Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

NHL Draft 2011: Előzetes, 4. rész - Kapusok

2011.06.22. 13:21 - Filip89

A támadósor és a védelem bővebb elemzése után, a draft-előzetesünk negyedik kiadásában, kapusposzton tekinthetjük át a Colorado Avalanche jelenlegi szövevényes helyzetét, illetve a 2011-es amatőr játékosválasztón felvonuló legjobb hálóőrökre is vethetünk egy-egy pillantást, bár a mezőnyjátékosokkal ellentétben, igazán kiemelkedő tehetségek nem lesznek a börzén.

Peter Budaj Goalie Peter Budaj #31 of the Colorado Avalanche looks over his shoulder as a shot by Anton Babchuk of the Calgary Flames goes into the goal as David Moss #25 of the Flames and Ryan Wilson #44 of the Avalanche watch during the first period at the Pepsi Center on February 14, 2011 in Denver, Colorado. Budaj was pulled after the goal which was the second goal given up in the first six minutes of the game.

Első számú kapusok:

Jelen állás szerint közel sem tekinthető megoldottnak az Avalanche kapuskérdése, ugyanis a következő szezonra jelenleg egyetlen portás sem rendelkezik élő szerződéssel az NHL-csapathoz. A tavalyi idényt nálunk befejező két hálóőrnek egyaránt lejár az eddigi kontraktusa, kettejük közül pedig Peter Budaj korlátozatlan szabadügynök lesz július 1-jével, így az ő távozására jókora esély van. A rutinos kapus 2005 óta becsülettel szolgálta a denveri egyesületet, és bár rendre igyekezett mindent megtenni a csapat érdekeiért a kapuban, képtelen volt hosszútávon betölteni az első számú kapus posztját, most pedig fiatalabb, RFA kollégájával szemben, alighanem neki kell elköszönnie. Budaj a tavalyi szezon közben elérte a 100. győzelmét, mellyel a klub denveri történetében Roy mögött a legeredményesebb portásnak mondhatja magát, ám összességében mégsem tudott soha elég meggyőző lenni, így minden valószínűség szerint, napokon belül elválnak útjai a csapattól. Vele ellentétben, a három évvel fiatalabb Brian Elliott egyelőre még csak korlátozott szabadügynök lesz, vagyis bizonyára a klub továbbra is igényt tart a szolgálataira, legalább cserekapusként. Az elmúlt szezon második felében, Ottawa-ból hozzánk kerülő portás, egy tucat mérkőzés alatt már megmutatta képességeit, de egyelőre túlzottan nem tudta elkápráztatni a szurkolókat, csak felemás produkcióra volt képes, de egy hitehagyott társaság kapujában nem is lehetett volna többet elvárni tőle, bizonyára még lesz alkalma kibontakozni. Jelen állás szerint tehát a szlovák távozása, és a kanadai megtartása tűnik valószínűsíthetőnek, illetve hogy B. Elliott elé próbálunk meg szerezni egy olyan személyt, aki végre megoldja a lassan egy évtizede tartó kapusgondjainkat. Szóba került már az UFA-igazolás, de a klub akár arra is készen áll, hogy a hosszabb távú érdekeket szem előtt tartva, egy fiatal tehetséges portással erősítsen egy komolyabb csere árán, melybe lehet még az 1/11-es draftjogunkat is belevonnánk, ugyanakkor a drafton közvetlenül kapus választása nem várható a csapattól.



















Farmkapusok:


A Monsters tavalyi veterán kapusainak lejárt a szerződése, Jason Bacashihua és John Grahame közül pedig várhatóan legfeljebb csak az egyiküket fogjuk marasztalni, előbbi mellett a fiatalabb kor, utóbbi mellett éppen ellenkezőleg, a nagyobb rutin szólhat, majd a klub eldönti, hogy melyikükre rá számítunk (ha számítunk valamelyikükre), túlzottan nagy jelentősége nincsen - hacsak nem akarjuk valamelyiküket a nagy csapathoz emelni, ami rettentő kockázatos lenne. A 2007-es második körös kiválasztott Trevor Cann hatalmas tehetségnek indult a junior korában, azonban a profinak állását követően, már korántsem tudta hozni a tőle remélt produkciót, és az elmúlt két szezonban csak epizódszerepet töltött be az AHL-csapatunkban. Két év alatt összesen húsz mérkőzésen állhatott be a clevelandiek kapujába, ehelyett jobbára a CHL-es Tulsa Oilers-ben védett, ahol szintén nem nyújtott kiemelkedőt. A jövő szezonban bizonyára még egyszer - utoljára? - megpróbáljuk őt az AHL-ben, de már igencsak szerény esélyekkel szállhat harcba, és az egyesületen belüli kitüntetett helyét is elvesztette az utolsó két év mérsékelt szereplésével, de talán végleg még ne írjuk le.

