Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

MLS Cup Final: Colorado Rapids vs. FC Dallas

2010.11.21. 12:58 - Filip89

Magyar idő szerint hétfőre virradóra rendezik meg a 2010-es szezon fináléját az MLS-ben, melyben a denveri illetőségű Colorado Rapids rendíthetetlen fiai az FC Dallas seregeivel mérkőzhetnek meg Toronto városában. A denveri sporttársadalom az év legnagyobb sikere előtt állhat, hiszen a tét nem kisebb, mint hogy 2001 után újra legyen majorligás bajnokcsapata a városnak. Már csak néhány órát kell várnunk, és megtudhatjuk, hogy a labdarúgóink a hatalmas menetelésük végén képesek lesznek-e megkoronázni idei szereplésüket, vagy a dallasi legénység a két legnagyobb nyugati favorit búcsúztatása után a mieinket is félre söpri-e az útból.



Mint bizonyára valamennyi jól értesült olvasónk pontosan tudja, a Rapids az alapszakaszt az összesítésbeli hetedik helyen zárta, és a rájátszásban a keleti konferenciába került. Itt először is, egy 1-0-s győzelem és egy 1-2-es vereség után tizenegyespárbaj árán sikerült kiharcolnunk a továbbjutást a Columbus Crew otthonában a főcsoport-elődöntőben; majd a konferencia tetejét a San Jose Earthquakes elleni hazai 1-0-s diadallal foglalhattuk el. Eközben a Dallas csapata a rájátszás első körében a címvédő Real Salt Lake gárdáját ütötte el a továbbjutástól, mivel Texas-ban 2-1-re nyertek, idegenben pedig az 1-1-es döntetlen az ő sikerüket jelentette, hogy aztán a nyugati kisdöntőben az alapszakasz-győztes sztárcsapatot, a Los Angeles Galaxy együttesét a Home Depot Center-ben keserítsék el egy 3-0-s kiütéses diadalmenettel.

Az MLS 1996 óta zajló küzdelemsorozatában még sem a Colorado, sem pedig a Dallas nem lehetett bajnok, pedig mindkét csapat a kezdetektől fogva tagja a ligának. Az tehát már biztos, hogy 2010-ben új kupagyőzest köszönthetünk, és bárki is győzedelmeskedjen, fennállása első bajnoki címét ünnepelheti majd. A két csapat a rájátszásban eleddig négy alkalommal futott össze egymással, s valamennyi párharcból a Rapids került ki győztesen. Először az emlékezetes 1997-es esztendőben találkoztunk az FCD-vel, és a konferencia-döntőből mi léphettünk tovább történetünk első nagydöntője felé, amelyet végül a D.C. United-del szemben elvesztettünk. A következő meeting-et 2002-ben bonyolították le a csapatok, és a két győzelemig zajló főcsoport-elődöntőben három meccsen bizonyultunk jobbnak. 2005-ben ugyancsak a playoff első fordulójából léptünk tovább a Dallas-szal szemben egy oda-visszavágós párharc végén büntetőrúgásokkal. Majd egy évvel később a történelem megismételte önmagát, és 2006-ban újfent egy hihetetlen tizenegyespárbajban léptünk tovább Dallas-ban.

A Rapids számára a múlt szombati sikert követően a hét eleje a szokásos forgatókönyv szerint, csendesen telt Commerce City-ben, majd a csapat csütörtök reggel utazott el Toronto-ba, a finálé helyszínére, a fedélzeten a csapat teljes keretével, és a játékosok családtagjaival. A megérkezést követően a két résztvevő fél kiválasztotta a semleges pálya egyes "hozzávalóit". Az alapszakaszban előkelőbb helyen végző Dallas választott előbb öltözőt, kispadot és hotelt, míg a Rapids a pénteki és szombati helyszíni edzések időpontját, és a döntőben használni kívánt mezt határozta meg. Ez alapján a legfontosabb, hogy a rájátszás eddigi összes mérkőzéséhez hasonlóan a fináléban is az elsőszámú, bordó mezünkben léphetünk pályára, míg az FCD az általában idegenben használt, kék-fehér csíkos szerelését öltheti magára vasárnap este. A helyszínen egyébként a vártnak megfelelően jókora felhajtásban van része a denveri delegációnak, naponta több sajtótájékoztatóra kerül sor, egyre-másra adják a játékosok az interjúkat, de a srácok a jelek szerint nagy örömmel veszik a fokozott média-felhajtást.

