Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

Rockies: Szezonkezdés 2012, 1. rész

2012.04.01. 16:00 - Tomi_Tanguay

Azok után, hogy az előző két szezont nagy reményekkel kezdtük és egyik alkalommal se tudtunk bejutni a rájátszásba, ezen a télen a Colorado Rockies vezetősége komoly változtatások mellett döntött. A legutóbbi offseasonben olyan sok mozgás történt a csapat keretében, hogy kénytelen vagyok arról külön beharangozó írásban beszámolni. Az elmúlt hónapokban több olyan játékosról lemondtunk, akiktől évek óta jobb szerelést vártunk, helyettük olyanok érkeztek, akik máshol már bizonyítottak és Denverben is eredményes folytatást remélünk tőlük. Az április 6-i rajtig még több cikket olvashattok a Rockiesról, első előzetesemben a teljes keretet mutatnám be posztonként, kiemelve az érkezőket és a távozókat.

20120330_ajw_ar5_403
Kezdő dobók:

Jelentősen átalakult a rotáció, az egy évvel ezelőtti kezdő ötösből egyetlen ember maradt a mostani évkezdő sorban. Mindenek előtt új ace került a csapathoz, az első számú kezdő SP Jeremy Guthrie lesz mostantól. A rutinos dobó korábban csak AL csapatokban játszott, a Tribe és az O's színeiben általában gyengécske kis csapatban kellett villognia, igazán contender együttesben nem játszott. Sok dolog új lesz neki Denverben, de bízunk a sikeres beilleszkedésben, az előidényben kicsit hullámzó volt, ennél stabilabbnak kéne lennie. Papíron a második ember a veterán Jamie Moyer lesz, a nagy visszatérő lefty minor szerződést kötött a csapattal a ST előtt és annyira meggyőző volt a felkészülési meccseken, hogy helyet követelt magának a keretben. A 49 esztendős örökifjú dobó több fiatal játékosunknak az apja lehetne, ennek ellenére másfél év TJS kihagyás után visszatér és márciusban nagyon jó formát mutatott. Tartok tőle, hogy hosszú távon már nem lehet sokat várni tőle, de hátha hasznunkra lesz még egy ideig. Juan Nicasio tavaly újoncként robbant be év közben a csapatba, nyáron rémisztő nyakcsigolyatörést szenvedett és a pályafutása is veszélybe került. A fiatal dobó csodával határos módon felgyógyult, tavasszal pedig egyre jobb formába került és ő is biztos helyet kapott a rotationben. Reméljük most már semmi félsz nincs benne és ott fogja folytatni, ahol tavaly abbahagyta. Jhoulys Chacin az egyetlen, aki visszatér a 2011es ötösből, csak remélni tudjuk, hogy a tavalyi év második felében látott hullámvölgyet le tudta vetkőzni a téli szünetben. Nagyon tehetséges dobó, de tavaly nyáron megrekedt a fejlődése és egyelőre úgy tűnik, hogy a ST alatt se tudott kellően kiegyensúlyozottá válni. A sor végén található az Ubaldo trade alappillére, Drew Pomeranz. A fiatal balos első teljes szezonjára készül az MLBben, tavaly ősszel az utolsó néhány meccs biztatóan sikerült és a tavaszi időszakban is messze a legjobb dobó teljesítményt hozza az egész csapatból. Bizakodóak lehetünk vele kapcsolatban, még rutint kell szereznie és van miben javulnia, de akár már idén jól teljesíthet, idővel pedig reméljük a franchise ikonjává válik. Jorge De La Rosa nagyszerűen kezdte a tavalyi esztendőt, de májusban könyökszalag-szakadást szenvedett és azóta is tart a felépülése. A rehabilitáció jól halad és ha minden igaz, június környékén számíthatunk rá ismét, szükségünk lesz majd a jó teljesítményére. A tavaly átmenetileg feltűnő nevek közül távozott például Hammel, akit a Guthrie cserébe dobtunk be, a veterán Cook máshova igazolt, G. Reynolds és Mortensen csere áldozata lett, Milwoodot pedig hiába akartuk megtartani, máshova írt alá. A télen néhány hétig a birtokunkban volt a Twinstől szerzett Slowey, de aztán egy relieverért tovább küldtük őt Clevelandbe.


