Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

Kosárlabda VB: Nyolcaddöntők

2010.09.08. 09:50 - Tomi_Tanguay

Múlt szombattól keddig játszották le a Törökországban zajló kosárlabda világbajnokság négy darab nyolcaddöntő mérkőzését Istanbul városában. A legújabb VB bejelentkezésünkben az egyenes kiesési rendszer első körének meccseiről készítettem egy kis számvetést, természetesen főként az egyetlen versenyben maradt denveri katonával és csapatával foglalkozva.

A számunkra legfontosabb mérkőzésen az amerikai válogatott sikerrel vette az Angola elleni akadályt, és a Team USA 121-66 arányban ütötte ki az afrikaiakat. Az amerikai csapat a Billups-Rose-Iguodala-Durant-Odom ötössel kezdte a találkozót és jórészt nekik köszönhetően már az első negyedben húsz pontos vezetésre tettek szert. Ezt követően kicsit több területet adtak az angolaiaknak, akik a nagy hátrányban kissé kedvetlenül, de felszabadultan próbálkoztak, különösebb teher nem nyomhatta vállaikat. Végül a félidőben 65-38 volt az állás. A második részben sem történt jelentős változás, az amerikaiak őrizték az előnyüket és helyenént parádés játékot játszva növelték folyamatosan a különbséget, az utolsó negyedben még további húsz ponttal felülmúlva az ellenfelet állították be az 55 pontos differenciát. A denveri irányító mellett, akivel lejjebb külön foglalkozunk, három játékos is 17 pontot regisztrált az amerikai csapatból. Az egyik Durant volt öt lepattanója mellett megint magabiztosan dobott, aztán Gordon 5/6os tripla dobó hatékonysággal vétette észre magát, a harmadik pedig a padról nagyot alkotó Gay lehetett. Ezen kívül még ki lehet emelni Rose és Westbrook 6-6 asszisztját, vagy Odom 8, Chandler 7 lepattanóját. Angolai oldalról Gomes volt az egyetlen kiegyensúlyozott dobó, hiszen 21 pontig jutott el.
- Billups az amerikai csapat legeredményesebb játékosaként zárt, miután 19 percet a pályán töltve egészen 19 pontig ment fel, öt hárompontost értékesített két hibás kísérlete mellett, azon kívül nem is volt több mezőnydobása, vagyis 71.4 %al jeleskedett. További négy pontját négy darab büntetőből tette hozzá, valamint négy gólpasszt és két védő lepattanót is jegyzett a három személyi hibája mellé. A válogatott rutinos zászlóvívője remekül mozgatta a többieket és amikor rá került a sor kíméletlenül értékesítette a tripláit. Egyértelműen a torna eddigi legjobb játékát láttuk tőle, most először tette oda magát igazán, hiszen ez volt az első igazi tét mérkőzésük.

Még a legelső nyolcaddöntőben szombat délután rendezték a parázs harcot ígérő szerb-horvát rangadót és nem is kellett csalódniuk a rajongóknak. A meccs hihetetlen csatát hozott, különösen az utolsó negyed elképesztően izgalmas volt, bár az esélyesebb szerbek nagyrészt végig vezettek, a horvátok felküzdötték magukat lőtávolságon belülre és az utolsó percen belül ki is egyenlítettek büntetőkből, de a drámai csatából Szerbia jött ki jobban és 73-72re nyertek. A horvátoknál a csere irányító Popovic volt a hős, aki a hajrában visszazárkóztatta a csapatát 21 ponttal és 5 assziszttal, míg a szerbek legeredményesebb játékosa az NBA sztár Krstic volt 16 egységgel.
A második meccsben sem kellett csalódnunk, bár egy fokkal simábban 80-72 arányban győztek a spanyolok Görögország ellen. A címvédő csapat jobban kezdte a mérkőzést és általában ők vezettek, de nagyobb különbséggel nem tudtak ellépni a szívósan küzdő görögöktől. A második félidőben ráadásul Spanoulisék új erőre kapcsoltak és a vezetést is átvették, végül a harmadik negyed végén már újfent egy ponttal mentek a spanyolok. Az utolsó játékrészben azonban Spanyolország hamar eldöntötte a meccset a maga javára és a végére meggyőzőbb különbséggel diadalmaskodtak. Köszönhetően főleg a 22 pontig jutó Navarro kiemelkedő játékának, de Reyes is letépett tíz pattanót, míg a görögöknél a három triplát értékesítő Diamantidis és a SG Zisis volt nagy formában, mindketten 16 ponttal zártak.




















