Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

Forsberg újra visszatér az Avalanche-hez

2011.02.07. 11:31 - Filip89

A Colorado Avalanche vasárnapi edzését követően a csapattal hetek óta együtt tréningező legendás Peter Forsberg bejelentette, újra az NHL-ben szeretne játszani, a folytatást pedig csakis a denveri hokicsapatban képzeli el, így a klub történetének valaha volt egyik legjobb játékosa rövidesen harmadik nekifutásra is magára öltheti a Lavinás szerelést. Miután döntését tudatta az egyesület vezetőségével, egy órán belül meg is kötötték az új szerződést, melynek értelmében a svéd klasszis a 2010/11-es szezon hátralévő részében a csapatot erősítheti, mindössze 1 millió dolláros fizetés fényében.




















Január második felében derült ki, hogy az évek óta rakoncátlankodó bokájával bajlódó Forsberg szeretné tesztelni a fizikai állapotát, hogy milyen formában van jelenleg az aktív NHL-es játékosokhoz képest, ezért felvette a kapcsolatot az Avalanche képviselőivel, a klub pedig készségesen edzéslehetőséget biztosított az egykori denveri ikon számára. A hokis az elmúlt két hétben a csapattal tréningezett, bár közbeszólt az All-Star-szünet, amikor hivatalosan nem lehetett edzéseket tartani, csak egyéni korcsolyázásokkal tarthatta magát kondiban. Eleinte csak az aktuálisan sérült és tartalékjátékosok társaságában végzett könnyített gyakorlásokat, de az elmúlt héten már több teljes tréningen is részt vehetett a csapat legjobbjaival, akik estéről estére az NHL-ben lépnek pályára. Bár nem voltak zökkenőmentesek Foppa számára a kőkemény tréningek, hosszú kihagyása után nehezen vette fel a ritmust, és többször átmeneti pihenésre szorult egy-egy foglalkozás közben, becsületére legyen mondva átvészelte a nehéz pillanatokat, és valamennyi edzést végig csinált, az utolsó napokban pedig már kifejezetten jó formában tette a dolgát alattuk.

"Úgy éreztem, hogy edzésről edzésre egyre erősebb vagyok, egyre jobb a fizikai állapotom, így mindenképpen szeretnék újra nekivágni az NHL-nek. Az első edzések nagyon nehezek voltak, olyan volt, mintha a srácok repültek volna körülöttem, én pedig nem is 37 éves lennék, hanem inkább 47, de a szünet utáni időszakban már egész jól fel tudtam venni velük a lépést. Kicsit idegesen várom mi fog történni, de a legfontosabb, hogy játszani akarok, nem akartam feladni, még készen állok az újabb kihívásra"
- jegyezte meg a vasárnapi tréninget követően az örökös 21-esünk.

"Büszkén jelenthetjük be, hogy Peter visszatér az Avalanche-hez. Nagyon várjuk, hogy újra láthassuk őt a csapat mezében, biztosan hatalmas vezetőszereppel tudja segíteni a fiatalos csapatunkat. Bízunk a felkészülése sikerében, és hogy minél tovább képes lesz újra az NHL-ben játszani" - hangzott Greg Sherman, klubmenedzser hivatalos bejelentése.



















Csapatunk az idei szezonban kissé mérsékelten szerepel, hetek óta komoly hullámvölgyben vagyunk, az eredményességre rányomta a bélyeget több folyamatos sérülés, hiszen a közelmúltban Tomas Fleischmann-nál tüdőembóliát diagnosztizáltak, mely következtében a remek formában termelő cseh hokis a 2010/11-es idényben többször már biztosan nem játszhat; emellett a tavalyi gólzsák, Peter Mueller agyrázkódásából kifolyólag az idei szezonban még egy percet sem tölthetett a pályán, és csak a napokban kezdett el újra rövid korcsolyázó tréningeket végezni.

Remélhetőleg Foppa visszatérése önbizalmat sugározhat a rutintalan gárdának, s a veterán harcos szerepvállalásával kiküszöbölhetők lesznek az utóbbi időben tapasztalt mentális problémáink. Túl nagy megváltást aligha érdemes várni tőle, de biztosak lehetünk benne, hogy már a jelenléte is sokat segíthet ebben a helyzetben a fiataljainknak, és ha egyenlő létszámú játékhelyzetekben már nem is mindig lesz képes extra dolgokra, a hullámzóan teljesítő emberelőnyös egységünknek egész biztosan komoly támogatást biztosíthat. Amellett, hogy több zöldfülű játékosunk gyermekkori példaképe, újra együtt játszhat olyan régi csapattársakkal, mint a hozzá hasonlóan kétszeres Stanley Kupa-győztes, jelenegi csapatkapitány Adam Foote, vagy éppen a 2001-es bajnok együttes harmadik aktív tagja, Milan Hejduk, aki egész pályafutása alatt a denveri egyesületet szolgálta. Szintén nagyon fontos dolog vele kapcsolatban, hogy személye miatt nagyobb eséllyel újra több teltházas mérkőzést rendezhetnek a Pepsi Centerben.

