Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

Hódítók Európában, 9. hét

2011.12.05. 13:09 - Filip89

Bár az NBA lockout hivatalosan is véget ért, az edzőtáborok december 9-i megkezdéséig az Európában játszó játékosoknak ki kell tölteniük a szerződésüket a tengerentúli egyesületnél, így a Denver Nuggets mindhárom kalandor harcosa pályára lépett a múlt héten az orosz, litván vagy olasz csapata színeiben lejátszott utolsó néhány mérkőzésen.


 






















Oroszország hírhedt híres fővárosában, a BC Khimki csapatában játszik a Nuggets tehetséges centere, Timofey Mozgov. A helyi élcsapat a tavalyi bajnoki döntős szereplés okán jogot nyert az EuroCup csoportkörében való részvételre, és a földrész második számú nemzetközi tornáján múlt kedden immár a harmadik mérkőzésüket vívták meg. Két magabiztos győzelem után Görögországba, a PAOK Thessaloniki-hez is egyértelmű favoritként érkeztek. A mérkőzés meglehetősen pontatlanul kezdődött, az első negyed csak a kapkodásról szólt, miközben a két csapat együttesen mindössze 24 pontot szerzett, a hazaiak kettővel többet az oroszoknál. Nem kellett sokat várni, és a Khimki magasabb fokozatra kapcsolt, a második negyed alatt rendkívül gördülékeny támadásokat vezettek, hamar kirajzolódott a két együttes közti alapvető különbség. A kék-sárgák soraiból különösen Loncar és Quinn volt elemében, kettejük hathatós közreműködésével a nagy szünetre 42-30-as fórt épített fel a csapat. A pihenő után viszont némileg elkényelmesedett a Khimki, lehetősége nyílt a görögöknek a közelebb zárkózásra, de azért a tíz pont körüli differencia folyamatosan megmaradt. Az esélyesebb oroszok a finisben sem engedték ki a kezükből a biztos előnyt, és bár az elmúlt meccseken látott sziporkázással adósak maradtak, azért a különbséget végig megőrizve, 71-62-re a sorozatbeli harmadik meccsüket is sikerrel vették. A Khimki 3-0-s mérleggel vezeti a B-csoportot, őket követi a VEF Riga két, a PAOK egy győzelemmel, míg a francia Cholet nyeretlen a csoportkör felénél. Mozgov ismételten csupán az első félidőben játszott, 12 és fél perc lehetősége alatt három dobásából egyet értékesített, 2 pontja mellett pedig 4 lepattanót kaparintott meg és egy blokkolást is kivitelezett.
 
Hétvégén a Khimki a csoport egyetlen még veretlen csapataként a Zalgiris Kaunas-t látta vendégül a VTB United League-ben, és a két csapat utolsó néhány hétbeli formáját tekintve egyértelműen az oroszok voltak az esélyesek. A két denveri érdekelt közül csak Mozgov lépett pályára, Lawson a szombati mérkőzés előtt már visszatért az Egyesült Államokba, így a Nuggets európai csörtéje sajnos elmaradt, de majd az edzőtáborban Mozzy és Ty biztosan felelevenítik a Kelet-európai élményeket. Na, de inkább beszéljünk arról, mi történt a mérkőzésen! Sok érdekességet úgysem jegyezhettünk fel, a Khimki kiment a pályára, és gyakorlatilag az első tíz perc alatt minden kétséget kizáróan megmutatta, hogy jobb csapat, mint a Zalgiris. A liga címvédője ellenállhatatlan dobóformában kezdett, a litván játékosok csak pislogtak, közben a házigazdák 31 pontot süllyesztettek el az első negyed alatt, és rögtön 12-vel vezettek. A második etapra némileg csökkent az iram, és a moszkvai gárda  visszavett a rohanásból, de ez továbbra sem jelentette azt, hogy csak egy fikarcnyi esélyük is lehetett volna a zöld-fehéreknek. A különbség tovább nőtt, Mozgov-ék szinte gáláztak, a nagyszünetben 54-37-es részeredménynek tapsolhatott a lelkes hazai publikum. A második félidőben egyre több lehetőséget kaptak a Khimki cseréi, a vendégek pedig kicsit megemberelték magukat, így szűkíteni tudták a különbséget, de az oroszok sima győzelmét nem veszélyeztették, a Khimki 83-72-es diadalt ért el. Mozgov egészen parádés formában játszott, minden lényeges statisztikai mutatóban csapata legjobbja volt. 31 és fél percet töltött a pályán, ezalatt 16 pontot szórt Fridzon-nal egyetemben, valamennyi kosarát akcióból szerezte, és egyetlen dobást sem hibázott el, 8/8-as hatékonysággal értékesítette a kísérleteit, több parádés zsákolást is végrehajtott. Emellett 4 lepattanót szedett le, 4 alkalommal jegyzett asszisztot és még két blokkolást is megcsinált. Az európai játéklehetőség végére fantasztikus formába lendült, a legutolsó két-három hétben tökéletesen reprezenálta, hogy az óriás legény szó szerint kinőtte az európai parkettet, azonban az még kétséges, hogy az NBA-hez eléggé felnőtt-e. A Khimki hatból hat győzelemmel nyitott, és címvédőként nagy sebességgel száguldanak az újabb Kelet-európai bajnoki cím felé.
 
