O'Reilly-t választottuk ki, míg a 49-en a hátvéd Stefan Elliott-ot. A következő forduló 64. helyén egy újabb hátvédre, Tyson Barrie-re esett a döntés. Majd az ötödik és a hatodik körben egyaránt egy-egy kapust húztunk, Kieran Millan-t és Brandon Maxwell-t, a záró (hetedik) körben pedig a védő Gus Young-ot szereztük meg.

Bővebben a denveriek kiválasztottjairól:

A köztudottan Colorado-szurkoló Duchene fantasztikus idényt varázsolt a legutóbbi szezonban, és az OHL-es Brampton Battalion színeiben az alapszakaszban 57 mérkőzésen 79 pontot (31 gól és 48 assziszt) szórt, miközben +32-t és 12 emberelőnyös, valamint 4 emberhátrányos gólt lőtt. A bajnokság rájátszásában 21 meccsen 26 pontot (14+12) termelt, és csapata csak éppenhogy lemaradt a bajnoki címről. Duchene-t az OHL keleti főcsoportjának legjobb "ütőkezelő" és legjobb "játékmesterének" választották meg. Abszolút Joe Sakic ideális utódja lehet, a személyisége és a kalibere nagyon hasonló, veterán csapatkapitányunk egyébként már döntött jövőjét illetően, és várhatóan a jövő héten jelentheti be, hogy folytatja vagy befejezi pályafutását.

"Hihetetlen érzés, alig vagyok magamnál. Nem akarom elhinni, mintha egy álom lenne az egész. A Colorado a kedvenc csapatom gyermekkorom óta, és most fantasztikus, hogy ők draftoltak. Az is mázli, hogy sokáig nem is választhattak ennyire elől, de pont most, amikor itt vagyok, igen. Nagyon boldog vagyok, hogy hozzájuk kerültem" - mondta a kiválasztását követően az ifjú center. "Nem tudom, mi lesz ez után, majd a klub eldönti mit szeretne. Úgy érzem, a képességeim alapján már készen állok az NHL-re, fizikailag még lehetnék erősebb. Ha ősztől az Avs-ben játszhatnék, az egy álom lenne, de Bramptont is imádom, szívesen maradnék a juniorligában is, ha úgy gondolják, nekem az sem probléma."

O'Reilly-t a legtöbb előzetes lista az első körbe jósolta, meglepetésnek számít, hogy még a második forduló elején meg tudtuk szerezni őt. Az ontariói származású center az elmúlt idényben 68 találkozón 66 pontot (16+50) vágott az OHL-es Erie Otters színeiben, így ott lehetett a liga All-Star gáláján és a CHL Top Prospect Game-en is. A 2007-es OHL Draft 1/1-es kiválasztottja a 2007/08-as bemutatkozó szezonjában 52 pontig jutott, miközben az Év Újoncának választották meg a ligában. Emellett részt vett a 2009-es U18-as VB-n és a 2008-as Ivan Hlinka Emléktornán is, továbbá kimondottan nagy csapatjátékos hírében áll.

A védő Elliott (Saskatoon Blades) a 2008/09-es szezonban a WHL-es mezőny hatodik legponterősebb hátvédje lett 71 mérkőzés alatt megszerzett 55 pontjával (16 gól, 39 assziszt). Ezalatt 8 emberelőnyös gólt és +20-as plusz/mínusz statisztkát ért el - nem mellesleg 93,3 %-os tanulmányi átlagig jutott. Egy évvel korábban a vancouveri születésű Elliott 40 pontot szerzett 67 találkozó során, míg a 2008-as Ivan Hlinka Emléktornán és a 2009-es U18-as VB-n is képviselte a kanadai korosztályos válogatott színeit.

A szerény fizikai adottságokkal rendelkező Barrie a tavalyi idény során 52 pontot (12+40) szállított a Kelowna Rockets játékosaként a WHL-ben 68 találkozón, míg a playoff-ban 22 fellépés alatt 18 pontot (4+14) ért el +18-as plusz/mínusz mellett. Ez előtt, 2007/08-ban 43 pontot szórt a "területi bajnokságban". Édesapja, Len Barrie jelenleg a Tampa Bay Lightning társtulajdonosa, míg nagybátyját 1993-ban a Buffalo Sabres draftolta, aki azonban nem futott be jelentősebb karriert.

A 20 éves Millan a 2008/09-es szezon során az NCAA-bajnok Boston University kapusa volt, s egyetemi újoncként 29-2-3-as mutatót, 1,94-es kapott gól átlagot és 92,1 %-os védési hatékonyságot produkált. Az edmontoni származású portás 89,7 %-os győzelmi hatékonyságával természetesen az NCAA legjobb kapusa lett, míg a kapott gól átlag terén ötödik helyen zárt a honfitársai közötti versenyben. Továbbá jelölték az Év Újonca díjra, és tagja volt a másodikszámú All-Star csapatnak is.

Maxwell az elmúlt két idényt az amerikai Utánpótlás Programban töltötte, és 22-14-1-es győzelem-vereség mutatót, 3,11-es kapott gól átlagot, valamint 89,1 %-os védési hatékonyságot postázott összesítve ezalatt. A floridai születésű kapus a 2008-as kazanyi ifjúsági világbajnokságon 4-0-1-gyel, 2,21-es GAA-vel és 92,6 %-kal segítette bronzéremhez az amerikai válogatottat.