Prospectek:

A csapat legnagyobb kapustehetségeként Calvin Pickard-t tarthatjuk számon, aki reményeink szerint, néhány éven belül már az NHL-csapatnál is átveheti a hatalmat, és talán-talán a következő időszak meghatározó denveri portása lehet. Játékjogát a tavalyi draft második fordulójában foglaltuk le, azóta a harmadik WHL-szezonjában is elsőrangú teljesítményt mutatott be a bajnokság egyik leggyengébb csapatának ketrecét őrizve, tavasszal pedig megkapta az entry level szerződést a klubtól, azonban az AHL-es rájátszás alatt csak harmadik számú kapus lehetett a két rutinosabb társa mögött. A jövő előtte áll, márpedig a szakemberek fényes folytatást jósolnak a tehetséges portás számára, s ősztől minden bizonnyal megkaphatja az egyik helyet a Monsters-nél, már csak abban kell reménykednünk, hogy a profik közt is tudja folytatni a virágzását, és a szintlépéssel ne essen vissza a juniorok közt megszokott bombasztikus formája, mert ebben az esetben tényleg rövid időn belül helyet követelhet magának akár az Avalanche gólvonala előtt is. Mellette még három kisebb-nagyobb potenciállal rendelkező prospect kapus áll a klub vonzáskörzetében, mindannyiuk számára a 2011/12-es junior szezon végeztével lenne esedékes profi kontraktust adni. Kieran Millan számára a senior év következik a nagy nevű Boston University-n, az első három tanév alatt meglehetősen hullámzó teljesítményt nyújtott, a folytatását az utolsó esztendő határozhatja meg. A vele hasonló cipőben járó Kent Patterson a University of Minnesota színeiben készül az utolsó egyetemi szezonjára, első két évében csak cserekapus volt, legutóbb viszont kezdőként is becsülettel megállta a helyét. A finn junior válogatott Sami Aittokallio-nak van a legkevesebb esélye a tengerentúli karrier befutására, mindenek előtt az Ilves Tampere tartalékcsapatából kéne felküzdenie magát a felnőttek közé, hogy az SM-Liiga-ban pontosabb képet kaphassunk a valós tudásáról.

















A 2011-es draft érdekelt kapustehetségei:


John Gibson (USA-U18, USHL)
Az amerikaiak tehetséges portását tartják az idei, szerényebb draft-felhozatal legjobb kapusának, aki nagyjából és egészében az egyetlen hálóőr, akinek reális esélye lehet elkelni az első körben. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy a mieink két első fordulós választásából nem fogunk kapust választani, mivel a tavalyi Pickard-húzás után abszolút indokolatlan lenne egy újabb portás, vagyis J. Gibson sem várható hozzánk. A tehetséges hálóőr nagyszerű teljesítménnyel vezette az Egyesült Államokat bajnoki címhez az idei ifjúsági világbajnokságon, amikor a Kanada elleni elődöntőben és a svédek elleni fináléban egyaránt hosszabbításos győzelemmel ajándékozta meg csapatát, miközben 2.34-es kapott gól átlagával és 92.6 %-os védési hatékonyságával a németországi torna legjobb kapusának is megválasztották. A nagy termetű kapus az elmúlt két évadot az amerikai utánpótlás programban töltötte, ahol szintén biztató statisztikákat hozott, 32 meccs alatt 91.8 %-ot és 2.64-et regisztrált. Ugyanakkor egyelőre nem várható, hogy már az ősztől az NHL-ben játsszon, még tapasztatszerzésre van szüksége, amire kiváló alkalom lehet, hogy hamarosan az idei Frozen Four-döntős University of Michigan hallgatója lesz. Nagyobb méreteiből adódóan a szokásosnál nagyobb területet képes lefedni a kapuból, ennek ellenére kifejezetten gyors, atletikus kapusnak számít, míg kedvenc játékosának Ryan Miller-t vallja, egyelőre még erősen kérdéses, hogy vajon a Sabres csillagához hasonló karriert lesz-e képes befutni, de a tehetsége alapján még akár erre is meg lehet az esélye.

