Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

John Fox a Broncos új vezetőedzője

2011.01.17. 14:30 - Filip89

Az elmúlt napokban végre fény derült a Denver Broncos futballcsapatának új vezetőedzőjére, és a nemrégiben kinevezett alelnök, John Elway döntése értelmében a 2011-es szezontól a Carolina-tól távozó John Fox irányíthatja a szebb napokat is megélt együttesünket.



Mint ismeretes a tavalyi szezon közben kirúgták Josh McDaniels-t, aki megközelítőleg másfél évadon át trenírozta a gárdát, és az elmúlt bajnokság utolsó négy mérkőzésén már Eric Studesville megbízott edző látta el a vezetőedzői teendőket a menesztést követően. Fox mellett a posztra jelölt volt még a már említett Studesville, illetve az egykori Broncos-játékos és offensive coordinator, Rick Dennison; a New York Giants defensive coordinatora, Perry Fewell; valamint a Jacksonville Jaguars OC, Dirk Koetter.

Pontosan nem lehet tudni, hogy mi állhat a klub végső döntése hátterében, de annyi biztos, hogy Fox valamennyi jelölt közül a legtöbb NFL-tapasztalattal rendelkezik vezetőedzőként, így könnyen elképzelhető, hogy a fő szempont szerint nem akartunk hasonló hibába esni, mint amikor két éve egy pályakezdő trénert neveztünk ki JMD személyében. Ráadásul a korábbi HC-val ellentétben az 55 esztendős szakember igazi defenzív gurunak számít az offenzív beállítottságú JMD után. Ugyanakkor jogos aggodalmat kelthet, hogy a tavaly 4-12-vel záró Broncos még egy nálunk is gyengébb csapat edzőjét, a 2-14-es győzelem-vereség mutatóval sereghajtó Panthers HC-t találta meg a posztra. További bonyodalmakat okozhat, hogy Fox a 4-3-as felállású védelmet favorizálja szemben a Broncos eddigi 3-4-es védekezésével, és az esetleges átállás nagyon komoly játékosmozgásokkal valósulhatna csak meg a DL és LB posztokon, de egyelőre nem tudni, hogy Fox milyen szisztémában képzeli el az együttes védelmét.

John Fox annak idején végig dolgozta a teljes '80-as éveket az egyetemi bajnokságban DB coach-ként, majd 1989-ben került be az NFL-be vérkeringésébe, amikor Pittsburgh Steelers-nél bízták meg hasonló szerepkörben. 1992-ben és 1993-ban már a San Diego Chargers secondary-jének munkájáért felelt, kisvártatva pedig a Los Angeles Raiders-nél tűnt fel DC-ként újabb két szezon erejéig. Ezt követően kiváló ugródeszkát jelentett számára a New York Giants defensive coordinatori posztján eltöltött négy esztendő, ugyanis 2002-ben kapta meg karrierje első vezetőedzői állását a Carolina Panthers-nél, melyet egészen a 2010-es szezon végeztéig betöltött. A charlotte-i alakulat élén eltöltött kilenc esztendős munkája alatt háromszor juttatta be a csapatot a rájátszásba, és a klub történetének legeredményesebb edzője lett a győzelmek számában. 2003-ban egy rendkívül emlékezetes menetelést produkáltak, és a 11-5-ös alapszakasz után az NFC South divízió győzteseként jutottak be a playoff-ba, és a XXXVIII. Super Bowl alkalmával csak a New England-től kaptak ki egy óriási mérkőzésen. Egy 7-9-es év után legközelebb 2005-ben kvalifikálták magukat az utószezonba, ismét 11-5-ös mérlegre voltak képesek a Fox-legények, majd a rájátszást két szép győzelemmel kezdték, de az NFC konferenciadöntőt elvesztették a Seattle ellen, éppúgy ahogy aznap a Broncos is elvérzett a Pittsburgh elleni AFC-döntőben. A Panthers újabb két éven át távol maradt a rájátszástól, de 2008-ban 12-4-es mérleggel kiemeltként vehettek részt a PO-ban, azonban rögtön az első meccsen megálljt parancsolt nekik a későbbi döntős Arizona. Ezután 2009-ben még következett egy 8-8-as, rájátszás-szereplés nélküli év, legutóbb pedig a széteső félben lévő kerettel mindössze 2-14-es teljesítményt tudott összehozni, de mindez csak kis részben tekinthető a tréner hibájának, mivel a szezon előtt több kulcsjátékosát is elvesztette a gárda, így Fox kénytelen volt egy jóval versenyképtelenebb keretből gazdálkodni. A mieink új edzője előző állomáshelyén összesítésben 73-71-es mutatóval zárt kilenc esztendő alatt az alapszakaszban, míg a három playoff-szereplésük alkalmával 5-3-as hatékonyságot értek el.

Nagyon fontos lehet, hogy milyen összetételből fog állni Fox körül az új edzői stáb, ám ezzel kapcsolatban egyelőre legfeljebb csak találgatások láttak napvilágot. A legérdekesebb kérdés a defensive coordinator szerepe lehet, amelyre zsinórban a harmadik évben leszünk kénytelenek új szakembert kinevezni, Fox vélhetően a korábbi ismerettségeire alapozva egy rutinosabb DC-vel képzeli el a denveri folytatást. Emellett a támadójátékért felelős trénerek listáján is több kérdőjellel nézhetünk szembe. Bár Fox kinevezése nagy eséllyel maga után vonhatja Mike McCoy, eddigi offensive coordinator maradását, mivel 2003-08-ig éppen Fox keze alatt dolgozott QB coach-ként a Párducoknál. Sok szurkoló és játékos nagy örömére alighanem a közkedvelt Eric Studesville is maradhat a klubnál, visszatérve a korábbi RB coach pozíciójára, de a további posztokért felelős trénerekről még kevésbé lehet említést tenni, az mindenesetre szintén valószínű, hogy a támadófal vissza fog térni a régebben alkalmazott zone-blocking sémához, és egy ebben jártas szakember kinevezésével is kell számolnunk.






















