Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

Szezon előtt a Nuggets-ról

2010.10.22. 12:46 - Foresz

Hosszú idő után újra írnék egy pár gondolatot a kosárlabdacsapatról, a Denver Nuggets-ról. Nagyon remélem hogy nem válik unalmassá számotokra.

Igazából a saját szemszögemből szeretném vázolni a Nuggets csapatát az új szezon előtt,úgyhogy nem akarok nagyon belemenni az offszezon összefoglalásába,mert nagyjából a lényeges kérdéseket,változásokat érinteni fogom, amint az elengedhetetlenné válik.

Azt hiszem egy olyan esemény árnyékolta be a nyári pihenőt,ami mellett nem mehetünk el szó nélkül akkor sem,ha már szinte lerágott csontnak számít.Mert ez az esemény az,ami lényeges hatással lehet a következő szezonunkra illetve szezonjainkra...


Igen, Carmelo Anthony - a franchise player - nagy vihart kavart távozási szándékáról beszélünk.Hatással lehetett erre Lebron James kálváriája,Chris Paul siránkozása,vagy saját feleségének egyéni ambiciói.Teljesen mindegy a végeredmény szempontjából.Jelen pillanatban - és ez már sajnos egy jó ideje töretlennek és mozdulatlannak látszik - elvágyódik Denver-ből.Az az ember,akire a csapatot építettük az elmúlt években,aki a csapat arcának számított.Ezt minden vérmes szurkolónak nehéz lenne benyelni,viszont aki az európai fociban járatos,tudja hogy a hírnév és a pénz milyen hatással lehet kedvenceinkre.

Szidhatnánk,kesereghetnénk,én mégis azt vallom,hogyha így döntött,vagy legalább is ilyen terveket dédelget,akkor azzal a játékossal már ne számoljunk 100%-osan.Menjen ha menni akar,de itt azután is marad kosárcsapat,akiknek minimális célja idén is a rájátszás lesz.

Azt gondolom,hogy úgy nagyon nehéz egy csapatnak készülnie a szezonra,hogy a meghatározó játékosát bármelyik pillanatban cserélhetik.Ráadásul a hármas poszton szereplő Anthony a csapat bombázója,pontgyára,akit bárki is érkezik egy esetleges csere útján,lehetetlenség lesz teljességgel pótolni.És éppen ezért számít jelen pillanatban leggyengébb posztunknak a legerősebb,a hármas.Mivel ha elmegy Melo,innen válik ki olyan 40 perc játékidő,a pontátlagokról nem is beszélve.Bármilyen a kezdőötös további összetétele,egy új ember beépítése nem egy egyszerű feladat,és olyan ez mint amikor új fogat csinál a fogorvos:fájnia kell ahhoz, hogy utána örömmel ropogtassunk.

Tehát számolni kell azzal,hogy idény közben ez is hatással lehet a csapat eredményeire,és ha hozzávesszük azt,hogy nyugaton milyen kiélezett a helyzet az utóbbi években,már 3-4 győzelemnyi különbség is jelentősen befolyásolhatja az alapszakasz végkimenetelét.

Azt hiszem,az új GM nem végez rossz munkát,bár igazából az eddig érkezők még a régi menedzsment szerzeményei.Mindenesetre az leszögezhető,hogy idén nagyon jó munkát végeztek a zöld asztalnál is,nem csak a parketten a Nuggets-nél.Gyorsan hozzátenném,hogy a menedzsment leváltása már aktuális volt,és véleményem szerint ennek a menedzsmentnek a lelkén szárad az is,hogy most Anthony költözni akar.Az hogy most mégis tudták hogy melyik poszton vagyunk szellősek,és mely játékosok jelenthetnek megoldást,az nagyon is Anthony megszellőztett elvágyódásának köszönhető.Hiszen idén az első számú koncepció Melo megtartása volt,aki pedig leszögezte hogy ez a roster kevés egy gyűrűhöz,és a játékosmozgásokat ennek rendelték alá.

