Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

NHL Draft 2011: Tökéletes választások a sokk árnyékában

2011.06.26. 12:28 - Filip89

Pénteken és szombaton tartották meg az idei NHL-es amatőr draftot a minnesotai St. Paul-ban, ahol az elmúlt szezonban pocsékul szereplő Colorado Avalanche gárdája két magas első körös választási lehetőséggel bírt, melyekből a magyar szurkolók többsége által leginkább várt két tehetséget tudtuk kihúzni. A denveri hokicsapat a két napos börze hét köre alatt összesen hat szelekciót vitt véghez, s magát a draftot rendkívül sikeresnek értékelhetjük, ugyanakkor egy döbbenetes csereüzlet erősen megpecsételheti a hangulatunkat, mivel pénteken az egyik legfontosabb játékosunkról szinte ingyen mondtunk le.




















Néhány órával a draft előtt látott napvilágot a hír, mely szerint John-Michael Liles-t a Toronto Maple Leafs-hez cseréltük egy 2012-es második körös draftjogért, ami ráadásul a bajnok Boston Bruins jövőévi pick-je, vagyis a lehetőség felhasználása csak a következő draft második körének második felére várható. Hihetetlen, hogy ilyen nevetséges ellenértékért zavartuk el az együttest a 2000-es draftolása erősítő hátvédet, aki az időnkénti hibái ellenére, mindig hatalmas szívvel küzdött a csapat sikereiért, és dacára, hogy minden egyes deadline idején felmerült az elcserélésének lehetősége, ő mindig megemlítette, hogy csak nálunk szeretne játszani, hatalmas lojalitása és barátságos személyisége révén számtalan helyi és magyar szurkoló nagy kedvence volt. Liles jelenleg futó szerződése utolsó éve következik, erre hivatkozva cseréltük el, hogy a fiatal tehetségeink előtt megnyíljon az út a kerettagság felé. Nem tudom elképzelni, hogy ne lehetett volna korrekt áron szerződést hosszabbítani a klub iránt elkötelezett JML-lel, aki tavaly is a csapat vitathatatlan húzóembere volt, 30 évesen a legjobb korban van, és az elmúlt hét idény alatt jókora tekintélyt harcolt ki magának a csapaton belül, ősztől kétségkívül nála lett volna a legjobb helyen a C betű. Ehhez képest a hálátlan vezetőség semmibe vette az elmúlt hét esztendőt, és gyakorlatilag jelképes összegért kihajította az ablakon a klub egyik arcát, az Avalanche történetének valaha volt legponterősebb bekkjét, aki 523 alapszakasz-mérkőzés alatt 275 pontot szorgoskodott össze nálunk.

Ilyen előjelekkel várhattuk az 1/2-es választásunkat, melyből sikerült megkaparintani a hónapok óta legfőbb kiszemeltünknek számító bal szélső Gabriel Landeskog-ot, miután az Edmonton Oilers a draft top pick-jeként Ryan Nugent-Hopkins-t jelölte meg. Az Avalanche a klubtörténelem valaha volt legelőkelőbb draft lehetőségéből talán a lehető legnagyobb hiányposztra választott játékost, mivel a svéd szélső személyében egy kiválóan képzett, fantasztikus fizikumú szélsővel gazdagodtunk, aki előre-hátra szorgalmas produkcióra képes, nagyszerű szellemisége révén pedig több junior csapatában is kapitány lehetett. Igazi erőcsatárt szereztünk meg, aki megoldhatja a csapat hosszú ideje tartó szélső-gondjait, és a sok könnyűsúlyú hokis között végre lesz egy valóban kőkemény támadónk, akit nem fog akárki félreborítani, és a verekedésekben is kész részt venni, ideális sortársa lehet a két évvel ezelőtti 1/3-as Duchene-nek. A 18 esztendős svéd csillag két évvel ezelőtt költözött át Stockholm-ból a tengerentúlra, ahol eddig az OHL-es Kitchener Rangers gárdáját erősítette, legutóbbi szezonjában egy sérülés ellenére, 36 gólt és 30 előkészítést regisztrált 53 találkozó alatt. Landeskog gyermekkori kedvenc játékosa a denveri egylet közelmúltban visszavonult klasszisa, Peter Forsberg volt, szobája falán pedig sokáig ott virított a 2001-es Stanley Kupa-győztes csapatunk posztere, egy napon ő is hasonló sikereket szeretne elérni velünk. Abban biztosak lehetünk, hogy draftolásával egy jelentős lépést tettünk a klub felvirágoztatása felé vezető, rögös úton.



