Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

Avalanche: Roy az edző

2013.05.25. 10:52 - Tomi_Tanguay

A napokban kiderült, hogy ki lesz a Colorado Avalanche új vezetőedzője és nem történt meglepetés. A befutó ugyanis a klub korábbi legendás kapusa Patrick Roy lett, aki visszavonulása óta junior edző volt, ősztől kezdi az első szezonját egy NHLes csapat kispadján.





















A 47 esztendős szakember a klub történetének 14. edzője, a denveri időszakban a hatodik. A vezetőedzői állás mellett Roy jövőre az alelnöki munkakört is be fogja tölteni és Joe Sakickel együtt dönthetnek majd a játékosokat érintő kérdésekben.

"Nagyon izgalmas nap a csapat jövőjét illetően és a klub történetének egyik meghatározó pillanata, hogy Patrick Royt jelenthetem be az új edzőként. Játékosként már bizonyította a sportág iránti elhivatottságát, egy igazi győztes alkat, aki annak idején Denverben kétszer már Stanley Kupa győzelemhez vezette a csapatot és segítségével talán újra képesek lehetünk rá" - nyilatkozta az elnök Josh Kroenke.

Az új sportigazgató Joe Sakic elmondta, hogy a kezdetektől fogva Roy volt a csapat első számú HC jelöltje: "Nagyon örülök, hogy elfogadta az ajánlatunkat. Patrick mindent tud a hokiról és nagyszerű edző, nála jobban senkivel se jártunk volna. Biztos vagyok benne, hogy győztes mentalitást fog hozni az öltözőbe, erre van most a legnagyobb szüksége a fiatal csapatunknak."

A kanadai származású kapus a Montreal Canadiensben kezdte aktív pályafutását, rögtön a bemutatkozó 1986os évében Stanley Kupát nyert, 1993ban újra felvitte a csúcsra a Habst. Aztán 1995. december 6. a Colorado Avalanche franchise egyik legmeghatározóbb napja, amikor Roy cserét kért a Montrealtól és a denveriek megszerezték őt. 1996ban rögtön a székhelyváltást követő első évben bajnokok lettünk vele, 2001ben ismételt. 2003ban tehát négyszeres bajnokként vonult vissza, mindkét denveri kupa győzelemből tevékeny részt vállalt, 33as mezét visszavonultatták az Avsnél és később a Canadiensnél is. A mai napig az egyetlen olyan kapus, aki két különböző csapatban is 200+ győzelmet ért el.

A bajnoki címek mellett Roy az egyéni elismeréseket is számolatlanul gyűjtötte: háromszor volt az év kapusa (Vezina trófea) és ötször a szezon legalacsonyabb gólátlaggal rendelkező kapusa (William Jennings trófea). Ezen felül hat alkalommal választották be All Star gálára a nézők és összesen 11 ASGen vett részt. Amikor 2003. május 28án visszavonult, szinte minden jelentős kapus statisztikai adatban listavezető volt, azóta is rekorder a playoff meccsek (247) és a playoff shutoutok (23) számában, de természetesen a coloradoi klubcsúcsait senki nem tudja veszélybe sodorni.

2006ban beválasztották őt a Hall Of Famebe, visszavonulásakor 551 győzelemmel a liga történelem legtöbb Wt jegyző kapusa volt, azóta a második. Négy Stanley Kupa győzelme a legtöbb egy kapustól, csakúgy mint a 151 meccsnyerés. Ráadásul Roy az egyetlen játékos a liga történetete alatt, aki háromszor is elhódította a playoff MVPnek járó Conn Smyth trófeát.

Visszavonulása óta QMJHLes Quebec Remparts tulajdonosa, menedzsere, edzője volt egyben. 2006ban Memorial Cup győzelemig vezette a gárdát, összességében 348-196os győzelem-vereség statisztikát ért el a nyolc szezon alatt.

Pályafutása során mindig egy rátermett, sikerorientált egyéniség volt, ahogy az eredményeiből is látszik. A sikerek mellett páratlan, könnyen dühbe guruló egyénisége miatt jó pár balhéban vett részt akár a pályán, akár edzőként. Ha nem is lesz feltétlen sikeres az Avalanche edzőjeként, abban száz százalékig biztosak lehetünk, hogy fel fogja kavarni az állóvízet és könnyen lehet hogy lesznek akciói amik után az egész liga rólunk fog beszélni. Persze, azért jó lenne, ha az eredmények kapcsán lennék a középpontban és erre minden esélyünk megvan, véleményem szerint a Sacco féle pokoljárást és kilátástalanságot már nem lehet alulmúlni, innen csak felfelé vezethet az út, Roy lehet az ideális ember rá, hogy kivezesse a csapatot a sz.rból.

"Izgattam várom az új kihívást, alig várom, hogy újra a Coloradonál dolgozhassak. Szeretném megköszönni a lehetőséget Stannek, Joshnak, Joenak, hogy gondoltak rám és bíztak bennem. Majdnem tíz év telt el azóta, hogy visszavonultam és elmentem Denverből, remélem a szurkolók legalább olyan izgatottak a visszatérésem miatt, mint én vagyok" - tette hozzá a vezetőedzőnk.

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr675317674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

foppa21 2013.05.25. 19:20:40

királyság! alig várom az új szezont mostmár:-)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2013.05.25. 20:59:15

Végre egy hozzáértő ember a stábban. Némi pozitívum, és fény az alagút legvégén. Bár szerintem az elmúlt évek rombolásait nem lehet csak egy edzőváltással és egy 1/1-gyel azonnal kijavítani, ha megkezdik az újjáépítést, még pár évig akkor is a béka segge alatt lesznek. Legalább 10-15 játékost ki kéne rúgni, és használhatókat hozni a helyükre, de egyáltalán nem vagyok tisztában a roster-rel. Tehetséges fiatalokra és megbízható, nálunk már bizonyított emberekre kell építeni, nem holmi jött-ment fasztarisznyákra és kiégett zsoldosokra, akikkel tele a padlás.

milo_hedgie#23 2013.05.26. 13:41:51

érdekes volt hogy sakic azt mondta pár hete tapasztalt edzőt szeretnének,nem olyat aki csak juniorban volt eddig. roy úgy látszik kivétel volt:)) vagy csak nem számítottak rá hogy most elfogadja

milo_hedgie#23 2013.05.26. 13:45:28

@Tomi_Tanguay: az avs történetének egyik legnagyobb napja volt,köszönjük a red wingsnek:))))

milo_hedgie#23 2013.05.26. 13:47:00

a coach sacco nevű felhasználó vajon miért tűntel mostanság?:)))))

Tomi_Tanguay 2013.06.25. 19:29:53

a canucks új edzője tortorella lett:D

foppa21 2013.06.28. 12:53:09

visszajött tanguay:-D jött még sarich, adtuk jonest és o'brient. veszíteni való nincs, jones jó szar volt tavaly, tangs talán jobb lesz

milo_hedgie#23 2013.06.30. 15:57:12

érdekes lesz a draft. annyi verziót lehetett már hallani, talán még mindig az a legvalószínűbb hogy elcseréljük a picket

Tomi_Tanguay 2013.06.30. 21:22:00

mackinnon 1/1 papírforma


süti beállítások módosítása