Kyle Davies Omar Cummings #14 of the Colorado Rapids tries to control the ball as Kyle Davies #15 of FC Dallas defends during MLS action at Dick's Sporting Goods Park on June 24, 2009 in Commerce City, Colorado.

Aktuális hírek - Colorado Rapids:


- A vezetőedző Gary Smith elmondta, hogy játékosai minden hazai edzés végén büntetőrúgásokat gyakoroltak, bár nem szeretné, hogy tizenegyespárbaj döntsön a fináléban, sohasem lehet tudni mi fog történni. A szakember hozzátette, a legfontosabb, hogy a srácok elsajátítsanak egy olyan biztos büntetőrúgási módot, amelyet a legnagyobb stresszhelyzetben is képesek lehetnek véghez vinni. A Rapids egyébként 2010-ben még hibátlan tizenegyesből: az alapszakasz során mind a négy meccs közben megítélt büntetőt gólra tudtuk váltani, míg a rájátszásban a Columbus elleni szétlövésben ötből ötöt értékesítettünk.

- A szezon eddigi összes meccsét teljes hosszában végig játszó Drew Moor rendkívül elszánt a volt csapata elleni finálét megelőzően: "Mióta Colorado-ba kerültem, összesen három alkalommal játszottunk a Dallas ellen, és ezek voltak azok a meccsek, amelyekre egész életemben a legkeményebben készültem. Egész egyszerűen ellenük külön motivált vagyok, öt évet töltöttem el náluk, és komoly része voltam a csapatnak, de most már más sikeréért küzdöm, és ezt minden alkalommal igyekszem a tudtukra adni. Ez egy bajnoki döntő, és most nagyon önző leszek, de magamnak akarom a kupát. Nem érdekel, hogy ki az ellenfél, akárki jön szembe, le kell győznünk őket. Számomra csak külön motivációt jelent, hogy a volt csapatom ellen játszhatunk."

- A másik középhátvédünk, Marvell Wynne gyakorlatilag hazai pályán léphet fel a BMO Field-en, mivel a játékos az elmúlt években még a helyi Toronto FC csapatát erősítette, és csak az idei szezon rajtját megelőző napokban került a Rapids-hez egy csereüzlet keretein belül. A sokoldalú bekk izgatottan várja a visszatérést a kanadai közönség elé: "Érdekes élmény újra itt lenni. Nincs bennem semmi tüske a csere miatt, nagyon jól érzem magam a Colorado védelmében, kívánom, hogy jövőre a Toronto-val találkozhassunk a nagydöntőben."

- A múlt fordulóban győztes gólt szerző Kosuke Kimura egy csapásra óriási népszerűségre tett szert Távol-keleti hazájának labdarúgófanatikusai körében. A japán média egyes képviselői még el is utaztak miatta a döntőre Kanadába, múlt szombat óta pedig naponta több interjút biztosít a japán érdeklődők számára, és nem túlzás állítani, hogy az egész ország bízik a hátvéd és csapata bajnoki címében.

- A Colorado kapusa, Matt Pickens csendesen, a rivaldafényen kívül készül a fináléra, élvezi, hogy az érdeklődés középpontjában helyette sokkal inkább a Dallas portása, az ötödik nagydöntőjére készülő Kevin Hartman áll. "Ez így teljesen, de teljesen megfelel nekem. Ha nem rólam beszélnek az emberek, az a legjobb a számomra, nyugodtan koncentrálhatok a munkámra, nekem ez a legfontosabb" - tette hozzá a félelmetes szakállával azért némi külön figyelemre szert tevő hálóőr.