Évek óta szajkózom,hogy a csapat öregszik,és nagyon kevés fiatalt próbálunk beépíteni,és amíg más csapatok a drafokról szinte ingyen jutnak hozzá tehetséges kiegészítőemberekhez illetve a jövő nagy reményeihez,addig mi elbohóckodjuk a draft lehetőségeinket.Hogy miért?Azért,mert ugyanez a menedzsment kötött harmincon túli vagy közeli játékosokkal 4-5 éves kontraktokat potom dollármilliókért.Aztán ezen szerződések behatárolták a mozgásterünket.Az elsőkörös választottakkal pedig garantált kontraktust kellene aláíratnunk.Mindenesetre máris figyelmeztető jel,hogy Anthony elcserélésében már feltétlen számítunk egy elsőkörös draftjogra,ami a hosszútávú csapatépítést kívánja mutatni,amihez előbb-utóbb el kell indulnunk.Addig viszont abból kell gazdálkodni amink van,és várni hogy lejárjanak a busás szerződések.Ehhez mérten próbáltunk hát erősíteni is.

Al Harrington érkezése feltétlen a támadójáték jelentős javulását hívatott elővetíteni.Eredetileg a négyes poszton játszik,de ha nagy a baj a hármason is bevethető rövidebb ideig,mivel a kinti dobásai is jól "ülnek".Az én szemem csak a védekezése miatt sír,mert az nem a leg acélosabb,márpedig nálunk az utóbbi években - de talán mondhatjuk azt is hogy eleddig mindig - ez a leggyengébb pont.

Nem úgy, mint a másik erősítésnek,Shelden Williams-nek,aki rendkívül jó fizikai állapotának köszönhetően igazi munkásemberként,vízhordóként segítheti csapatunkat.Már pedig egy olyan csapatba,ahol 2-3 óriási támadópotenciállal rendelkező játékost vonultatnak fel,ott valakinek szürke eminenciánsként a piszkos munkát is végeznie kell az eredmények érdekében.Shelden alkalmas erre a feladatra,és hosszútávon is akár,hiszen huszonévei közepén tart.Őt is négyes posztra hoztuk,mivel a magas embereket igénylő négyes illetve ötös poszton voltunk tavaly is,és idén is ezidáig sérülés miatt vékonyak.

És elérkeztünk a következő lehetséges (csak remélem hogy végül nem lesz az) gondhoz,hogy mi lesz akkor Kenyon Martin-al.Ugyanis idén utolsó évébe lépett szerződése szerint,ami 16 millió dollár feletti kiadást jelent.Szeretne hosszabbítani,de harmincnégy évesen ennyi pénzért,de még ennek a feléért sem éri meg hogy itt játszon.Olyan évi 2-4 milliótól egész biztos hogy egy csapat sem adna neki többet,szerintem mi sem fogunk,már ha felépül,mert az is csak télen lehetséges leközelebb.Martin ráadásul nehezen bírná el, ha padról kellene beállnia,morálisan is kérdőjeles lesz a hozzáállása abban az esetben,ha Harrington,Nené,és Andersen is egészséges lesz.Mert itt valaki sírni fog a játékidő miatt,az biztosnak tűnik...

- Chauncey Billups kijelentette hogy itt szeretné befejezni pályafutását,és amíg ő játszik,mentora lehet a csapatnak,eszmei vezére,példaképe,Karl meghosszabbított keze a parketten.Rendkívüli sportember,idén is az ő nevével fog kezdődni a Nuggets kezdőcsapata.Mellette Ty Lawson aki irányítóként egyre nagyobb hangsúlyt kaphat,és egyre többet fogja Karl együtt játszatni őket Billups-al.

- Kettes poszton Arron Afflalo hihetetlen fejlődést mutat,főleg támadóarzenáljában nyújt egyre másra csodás dolgokat,kezdő lesz,mellette a rapszódikus JR Smith játszahat ezen poszton,addig míg a szezon közben el nem cseréljük.Ugyanis lejáró idén ő is,6 millás fizetése egy cserében igen fontos lehet.Esetleges távoztával Billups fordulhat meg többet dobóhátvéd poszton,vagy egy frissen cserélt emberke.

- Hármason Anthony,addig ameddig.Kleiza megszerzésére kellett volna rámennünk,ha Anthony hamarabb jelenti be hogy menne.Csak hogy Toronto-ban gyorsabbak voltak,és idén nagyon jól járnak majd vele.Én el tudtam volna itt képzelni újra,pláne hogy az egyik kedvencem a kosarasok közt.Renaldo Balkman brusztolós,percember,tipikus kiegészítőember.Anthony elcserélése után átmenetileg  Harrington is bevethető,de feltétlen emiatt a poszt miatt fáj majd a fejünk leginkább.

