Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

Air Force Academy: Bemutatás

2011.08.28. 15:11 - Filip89

Az Air Force Academy 1954 óta készíti fel a hallgatóit, hogy az akadémia elvégzése után a legjobb személyek az Amerikai Légierő (USAFA) tisztjeként folytathassák karrierjüket. Az akadémia fő céljának tekinti, hogy "tanítsa, eddze, inspirálja a férfiakat és nőket egyaránt, hogy rátermettségükkel a Légierő szolgálatába állva védjék az országot". A Légierő akadémiája a Navy és az Army mellett a legnagyobb hadászati iskolának számít az Egyesült Államokban, amelyekkel valamennyi sportágban hatalmas rivalizálásokat folytatnak, míg az öt hasonló akadémia közül a legfiatalabbnak tekinthető az országban. Az intézmény helyileg Colorado Springs-ben és környékén, Denvertől 61 mérföldre délre található, El Paso megye szívében. Egyben Colorado állam egyik legkedveltebb turista-látványosságának örvend, évente több mint 1 millióan látogatják meg az AFA környékét. A mintegy 73 négyzet kilométeres alapterületen fekvő akadémia tanévenként bő 4000 hallgatót foglalkoztat, és a négy éves képzések befejeztével rendre számtalan növendék csatlakozik valamilyen formában a Légierő kirendeltségeihez.






















Bár az iskola célja sokkal inkább az alkalmas, rátermett tisztek képzése, és kevésbé a tehetséges sportolók kinevelése, az AFA mégis számtalan sportprogramban vesz részt, hiszen az egyik legelfoglaltabb helyi iskolaként, 17 férfi és 10 női szakágban mérettetik meg magukat, így természetesen valamennyi lényeges csapatsportban is részt vesznek, emellett még például sífutó, úszó, műugró, vízilabda, súlyemelő és torna szakág is létezik az akadémián.

A csapat a Falcons (Sólymok) becenévre hallgat valamennyi sportágban, s a legfontosabb szakágnak természetesen az amerikai futball program tekinthető, amely az elmúlt években a legkomolyabb sikereket szállította az akadémiának, hiszen az utolsó négy évben mindannyiszor pozitív, Bowl-képes mérleggel zártak, és az előző két alkalommal meg is nyerték a szezon végi Bowl-mérkőzésüket, miközben a nívós Mountain West konferenciában is a mezőny első feléhez tartoztak. A következő szezont nagy reményekkel várhatjuk, hogy akár az eddigi eredményességünket is sikerül megfejelni, és ősztől felvesszük a kesztyűt a csoport két élcsapatával szemben, és a 2011-es szezonban ugyancsak lesz alkalmunk beszámolni football-sikerekről. Blogunk is komoly figyelmet kíván szentelni az AFA kosarasainak, akik sajnos a közelmúltban gödörbe kerültek, és csak az MWC középmezőnyét voltak képesek megcsípni, azok után, hogy 2004-ben és 2006-ban a fiúk csapata részt vehetett az NCAA Tournament-en, mostanában ennek a közelében sem voltunk, de még a konferencia-tornán sem termett sok babér a srácok számára, általában már a legjobb nyolc között búcsúztunk. Emellett a Falcons baseball-ban is rendre megméretteti magát, és az akadémia alapítását követő években, még inkább az 1960-as esztendőkben egyértelműen ezt tekinthettük a sikersportágnak, ebben az évtizedben a Sólymok hatszor is ott lehettek a nemzeti rájátszásban, azóta viszont jelentősen háttérbe szorult a program, és a saját csoportban sem igazán tudjuk felvenni a versenyt a riválisokkal, így értelemszerűen a finálé szóba sem kerülhetett azóta, de még csak az állam legjobb programját sem ők biztosítják ebben a sportágban. Továbbá a jégkorong szakosztály az elmúlt években kezdett el igencsak figyelemreméltó eredményeket hozni, 2007 és 2009 között például zsinórban három konferencia bajnoki címet szereztek, az utolsó évben épphogy lemaradtak a Frozen Four-ról, és idén tavasszal sem jártak messze a legjobb négy közötti szerepléstől, mindenképpen érdemes szemmel tartani a Légierő hokis palántáit. Ezen kívül még a lacrosse-csapatra fogunk jobban figyelni, amely szakág csak néhány éve kezdte meg a működését, de a fiatalos együttes folyamatos fejlődésen megy keresztül, az elmúlt szezonokban egyre többször nehezítették meg a nagyok dolgát, és a 2012-es évadban már egyértelműen a ECAC legjobb négy csapata közé szeretnénk kerülni, noha a Pioneers mögött mindig csak másodhegedűsök lehetnek az állami college lacrosse-életben.

Az akadémia leghíresebb hallgatói közt természetesen számtalan pilótával, asztronautával, háborús hőssel és politikussal találkozhatunk, emellett azonban a sportéletben maradandót alkotó AFA-alumnik is léteznek. Például 1970-ben végzett az akadémián Gregg Popovich, a San Antonio Spurs négyszeres NBA-bajnok edzője; szintén az AFA-ra járt Alonzo Babers, kétszeres olimpiai bajnok futó; az akadémia legsikeresebb NFL-játékosa, Chad Hennings három Super Bowl-t nyert a Dallas Cowboys együttesével a '90-es években; illetve egykori hallgató volt még a különösen népszerű Troy Calhoun, aki 2007 óta az akadémia futball csapatának trénere, és kezei alatt a program valósággal újjászületett.

A következő tanév alatt az AFA csapataiért számtalan sportágban szoríthatunk, mindenek előtt szeptember elejétől a legnagyobb projekt keretein belül az amerikai futballisták foglalhatják el a színpadunkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr183185477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi_Tanguay 2011.08.28. 16:22:39

és a leghíresebb alumni governor filip:D

foppa21 2011.08.28. 18:24:54

foci, kosár, hoki, baseball, lacrosse. a légierőnél minden van, azt hiszem róluk lesz a legtöbb cikk

foppa21 2011.08.28. 20:16:05

@Filip89: és melyik csapatban játszol?

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.08.28. 21:15:40

Mindig ahol éppen szükség merül fel. :D

Tomi_Tanguay 2011.08.28. 21:19:43

képzelem:D illene lassan nekem is jelentkeznem az egyik coloradoi egyetemre de még nem tudom melyik legyen az:) melyikben van még baseball?


süti beállítások módosítása