- Conor Casey, az együttes gólfelelőse azok után, hogy a nyáron nem lehetett tagja az amerikai világbajnoki csapatnak, minden erejével a Rapids sikereiért küzdött a szezonban, és már csak egy lépés választja el, hogy a csúcsra juthasson Colorado-ban. "Túltettem magam rajta, ez már a múlt. A jelennek élek, a jelen pedig az MLS-döntő, keményen harcoltam a klubcsapatomért a szezonban, most pedig szeretném, ha elhódítanánk a bajnoki címet" - jelentette ki az idény előtt a Rapids-szel három éves szerződést hosszabbító támadó.

- A szezon előtt a Rapids legénysége még a télen London-ban töltött el egy hetet a helyi "testvércsapat", FC Arsenal birtokán, s a napokban az angol sztárcsapat vezetője, Arsene Wenger arról beszélt, hogy a denveri labdarúgók milyen jó benyomást tettek rá, most pedig a teljes mellszélességgel szurkol a mieinkért a fináléban.

- Emellett Spanyolországból is magunk mögött tudhatunk egy vezérszurkolót, ugyanis a Real Madrid segédedzője, Aitor Karanka egykori Rapids-játékosként szorít volt csapatáért, és külön szeretné látni, hogy Mastroeni végre elhódítsa a Kupát.



















Aktuális hírek - FC Dallas:


- A Dallas trénere, az év edzője díj-győztes Schellas Hyndman arról beszélt, hogy nagyra tartja a Colorado eddigi elért eredményeit, veszélyes csapatnak véli a mieinket, csapata pedig most egyfajta új helyzet előtt áll a döntőben, mert az egész szezon során az esélytelenek nyugalmával menetelhettek, főleg a rájátszásban, azonban a Rapids ellen már ők számítanak a favoritnak.

- Az ellenfél csapatkapitánya, Daniel Hernandez pályafutása negyedik MLS döntőjére készül, az előző három alkalommal még a New England színeiben mindannyiszor be kellett érnie a vereséggel, ám 2010-ben már mindennél jobban szeretne felkerülni a pódiumra.

- David Ferreira-t választották meg a 2010-es bajnoki szezon legértékesebb játékosának, miután a texasiak kolumbiai játékmestere a voksok 25 százalékát begyűjtve megelőzte az LA-i gólzsák Buddle-t és a 'Quakes aranycipősét, Wondolowski-t.

- Kérdéses a játéka a döntőben a Dallas két sérült klasszisának, akik már több hete harcképtelenek, és még a rájátszásban is csak minimális szerepet tudtak vállalni. A hátvéd Heath Pearce térd sérülés után lábadozik, míg a támadó Milton Rodriguez lágyék húzódással bajlódik, mindkettejük vasárnapi szerepvállalására ugyan van esély, de bizonyára csak közvetlenül a kezdés előtt dőlhet el a sorsuk.

- A texasiak abban bíznak, hogy a középpályán dönthetik el a javukra a Kupa sorsát, miután a Morales-Beckerman és a Kovalenko-Juninho belső középpályásduók kikosarazásával léptek tovább az előző két párharcon, most pedig hasonlóra készülnek a denveriek Larentowicz-Mastroeni tengelyével szemben, de tisztában vannak vele, hogy nehéz feladata lesz McCarthy-nak és Hernandez-nek a mieink ellen.

- Az amerikai válogatott csatára, Chris Dempsey a Dallas sikeréért szorít. A jelenleg Angliában légióskodó texasi származású játékos nem lehet jelen a finálén, mivel csapata, a Fulham még vasárnap délután bajnoki meccset fog játszani, de egyértelműen az FCD sikere mellett tette le a voksát.