- A négyes-ötöst egybe veszem,hiszen Martin és Harrington kifejezetten csak négyest játszik,de Shelden,Nené,illetve Andersen mindkét helyen megfordul.Bár egyre inkább úgy tűnik, hogy Ely is szerepet kaphat nálunk idén,de ő is mindkét poszton bevethető.
















- Összességében azt hiszem erősödtünk tavalyhoz képest,bár öregedtünk is egy évet.Reális cél mindenképpen a rájátszás,Anthony-val akár konf-döntőig mehetünk,vagy tovább is.Sok kérdés nyitott még a szezonkezdet előestéjén,de maga a szezon is hosszú,van idő a lehetőségek kisakkozására.Alapjában konzervatívak maradtunk csapatépítésben - nincs rebuild - viszont egyre érezhetőbb egy átépítésnek a szele,aminek időpontjában döntő tényező lesz ez az idei szezon,annak végkimenetele.

Én nagyon remélem hogy magas szinvonalon tolja idén is a csapat,jó meccseket látunk,és sok-sok győzelemnek örülünk majd,és elkerüljük a sérüléshullámot,valamint a jövendőbeli játékoscserékből okosan jövünk ki.Bizakodó vagyok,és jó szurkolást kívánok mindenkinek idén is!

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr232390738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Foresz 2010.10.22. 12:58:27

Filip!Légyszíves spékeld meg fotókkal.Köszi!

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.10.22. 13:15:26

Tessék, és köszönöm az írásodat! :)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.10.22. 13:16:48

Szerintem nagyon érdekes lett. Annyiban nem értek egyet, hogy szerintem nem Ely lesz a 13. ember a keretben, hanem inkább Forbes, mert univerzálisabb. Bár Ely is elég sok lehetőséget kap az előidényben, szóval ki tudja Karl mit akar, gondolom még ő sem, majd meglátjuk. :)

Foresz 2010.10.22. 13:20:28

A keret 15 fős,szóval mindketten beférnek.Sőt,valószínűbb hogy két embernek adnak szerződést.Minimumszerződés mindkettőjüknek megéri,az meg lehet fizetési sapka felett.
Köszi a kiegészítést!

Tomi_Tanguay 2010.10.22. 14:03:36

wow fasza lett, ezt jó volt olvasni!:)
viszont a szuper AC kimaradt:D

Tomi_Tanguay 2010.10.22. 14:05:25

The Denver Nuggets have exercised the third-year option on point guard Ty Lawson for 2011-12, team Executive Vice President of Basketball Operations Masai Ujiri announced today.

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.10.22. 15:36:12

@Foresz: Akkor akár mindhárom próbajátékos beférhet, mert csak 12-en vagyunk. Ettől függetlenül Forbes-tól várom a legtöbbet. :)

melo15 2010.10.22. 19:00:08

forbes > boateng > ely szerintem a sorrend köztük

melo15 2010.10.22. 19:02:02

@Foresz: nekem nem volt unalmas az írás. sok dolog szóba került, de tetszett végig :)

foppa21 2010.10.22. 20:11:08

ma lesz az utolsó meccs az előidényben! megpróbálok felkelni mert kíváncsi vagyok már a csapatra:-)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.10.23. 04:37:19

Érdekes volt a kezdőnk: AC-JR-Aff-Shelden-Ely.
Akkor legalább Carter sérülése nem volt komolyabb, ráadásul elég jól is mozog.

Nem tudom hogy állunk, mert nem írnak eredményjelzőt, és AHL-t hallgatok a fülemen, szóval nem is hallom, de poénnak jó, itt úgysem az eredmény a lényeg, de szerintem több pontunk volt, és talán most van vége az első negyednek. Majd azért nézek statisztikákat. :)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.10.23. 05:17:36

Elég őrült meccs eddig: 78-61 a félidőben.
Lawson 22 pontos, Shelden 15, Aff 14, AC 11. :D

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.10.23. 06:00:38

113-85 a harmadik negyed végén. Élvezetes meccs, jól játszunk. :D
Shelden és Lawson 25-25 pont körül van, Afflalo-nak ma nem mennek a triplák, de brutálisat kapar a mezőnyben, és sok betörése van. Carter is igencsak bekattant.
Melo és Billups úgy látszik az egész meccset kihagyják.

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.10.23. 06:32:53

144-106 W!

