Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

Colorado College: Bemutatás

2011.09.05. 10:55 - Filip89

A többinél valamivel később, de természetesen sort kerítünk az utolsó, hatodik coloradói felsőoktatási intézmény általános bemutatására is, amelynek sportéletével bővebben foglalkozni kívánunk a következő tanév ideje alatt. A Colorado College, az AFA-hoz hasonlóan, Colorado Springs városában található, vagyis Denvertől nem messze, déli irányban fekszik. 1874-ben a polgárháborús hős, William Jackson Palmer hozta létre az intézményt, amely azóta művészeti magán főiskolaként működik, s napjainkban évente megközelítőleg két ezer hallgatót oktat. A CC több mint 80 kisebb-nagyobb különböző szakon kínál képzést, köztük számtalan idegen nyelvi ág, környezetvédelmi, kulturális és különféle művészeti kurzusok közül választhatnak a tanulók. Az iskolát rendre az ország legjobbjai közé sorolják a különböző kutatások a privát intézmények között, míg például a Forbes magazin 2009-es felmérése az előkelő 53. helyre, helyezte az USA legjobb egyetemeit tömörítő listáján, ahol mellesleg az Air Force Academy a hetedik helyre került.




















A Tigers a sportprogramjainak jelentős részében csupán a Division III-ben méretteti meg magát, kivéve a férfi hoki és a női labdarúgó szakágat, amelyek az első osztályban szerepelnek. Ezen kívül jelenleg például még a kosárlabda, a tenisz, az úszás, a lacrosse és a röplabda tartozik a főiskola profiljába, sajnos a gazdasági világválság miatt a 2008/09-es évadot követően kénytelenek voltak megszüntetni az amerikai futball, a softball és a vízilabda szakosztályt.

Blogunkon a főiskolát illetően előreláthatólag csupán a jégkorongozók szereplésével fogunk foglalkozni, akik rendkívül gazdag történelemmel rendelkeznek, és annak ellenére, hogy egy kifejezetten kis iskoláról van szó, a 72 éves működésük alatt nagyszerű eredményeket értek el a sportágban. A Tigers hokisai 1950-ben és 1957-ben elhódították az NCAA bajnoki címét, és további három alkalommal játszottak országos döntőt. Emellett összesen 18-szor, 1995 óta 11-szer jutottak be a 16 csapatos rájátszás mezőnyébe. A közelmúltbeli legjobb eredménynek a 2005-ös Frozen Four szereplés tekinthető, az utolsó hat évben csupán háromszor képviseltették magukat a Tournament-en, és a négyesdöntőbe egyszer sem sikerült bejutni, így manapság talán némi megtorpanás fedezhető fel az egyesület életében. Ettől függetlenül évről évre komoly esélyekkel szállnak harcba egy-egy szezont megelőzően, és a legtöbb szakértő gyakran a favoritok közé teszi a gárdát, így lesz ez a közelgő 2011/12-es szezonban is. A csapat legnagyobb riválisa természetesen a Denver University hoki szakosztálya, a két gárda az általános presztízscsata mellett évről évre megküzd egymással a Gold Pan elismerésért, amelyet az 1993/94-es idény óta a két fél eddig pontosan fele-fele arányban hódított el.

Nem meglepetés, hogy a főiskola leginkább jégkorongozásban nevelt ki meghatározó játékosokat, miközben a közelmúltban két rangos egyéni elismerést is bezsebeltek a Tigers hokis palántái. 2003-ban Peter Sejna, 2005-ben pedig Marty Sertich teljesítményét jutalmazták a Hobey Baker-díjjal, amelyet minden évben az ország legjobb egyetemi hokisának ítélnek oda - apró szépséghiba, hogy később profiként az NHL-ben egyikük sem tudott gyökeret verni magának. Mellettük még több napjainkban is jól ismert NHL-es hokis kezdte el a CC-n a szárnybontogatást, mint például Tom Preissing, Jack Hillen, Mark Stuart, Curtis McElhinney vagy Mark Cullen, így a jelenlegi legjobb növendékek is joggal bízhatnak a karrierjük sikeres folytatásában.

A CC hokisai hamarosan megkezdik szereplésüket az új évadban, de az októberi rajt előtt természetesen még további írásokkal fogunk jelentkezni a csapat minél mélyebb megismerését illetően, hogy aztán együtt szurkolhassunk a Tigers sikeres szerepléséért.

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr83203618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Coach Sacco 2011.09.05. 20:17:34

Azért egyik se meghatározó NHL játékos a felsoroltak közül, bár Stuartnak és Cullennek legalább a testvére az. :P

Egyébként nagyon tetszettek a bemutatók!

foppa21 2011.09.06. 14:03:19

az AFA vajon miért hetedik a listán? melyik volt a legjobb egyetem?

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.09.06. 14:41:58

Képzés színvonala, környezet, légkör, szakértő oktatók, gondolom ilyesmiket vizsgálhatnak benne.
A Military az első, ez sem meglepetés, a Harvard pl ötödik volt.

A lista első 25 helyezettje:
en.wikipedia.org/wiki/Forbes_Magazine%27s_List_of_America%27s_Best_Colleges


süti beállítások módosítása