Szemtől szemben:

Kapusok: A Rapids portása Pickens, amikor szükség volt rá, rendre nagyot tudott alkotni, a kulcsmeccseken sokkal inkább jól védett, mintsem rosszul, és bár voltak hibái, azokat nem annyira fontos szituációkban szenvedte el, nem mellesleg karrierje eddigi legjobb szezonját futotta, most ismét szükségünk lesz a bravúrjaira. A veterán Hartman a liga történetének második kapusa szeretne lenni, aki a harmadik bajnoki címét ünnepelheti, igazi sztárkapus, nagyon nehéz dolga lesz ellene a Rapids támadóinak, de bizonyára a gyors ellentámadásainkkal az ő kapuja sem lenne bevehetetlen.

Védelem: A mieink hátsó alakzata a szezon teljes hosszában tökéletesen működött, a mostani lebonyolítási szisztémát tekintve a klub történetében 2010-ben kaptuk a legkevesebb gólt, köszönhetően nagyrészt a sziklaszilárd Moor-Wynne belsőpáros elképesztő munkabírásának. Smith mester változást rebesgetett az összetételben, és bizonyára a fináléban a rutinos francia Baudet fog kezdeni Wallace helyett, így Moor a bal szélre fog kihúzódni. Miközben a jobb szárnyon Kimura nem csak védekezésben nyújt megbízható teljesítményt, de az egész jobb oldalt képes bejátszani támadásban. A Dallas még nálunk is kevesebb gólt szenvedett el az alapszakaszban, egykori játékosunk, Ihemelu fantasztikus teljesítményt nyújtott a védelemben, mellette John is rettentő hatékony, így még Pearce sérülését is képes elviselni a gárda, de vele mindenképpen még jobb esélyekkel szállnának harcba a denveri attak feltartóztatása érdekében.

Középpályások: A Rapids középpályája különösen Mullan megszerzése után töltött be meghatározó szerepet a csapat játékában, a veterán klasszis nagyszerű lendületet biztosít az offenzivitáshoz, vezérletével a lerohanásokban is egyre veszélyesebbek vagyunk, nem túlzás kiemelni őt, ha az év legnagyobb igazolásáról beszélünk. Belül a Larentowicz-Mastroeni páros meccsről meccsre kegyetlen nagy munkát végez, a vörös üstökű All-Star játékosra hárulhat Ferreira őrzése, míg a kapitány bizonyára első sorban a támadásokat segítheti, aki 34 éves korára, ős-Rapids-esként most már mindenképpen szeretné magasba emelni a bajnoki trófeát. Sajnos, a balszélső Smith játéka vádli sérülés miatt nem várható, pedig az alapszakasz során a csapatból a legtöbb asszisztot jegyezte, helyette bizonyára a mindig csupaszív Thompson juthat szóhoz a kezdőben, de reményeink szerint legalább csereként számíthatunk a skót légiósra. Az FCD középső egysége iszonyatosan erős, a játékot a Ferreira szervezi, akit teljes joggal választottak meg az év legjobbjának az egész ligában, az alapszakaszban már saját bőrünkön is megtapasztaltuk a nem mindennapi képességeit, az ő szerepe könnyen befolyásoló tényező lehet a fináléban, egyértelműen rá kell a legjobban figyelnünk. Középen még Hernandez és McCarty stabilitására építhetnek, de reményeink szerint Maestro-ék fel tudják venni velük a kesztyűt.