Csere dobók:

A bullpen összeállítását is jelentős változások érték. Haladjunk fentről lefele, vagyis a sor végéről: a legnagyobb újdonság, hogy az eddigi closer Streetet elcseréltük a csoport rivális Padreshez, mivel Rafael Betancourt annyira meggyőzően teljesített helyettesként a sérülései alatt, hogy nem volt már többé szükség a drága és kulcspillanatokban sokszor hibázó Streetre. Beton lesz az új closere a csapatnak, tavaly meggyőző volt az utolsó játékokban, viszont a márciusi meccseken cseppet se volt sebezhetetlen, némi aggodalomra ad okot a szerény formája, de reméljük élesben újra a régi lesz. Segítségére lehet az ifjú Rex Brothers, a jövő nagy closer reménységét egyelőre befejezőnek nem dobjuk be, de a 7-8. inningekben tavaly is gyilkos volt és ezt várjuk tőle 2012ben is. A bal kezes gyorstüzelő nagyon szépen fejlődik, ha folytatódik ebben az ütemben, akkor menet közben könnyen kiszoríthatja még a closert is. A másik fő setupman valószínűleg Matt Belisle lesz, egy évvel ezelőtt nem futott annyira jó szezont, de töretlen a bizalom felé, mivel tudjuk, hogy komoly potenciál rejlik benne és reméljük elő tudja hozni magából. A longman szerepkörre többen is egyenlő esélyekkel pályáztak, végül a ST alatt legjobban teljesítő Josh Outman látszik favoritnak. A lefty az Oaklandtől érkezett a Smith féle cserében, nagyon szépen dolgozott tavasszal a meccsek végén, akár egy-egy inningeket is rá lehet bízni és lehet hogy menet közben kezdőnek is elő fog lépni. Bizonytalan a kerettagsága az Iannettaért megszerzett Tyler Chatwoodnak és a mindig hullámzó Esmil Rogersnek, mindketten hasonló stílusú fiatal dobók, akadnak jó pillanataik, de túl kiegyensúlyozatlanok, talán előbbinek több esélye lesz karriert csinálni a jövőben. Bekerülhet még a névsorba a szertelen tehetség Edgmer Escalona, a tavalyi évad hajrájában bizonyító Josh Roenicke és az újfent gyengén tavaszoló Matt Reynolds (mostantól elég lesz a vezetéknevén szólítani). A szintén Ubaldo cserében érkező Alex White tavaly sérülések miatt nem tudta igazán megmutatni magát, idén tavasszal már több jó meccse akadt, de hosszabb távon még annyira nem bizonyított, a rotációtól egyelőre messze áll és nem kizárt, hogy ő is csak a Triple-Aben fog kezdeni. Biztosan a farmban indítja az évet az Outmannel együtt érkező Guillermo Moscoso, akiben kezdő lehetőség rejlik, de gyenge márciuson van túl és egyelőre a Sloweyért hozott Zach Putnam se tudta igazán megmutatni, hogy az Indiansnál miért tartották őt olyan komoly RP reménységnek. Street mellett távozott az egységből a setupman Lindstrom, maradt mögötte némi üresség, de a Guthrie tradebe kénytelenek voltunk feláldozni őt, abban reménykedve, hogy a sok új reliever közül lesznek néhányan, akik át tudják venni a helyét.




















Belső pályások:


Elkapó poszton is történt egy komoly változás, a saját draftolt Iannettaval szemben most télen betelt a pohár, a hosszan tartó kiegyensúlyozatlanságot megunva most tényleg elcseréltük. Távozását nagyban elősegítette a hatalmas tehetségként számon tartott Willin Rosario beérése, múlt szeptemberben fantasztikusan ütött és reményeink szerint a következő évtizedben a home plate ura lesz nálunk. Egyelőre rutintalan játékos és neki is javítani kell a konzisztenciáján, illetve catcherként a védekezés is nagyon fontos, amiben szintúgy tanulásra van szüksége. Ennek érdekében hoztunk mellé egy rutinos szárnysegédet a piacról Ramon Hernandez személyében, aki a Reds elkapója volt éveken át. Valószínűleg a szezon első felében még a veterán fog több szerephez jutni, de fokozatosan át kell adnia a stafétabotot Rosarionak. Kettejükön kívül még a jolly joker Pacheco számíthat bevetésre C poszton valamelyikük sérülése esetén, más feltűnése nem igazán várható, annál is inkább, mert az összes tavalyi tartalék elkapónkat szélnek eresztettük az offseason alatt.