Egyelőre nem tudjuk, hogy Mozgov meddig marad Oroszországban, nem kizárt, hogy a keddi EuroCup-meccsen még pályára lép a PAOK elleni hazai visszavágón, viszont a szombati CSKA Moscow elleni PBL-es rangadó idején neki már a denveriek edzőtáborában lesz jelenése.


 






















Az irányító Ty Lawson a legerősebb litván klub színeiben, a Zalgiris Kaunas-ban tevékenykedik az NBA-s szünet alatt, és a múlt héten újra pályára lépett alkalmi csapatában. A zöld-fehér egyesület szerényen teljesít az Euroligában, az első hat mérkőzés alatt mindössze egyetlen győzelmet arattak, így a B-csoportban nincsenek továbbjutó helyen. Ezen változtatandó, szerda este a spanyol élcsapat Unicaja Malaga együttesét látták vendégül Jorge Garbajosa-val és Berni Rodriguez-zel az ellenfél soraiban. Néhány hete csak hosszabbításban kaptak ki tőlük andalúz földön, odahaza mindenképpen a győzelemben reménykedtek a csapat fanatikusai és játékosai egyaránt. Ennek fényében sikerült kezdeni a találkozót, a Zalgiris jól láthatóan rendkívül összeszedte magát erre a meccsre, a Lawson vezetésével alkalmazott gyors játéknak köszönhetően alaposan meg is tudták lepni a spanyolokat. Az első negyedet követően a litván csapat nyolc ponttal állt jobban riválisánál, majd a folytatásban bár kicsit lelassult a játék, Weems-ék magabiztosan tartották az előnyt. A hosszú szünet idején éppen 35-24 arányban vezetett a Zalgiris, és a csapat kikövezett úton haladt az életben maradáshoz elengedhetetlen siker felé. A második félidő elején is változatlanul tíz pont környékén mozgott a differencia, az Unicaja nem szeretett volna jobban lemaradni, hogy végleg eldőljön a találkozó. Ennek érdekében agresszívebb stílust vettek fel, és némileg faragtak is a hátrányból, de a befejező tíz perc előtt még mindig nyolc egységgel mentek a házigazdák. A Zalgiris a negyedik negyedben eleinte biztosan őrizte a vezetést, a spanyolok csak tisztes távolságból követték őket, de ahogy haladtunk előre, kezdett egyre szorosabbá válni a küzdelem. Garbajosa-ék lépésről lépésre redukálták a deficitet, és az utolsó három percre egészen közel férkőztek. A közvetlen végjátékban az Unicaja nem egyszer lőtávolságon belülre került, de nem tudtak kiegyenlíteni, és mivel a buzzer tripla kísérlet is kimaradt, a Zalgiris 67-65 arányban kiszenvedte a sikert. A hajrá nem a litvánoké volt, de az első 30-35 perc remek játéka győzelmet ért, bizonyára, ha még néhány percig tartott volna a meccs, akkor a vendégek örülhettek volna. Nagyon fontos siker volt, a Zalgiris 2-5-re javította a mérlegét, így a negyedik-hatodik helyen hármas holtversenyben állnak a KK Zagreb és a Brose Baskets csapataival. Az Unicaja ellen Lawson 29 perc alatt húzóembere volt csapatának, 10 pontot süllyesztett el és három gólpasszt adott, miközben a mezőnyből gyengén célzott (2/7), de bevert egy triplát és a vonalról is csak egy hibája volt, közel legjobb tudását hozta a rendkívül fontos találkozón, amely az utolsó meccse volt a csapat színeiben.
 