Támadók: A Casey-Cummings kooperáció egyértelműen a liga legveszedelmesebb támadókettőse, előbbi 13, utóbbi 14 találatot szerzett az alapszakaszban, és a playoff-ban is nagy formában vannak, alaposan fel kell kötniük az alsóneműiket a texasi bekkeknek, ha tartani szeretnék a lépést a jamaikai szélsebességével, és az amerikai ellenállhatatlan fizikumával. A padról ráadásul a lendületes Kandji, és a sok csatát megélt harcos Lopez is bármikor kész meghatározó segítséget nyújtani. Rodriguez nélkülözése komoly problémát jelentene a Dallas számára, de a rutinos Cunningham szerepvállalásában nyugodtan bízhatnak, mivel ebben a szezonban is nagy mennyiségben vágta a gólokat, mellé viszont alighanem legfeljebb a középpályáról érkezhet minőségi támogatás, ha eredeti társa nem tudja vállalni a játékot.

A két csapat az alapszakaszban mindkét egymás elleni meccsén döntetlenre végzett. Július 31-én a Dick's Sporting Goods Park-ban 1-1 lett a végeredmény, miután Baudet szerencsétlen öngóljával még a vendégek vezettek, azonban a már elcserélt Ballouchy büntetőjével a hajrában kiegyenlítettünk. Október 9-én Texas-ban 2-2-re végeztünk, ez volt az a meccs, amikor három támadóval játszottunk, és a lerohanások révén korán eredményesek tudtunk lenni Larentowicz jóvoltából, de kisvártatva Rodriguez és Ferreira találataival fordított az FCD, ám a második félidő elején Larentowicz fejese beállította döntetlent.



2010 MLS PLAYOFF:

"Keleti főcsoport"


Elődöntők:
- San Jose Earthquakes - New York Red Bulls
1. mérkőzés: 0-1; 2. mérkőzés: 3-1
Továbbjutott: a San Jose Earthquakes 3-2-es összesítéssel.
- Colorado Rapids - Columbus Crew
1. mérkőzés: 1-0; 2. mérkőzés: 1-2, büntetőkkel: 5-4
Továbbjutott: a Colorado Rapids 2-2-es összesítés után tizenegyespárbajban.

Döntő:
Colorado Rapids - San Jose Earthquakes 1-0

"Nyugati főcsoport"


Elődöntők:
- Seattle Sounders - Los Angeles Galaxy
1. mérkőzés: 0-1; 2. mérkőzés: 1-2
Továbbjutott: a Los Angeles Galaxy 3-1-es összesítéssel.
- FC Dallas - Real Salt Lake
1. mérkőzés: 2-1; 2. mérkőzés: 1-1
Továbbjutott: az FC Dallas 3-2-es összesítéssel.


Döntő: 
Los Angeles Galaxy - FC Dallas 0-3


MLS KUPADÖNTŐ


Colorado Rapids - FC Dallas
Hétfő, 02:30, Toronto


A mindent eldöntő finálé tehát hétfő hajnalban, magyar idő szerint 02:30-tól veszi kezdetét Toronto-ban. A denveri sportkedvelők mellett pedig nagy szerettel várunk minden egyes éreklődőt az élő meccsnézésre, szurkolásra a Denveri Sport Chat-en. Remélhetőleg feledhetetlen élményben lesz részünk ma éjszaka, az év legfontosabb denveri sporteseménye következik, mely után mindennél jobban szeretnénk blogunk másfél éves története során először világgá ordítani egy végső sikert.

Hajrá Rapids! Éljen Colorado!

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr872462695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

foppa21 2010.11.21. 13:57:56

óriásiiii! ma éjjel mindenki drukkoljon!:-)

foppa21 2010.11.21. 14:04:15

jó lenne ha smith legalább csereként jöhetne. de biztos hogy thompson is nagyot fog harcolni pláne egy döntőben. de smith lenne az igazi akkor lenne nagyon veszélyes mindkét szél

melo15 2010.11.21. 17:21:57

wow erre benezek ma éjjel :D

foppa21 2010.11.21. 18:13:52

@Filip89: megint nagyon jó lett!

