Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

Joe Sakic visszavonult

2009.07.10. 10:57 - Filip89

A csütörtök esti sajtótájékoztatón az englewoodi Inverness Hotel Golf Klub és Konferencia Központban a Colorado Avalanche csapatkapitánya, Joe Sakic bejelentette, hogy felhagy az aktív sportolással, s húszéves karrierjét követően visszavonul.

"Annyi nagyszerű emlék után most abbahagyom ezt a csodálatos játékot. Gyermekkori álmom vált valóra, hogy megnyertem a Stanley Kupát, és példaképeim ellen játszhattam. Fantasztikus érzés volt 1996-ban megnyerni a Kupát. Még nagyszerűbb volt 2001-ben Denverben ünnepelni. Hazavihettem a Stanley Kupát a családomhoz, a barátaimhoz, fantasztikus élmény volt. Képviselhettem hazámat több világversenyen, hihetetlenül megtisztelő volt mindig magamra ölteni a kanadai válogatott mezt" - mondta Sakic a konferencián.

A tegnapi sajtótájékoztatóan beszédet mondott az Avalanche elnöke, Pierre Lacroix; Colorado állam kormányzója, Bill Ritter; a hosszú időn át csapattárs, Adam Foote; és a Denver Post rovatvezetője, Woody Paige is. Továbbá levetítettek egy szívhez szóló videót Sakic pályafutásáról: sakicretire.jpg

















Joe Sakic húsz szezont játszott le ugyanabban a klubban, mindvégig a Colorado Avalanche-t, illetőleg a jogelőd Quebec Nordiques csapatát erősítette. Nála több pontot ugyannak a csapatnak a színeiben csupán hárman tudtak szerezni az NHL történetében: Gordie Howe (Detroit, 1809), Steve Yzerman (Detroit, 1755), és Mario Lemieux (Pittsburgh, 1723). Emellett 1641 pontjával a nyolcadik helyen áll az NHL mindenkori pontlistáján. A 40 éves Sakic a Quebec/Colorado franchise történetének legeredményesebb játékosa, vitathatatlan ikonja, az összes fontos offenzív statisztikában házi listavezető a klubnál: játszott mérkőzések száma (1378), lőtt gólok száma (625), adott gólpasszok száma (1016), szerzett pontok száma (1641), de még az emberelőnyös, az emberhátrányos és a győztes találatok terén is ő a legjobb. Sakic az egész denveri sporttörténelem valaha volt egyik legnagyobb alakja, az egész város bálványa, örök legendája.

A két Stanley Kupa-győzelme (1996 és 2001) és az Olimpiai bajnoki címe (2002) mellett Sakic világbajnok lett 1994-ben és Világ Kupa-győztes 2004-ben. Ezen kívül olyan egyéni elismeréseket érdemelt ki, mint például '96-ban a Conn Smythe-trófea, 2001-ben a Hart- és a Lady Byng-trófea, a három elsősoros All-Star-tagság, vagy a tizenhárom All-Star gálán való részvétel.

A Colorado Avalanche vezetősége azonnal bejelentette, hogy a leköszönő Joe Sakic 19-es mezszámát októberben visszavonultatják, vagyis ezentúl Super Joe számát senki nem viselheti a denveri csapatban. A mezvisszavonultató ceremóniára a 2009/10-es idény legelső hazai mérkőzése előtt kerülhet sor.

A denveriek 19-ese mindig szerény, céltudatos, elhivatott magatartásával számtalan jégkorongozó gyermek és fiatal példaképe lett világszerte, s rengeteg rajongót nyert meg az egész világon, így Magyarországon is. Rendszerint még a legnagyobb riválisok őszinte tiszteletét is kivívta, korszakos zseni volt. Páratlan karriert futott be, nem kérdés, hogy a közeljövőben be fogják választani a Halhatatlanok Csarnokába is, minden idők egyik legnagyobb jégkorongozója volt.

Sakic visszavonulásával egy korszak zárul le a Quebec/Colorado franchise történetében, hiszen az elmúlt 20 év meghatározó játékosa volt, 1992 óta pedig a csapat kapitánya. Kétségtelenül új fejezet nyílhat 2009 őszétől a Colorado életében, de a Sakic távozása által keletkező űr már soha többé nem lesz betöltve.

Aki esetleg élőben lemaradt volna a bejelentésről, a http://avalanche.nhl.com főoldalán több videón keresztül végig nézhető a sajtótájékoztató. A http://www.coloradoavalanche.gportal.hu weboldalon pedig számtalan visszatekintő írást olvashattok Joe Sakic nagyszerű karrierjéről!

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr661238015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi_Tanguay 2009.07.10. 11:43:51

Super Joe :( hiányozni fog nagyon :(

Dawyd728 2009.07.10. 12:44:46

Mile High hero! leborulós smile
Hiányozni fog:(

Foresz 2009.07.11. 12:21:36

Nagy kár hogy egyszer mindennek eljő a vége...Tett egy utolsó jót a csapatának azzal,hogy nem írt alá még egy évet más csapathoz,a saját fizetésével meg nem akarta terhelni a kasszát,hiszen ezzel végül is elismerte a csapat jelenlegi csapásvonalát,a fiatalítást és a fizetési keret szűkítését.Csuda nagy játékos volt,szent igaz!

foppa21 2009.07.11. 16:52:25

ő volt a legnagyobb :( véget ér egy korszak. Roy, Sakic, nem sokára Foote és Forsberg is vonul vissza :(((

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2009.07.15. 15:31:28

@foppa21: eljött az ideje egy generáció-váltásnak... :/

foppa21 2009.07.15. 18:48:43

@Filip89: igen, persze tudom. kiváncsi is vagyok a megujulásra, érdekess lesz követni a fiatalokat az ujonc évtől kezdve. nemtom h lesznek e olyan sikeresek mint az elöző generáció de bízunk bennük ;-)

am nagyon jó lett a GetInTheRing odaát az Avsoldalon! :D


süti beállítások módosítása