Nagyon tetszett a csapat játéka. Volt pár hatalmas egyéni teljesítmény:

Lawson 29 pont - egyre jobb, tartom, hogy idén még fontosabb szerep hárulhat rá, félelmetesen tiszta triplákat dobott.
Affalo 24 pont, 10 assziszt, 9 lepattanó - ma kintről gyengébben dobott, de közelebből eredményes volt, és amit a mezőnyben játszott, arra nincsenek jelzők.
Carter 20 pont - jól mozgatta a csapatot, és ő is szórta a hármasokat.
Forbes 25 pont - az első félidőben alig játszott, a másodikban az egyik legjobb volt, nagyon pontosan dobott, szerintem nagyon ügyes játékos.
Shelden 27 pont, 8 lepattanó - nagyszerű volt, nem tudták tartani, rengeteg büntetőt dobhatott, és akcióból is rendre beverte a közeli helyzeteit.
Ely 11 pont - szerintem kicsit fakezű, esetlen, de most kifejezetten eredményes volt.
Balkman 7 lepattanó és 3 blokk - a védekezésben kemény volt, ki is pontozódott, mindkét palánk alatt hasznosan játszott.
JR 6 pont - kicsit sovány volt, de szerintem nem játszott olyan őrült módjára, nem próbálkozott annyi dobással, és a játékot sem siettette, belefért egy visszafogottabb nap, mert legalább hibákat sem csinált.

Nagyon várom a rajtot! :)

Foresz 2010.10.23. 07:49:25

@Filip89: Azért nem valószínű hogy tele töltjük a rostert,mert ha Anthony-t hipp-hopp cseréljük,akkor valószínűleg minimum 2 embert kapunk ellenértékként,és inkább most húznak egy rövidebb létszámot,mind menet közben kitennének egy minimumszerződésest.A másik meg az,hogy Karl papa elég rövid paddal szokott dolgozni,olyan 8 ember aki egy meccsen szerepet kap.Akkor bővül ez,ha nagyon megyünk,vagy már bukott a meccs.Ezért nincs is értelme igazából sok szerződést kötni.

melo15 2010.10.23. 10:21:15

144 pont a cseréktől nem rossz! de gondolom a suns is tartalékos volt. így is szép teljesítmény billups, melo, nené nélkül. :)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.10.23. 11:58:28

JR a második negyedben egy kis combizom húzódás szenvedett, és nem folytatta.
Nené pedig vádli sérülés miatt hagyta ki ezt a meccset.

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.10.23. 12:00:17

Ez még érdekes:

"You give an opportunity to some guys that have earned minutes to play but haven't gotten a lot," Karl said. "I still think this training camp has been about Al Harrington, Arron Afflalo and Ty Lawson, those were the priorities of training camp.

"I think Arron and Ty have passed the grade at a high level. They've been our best players probably in training camp."

Karl azt is kiemelte, hogy a Melo-helyzet ellenére a csapat mennyire koncentrált volt a meccseken, büszke rájuk.

-Zephyr- 2010.10.23. 15:22:20

Azt hiszem készen áll a csapat a rajtra. Ez a 144 pont valami brutális teljesítmény volt, még akkor is, ha ez csak előszezonmeccs, de Melo szerint ez a csapat nem elég erős... Takarodjon már a Knicksbe!

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.10.23. 18:58:50

@-Zephyr-: Én is bizakodó vagyok. Megértem Foresz óvatosságát a Melo-ügy miatt, de szerintem nagyon jól kezelte eddig a csapat a helyzetet. Komoly tartalékok lehetnek ebben az együttesben, és akár Melo-val, akár nélküle, jók leszünk! Oda fogunk baszni a túlsztárolt műmájereknek idén is. :)

Tomi_Tanguay 2010.10.23. 19:26:16

hosszú lesz a szezon, sok minden fog történni közben, de persze bizakodhatunk. sőt van okunk bizakodni! csak statisztikákat láttam az előidény meccséről de afflalo és lawson húzó emberek lettek, williams is jó erősítés lehet, balkman is talán összekapta magát. harringtont meg nem láttuk de szerintem vele nem lesz gond, ha valóban felépül rendesen. én is várom már a rajtot, a world series után tuti hogy az nba lesz nekem a legfontosabb tavaszig!:)

melo15 2010.10.23. 20:43:28

én is nagy reményekkel várom az évet, de tavaly is így volt csak nem volt szerencsénk. hátha idén jobban összejönnek a dolgok :)


süti beállítások módosítása