Ezt követően még a St. Louis Blues-szal megkötött Stewart-Johnson csere értelmében az első kör 11. pozíciójában is választhattunk, amikor a hátvéd Duncan Siemens játékjogára csaptunk le. A friss kiválasztott a WHL-es Saskatoon Blades-nél, az Avalanche által két évvel ezelőtt draftolt Stefan Elliott bekkpárja volt, így nagyon jól ismerhetjük őt. A mindössze 17 esztendős Siemens első sorban fizikai hátvédnek tekinthető, már most közel 200 fontot nyom, de emellett a koronggal sem bánik rosszul, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a 2010/11-es szezonjában regisztrált 43 pontja, melynek nagy részét assziszt formájában érte el. A csapat az elmúlt években inkább a kis termetű, támadószellemű bekkeket részesítette előnyben a draftokon, így kevés fiatal, defenzív felfogású védőnk van, ennek érdekében vált szükségessé az albertai születésű Siemens draftolása. Személyében egy kifejezetten brutális, Scott Stevens-stílusú, hátvédpalántával gyarapodtunk, bizonyára még legalább egy szezont el kell töltenie a juniorok közt, de rövid időn belül akár már az Avalanche-ben is komoly szerep hárulhat rá, hiszen kevés hozzá hasonló védőnk van, biztosan megbecsült helye lesz a denveri utánpótlásbázisban.

























Az első napon már nem volt több választási lehetőségünk, mint ahogyan a szombati folytatás elején, a második és a harmadik körben sem lehetett pick-ünk, előbbit a St. Louis-hoz küldtük, utóbbit pedig az Islanders-nek adtuk át egy tavalyi negyedik körösért.

A negyedik kör elején, az összetettbeli 93. pozícióban viszont egy meglepően komoly európai prospect-re tudtunk szert tenni, amikor a svéd center Joachim Nermark került a birtokunkba. Az egyesület tehetségkutató-vezetője, Rick Pracey, nem hitte el, hogy Nermark még elérhető volt a negyedik fordulóban, mivel véleménye szerint abszolút első körös kaliberű tehetség, aki néhány sérülés és a papíron nem túl kedvező statisztikái miatt került ki többek látómezejéből. A kétirányú center az elmúlt évben a Linköping színeiben néhány meccs erejéig már debütálhatott a svéd elitligában, miközben a juniorbajnokságban 37 meccsen 8+18-as mérleget jegyzett. Egyelőre kissé lutri a húzása, a jövőbeni fejlődése függvényében derülhet ki, hogy mennyire tudja beváltani a hozzá fűzött reményeket, ha ősztől képes lesz gyökeret verni a SEL-ben, akkor érdemes lesz jobban figyelnünk rá.

Az 5./123-as pick-ből a center Garrett Meurs játékjogát foglaltuk le, aki az OHL-ben szereplő Plymouth Whalers csapatában tevékenykedett, s az elmúlt szezonban 40 pontot ért el 68 összecsapáson pályára lépve. Meglehetősen kis termetű játékos, Pracey szerint azonban ő is többre képes, mint ahogyan azt a számok mutatják, esetében ugyancsak vízválasztó lehet a következő szezon.

A hatodik fordulóban, vagyis a 153. helyen egy hátvédet húztunk ki Gabriel Beaupre személyében, aki az előző három esztendőt a QMJHL-ben húzta le. A szerény eredményeket jegyző Val d'Ore Foreurs színeiben az idei volt a legeredményesebb szezonja, melyben 18 pontot regisztrált 73 perc büntetéssel együtt, ugyanakkor mindössze -27-es plusz/mínusz statisztikára futotta erejéből. Siemens-hez hasonló paraméterekkel rendelkezik, aki ugyancsak a játék védekező részében képes domináns teljesítményre, de nyilván lényegesen kevesebb esélye van a sikeres profi karrier befutására.

Végezetül még a hetedik kör elején, a 183. pozícióban egy újabb quebeci ligában edződő bekket, az idei egyetlen amerikai draftolt Dillon Donnelly-t invitáltuk meg a csapathoz. A Shawinigan Cataractes játékosát igazán félelmetes hátvédnek tartják, a legutóbbi évadban összebunyózott 153 perc kiállítása még a balhés QMJHL szintjével mérve is elismerésre méltó teljesítménynek számít. A harmadik kiválasztott bekkünk is defenzív hátvéd, két idény alatt mindössze 11 pont és egyetlen találat került fel a neve mellé.




