Vasárnap már nem láthattunk ennyire szoros küzdelmeket, mivel Szlovénia az első pillanattól magabiztosan vezetve győzte le 87-58ra nagyon simán Ausztráliát. Talán ennél mindenki többet várt volna a formán kívül játszó kenguruktól, ahonnan nagyon hiányzott egy igazi vezéregyéniség, amilyen például Bogut lehetett volna, így ahogy bajba kerültek a meccs elején nem tudtak kimászni a gödörből később sem. Ezzel szemben a szlovének dinamikusak voltak és nagyon egyenletes szinten játszották végig a találkozót, ráadásul kegyetlenül pontosan dobáltak kintről, a triplákat 48.5 %ban értékesítették. Legeredményesebb játékosuk nagyszerű formában tüzelő Lakovic öt triplával 19 pontos lett, közben az ausztrálok részéről Ingles és Mills lett a legjobb 13-13 pontosként, és az egész csapat mindössze két hárompontost tudott bedobni.
Aznap este lépett pályára a házigazda török válogatott, mondanom sem kell, hogy őrületes atmoszféra fogadta Türkogluékat, a franciák ellen is a közönség sokat is segített a félholdas válogatottnak. A feltüzelt törökök pedig nem kegyelmeztek és az elejétől fogva magukhoz ragadták a vezetést, a franciák nem tudtak mit kezdeni velük, csak kisebb fellángolásokra futotta tőlük. Így a szünetben már 15el mentek a hazaiak, a végére pedig 95-77re diadalmaskodtak ezzel bejutottak a legjobb 8 közé. A legjobb török játékos ezen az estén is a legnagyobb sztár Türkoglu volt mivel 20 pontot dobott, mellette még a 17 pontos Güler alkotott maradandót, közben Franciaország színeiben gyakorlatilag egyedül a 39 perc alatt 21 pontot szóró Diaw játékában volt benne az a tűz, amivel talán lehetett volna keresnivalójuk a hazaiak ellen.


Küzdelmes mérkőzésre volt kilátás, amikor hétfő délután Oroszország találkozott Új-Zéland legjobbjaival. Az első félidő a várakozásoknak megfelelő szoros csatát hozta, kevés pont született, de kis különbséggel szinte folyamatosan az oroszok voltak előnyben, így a második negyed végét jelző dudaszó megszólalásakor is 31-27el ők álltak jobban. A második félidőben azonban az oroszok egyre nagyobb sebességre kapcsoltak, és több hullámban érkező runok által hamar megpecsételték az óceániai együttes sorsát, a találkozó második felében egyértelműen Oroszország akarata érvényesült, és annak ellenére magabiztosan győztek, hogy nem dobtak kiemelkedően, hanem a mezőnyben játszották le Új-Zélandot. A meccs végeredménye 78-56 lett. Az erőcsatár Vorontsevich 18 ponttal és 11 lepattanóval repítette az orosz válogatott szánját, míg az Új-zélandiaknál Penney 21 pontra volt képes.