Visszatérése kapcsán természetesen megszólalt a klub másik egykori nagy klasszisa, a már közel két esztendője visszavonult Joe Sakic: "Peter soha nem volt a világ leggyorsabb korisa, és nyilván soha nem is lesz már az. De egyértelműen a legkitűnőbb srác a hoki világában, ezt nyugodt szívvel állíthatom. Még a mai napig is képes fantasztikus dolgokra a koronggal, egy igazi profi sportoló, akitől a fiatalok rengeteget tanulhatnak. Biztos vagyok benne, hogy minden mozdulatát árgus szemekkel fogják figyelni, hogy minél többet eltanulhassanak tőle. Szerintem jó hatással lesz a csapatra, és nagyon örülök, hogy újra láthatom őt játszani."

Az Avalanche fiai ezen a héten egy idegenbeli túrára vonulnak, melyre Forsberg is el fog utazni velük, egyelőre azonban nem tudhatjuk biztosan, hogy mikor eshet át a tényleges visszatérésen, alighanem ez már a Joe Sacco vezette edzői stáb döntésén múlik, hogy mikorra látják őt olyan fizikai erőállapotban, hogy mérkőzésen is bevessék.

Forsberg az 1991-es draft összetettbeli hatodik választásaként még a Philadelphia Flyers által kelt el, ám az emlékezetes Lindros-csere alkalmával a denveri klub jogelődjéhez, a Quebec Nordiques-hoz került 1992. június 30-án. Bemutatkozó szezonjában, az 1994/95-ös idényben 47 meccsen szerzett 50 pontja által máris elhódította az év újoncának járó Calder-trófeát. Egy évvel később, a klub székhelyváltását követően 1996-ban jókora szerepet vállalt a Colorado Avalanche Stanley Kupa-győzelméből, Denver mindenkori első major bajnoki címéből, s pályafutása legeredményesebb idényét produkálta, miután az alapszakaszban 116 pontot szórt - a rájátszás 22 meccse alatt pedig további 21-et tett hozzá. A következő esztendőkben is csúcsformában játszott, a denveri sztárcsapat pedig 2001-ben újra felért az NHL trónjára, miközben a svéd hős 89 pontot termelt 73 találkozó leforgása alatt. Innentől kezdve viszont egyre többször gondjai akadtak a sorozatos sérülésekkel, a 2001/02-es alapszakaszt teljes egészében ki kellett hagynia miután eltávolították a lépét, és csak a rájátszásban térhetett vissza. A rákövetkező évben viszont újra magasan szárnyalt, és 106 pontjával elhódította a pontkirálynak járó Art Ross-trófeát, illetve az alapszakasz legértékesebb játékosaként a Hart-trófeával is megjutalmazták. Aztán megint az állandó lágyékproblémák kerültek előtérbe, és csak 39 meccsen húzhatott korcsolyát 2003/04-ben, majd az NHL lockout-ja alatt szülővárosa csapatában, a MoDo Örnsköldsvik-ben szerepelt. A tengerentúli bajnokság folytatására sajnos távoznia kellett az Avs-től a fizetési sapka bevezetése miatt, és másfél esztendőt a Flyers-ben töltött el, majd a 2006/07-es kiírás hajrájában még a Nashville Predators-ban is feltűnt. Eközben már egyre komolyabban bajlódott a bokájával, és ez is alaposan limitálta a lehetőségeit, a következő évet majdnem teljes egészében kihagyta, ám 2008 tavaszán egy szenzációs visszatérés keretein belül újra aláírt a Colorado-hoz, s az alapszakasz utolsó kilenc meccsén 13 pontot regisztrált, a rájátszásban pedig szintén egy sikeres főcsoport-negyeddöntőhöz tudta segíteni a gárdát. Igen ám, de közben folyamatosan bajlódott a bokájával, a túlzott megerőltetés következtében pedig újra hosszú pihenő következett számára. Két év alatt mindössze 26 mérkőzésen léphetett fel a svéd elitligában, az idei szezonban pedig már egyáltalán nem játszott sehol, és sokan a visszavonulását helyezték kilátásba, amikor januárban az Avs edzésein való feltűnésével sokkolta a hokivilágot, majd február 6-án újra szerződést kötött azzal az együttessel, ahol pályafutása legszebb éveit töltötte.

Forsberg 755 pontjával (217 gól és 538 assziszt) jelenleg a Quebec/Colorado franchise történetének negyedik legeredményesebb játékosa Joe Sakic, Peter Stastny és Michael Goulet mögött, fentebb említett egyéni elismerései, és a két Stanley Kupa-győzelem mellett pedig többszörös olimpiai- és világbajnoknak is mondhatja magát. A svéd játékmester kétségtelenül egy korszak legnagyobb alakja volt, de pályafutását nem engedték kiteljesedni a sorozatos sérülései, ennek ellenére nem adta fel, újbóli erőfeszítései eredményeképpen pedig 2011-ben sokadszor is visszatérhet az NHL-be, és 37 évesen is azt csinálhatja, amit a világon a legjobban szeret, jégkorongozhat Denverben.

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr342644033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

foppa21 2011.02.07. 12:15:29

nagyon jó! várom már hogy újra játszhasson!

Tomi_Tanguay 2011.02.07. 13:45:13

én is szeretnék ilyen narancssárga edző mezt:D

milo_hedgie#23 2011.02.07. 17:38:53

majd szóljatok melyik meccsen fog játszani! azt nézni akarom:)) ma még nem lesz?

foppa21 2011.02.07. 18:56:05

@milo_hedgie#23: úgy tudom hogy ma még biztosan nem fog játszani

melo15 2011.02.07. 19:52:46

örülök hogy sikerült a visszatérés


süti beállítások módosítása