Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

Avalanche: Alakul a jövőévi profi keret

2009.07.23. 19:20 - Filip89

A nagy nyári uborkaszezon jellemzi leginkább az NHL világát így július közepe-vége tájban, nincs ez másképpen a Colorado Avalanche körül sem, és a kánikulában hűsítőként hat, ha végre egyszer napvilágot lát valami hivatalos hír a csapattal kapcsolatban. Néhányszor ez megesett mostanában, azaz történt egy-két dolog az elmúlt hetekben. A most következő írásban pedig a Változások az Avalanche-nél bejegyzésem folytatásaként kívánnám áttekinteni a helyzetet.

Kétségtelenül azóta a legnagyobb hír, hogy július 16-án szerződést kapott a csapattól az idei draft összetettbeli harmadik pozíciójában kiválasztott tehetséges centerünk, Matt Duchene. A tizennyolc éves hokis hároméves kontraktust írt alá, melynek valamennyi évében 900 ezer dollárt kereshet, míg a fizetési sapkába az előkelő kiválasztással járó bónuszokkal együtt várhatóan 3.2 millió dollár számíthat bele.

A köztudottan Colorado-szurkoló Duchene fantasztikus idényt varázsolt a legutóbbi szezonban, és az OHL-es Brampton Battalion színeiben az alapszakaszban 57 mérkőzésen 79 pontot (31 gól és 48 assziszt) szórt, miközben +32-t és 12 emberelőnyös, valamint 4 emberhátrányos gólt lőtt. A bajnokság rájátszásában 21 meccsen 26 pontot (14+12) termelt, és csapata csak éppenhogy lemaradt a bajnoki címről. Duchene-t az OHL keleti főcsoportjának legjobb "ütőkezelő" és legjobb "játékmesterének" választották meg. Emellett pedig nemzetközi rutinnal is bír, hiszen tagja volt 2008-ban az ifjúsági Ivan Hlinka emléktorna-győztes csapatnak, és az U18-as világbajnok kanadai válogatottnak is.

"Egy álmom vált valóra. Gyermekként, amikor elkezdtem jégkorongozni, valami ilyesmit reméltem, hogy egyszer tagja lehetek egy NHL-es csapatnak. A következő lépés, hogy kemény munkával valóban kiharcoljam a lehetőséget, hogy játszhassak az NHL-ben. Bízom benne, hogy megkaphatom a lehetőséget. Sakic visszavonulásával és Smyth elcserélésével mindenki fiatalításról beszél, és így az ifjabbak előtt nagyobb tér nyílhat. A draft utáni első néhány napot alaposan kiélveztem, és próbáltam egyáltalán felfogni a történteket. Nagyon felgyorsultak körülettem az események. Aztán visszarázódtam a munkába, és részt vettem a Colorado utánpótlás edzőtáborában. Nagyon élveztem a játékot, remek volt a társaság, minden srác keményen dolgozott, és igyekezett megmutatni, hogy idővel készen fog állni az NHL-szintre, akár idén, akár jövőre, akár például majd két év múlva. Azt hiszem, hogy kihoztam magamból a legjobbamat, legalábbis a célom ez volt. Igyekeztem megmutatni, hogy mire vagyok képes, mindezt a saját stílusomban. A védekező és a támadó gyakorlatokban egyaránt próbáltam jól teljesíteni, hiszen egy "kétirányú" játékos vagyok, és az egész karrierem során az szeretnék lenni. Kár, hogy edzőmeccset nem játszottunk a táborban, de lesz majd még rá lehetőségünk az ősszel. Szeretnék bekerülni a nagycsapatba, mindent meg fogok tenni érte, de ha netán visszaküldenek a Bramptonhoz, akkor sem leszek csalódott, remekül érzem magam ott is, és biztosan remek idényt töltenék el újra a juniorbajnokságban" - említette a fiatal támadó.

Továbbá a klub a közelmúltban szerződést adott még két másik, idősebb prospectnek is, Justin Mercier-nek és Brandon Yip-nek.

Mercier az elmúlt négy szezont Miami (Ohio) University csapatában töltötte az egyetemi bajnokságban. Tavasszal csapata éljátékosaként vállalt szerepet abból, hogy bejutottak az NCAA négyesdöntőjébe, ahol végül csak a Shattenkirkkel, Cohennel, Yippel felálló Boston University állította meg őket a finálé hosszabbításában. A 22 éves támadó egyetemi karrierjét 104 ponttal (52-52 gól és gólpassz) fejezte be 157 meccs alatt, és az amerikai iskolai jégkorongozás történetének első játékosa lett, aki elérte a 100 pontot és a 100 győzelmet. A 178 centis, 86 kilós center játékjogát a 2005-ös draft hatodik körében foglaltuk le.