A keddi játéknapon két újabb nyolcaddöntő szerepelt a világbajnokság programjában. A délutáni mérkőzésen a csoportból veretlenül továbbjutó Litvánia az éppen csak továbbjutott Kínával nézhetett farkasszemet. Meglepetésre a litvánok elég fásultan kezdték a találkozót, így a tudásukat a csoportkörben jól titkoló ázsiaiak örülhettek jobb startnak és az első negyedet követően öt ponttal ők álltak jobban. Azonban Kleiza és a litván légierő a második negyedtől megindította a bombázást és fokozatosan növelve a különbséget eldöntötték a győzelem kérdését. A kínaiak szívósan kapaszkodtak a vége felé így nem engedték, hogy nagyobb vereséget mérjenek rájuk 11 pontnál, de a litvánok 78-67es diadalát így sem tudták veszélyeztetni. Az egykori Nuggets játékos Kleiza még a szokásosnál is őrültebb napot fogott ki, a litvánok első emberévé lépett elő a mérkőzésen és 30 ponttal, 9 lepattanóval segítette csapata boldogulását, rajta kívül a tíz pontot is csak épp hogy ketten át tudták lépni. Közben a kínaiak közül a 21 pontos irányító Liu emelkedett ki.
Az esti rangadón következett az egyik, ha nem a legjobban várt nyolcaddöntő mérkőzés, amikor a dél-amerikai szuperrangadót rendezték Argentína és Brazília között. Mindkét csapat magas színvonalon kezdett és bár az első játékrész nagy részében a zöld mezes brazilok voltak előnyben, a végén 25-25 állt az eredményjelzőn. Varejaoék nem csüggedtek és gyors játékukkal állandó nyomás alatt tartották az argentínokat, jobban sikerült számukra a félidő és a nagy szünetben négy pontos előnyben lehettek. A második félidőre a csapatát addig egy emberként meccsben tartó Scola mellé egyre többször záróztak fel a többiek, különösen Delfinora lehetett számítani, de jobbára még mindig Brazília birtokolta az előnyt, ám meglépni semmiképp sem tudtak a harcos argentinoktól, nagyon izgalmas hajrára számíthattunk. Mindkét csapat nagy formában játszott, és mindkét oldalon láthattunk remek egyéni megoldásokat, egyik sem akart veszíteni, így tényleg egy hatalmas harc alakult ki, de ez egyáltalán nem ment a játék rovására, nagyon magasszínvonalú meccset játszott a két együttes. A negyedik negyedben az argentinok játszottak összeszedettebben és Scola vezetésével el is tudtak lépni egyre többször, a brazílok az utolsó pillanatig közel maradtak, de legnagyobb erőfeszítéseik ellenére képtelenek voltak felzárkózni, így Argentína 93-89 arányban felül múlta őket. Az egész VB legeredményesebb játékosa Scola ezen a meccsen még az eddigi játékát is felül tudta múlni és 14/20as mezőnydobási hatékonysággal elérte a 37 pontot, elképesztően nagyot játszott. Mellette a négy triplát bevágó Delfino 20 ponttal zárt, Prigioni pedig 8 előkészítést jegyzett. A braziloktól a két nagy bombázó, a 32 pontos Huertas és a 20 egységet szóró Barbosa volt elemében, a magas embereik azonban nem bírták tartani Scolaval a lépést, Splitterék a végére felörlődtek és legfőképpen ez döntötte el a mérkőzést.

Azt hiszem, hogy nem csalódhattunk a nyolcaddöntőkben, még ha volt is néhány simább meccs, ugyanakkor olyan összecsapásokat is láthattunk ahol az igazi kosárlabda dominált és bizonyára a VB további szakaszában már csupa ilyen mérkőzéssel találkozhatunk.

A negyeddöntők programja:


Szerda, 17:00 Szerbia - Spanyolország
Szerda, 20:00 Szlovénia - Törökország
Csütörtök, 17:00 Egyesült Államok - Oroszország
Csütörtök, 20:00 Litvánia - Argentína


Billups személyében tehát még mindig van denveri játékos, akinek szurkolhatunk a legjobb 8 között, ráadásul Mr. Big Shot csak a tét fokozódásával kezd igazán bele jönni, szóval bízhatunk benne, hogy sokáig eljuttatja a fiatalos amerikai válogatottat. A csütörtök délutáni meccsükön pedig már az elődöntőbe jutás lesz a tét számukra.

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr332279675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi_Tanguay 2010.09.08. 10:07:06

tipp eredmények nyolcaddöntők:

filip: 8
black_adder: 7 (hiba: szlovén)
foppa: 7 (hiba: szlovén)
melo: 7 (hiba: spanyol)
tomi_tanguay: 4 (hiba: szerb, szlovén, orosz, argentin)

nem jöttek be annyira a meglepetés tippeim:D

foppa21 2010.09.08. 12:04:46

@Tomi_Tanguay: pedig te vagy a legnagyobb szakértő és te irod a cikkeket:-D

foppa21 2010.09.08. 12:16:33

ma adja valamelyik meccset a sport tv?