Young tavaly középiskolai csapatában játszott Massachuesetts-ben, és 29 mérkőzésen 34 pontot (5 gól, 29 előkészítés) vállalt, ősztől pedig a Yale University-ben folytathatja karrierjét.

Az NHL-ben a Draft tehát lezajlott, a következő esemény a szabadügynök-piac megnyitása lesz, melyre július 1-jén kerül sor, addig még meg lehet egyezni az UFA-kkal, természetesen a legfontosabb történések összefoglalásával majd jelentkezünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr121212994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

R i c s i · http://senators.blog.hu 2009.06.28. 09:40:51

Ezt kurva jól összehoztad Filip! Ha két kapust draftoltatok, akkor Raycroftnak ennyi nem?

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2009.06.28. 10:04:15

Összeollóztam amiket írtam mostanában az Avs-oldalra kb :P

Raycroftnak amúgyis ennyi, mint ahogy - Sakic kivételével talán (?) - az öszes UFA menni fog várhatóan. Budaj-Gustavsson vagy Budaj-Weiman párosunk lehet jövőre, legalábbis meglepődnék, és hülyeségnek tartanám ha nem így lenne.

Arra volt jó ez a két kapus, hogy tovább növeltük az utánpótlást a posztra: Cann, Delmas, Sauer, Patterson + ők ketten, hát valaki majd csak beválik :)

Tomi_Tanguay 2009.06.29. 12:18:41

Duchene király. A két 2nd is jól néz ki. A többi lehetett volna jobb szerintem.

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2009.07.01. 22:10:39

free-agency-n megszereztük eddig a kapus Andersont!
majd a napokban erről is írok összegzést ;)

Tomi_Tanguay 2009.07.02. 11:37:35

Koci volt a legnagyobb deal :D

Foresz 2009.07.04. 09:05:26

Filip!Az tényleg igaz hogy elcserélték Ryan Smith-t?És ha igen,akkor mi jól jártunk?Nem vagyok valami bennfektes a hoki világában,de figyelemmel szoktam azért kísérni,és ha jól tudom Smith elég jó játékosnak mondható.

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2009.07.04. 10:00:56

@Foresz: Igen. A Los Angeles-be ment. Több, mint 6 milliót foglalt el a capből [itt fix cap van, nem lehet átlépni mint az NBA-ben...], jött helyette két olcsóbb hátvéd, egyik fiatal és tehetséges is, másik kevésbé... mondjuk kurva olcsón ment, de fiatalítanunk kell. Most lett elég helyünk a fizetési sapkában, lehet hogy rámegyünk valami UFA-ra a napokban, vagy csak a jövőre kellett szűkíteni a capen... várható volt egyébként hogy lesz hasonló, mert napok óta Svatost árultuk már.

Foresz 2009.07.04. 10:05:07

@Filip89: De hát ha jól tudom Svatos sem egy kutyaütő,akkor ki marad itt minőségi spíler?Vagy akarnak hozni valami nagyágyút?Meg aztán ha Sakic is marad,az is zsebbe nyúlós lesz,nem?

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2009.07.04. 10:14:01

@Foresz: lehet, hogy hozunk valakit... de itt vannak azért a jó csatáraink: Stastny, Hejduk, Wolski, Jones, Stewart; valószínűleg jön az 1/3-as draft Duchene; Sakic olcsóbban fog aláírni állítólag mert tavaly alig játszott a sérülései miatt; + jönnek a fiatalok: pl. Galiardi, Stoa.
Svatosnak elég gyenge éve volt tavaly újfent...

valószínű, hogy most pár évig szarok leszünk, de fiatalítani kell, van kikre építeni, aztán majd megint jók lehetünk :)

de lehet hogy még erősíteni akarunk a nyáron.

Tomi_Tanguay 2009.07.04. 10:29:46

hát ez kurva nagy szar... még ha Tangst hozzuk vissza, akkor sem szabadott volna Smytht szarért-hugyért elpasszolni. ez szopás, ilyen nincs :(

Foresz 2009.07.04. 10:33:00

@Filip89: Már rátaláltam a Colorado-i hokifórumra,olvasgatok,tanulgatok róla.De úgy látom a hokicsapatnál is az van mint a kosarasoknál,állandó túlköltekezés - a cap-ek tekintetében - aztán folyamatos kapkodás,hogy azt sikerüljön lejjebb szorítani.Lehet ez valami Denver-i betegség,mert mondom,a Nuggets-nél is ez folyik már vagy 3-4 éve.

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2009.07.04. 13:43:08

@Foresz: jövőre ráadásul olyan 5-6 millával csökkenteni fogják a capet, lehet erre spóroltunk...
meglátjuk majd mi lesz a folytatásban, cikket majd akkor írok ide, ha meglesz nagyjából ennek a következménye, mert vagy igazolunk még, vagy mennek mások is el.


eklund (nagy megmondó "szakértő") szerint Tanguay és Kovalev fog jönni :D

Tomi_Tanguay 2009.07.04. 19:51:04

@Filip89: úgy viszont nagyon nagy lenne:) de ez hülyeség, Kovy minek jönne ide.

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2009.07.06. 10:28:36

Addig is a www.coloradoavalanche.gportal.hu oldalon követheti mindenki a Colorado igazolásait, itt majd egy idő után írok egy összefoglalást az eseményekről. ;)


süti beállítások módosítása