Az egyes bázisra természetesen visszatér az elnyűhetetlen Todd Helton. Egy évvel ezelőtt a visszavonulását rebesgették a pocsékul sikerült 2010es esztendő után, de tavaly hatalmas comebacket produkálva, újra a csapat legjobbjai közé tartozott. Biztosan nem lesz többé olyan, mint régen és valószínűleg a hátfájása is egyre gyakoribb lesz, de a 17es a csapat szíve-lelke és szükségünk van rá. Természetesen visszatér a Las Vegasi casinók és a denveri pubok törzsvendége, Jason Giambi. A bohém veterán 2011ben szédületesen teljesített beugróként és/vagy PHként, az egy at batre jutó HRok számában az egész ligát toronymagasan vezette, valami hasonlóval idén is kiegyeznénk. Nem lehet elmenni amellett, hogy ő sem lesz már fiatalabb (bár még csak 41 éves és 50ig játszani akar), de valószínűleg arra az egy-egy beállásra bármikor bejöhet, hogy előhúzza a rakétáit. G. Reynolds helyére megszereztük Jim Tracy manager nagyobbik fiát (a kisebb már eddig is nálunk volt), Chad Tracy leginkább a farmcsapatban juthat szóhoz, de ha úgy alakul, akkor a majorben is megállhatja a helyét ezen a poszton. Ahogy Pacheco itt is nyugodt szívvel elférhet, sőt hosszabb távon talán 1Bként lehet a legnagyobb jövője nálunk majd a Helton utáni időszakban.

A 2B posztra érkezett a legnagyobb téli position player igazolás, mivel megszereztük Marco Scutarot a BoSoxtól (arról most ne beszéljünk, hogy a csődtömeg Mortensenért milyen megfontolásból adtak nekünk ilyen játékost, aki mellesleg az egyik legnagyobb needed posztra jött). A 36 éves játékos óriási rutinnal rendelkezik, nagyon magabiztos defender és ütésben is kellően határozott, a STben láthattuk, hogy a sor második helyén mekkora segítség. Nagyon bízom benne, hogy Tuloval jó belső párost fognak alkotni, mert úgy fest, hogy vele a hiányzó láncszemet hoztuk a csapathoz. Leginkább azért volt rá szükség, mert a tavaly érkező Ellis szabadügynökként távozott. Mellette az elmúlt években bevetett infielderekből van néhány a tarsolyunkban, de hosszú távon egyikük se tudott bizonyítani, csak fellángolásaik voltak, mindenképpen Scutaro lesz az első számú opció. Azért szükség esetén ott lesz ott lesz a szokás szerint márciusban virágóz Jonathan Herrera és az egyre többet javuló Chris Nelson, akik 3B és SS poszton is bármikor bevethetők. Scutaro érkezése előtt D.J. LeMahieuben bíztunk, hogy új 2B lehet, de aztán háttérbe szorult és az arizonai meccseken is gyengélkedett, hamar a farmcsapat keretébe száműztük. Érdekes név lehet még a tavasz nagy felfedezettje, Brandon Wood, van esélye a 25ös rosteren maradni és könnyen lehet, hogy csereként szerephez juthat.

Shortstop poszton Troy Tulowitzki az egyeduralkodó. Nem csak a csapatban, hanem az egész NLben és az egész MLBben, sőt 2011ben nálunk is a város legjobb sportolójának választottuk. Karrierje legjobb szezonját hagyta maga mögött, újra elhódította a Silver Sluggert és a Gold Gloveot, de a hőn áhított MVP címre nem ért oda. Talán idén összejön a még nagyobb dobás Tulonak, elmondása szerint kőkeményen készül a szezonra és végre csapat sikerekre vágyik. Scutaroval megint új társat kapott maga mellé, segítségével talán soha nem látott magasságokba érhetünk. Ha nem lesz sérült és olyan profi hozzáállással tud játszani, mint tavaly tette, akkor érdemes lesz fokozott figyelemmel tanulmányozni a zsenialitását. Konkrét SS tartalékunk nincs, a fentebb említett fiatalok közül bármelyik beugorhat arra az egy-egy meccsre, amikor Tulo szusszan egyet, akkor leszünk bajban, ha netán megsérülne, de azzal az egész szezon elúszna.






