Tomi_Tanguay 2010.09.08. 13:13:16

minden negyeddöntőt fognak adni élőben! a holnap esti litván-argentint a sport2, a többit a sport1. ha lehet hinni az előzetesnek:)

Tomi_Tanguay 2010.09.08. 14:20:27

na szálljatok le rólam, inkább tippeljetek a negyeddöntőkre. ki mer elsőnek?:D

foppa21 2010.09.08. 14:55:36

Szerda, 17:00 Szerbia - Spanyolország - szerbia
Szerda, 20:00 Szlovénia - Törökország - törökország
Csütörtök, 17:00 Egyesült Államok - Oroszország - usa
Csütörtök, 20:00 Litvánia - Argentína - argentína

foppa21 2010.09.08. 15:04:32

sajnos lemaradtam tegnap az argentin-brazilról pedig az érdekelt volna de inkább korán elauldtam hogy friss legyek a rockies meccsre hajnalban meg ma a suliban:-)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.09.08. 15:37:06

A továbbjutók:

Spanyolország
Törökország
Egyesült Államok
Argentína

milo_hedgie#23 2010.09.08. 15:48:45

billupsnak jól áll a kék usa mez:))

foppa21 2010.09.08. 16:18:01

@Filip89: hülye, már főiskolás vagyok én is:-D
amugy milyen volt a 13. szülinapi bulid?:-D

melo15 2010.09.08. 16:43:30

Szerda, 17:00 Szerbia - Spanyolország - spanyol
Szerda, 20:00 Szlovénia - Törökország - török
Csütörtök, 17:00 Egyesült Államok - Oroszország - usa
Csütörtök, 20:00 Litvánia - Argentína - litvánia

Tomi_Tanguay 2010.09.08. 16:55:50

na ha már mindenki tippelt ilyen szépen akkor én is:D

spanyol - Szerda, 17:00 Szerbia - Spanyolország
török - Szerda, 20:00 Szlovénia - Törökország
usa - Csütörtök, 17:00 Egyesült Államok - Oroszország
litván - Csütörtök, 20:00 Litvánia - Argentína

Tomi_Tanguay 2010.09.08. 17:03:03

TP van szoval tényleg nézzétek a sport1et:)

foppa21 2010.09.08. 17:11:02

@Filip89: jah azt hittem idén volt:-)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.09.08. 17:16:16

Nem, én minden évben 13 éves vagyok. :P

Tomi_Tanguay 2010.09.08. 17:19:14

27-23 a spanyoloknak az első negyed után.

Tomi_Tanguay 2010.09.08. 17:43:43

szerb-spanyol 49-41 a félidőben

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.09.08. 18:06:40

Viszont a második félidő eddigi három perce még brutálisabb, mint az első volt. Mi lesz még itt?! :)

Tomi_Tanguay 2010.09.08. 18:20:33

67-64 a szerbek a harmadik negyed vége. milyen meccs:D

foppa21 2010.09.08. 18:28:43

ma nagyon megy a szerbeknek

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.09.08. 18:41:17

Vetekszik a tegnapi brazil-arentinnel, pedig nem gondoltam volna, hogy egyhamar látni fogunk még egy olyan jó meccset. :)

Tomi_Tanguay 2010.09.08. 18:50:19

92-89 lett a vége a szerbeknek.
hát legalább filip is elbaszta a tippet:D

foppa21 2010.09.08. 18:55:46

hát ez milyen meccs volt! teodosic hármas a végén aahhh:-D ezek állatok voltak!

foppa21 2010.09.08. 18:56:55

8tól pedig török-szlovén! kiváncsi leszek arra is a törökök otthon esélyesek de szerintem nem lesz könnyű meccsük

melo15 2010.09.08. 19:11:43

állati meccsek vannak ezen a vbn, nem gondoltam volna hogy kiejtik a spanyolokat. de megérdemelték a szerbek! :)

Tomi_Tanguay 2010.09.08. 20:01:04

most kezdődik a török-szlovén!
a sport1en TP csak a studióban van.
atdhe.net/23393/watch-turkey-vs-slovenia

foppa21 2010.09.08. 20:08:39

szurkolok a szlovénoknak hogy szoros meccset tudjanak játszani

Tomi_Tanguay 2010.09.08. 20:25:26

27-14re mennek a törökök az első negyedben

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.09.08. 20:31:21

Hát, nem kímélik szerencsétleneket a törökök.