Lawson a mérkőzés másnapján szomorúan búcsúzott el az átmeneti csapatától, nem volt boldog, hogy félbe kellett hagynia a megkezdett szezont, de természetesen az NBA jelenleg a legfontosabb számára. A 24 esztendős irányító elmondta, nagyszerűen érezte magát az európai kontinensen, izgalmas volt számára a teljesen új kultúra és játékstílus, a csapattársaival jó kapcsolatot ápolt, és sokáig emlékezni fog a Kaunas-ban eltöltött hónapokra. Most ugyan távoznia kell, de korántsem tartja elképzelhetetlennek, hogy karrierje későbbi szakaszában még Európában játsszon.


 






















A hármas-négyes poszton tevékenykedő Danilo Gallinari korábbi európai egyesületéhez igazolt a lockout idejére, és az olasz rekordbajnok EA7 Emporio Armani (Olimpia) Milano csapatában igyekszik formában tartani magát. Gallo-ék csütörtök este léptek pályára az Euroligában, két egymást követő vereség után a Real Madrid elleni hazai találkozón reménykedtek a javításban. Az Olimpia 2-4-es győzelem-vereség mutatóval nem állt továbbjutó helyen a szoros B-csoportban, ezzel ellentétben a spanyolok 4-2-vel a hatos első helyéért álltak harcban. A két csapat korábban Madrid-ban már megmérkőzött egymással, akkor a Real hazai környezetben 85-78-ra magabiztosan győzött az olaszok ellen, és ezúttal is esélyesként várták a milánói visszavágót. A számtalan spanyol válogatott játékost felvonultató Real nem árult zsákbamacskát, rögtön a kezdetektől fogva magukhoz ragadták a vezetést, a házigazdák hiába igyekeztek, nem igazán tudták érdemben felvenni a kesztyűt a rendkívül rámenősen játszó spanyolokkal, akik 20-15-ös vezetést építettek fel az első negyed alatt. A második tíz perc során sem változott jelentősen a játék képe, ugyan az Olimpia egyre inkább kezdte felvenni a meccs ritmusát, és versenyre keltek Ibaka-ékkal, azonban az 5-10 pontos differencia folyamatosan megvolt a két csapat között. A szünet előtt Gallinari lendületes játékával sikerült valamelyest közelebb zárkózni, de féltávnál változatlanul a Real állt jobban 36-30 arányban. A hosszabb pihenő alatt még jobban összekapták magukat a hazai legények, és a harmadik negyed eleji agilis játékukkal meglepték a kissé talán kényelmeskedő vendégeket, de a közelebb zárkózás tiszavirág életű volt, Rodriguez néhány jól irányzott kinti dobása hamar lecsendesítette a kedélyeket, és visszaállította a meggyőző differenciát. A záró negyed megkezdése előtt a Real változatlanul hat ponttal vezetett, és a továbbiakban különösebb harc nélkül biztosították be a sikert. Az Olimpia csak az utolsó percekben tudta szűkíteni a lemaradást, de esélyük sem volt, hogy igazán szorossá tegyék a mérkőzést, így 72-65 arányban újabb vereséget szenvedtek. Az Olimpia 2-5-ös mérleggel továbbra is csak ötödik a csoportban, szinte reménytelen a helyzetük a 16 közé jutásra, hiszen a negyedik helyezett Partizan Beograd 4-3-mal előzi meg őket. Gallinari az utolsó Euroliga-mérkőzésén újra csapata legjobbja volt, 25 percet pályán töltve 13 pontot szórt, hétből csak egyetlen tripla sikerült neki, viszont 8/12-es hatékonysággal értékesítette a büntetőket és 6 lepattanót is birtokba vett.
 