A 3B helyen se maradtak el a változások, tavaly egész évben a megfelelő embert kerestük ide, nem találtuk és a bűnbakokon elvertük a port. Hosszú vegetálás után megszüntettük az együttműködést Stewarttal és télen a Cubshoz cseréltük egy depth IFért és egy depth OFért. Wiggy is repült, meg se állt Philadelphiaig, egy minor játékosért szabadultunk meg tőle, hogy legyen helyünk másokra, jókora baklövés volt egyáltalán a leigazolása. Az opening day 3B nagy eséllyel a sokat emlegetett Jordan Pacheco lesz. A csapat jolly jokere Rosarioval együtt lépkedett felfelé a szamárlétrán, most mindketten ott vannak a csapatban és mindkettőtől komoly közreműködésre számítunk. Eredetileg elkapónak készült, de óriási játékintelligenciája révén szinte minden infield poszton bevethető, jelen esetben a hot cornerünk lyukas, ott van rá szükség és a STben bizonyította, hogy megoldást jelenthet az átmeneti problémára. Valószínűleg Nelson és/vagy Herrera is meg fogja kapni a lehetőséget ezen a helyen, több eséllyel szállnak harcba, mint Scutaro mögött a kettesen. De az igazán nagy dolog majd akkor jön el, ha Nolan Arenado végleg beérik. Az óriási tehetség a farmligákban kezdi a szezont, még mindenképpen rutint kell szereznie, de 20 évesen igazi csiszolatlan gyémánt, sokak szerint olyan, mint amilyen Tulo volt ebben a korban. Talán a szezon második felében vagy legkésőbb a 40es roster alatt láthatjuk őt a legjobbak közt, hosszú távon hatalmas jövő állhat előtte. Az edzőtábor alatt nálunk járt próbaszerződéssel a rutinos Blake néhány hétig, de sérülésekkel bajlódott, nem tudott kibontakozni és inkább a fiatalok mellett döntöttünk.

Külső pályások:

Az outfieldre természetesen visszatér a két lendületes defensive monster. Carlos Gonzalez végérvényesen left fielder lesz a következő szezonban, legfeljebb sérüléseknél kaphat szerepet a másik két helyen. A venezuelai klasszis hányattatott idényt zárt, többször bajlódott sérülésekkel, a csuklója nem az igazi. Leginkább attól félhetünk, hogy mennyire lesz egészséges és milyen mértékben zavarják majd a nyavalyák. Ha egészséges tudna maradni, akkor nem kéne sok mindentől tartani, a STben is a csapat legjobb pontszerzője és 2010ben megmutatta mit tud. Hasonlóan kirobbanó évre számítunk tőle, csak gyógyuljon meg végre a keze. A CF helyre ismét a leadoff hitter Dexter Fowler jelentkezett be, valószínűleg soha nem lesz kellően higgadt és kiegyensúlyozott ütő, de még így is nagy erőssége a csapatnak. Tavaly egyre több jó periódusa volt, talán kezd benőni lassan a feje lágya és az előttünk álló szezonban még inkább többségben lesznek a hasznos megoldásai. A másik nagy mezőnyjátékos igazolásunk a piacról megszerzett Michael Cuddyer volt. Tíz éven keresztül a Twinst erősítette, nem is akárhogy, nagyszerű ütőjátékos és jól védekezik a right fielden. Scutarohoz hasonlóan ő is hiánycikk volt, kellett már egy kiegyensúlyozottan ütő OF és egy meghatározó righty power hitter, akit vele egy személyben hoztunk. Valószínűleg Helton előtt/mögött lehet a sor 5-6. helyén, mondanom sem kell, hogy sokat erősödött vele a lineup. A tartalék hely(ek)ért a legjobb eséllyel a tavalyi sérülése után nagy formában visszatérő Charlie Blackmon és a Stewartért kapott Tyler Colvin pályázik, mindketten szépen teljesítettek tavasszal és igazságos lenne, ha mindketten megkapnák a roster helyet. Ezzel szemben Eric Young Jr nem sokat mutatott márciusban, tavaly is sokat beszéltek az elcseréléséről, egyre jobbann kifelé áll a szénája, sem az infieldre, sem az outfieldre nem nagyon fog beférni a jelenlegi helyzetben. Mint észrevehető, távozott a csapatból Smith és Spilborghs, mindkettővel évek óta bajlódtunk, de csak hébe-hóba tudtak jól játszani, hiába voltak saját draftoltak, most télen lemondtunk róluk.