Tomi_Tanguay 2010.09.08. 20:43:52

a félidőben török-szlovén 50-31 bazzeg:)

foppa21 2010.09.08. 21:09:05

hát nem lesz szoros meccs ebből:-D

Tomi_Tanguay 2010.09.08. 21:31:51

a 20-30 pontos különbség megmarad a végére is. azért csak össze jött egy sima meccs a 8 közé is:P de a holnapi kettő megint kemény lesz sztem

foppa21 2010.09.09. 03:40:19

@Tomi_Tanguay: mennyi lett a végeredmény? elaludtam az utolsó negyedben:-D

melo15 2010.09.09. 14:42:17

tegnap nem tréfáltak a törökök. szerintem ezek után ők a torna legnagyobb esélyei. ha úgy dobnak mint az első félidőben akkor az amerikaiak is meglehet verni

Tomi_Tanguay 2010.09.09. 17:03:33

most kezdődik az usa-orosz negyeddöntő! a sport1en is lehet nézni. TP már a 72es olimpiai döntőt meséli:D

Tomi_Tanguay 2010.09.09. 17:26:43

25-25 az első negyed. egész szoros meccs eddig

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.09.09. 17:35:43

Baromi álmosan játszanak az amerikaiak.

Tomi_Tanguay 2010.09.09. 17:54:28

usa-orosz 44-39 a félidőben. kezdenek belejönni az amerikaiak így talán még érdekes meccs lesz mert amugy nem túl magas szinvonalu meccs.

foppa21 2010.09.09. 18:13:53

billups elkezdett játszani így szerintem simább lesz a második félidő:-)

Tomi_Tanguay 2010.09.09. 18:54:07

oroszok -14nél alley oopal szórakoznak:D

Tomi_Tanguay 2010.09.09. 18:57:20

usa-orosz 89-79 lett. hát nem volt egy nagy meccs:P

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.09.09. 19:15:33

Jó, azért ne csináljunk már úgy, mintha ez egy szar meccs lett volna, mert olyan extrákhoz vagyunk szokva, ami tegnap volt a spanyol-szerb, vagy azelőtt a brazil-argentin. :P

Tomi_Tanguay 2010.09.09. 20:00:19

na most kezdődik a litván-argentín a sport2n!

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.09.09. 20:05:11

Érdekes meccs lesz. Remélem azért behúzzuk, de Kleiza elég állat mostanában, ha Scola bírja erővel, megint hoz 30-40 pontot. :)

Tomi_Tanguay 2010.09.09. 20:18:26

őrülten kezdtek a litvánok:D

Tomi_Tanguay 2010.09.09. 20:22:53

28-18 az első negyed a litvánok javára

foppa21 2010.09.09. 20:34:12

azt csinálják a litvánok, mint tegnap a törökök. eszméletlen:-)

foppa21 2010.09.09. 20:36:48

hétből hét triplát bedobtak

Tomi_Tanguay 2010.09.09. 20:45:51

litván-argentin 50-30 a félidőben lol:D

foppa21 2010.09.09. 20:55:43

nem semmi félidőt csináltak:-D de szerintem nem fogják ezt tartani és még lehet esélyük az argentinoknak, de lehet hogy sima lesz ez a meccs is

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.09.09. 21:24:47

Kibaszott mázlijuk van, az USA ellen meg semmi nem fog összejönni nekik. :P

Tomi_Tanguay 2010.09.09. 21:52:18

litván-argentin 104-85:D
hamar eldőlt a meccs

melo15 2010.09.09. 22:00:56

kegyetlenek voltak az első félidőben a litvánok a sok hármassal. de kicsit csalóka meccs volt és nem tudom scolaval mi történt pár napja 37 pont most meg alig volt kosara

Tomi_Tanguay 2010.09.10. 17:45:29

sztem holnapra fejezem be az irást a negyeddöntőkről ma ugy sincs meccs. aztán majd még a végén írok egyet az elődöntőkről és a döntőről:)


süti beállítások módosítása