Christopher Gibson (Chicoutimi Sagueneens, QMJHL)
Az európaiak Gibson-ja inkább második körös potenciállal rendelkezik, a legtöbb előzetes találgatás ugyanis a 45-60. hely környékére helyezte őt, nem akkora bravúrkapus, mint névrokona, inkább a folytonosság és a stabilitás embere. Édesapja angol, édesanyja finn származású, ő maga mindkét nyelven folyékonyan beszél, az "ezer tó" országában látta meg a napvilágot, ám 15 éves korában a tengerentúlra került, ahol először a saskatchewan-i korosztályos bajnokságokban szerepelt, majd 2009-ben kötött ki mostani állomáshelyén, a Kelet-kanadai QMJHL-ben. A Chicoutimi csapatánál az egykor még az Avalanche által draftolt, közelmúltban visszavonult NHL-kapus, Marc Denis segíti a munkáját kapusedzőként. Kettejük együttműködése különösen az utóbbi esztendőben volt gyümölcsöző, ugyanis a szerényebb újonc szezont követően, C. Gibson a 2010/11-es évadban 37 találkozó leforgása alatt elérte a 92 %-os védési hatékonyságot, 2.42 gólt kapott meccsenkénti átlagban, négy shutout-ot hajtott végre, és egyenlő győzelem-vereség mutató közelében végzett a quebeci liga egyik legszerényebb csapatával. Összességében nagyszerű képességekkel rendelkezik, mivel remekül él együtt a játékkal, kifejezetten gyors, a bottal és a lepkés kesztyűvel egyaránt biztosan képes végrehajtani a védéseit, legfőbb fegyvere pedig az állandóan magas önbizalma. Ha a fejlődése ilyen ütemben folytatódik, belőle is megbízható kapus cseperedhet NHL-szinten, de ehhez első sorban időre és türelemre van szükség az irányába.

Samu Perhonen (JYP Jyvaskyla-junior, FIN-Jr.)
A Central Scouting listája alapján a legjobb Európában védő kapusként végzett, az ő kiválasztását ugyancsak a második kör második felére prognosztizálják a nagyokosok. Perhonen a tavaszi U18-as világbajnokságon ötödik helyen végző finn nemzeti csapat első számú hálóőre volt, s négy mérkőzés alatt két győzelmet, 3.52-es kapott gól átlagot és 87.5 %-os hatékonyságot regisztrált, míg legeredményesebb meccsén, 27 védést mutatott be a Csehország felett aratott 5-3-as diadal alkalmával. Klubcsapatával megnyerték az első osztályú junior ligát, melyből oroszlánrészt vállalt a nagyszerű kapusteljesítménye révén, hiszen az alapszakaszban 29 meccsen 2.71-es GAA és 92.2 %-os hatékonyság került a neve mellé, míg a bajnoki döntő hét fellépése alatt 2.14-et és 91.8 %-ot produkált. A közel 190 centiméter magas portás számára a következő lépés a felnőtt első osztályba való felkerülés lehet, ahol ha ugyancsak meg tudja állni a helyét, akkor esélye lehet rá, hogy komolyan számításba vegyék a tengerentúlon, egyelőre viszont jóval rizikósabb választásnak tűnik az Észak-amerikai kollégáinál, és hiába rangsorolták előkelő helyre, véleményem szerint korántsem várható a második, de lehet még a harmadik körös kiválasztása sem. Akárhol is keljen el, bárki számára hosszútávú befektetés lehet Perhonen, akinek már a neve is a "lepke" szót jelenti finnül - ki-ki döntse el ez mennyire szerencsés egy kapus esetében.

Akire még érdemes figyelni az alsóbb körökben: Matt McNeely (USA-U18, USHL); Matt Mahalak (Plymouth Whalers, OHL); Jordan Binnington (Owen Sound Attack, OHL).

Már csak két nap van hátra az idei NHL-es draftig, pénteken még egy utolsó, draft előtti áttekintéssel fogunk jelentkezni, addig is emésztgessétek a posztonkénti beharangozókat, és próbáljátok meg megtalálni a legmegfelelőbb tehetségeket a denveri jégkorong egyesület számára!