Coach Sacco 2010.11.21. 19:01:32

Természetesen nem hagynám ki a döntőt én sem. :)

milo_hedgie#23 2010.11.21. 19:17:40

nagyszerűek ezek a felvezetők:))

foppa21 2010.11.21. 20:27:42

nah akkor 2:30ra gyertek szurkolni!
megpróbálok addig pihenni hátha sikerül:-)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.11.22. 09:23:07

Holnap fogok jelentkezni összefoglalóval a döntőről. Egyelőre frissek az élmények, és nem tudok értelmesen írni, meg túl sok időm sincsen rá, úgyhogy a megfelelő színvonalhoz holnapig kell várnotok a friss írásra. Addig még itt lehet ünnepelni, feleleveníteni az élményeket! :)
Aztán természetesen a DSB-on is megadjuk a módját a bajnoki cím megünneplésének!

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.11.22. 09:43:11

The state's major pro teams that have won championships:

BRONCOS (NFL)

1997 season — Super Bowl XXXII: defeated Green Bay 31-24. MVP: RB Terrell Davis

1998 — Super Bowl XXXIII: defeated Atlanta 34-19. MVP: QB John Elway

AVALANCHE (NHL)

1995-96 — Swept the Florida Panthers. Conn Smythe: Joe Sakic

2000-01 — Won the series 4-3 over the New Jersey Devils. Conn Smythe: Patrick Roy

RAPIDS (MLS)

2010 — Won the MLS Cup, beating FC Dallas 2-1 in overtime in Toronto. MVP: Conor Casey

Tomi_Tanguay 2010.11.22. 11:07:33

nekem az az élményem, hogy unalmas szar volt mint a soccer általában:D elég lett volna az OTval kezdeni. viszont nagy lett a vége ahogy eldőlt igazi hős történet:D

foppa21 2010.11.22. 12:21:58

óriási győzelem volt! azóta sem tértem magamhoz:-)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.11.22. 13:05:04

Itt van videó a díjátadásról:

coltv.neulion.com/mlsvp/console.jsp?catid=1872&id=10741

Meg ezen keresztül több érdekes részlet felvétele tekinthető meg.

melo15 2010.11.22. 14:12:56

denver a bajnok! nagyon jól hangzik :)

Black_Adder 2010.11.22. 14:37:12

Vazze, még mindig nem hiszem el, h milyen gólokkal fordítottunk :) /*pedig jó nagyot aludtam rá*/

Végre megint van bajnok csapatunk!

milo_hedgie#23 2010.11.22. 16:09:13

azt mindig elfelejtitek,hogy a mammoth is nyert 2006ban bajnokságot:)
jó igaz az az nem akkora liga,de akkor is megérdemlik az elismerést:))

foppa21 2010.11.22. 21:55:40

akkor kormányzó úr holnapra várjuk az ünnepi írást!

Coach Sacco 2010.11.22. 22:30:16

Gratulálok a csapatnak! Büszke lehet rájuk az egész város! :)
Ahogy mondtam, lehet hogy nem ők a világ legjobb labdarúgói, de küzdenitudásból jelesre vizsgáztak és tényleg mindent bele adtak ebbe a sikerbe. Szép volt fiúk!

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.11.23. 02:54:05

Máris csináltunk egy cserét. Elküldtük Baudet-t és Earls-t a Seattle-höz, a rutinos középpályás Vagenas-ért cserébe. Jókora BL rutinja van, valószínűleg ezért hoztuk, Baudet-ért kicsit kár, de valakit fel kellett áldozni, Earls távozása meg inkább megváltás. :P
Leadtuk a 11 ember védettségi listát a Portland és a Vancouver feltöltő draftjára vonatkozóan.

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.11.23. 02:57:24

Délután érkezett meg a csapat Denver-be, és koraeste már a DSG-ban köszönthették őket a szurkolók. :)

Foresz 2010.11.23. 10:06:15

Hatalmas gratulációm a focicsapatnak,nagyon nagyot alkottak!!!


süti beállítások módosítása