Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

University of Northern Colorado: Bemutatás

2011.08.29. 16:15 - Filip89

A University of Northern Colorado 1889 óta működő állami intézmény, amely legfőképpen a tanárképzés terén rendelkezik mély múlttal, de emellett hat önálló karon, közel 50 féle képzést kínálnak a hallgatók számára, beleértve művészeti, tudományi, üzleti, közgazdasági és humán tárgyakat. Az UNC főegysége Greeley-ben, Denvertől 49 mérföldre Észak-Keletre fekszik, míg az egyetemhez tartozó legfontosabb melléképület Denver külvárosában, Lowry-ben található. Az egyetem évről évre megközelítőleg 10 ezer tanulót foglalkoztat, akik a 2010-es állapotok szerint hat kontinensről és 42 különböző országból származtak. Az iskola legfőbb szlogenjének a "Sapientia in aeterum est", vagyis "A bölcsesség örök" mondást tekinti. Az intézmény elnöke Dick Monfort, a híres üzletember testvérpár idősebbik tagja, aki annak idején maga is a Northern Colorado-n végezte egyetemi tanulmányait, és azóta meghatározó szerepet tölt be a denveri gazdasági életben, illetőleg a Colorado Rockies társtulajdonosának is tekinthető fivérével, Charlie-val együtt. Az egyetem falai között számtalan politikus és közéleti személyiség nevelkedett, például itt végzett Wellington Webb, korábbi denveri polgármester; Fred Brown, a Denver Post politikai újságírója; Steve Antonopulos, a Denver Broncos csapatorvosa; valamint Colorado jelenlegi First Lady-je, a kormányzó felesége, Jeannie Ritter.

















Az iskola mérsékelten aktív sportélettel rendelkezik, nyolc férfi és kilenc női szakágban versenyeznek, a legnagyobb csapatsportok közül kosárlabdában, baseballban és amerikai futballban vesznek részt. Ezek közül előbbi kettőben első osztályúak, míg női vonalon az úszás, a tenisz és a golf mellett leginkább a röplabda és a kosárlabda számít meghatározó programnak az UNC profiljában. A Bears becenévre hallgató együttesek rendszerint a Big Sky konferenciát erősítik, amely egy kisebb, de folyamatosan fejlődő csoportnak tekinthető az USA Közép-nyugati régiójában.

Az előző szemeszter alatt a legnagyobb sportsikert a férfi kosárlabda szakág okozta az egyetem számára, a Bears legényei ugyanis emlékezetes menetelés végén fennállásuk során először lettek bajnokok a konferenciában, majd a hazai rendezésű Big Sky tourney-n is a legjobbnak bizonyultak, így ott lehettek a March Madness 64-es tábláján és lejátszhattak egy mérkőzést az ország egyik legjobb csapata ellen. Hasonló bravúrt nagyon nehéz lenne megismételni, de az ősztől természetesen nálunk is követhetitek majd a csapat menetelését, és a legnagyobb hangsúlyt bizonyára a labdapattogtató srácok fogják megkapni. A másik nagy bizodalmunk a baseball-egyesület volt a legutóbbi évadban, de hiába végeztünk az előkelő második helyen a Great West-ben, mert a konferencia-tornán már az első körben búcsúzni kényszerültünk, majd júniusban számtalan játékos került MLB-csapatok birtokába az amatőr drafton, többek között a Rockies is merített a Bears-es tehetségek közül. Ezen kívül természetesen még a football programról kell mindenképpen említést tennünk, akik a második vonalnak számító FCS, Division I-AA-ben szerepelnek, és az elmúlt években csak a Big Sky csoport második felébe tartoztak. Ennek ellenére időről időre a Bears futballistáinak legfontosabb történéseiről is be fogunk számolni, már csak azért is, mert 25 év után először, idén szeptemberben újra megmérettetik magukat a legnagyobb helyi riválisnak számító Colorado State ellen.

Sőt, mi több, a második vonalbeli szereplés ellenére még mindig a football program tekinthető a leginkább ütőképesnek az egyetemen, ha azt nézzük, hogy melyik sportágban mennyi későbbi major játékos került ki az UNC-ről. Néhány baseball-játékoson kívül ugyanis szinte csak futballisták nevével találkozhatunk a Bears egykori növendékei közt, melyekből a legnagyobb név a San Diego Chargers elkapója, Vincent Jackson. Mellette még a Washington Redskins safety-je, Reed Doughty, a Pittsburgh Steelers DL-embere, Aaron Smith, illetve a jelenleg szabadügynök punter Dirk Johnson került ki az egyetemről az NFL-be.

Nem feltétlenül a UNC lesz az a coloradói egyetem, amelyről a legtöbb cikkünk fog szólni, de a hétvégén kezdődő futball-bajnokságban a másodosztályú csapat szereplését is követni fogjuk az elkövetkezendő hetekben.

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr253188364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Coach Sacco 2011.08.29. 19:05:47

Elég jók a bemutató cikkek, pedig azt mondtam nem lesz annyira szakértő a követés, eddig nagyon színvonalas. :)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.08.29. 19:53:51

Mert ezek még nem az érdemi írások. :D

Tomi_Tanguay 2011.08.29. 20:02:19

hát beitzel nélkül sztem esélyük sincs kosárban megismételni a tavalyi eredményt

Black_Adder 2011.08.29. 21:00:27

@Coach Sacco: Nyugi, mindjárt lerontom a színvonalat :)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.08.29. 21:12:59

@Tomi_Tanguay: Őt leszámítva együtt maradt a tavalyi csapat, persze, nyilván veszteség, de elég ambíciózus a társaság. Lehet, hogy a MM nem jön össze még egyszer, de a Big Sky legjobbjai között leszünk!

Tomi_Tanguay 2011.08.29. 21:35:54

tényleg monfort is ezeknél van
meg berggrent innen draftoltuk a rockiesba, na rá figyelni fogok mi lesz belőle:)


süti beállítások módosítása