 

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr613005550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

foppa21 2011.06.22. 14:03:21

nem túl erős a kapus felhozatal, de szerintem nekünk egyáltalán nem kell kapust választanunk hátrébb sem

Tomi_Tanguay 2011.06.22. 17:30:50

komoly hogy három jó kapus van a drafton, abból kettőt gibsonnak hivnak:D

Tomi_Tanguay 2011.06.22. 17:43:59

amugy remélem azt a paraszt vokount nem akarjuk leigazolni
inkább kinézem a csapatból hogy grahamet megtartjuk minimumért eliott mellé:D

milo_hedgie#23 2011.06.22. 19:35:18

jó összefoglaló lett még ha a kapusokról túl sokat nem is lehetett írni
egyre kiváncsibban várom a szombat hajnalt!

milo_hedgie#23 2011.06.22. 19:39:11

filip csinálsz közvetítést a draftról? vagy itt legyünk majd??:))

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.06.22. 20:02:18

Lesz GITR Live pick-by-pick közvetítés, ott is lehet követni, illetve majd a pénteki utolsó draft előtti beharangozóm kommentjei közt. :)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.06.22. 20:23:50

Közben rátaláltam, hogy Scott Mayfield (1. kör végi védő) és Zac Larraza (3rd rounder kaliber LW) ősztől a DU-ra fognak járni.
Rajtuk kívül még a már korábban bemutatott Nick Shore lesz ott Pioneer-ként.

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.06.23. 17:29:14

Ez jó szülinapi ajándék volt a nihil.com-tól. :)

http://lp.imageg.net/prod?set=key[hname],value[Adam]&set=key[jbkname],value[Ficsura]&set=key[FAVORITETEAM],value[COL]&set=key[displaysize],value[100%]&call=url[http://chains.imageg.net/graphics/dynamic/chains/NHLBirthdayJersey2010_Master.chain]

milo_hedgie#23 2011.06.23. 18:06:09

@Filip89: akkor lesz még pár arc akikért szurkolhatunk,mayfield nem is rossz:)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.06.23. 19:26:53

Október 8-án, a Detroit elleni hazai meccsel kezdhetjük a szezont.

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.06.23. 21:14:03

A 2011/12-es program:

Október 9., vasárnap, 03:00 Colorado Avalanche - Detroit Red Wings
Október 10., hétfő, 19:00 Boston Bruins - Colorado Avalanche
Október 13., csütörtök, 01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche
Október 14., péntek, 01:30 Ottawa Senators - Colorado Avalanche
Október 16., vasárnap, 01:00 Montreal Canadiens - Colorado Avalanche
Október 18., kedd, 01:00 Toronto Maple Leafs - Colorado Avalanche
Október 21., péntek, 03:00 Colorado Avalanche - Chicago Blackhawks
Október 23., vasárnap, 02:30 Chicago Blackhawks - Colorado Avalanche
Október 27., csütörtök, 03:00 Calgary Flames - Colorado Avalanche
Október 29., szombat, 03:00 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers
Október 31., hétfő, 02:00 Colorado Avalanche - Los Angeles Kings
November 3., csütörtök, 03:30 Colorado Avalanche - Phoenix Coyotes
Novemer 5., szombat, 02:30 Dallas Stars - Colorado Avalache
November7., hétfő, 02:00 Colorado Avalanche - Calgary Flames
November 9., szerda, 01:30 Detroit Red Wings - Colorado Avalanche
November 11., péntek, 03:00 Colorado Avalanche - New York Islanders
November 13., vasárnap, 04:00 Colorado Avalanche - Calgary Flames
November 16., szerda, 01:00 Pittsburgh Penguins - Colorado Avalanche
November 18., péntek, 02:00 Minnesota Wild - Colorado Avalanche
November 19., szombat, 03:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars
November 21., vasárnap, 02:00 Colorado Avalanche - San Jose Sharks
November 24., csütörtök, 03:00 Colorado Avalanche - Vancouver Canucks
November 26., szombat, 21:00 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers
November 29., kedd, 03:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars
December 1., csütörtök, 03:30 Colorado Avalanche - New Jersey Devils
December 3., szombat, 03:00 Colorado Avalanche - St. Louis Blues
December 5., hétfő, 02:00 Colorado Avalanche - Detroit Red Wings
December 7., szerda, 04:00 Vancouver Canucks - Colorado Avalanche
December 9., péntek, 03:00 Calgary Flames - Colorado Avalanche
December 10., szombat, 03:30 Edmonton Oilers - Colorado Avalanche
December 14., szerda, 03:00 Colorado Avalanche - San Jose Sharks
December 16., péntek, 04:30 san Jose Sharks - Colorado Avalanche
December 18., vasárnap, 03:00 Colorado Avalanche - Washington Capitals
December 20., kedd, 03:00 Colorado Avalanche - Philadelphia Flyers
December 22., csütörtök, 03:30 Colorado Avalanche - St. Louis Blues
December 24., szombat, 03:00 Colorado Avalanche - Tampa Bay Lightning
December 27., kedd, 00:00 Minnesota Wild - Colorado Avalanche
December 28., szerda, 03:00 Colorado Avalanche - Winnipeg
December 30., péntek, 03:00 Colorado Avalanche - Minnesota Wild
Január 1., vasárnap, 02:00 Anaheim Ducks - Colorado Avalanche
Január 3., kedd, 04:30 Los Angeles Kings - Colorado Avalanche
Január 7., szombat, 02:30 Chicago Blackhawks - Colorado Avalanche
Január 11., szerda, 03:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators
Január 13., péntek, 02:00 Nashville Predators - Colorado Avalanche
Január 14., szombat, 21:00 Dallas Stars - Colorado Avalanche
Január 16., hétfő, 22:00 Phoenix Coyotes - Colorado Avalanche
Január 19., csütörtök, 03:30 Colorado Avalanche - Florida Panthers
Január 22., vasárnap, 04:30 Los Angeles Kings - Colorado Avalanche
Január 23., hétfő, 02:00 Anaheim Ducks - Colorado Avalanche
Január 25., szerda, 03:00 Colorado Avalanche - Minnesota Wild
Február 1., szerda, 03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers
Február 3., péntek, 03:00 Colorado Avalanche - Minnesota Wild
Február 3., kedd, 04:30 Los Angeles Kings - Colorado Avalanche
Február 7., szombat, 02:30 Chicago Blackhawks - Colorado Avalanche
Február 8., szerda, 03:00 Colorado Avalanche - Chicago Blackhawks
Február 11., szombat, 03:00 Colorado Avalanche - Carolina Hurricanes
Február 12., vasárnap, 02:00 St. Louis Blues - Colorado Avalanche
Február 16., csütörtök, 04:00 Vancouver Canucks - Colorado Avalanche
Február 18., szombat, 03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers
Február 20., hétfő, 02:30 Winnipeg - Colorado Avalanche
Február 23., csütörtök, 03:00 Colorado Avalanche - Los Angeles Kings
Február 25., szombat, 03:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche
Február 26., vasárnap, 01:00 Detroit Red Wings - Colorado Avalanche
Február 28., kedd, 03:00 Colorado Avalanche - Anaheim Ducks
Március 2., péntek, 03:00 Colorado Avalanche - Columbus Blue Jackets
Március 4., vasárnap, 03:00 Colorado Avalanche - Pittsburgh Penguins
Március 5., hétfő, 01:00 Minnesota Wild - Colorado Avalanche
Március 7., szerda, 03:00 Colorado Avalanche - Minnesota Wild
Március 9., péntek, 02:00 Nashville Predators - Colorado Avalanche
Március 10., szombat, 21:00 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers
Március 13., kedd, 03:00 Colorado Avalanche - Anaheim Ducks
Március 15., csütörtök, 01:30 Buffalo Sabres - Colorado Avalanche
Március 16., péntek, 01:00 New Jersey Devils - Colorado Avalanche
Március 18., vasárnap, 01:00 New York Rangers - Colorado Avalanche
Március 21., szerda, 03:00 Colorado Avalanche - Florida Panthers
Március 23., péntek, 04:00 Phoenix Coyotes - Colorado Avalanche
Március 25., vasárnap, 04:00 Colorado Avalanche - Vancouver Canucks
Március 27., kedd, 04:30 San Jose Sharks - Colorado Avalanche
Március 29., csütörtök, 04:00 Vancouver Canucks - Colorado Avalanche
Március 31., szombat, 03:00 Colorado Avalanche - Florida Panthers
Április 6., péntek, 03:00 Colorado Avalanche - Columbus Blue Jackets
Április 8., vasárnap, 03:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators

Tomi_Tanguay 2011.06.24. 00:12:09

mike richardst a kingsbe cserélték, elment az a néger csávó meg b schenn:D

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.06.24. 01:22:49

LOL, Simmonds baromira fog illeni a Philly-be. :)


süti beállítások módosítása