Ezt követően az olasz bajnokság hétvégi fordulójában a sereghajtók közé tartozó Vanoli Braga Cremona (2-6) csapatát fogadta az első hét meccsén ötször diadalmaskodó milánói együttes. A favorit házigazdák hírnevükhöz méltóan kezdtek, gyors és eredményes támadójátékuk jóvoltából hamar magukhoz ragadták az előnyt. A második negyedben is lendületben maradt az Olimpia, azonban a vendég kis csapat is kezdte egyre jobban elkapni a fonalat, és bár közelebb nem tudtak kerülni, a hátrányuk sem nőtt, a második tíz percet kihozták döntetlenre, 42-35-re vezetett az Olimpia a félidőben. A szünet után továbbra is takaréklángon égtek Gallo-ék, a vezetést ugyan biztosan őrizték, de különösebben képtelenek voltak leszakítani a Cremona-t, akik becsülettel tartották magukat, és a befejező játékrész előtt is tartották magukat tíz pontos különbségen belül. Aztán a záró negyedben minden eldőlt, a házigazda egy kicsit jobban rákapcsolt, néhány jól irányzott kinti dobással pedig hamar kétszámjegyűvé varázsolták a különbséget, melyre már nem érkezett válasz. A végeredmény 80-66 lett az Olimpia javára, így az ötszörös címvédő Montepaschi Siena mögött változatlanul a második helyet foglalják el a 17 csapatos Serie A mezőnyében. Gallinari mindössze 18 percet játszva is 14 ponttal a milánóiak legeredményesebb játékosa volt, 8 pontot a hibátlan büntetőzésével szerzett, illetve 6 lepattanót leszedett.
 
A csapat szerdán az Anadolu Efes Istanbul otthonában folytatja az Euroligában, az olasz bajnokságban pedig az Umana Venezia lesz a következő ellenfél, de vélhetően Gallinari ezeken a meccseken már nem tud nevelőegyesülete rendelkezésére állni, hiszen szólítja őt a coloradói haza, véget ért az európai küldetés.


 

























Köszönjük az elmúlt 9 hét hűséges figyelmét! A Nuggets kosarasainak európai kirándulása ezennel véget ért, hiszen rövidesen kezdetét veszi a csonka NBA-szezon. A héten már indulnak az edzőtáborok és a játékoskeringő az Észak-amerikai profi ligában, mi pedig visszahelyezhetjük székhelyünket Colorado-ba, újra a régi jól bevállt harcmezőn kell bizonyítanunk, hogy mi vagyunk a legjobbak.

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr863438628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi_Tanguay 2011.12.05. 14:10:51

'It was the last match for Danilo Gallinari, who scored 14 points.'
az olimpia honlapjáról

szerintem mozgov is utoljára játszott, ha így búcsúztak tőle:)

milo_hedgie#23 2011.12.05. 16:01:40

köszönjük a sorozatot! szerintem nagyon érdekes volt

melo15 2011.12.05. 19:44:38

azért az nba az igazi, szerintem egy-két lakers verés után filipnek is megjön hozzá a kedve:-D

foppa21 2011.12.06. 15:02:35

szerettem a sorozatot, színesítette az unalmas hétfőket:-)

Tomi_Tanguay 2011.12.06. 17:00:42

azért mert van nba még filip követheti ezt a három csapatot ha ennyire megszokta:D


süti beállítások módosítása