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr674354022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi_Tanguay 2012.04.01. 16:23:52

gondoltam ezt megírom még most. aztán a cactus league utolsó másfél hetéről majd az egész végén jön egy írás:)

foppa21 2012.04.01. 17:07:28

@Tomi_Tanguay: nagyon jó írás lett. kicsit át lehetett tekinteni újra hogy mik történtek, mert annyira már nem voltam képben hogy ki melyik cserében jött

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.04.01. 17:44:18

Fasza lett tényleg. :)
A bullpen összeállításával azért nem teljesen értek egyet. Biztos, hogy Escalona, M. Reynolds és Roenicke közül mindhárom nem lesz bent - igazából M. Reynolds most feleslegessé vált, mert lefty-nek ott lesz Outman és Brothers is, nincs rá mindenképp szükség, nincs annyira formában. Escalona is jó lehet long reliever-nek. Azt se hinném, hogy Chatwood és Rogers közül mindkettő lemenne.

Tomi_Tanguay 2012.04.01. 20:11:06

jó azokat én se vettem biztosra, csak felvázoltam a lehetőségeket:P

Tomi_Tanguay 2012.04.02. 02:11:19

nieves, wood, harris, escalona leküldve

Tomi_Tanguay 2012.04.02. 02:14:20

vagyis rosario természetesen megkapja a backup catcher posztot:)

A few days ago, Rockies manager Jim Tracy gave Rosario a passing grade on his progress.

"Defensively is the thing over the last several days that I've been most impressed with," Tracy said. "He's really cleaned up a lot of things from earlier in the spring. There was some sloppiness reminiscent of some of the things we saw in September last year.

"And his relationship with Ramon Hernandez -- I see that every morning -- has been intriguing to me."

Tomi_Tanguay 2012.04.02. 20:50:18

white is leküldve
így valószínű hogy chatwood bekerül longmanként

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.04.03. 03:16:55

A 25-ös keret egy-egy extra bullpen emberrel és extra ütővel, egyelőre csak három SP-t aktiváltunk.

PITCHERS (11) -- Jeremy Guthrie, Juan Nicasio, Jhoulys Chacin, Matt Belisle, Rafael Betancourt, Rex Brothers, Tyler Chatwood, Matt Reynolds, Josh Roenicke, Esmil Rogers, Josh Outman

CATCHERS (2) -- Ramon Hernandez, Wilin Rosario

INFIELDERS (7) -- Todd Helton, Marco Scutaro, Troy Tulowitzki, Jordan Pacheco, Chris Nelson, Jason Giambi, Jonathan Herrera

OUTFIELDERS (5) -- Carlos Gonzalez, Dexter Fowler, Michael Cuddyer, Tyler Colvin, Eric Young Jr.

Tomi_Tanguay 2012.04.03. 07:05:08

blackmon megsérült az utolsó napokban, ezért EYJR az ötödik OF, de gondolom az egyik starter aktivilásával ő lesz az extra ütő aki kiesik a névsorból

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.04.03. 20:50:53

Blackmon egyre jobb állapotban van, folytatja egyelőre az expanded ST-t, de szerintem pár héten belül csatlakozhat.

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.04.04. 20:31:33

Azt hiszem a keretet ebben a cikkben elemeztük, szóval ide érdemes írnom vele. :)

Ryan Spilborghs will begin season in Indians' Triple-A Columbus. Aaron Cook will be in AAA for Red Sox, Jeff Francis same w Reds

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.04.05. 02:32:12

Outman DL-en kezdi a szezont. Ugyanúgy, mint Blackmon, DLR és Gomez.

OpeningDay roster: Pitchers-Belisle,Betancourt,Brothers,Chacin,Chatwood,Guthrie,Moyer,Nicasio,Reynolds,Roenicke,Rogers.

Tomi_Tanguay 2012.04.05. 10:01:38

outmanért kár, reynolds megúszta a szűkítést. viszont ha pomert aktiváljuk ápr15én, akkor chatwood menni fog, most se lenne keresnivalója a keretben.


süti beállítások módosítása