Yip játékjogát a 2004-es drafton szereztük meg, amikor is a nyolcadik kör 239. pozíciójában választottuk ki a tehetséget. Az idén 24 esztendős jobbszélső a 2005/06-os idénytől került a Boston University-hez az egyetemi ligába. Első szezonjában rögtön a keleti főcsoportban az Év Újonca lett, miután 39 meccsen 31 pontot (9+22) szórt, a liga legeredményesebb elsőéves hokisaként. Két szerényebb szezon után a tavalyi idény sikerült még egészen kiválóan számára, és tagja volt ugyanis az egyetemi bajnokságot megnyerő Boston University csapatának. Yip 20 góllal és 23 assziszttal segítette bajnoki címhez csapatát 45 mérkőzés leforgása alatt. A 185 centis, 82 kilós támadó teljes egyetemi karrierjét 108 ponttal (45 találat + 63 előkészítés) zárta, miközben 139 összecsapáson jutott játéklehetőséghez.



Ezenkívül végrehajtottunk egy felettébb érdekes cserét is, melyben a New York Rangers-hez küldtük a tehetséges ifjú bekket, Nigel Williams-t, helyette pedig egy AHL-szinten rutinos, ám többre aligha hivatott hátvédet, Brian Fahey-t szereztük meg. A nagy jövő előtt álló Williams egyes hírek szerint problémás egyéniség, már a tavalyi évad közben is mellőztük.

Az új szerzemény, a 28 esztendős Fahey a 2000-es drafton, a 119. pozícióban a Colorado által kelt el. Ebben az évben remek idényt zárt az egyetemi bajnokságban, tagja volt a WCHA újonc csapatának is. 2003-tól került fel az ECHL-be, ahol igen impresszíven teljesített, így átmenetileg az AHL-ben is kipróbálhatta magát. A denveriek nem hosszabbítottak vele szerződést, 2005 őszétől így a Dallas Stars szolgálatába állt, ahol egy idényt húzott le az AHL-ben. Fahey ezt követően két éven át a Chicago Wolves farmcsapatban kergette a korongot, második évében bajnok lett csapatával, miközben a playoff-ban 24 találkozón 10 pontot termelt. Aztán 2008-ban a New York Rangers-hez igazolt. A tavalyi szezonban 66 találkozón 24 pontot (4+20) szerzett a Hartford csapatában. Az amerikai fizikai hátvéd összesen 315 mérkőzésen lépett ezidáig pályára a farmbajnokságban, ezalatt 35 gól és 77 találat fűződött nevéhez, azaz 112 pont.

A korlátozatlan szabadügynök játékosaink közül a korábban már említett Laperriere (Philadelphia), Nycholat, Raycroft (mindkettő Vancouver), Arnason (N.Y. Rangers), Ledin, Tjarnqvist és Campbell (valamennyi Európa) távozását követően Ben Guite a Nashville Predators-hoz szerződött, míg Vernace, Bacashihua és McCormick továbbra is az UFA-piacon található.

A további lejáró szerződésű játékosainkat tekintve most már mindenkivel sikerült megegyezni, akivel akartunk, hiszen a már ismert Budaj, McLeod, Jones, Willsie, Durno, Hendricks és Weiman után megállapodtunk Kyle Cumiskey-vel (2 év, 1.2 millió) és Phillipe Dupuis-val (1 év, 575 ezer) is. Miközben Haydar után újabb rutinos emberrel erősítettük meg a farmcsapatunkat a piacról, amikor is a hátvéd Brett Skinner-rel kötöttünk szerződést.

Egyre inkább körvonalazódni látszik tehát az Avalanche kerete a következő idényre, mind az NHL-csapatot, mind a fiókklubot tekintve. Változások persze még lehetnek, és jónéhány kérdőjel is akad, hogy bizonyos posztokra kik lesznek bevetve, ezekre a kérdésekre, majd csak ősszel kaphatunk választ. Duchene esetében a szeptemberi edzőtábor és előidény lehet a döntő, akkor derülhet ki, hogy az ifjú klasszis - főleg fizikailag - érett-e már az NHL-szinthez, és megkaphatja-e fent a lehetőséget, vagy még a juniorbajnokságban kell játszania. Mercier és Yip sorsát szintén az ősz határozhatja meg, annyi a különbség náluk, hogy mivel elmúltak 20 évesek, már az AHL-bajnokságban is szerepelhetnek, ha esetleg a nagycsapatba nem férnének be.

További folyamatos híreket, információkat, érdekességeket a http://www.coloradoavalanche.gportal.hu oldalon olvashattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr381263579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

foppa21 2009.07.23. 20:15:28

Király ez a Duchene kép!

Tomi_Tanguay 2009.07.23. 21:25:25

@foppa21: de a Cumis kép a legjobb, ahogy cumiztatja a nagy Haseket:DD

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2009.07.23. 21:51:42

Remélem azért nem csak a képeket nézegetitek, baszd meg. :D

Foresz 2009.07.24. 17:12:12

Érthető,teljes körű,átfogó értékelés egy offszezon-közbeni jövés-menésről,és jó az újoncok bemutatása is.Grat!
Továbbra is tartom,hogy Duchene-t a mélyvízbe!


süti beállítások módosítása