A 2011-es NHL Draft első körének kiválasztottjai:


1. Edmonton Oilers - Ryan Nugent-Hopkins (C, Red Deer Rebels, WHL)
2. Colorado Avalanche - Gabriel Landeskog (LW, Kitchener Rangers, OHL)

3. Florida Panthers - Jonathan Huberdeau (C, Saint John Sea Dogs, QMJHL)
4. New Jersey Devils - Adam Larsson (D, Skelleftea, SEL)
5. New York Islanders - Ryan Strome (C, Niagara IceDogs, OHL)
6. Ottawa Senators - Mika Zibanejad (C, Djurgarden, SEL)
7. Winnipeg Jets - Mark Scheifele  (C, Barrie Colts, OHL)
8. Philadelphia Flyers - Sean Couturier (C, Drummondville Voltigeurs, QMJHL)
9. Boston Bruins - Dougie Hamilton (D, Niagara IceDogs, OHL)
10. Minnesota Wild - Jonas Brodin (D, Farjestad, SEL)
11. Colorado Avalanche - Duncan Siemens (D, Saskatoon Blades, WHL)

12. Carolina Hurricanes - Ryan Murphy (D, Kitchener Rangers, OHL)
13. Calgary Flames - Sven Baertschi (LW, Portland Winterhawks, WHL)
14. Dallas Stars - Jamieson Oleksiak (D, Northeastern University, HE)
15. New York Rangers - Jonathan Miller (C, USA-U18, USHL)
16. Buffalo Sabres - Joel Armia (RW, Assat Pori, SML)
17. Montreal Canadiens - Nathan Beaulieu (D, Saint John Sea Dogs, QMJHL)
18. Chicago Blackhawks - Mark McNeill (C, Prince Albert Raiders, WHL)
19. Edmonton Oilers - Oscar Klefbom (D, Farjestad, SEL)
20. Phoenix Coyotes - Connor Murphy (D, USA-U18, USHL)
21. Ottawa Senators - Stefan Noesen (RW, Plymouth Whalers, OHL)
22. Toronto Maple Leafs - Tyler Biggs (RW, USA-U18, USHL)
23. Pittsburgh Penguins - Joseph Morrow (D, Portland Winterhawks, WHL)
24. Ottawa Senators - Matt Puempel (LW, Peterborough Petes, OHL)
25. Toronto Maple Leafs - Stuart Percy (D, Mississauga St. Michael's Majors, OHL)
26. Chicago Blackhawks - Phillip Danault (LW, Victoriaville Tigres, QMJHL)
27. Tampa Bay Lightning - Vladislav Namestnikov (C, London Knights, OHL)
28. Minnesota Wild - Zack Phillips (C, Saint John Sea Dogs, QMJHL)
29. Vancouver Canucks - Nicklas Jensen (LW, Oshawa Generals, OHL)
30. Anaheim Ducks - Rickard Rakell (RW, Plymouth Whalers, OHL)


A mieinkhez hasonlóan az Edmonton, az Ottawa, a Minnesota, a Chicago és a Toronto is több értékes választást hajtott végre az első körben, miközben a legérdekesebb húzást a székhelyváltáson áteső Winnipeg Jets (korábbi Atlanta Thrashers) mutatta be, amikor az előkelő hetedik helyen meglepetésre Mark Scheifele-t öltöztették a nem létező mezükbe.

A tehetségválasztó második napján talált magának csapatot a helyi Denver University három ifjú üdvöskéje, miután az egyetemhez ősztől csatlakozó hátvéd Scott Mayfield a 2./34-es helyen került a New York Islanders-hez; a sophomore szezonjára készülő center Nick Shore-ért a Los Angeles Kings feltrade-elt a 3. kör 82. helyére; míg a leendő újonc bal szélső Zac Larraza-t kedvenc csapata, a Phoenix Coyotes draftolta az utolsó kanyarban esedékes 196. pozícióban.

Összességben az Avalanche rendkívül sikeres drafton van túl, bár a jövőévi játékoskeretünk összetétele még rengeteg kérdést tartogat számunkra, de a július 1-jétől esedékes szabadügynök-piac megnyitása komoly jelentőséggel bírhat, ugyanis még mintegy 20 millió dollárral vagyunk az előírt minimális fizetési sapka alatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr213015490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi_Tanguay 2011.06.26. 13:04:47

tegnap mintha egészen mást írtál volna a svéd gyerekről:D

milo_hedgie#23 2011.06.26. 13:56:57

nagyon jól foglaltad össze a lilesos részt,sikerült kultúráltan...
egyetértek hogy jók lettek a választásaink!
jól érezted hogy shore nem lesz bent a 4.körben,tényleg elörébb kelett volna cserélni,mint a kings tette,de nem nagy baj,csak neked az:)
a winnipeg oltáson nagyot nevettem:D

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.06.26. 14:56:40

Csak Pracey véleményét írtam le, nekem továbbra is kételyeim vannak felé, szerintem 10-ből 9 európai draftee kénytelen átállni az ottani csocsóhokiról az amerikai jégkorongra. Lehet Nermark lesz a tizedik, azt nem tudom.

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.06.26. 15:00:49

Ez a Winnipeg kurva gáz, nem adok pár szezont, és megint felmerülhet náluk a relokáció kérdése. Az meg egyenesen szánalmas, hogy most egy másik franchise viselheti ezt a nevet, miközben még a régi Jets is ott van a ligában, soraikban pl Doan-nal, aki még játszott ott. Vicc ez a liga, remélem pár év múlva az Avs-t is elköltöztetik mondjuk Las Vegas-ba, és végleg leszarhatom ezt a cirkuszt.

Coach Sacco 2011.06.26. 15:43:08

@Filip89: Ünneprontó bunkó vagy... :P

Tomi_Tanguay 2011.06.26. 16:10:55

és még köcsög alkesz is:D

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.06.26. 16:43:17

Ha mondjuk az Avalanche elköltözne, és éveken át Las Vegas Lumberjax-ként működne, majd egyszer csak relokálnák pl a Panthers-t vagy akárkit Denverben, és megkapnák a Colorado Avalanche nevet, az nem lenne kibaszottul undorító?!
Mert ez a helyzet most a Winnipeg Jets-szel...

foppa21 2011.06.26. 17:53:04

filip, te soha nem fogsz változni:-D

foppa21 2011.06.26. 18:12:31

"Nick Shore-ért a Los Angeles Kings feltrade-elt a 3. kör 82. helyére"
:-D

foppa21 2011.06.26. 19:33:49

20millát kire fogunk még elverni?

Tomi_Tanguay 2011.06.26. 19:37:08

kroenke megbeszéli bettmanel h nekünk lejjebb vigyék a cap floort mer spórolunk:D

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.06.26. 21:28:08

Legalább tíz embernek nincs szerződése, meg kell csinálni a hosszabbításokat, és muszájból UFA-zni is kell, pl a nyomorék Vokount, meg valami túl fizetett védőt be kell húzni. Aztán talán két év múlva jöhet a lockout, utána meg leviszik a cap-et megint. :P

foppa21 2011.06.27. 13:52:54

@Filip89: azért vicces lenne ha aláíratnánk egy zsoldos védőt 4 milla körül, amennyiért lilest elküldtük...

melo15 2011.06.27. 17:41:59

a draft után most milyen esélyeink vannak, hogy jövőre visszatérjünk a playofba?

Tomi_Tanguay 2011.06.27. 18:09:02

2021ig nem lehet playoff, mert filip 10évre átkozta el a csapatot, addig csak utolsók leszünk:D

Tomi_Tanguay 2011.06.27. 23:40:53

@foppa21: majd ide cseréljük komisareket hogy teljes legyen a gyönyör:D

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.06.28. 07:17:36

The Avs did retain the rights to the following RFAs: Ryan O’Byrne, Kyle Cumiskey, Kevin Porter, David Jones, TJ Galiardi and Ryan Wilson.

B. Elliott és Dupuis nem kapott QO-t, így érdekes lesz a kapuskérdés. Örülök, hogy Cumi-ban még bízunk, és csak a sérülései miatt őt nem zavartuk el gátlástalanul.

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.06.28. 07:18:59

Amúgy ha már a cap miatt aggódtok: Stamkos-ra kéne küldeni egy offer sheet-et, és el is érnénk a floort vele. :P

foppa21 2011.06.28. 11:48:22

@Filip89: elliotot elengedjük? nem azért hoztuk hogy anderson helyére jöjjön valaki?

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.06.28. 12:54:09

Simán lehet, hogy UFA-ként akarjuk aláírni, hogy még olcsóbb legyen.
A geci Vokount biztos hozzuk, de kétlem, hogy a másik is külsős kapus lesz, inkább majd Grahame vagy Bacashihua kerül fel, Pickard-t még nem hinném.

Coach Sacco 2011.06.28. 15:33:44

@Filip89: Szerintem esélyesebb, hogy két új kapus fog jönni a piacról.

Tomi_Tanguay 2011.06.28. 19:39:49

hát azért elég necces lenne:D sztem is jön két teljesen új kapus, ami még jól sülhet el

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.06.28. 19:46:29

Ma reggel megtartották Landeskog és Siemens bemutató sajtótájékoztatóját Denverben.


süti beállítások módosítása