John Fox legfőbb feladatai a Broncos élén:


- Megtartani Champ Bailey-t
A legendás denveri cornerback szerződése az idény végeztével lejárt, de egy hozzá hasonló rutinos sztárjátékosra mindenképpen szüksége lenne a csapatnak, ám tarthatunk tőle, hogy Champ-nek nem feltétlenül lesz kedve egy újabb váltást megélni a csapatnál, így Fox-nak komolyan le kell ülnie beszélni vele a közös folytatásról.
- A védelem megerősítése
Ha váltunk 4-3-ra, akkor értelemszerűen annak megfelelő átalakításokra van szükségünk a védelemben, de amennyiben maradunk a 3-4-nél, akkor is elengedhetetlen lesz némi vérátömlesztést végrehajtani néhány poszton a védelem mindhárom sorában.
- Kihasználni az 1/2-es draftcetlit
Öröm az ürömben, hogy a Broncos a tavalyi 31. helyezése után a 2011-es drafton az előkelő, összetettbeli második pozícióból választhat újonc játékost. Ez azonban komoly felelősséget is von maga után, Fox-nak mindenképpen a jövőbeli céljainknak leginkább megfelelő, hiányposztra bevethető tehetséget kell kiválasztania, akárki is megy ki előttünk 1/1-esként.
- Tebow köré építeni a támadójátékot
Az újonc irányító az elmúlt évad utolsó három mérkőzésén kezdőként bizonyította, hogy lehet rá számítani, így a hanyatló félben lévő Orton-nal szemben egyértelműen rá kell alapoznunk a jövő csapatát, elődjét pedig még a draft előtt ajánlatos lenne elcserélni. A csapat jövőévi playbook-ját pedig értelemszerűen sokkal inkább Tebow stílusára kell optimalizálnunk, miközben egy masszív futójáték megteremtése is napirendi pontként szerepelhet, legfőképpen az OL stabilitására építve.
- Felvirágoztatni a klubot
Hosszútávú cél egyértelműen az lehet, hogy a soha nem látott mélységű, 2010-es év után idővel a Broncos visszaverekedje magát a klub hírnevéhez méltó magasságokba. Ennek érdekében egy új, fiatalabb csapatot kell építenie, akiktől ha jövőre még nem is lehet elvárás a rájátszás-szereplés, de néhány éven belül újra oda kell érnünk a tűz közelébe.

Természetesen a későbbiekben még szakértői kollégáim is meg fogják osztani véleményüket Fox kinevezésével kapcsolatban, és amint ismert lesz, az új edzői stáb összetételéről is említést fogunk tenni.

Addig is reménykedjünk benne, hogy az újonnan kinevezett Fox vezetésével elkezdődhet egy tudatos építkezés a csapatnál, és az előző rezsim öncélú törekvései helyett az új tréner képes lesz a klub érdekeit szem előtt tartva döntéseket hozni, és legjobb tudása szerint irányítani a Broncos-t.

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr142590258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

foppa21 2011.01.17. 15:32:40

nem tudom hogy mennyire jártunk jól vele. az mondjuk tetszik hogy pont jmd ellentéte:-)
a playoff érdekesen alakul közben mert lassan az összes nagy csapat kiesik

Tomi_Tanguay 2011.01.17. 16:40:10

az utolsó bekezdés nagyon ott van:D

milo_hedgie#23 2011.01.17. 17:46:45

jó írás lett filip:)) én bízom foxban,hogy rendet tud tenni a csapatnál

foppa21 2011.01.17. 19:34:33

kiváncsi leszek rá hogy a védelem mennyire lesz felforgatva, de igazából a tavalyihoz képest nem hátrány a változás. sztem annál rosszabbak már nehezen lehetünk:-D

Black_Adder 2011.01.17. 19:45:45

Nice job!

Pár kiegészítés:

Fox:
A 2-14-es szezonhoz hozzátartozik az is, h Foc összeveszett a tulajjal, mert az olyan játékosokat küldött el, akire neki szüksége lett volna. Ha jól tudom a tulaj is beismerte, h csak azért nem rúgta ki tavaly, h ne kelljen 2 HCnek fizetnie...

Valóban mindenben ellenttéte JMDnek, abban is h ő igazi players coach.
H jó döntés volt-e, arra csak a szezon ad választ, kint örülnek neki a szurkolók...

--------------------------------------------
Edzői stáb:
Valószínűleg jön a Panthers OL coach és RB coach. Mindkettőnek lehet örülni. H Studesville és Skipper hogy osztoznának a feladaton az jó kérdés, de nagy az öltöző elférnek mindketten.
Ja a WR volt WR dzője is követheti Foxot, ami lényegesebb, h az Eagles DC esélyes hozzánk. Az Eaglesnek 4-3mas védelme van...

--------------------------------------------
Feladatok:

Champ is örül Fox kinevezésének. 4 éves szerződés egy védekező felfogású edzőnek a védelemben alighanem állandóságot jövendöl. DC jöhet-mehet, úgy is Fox lesz aki összerakja...
+ ha máshova megy az sokkal nagyobb váltás lenne neki. Én bizakodó vagyok, leginkább a pénz állhat a szerződtetése útjába
--------------------------------------------

1/2: Rengeteg esély. Ha marad a 3-4 akkor elsősorban egy 3-4 DE kéne. Fairley vagy Dareus. 3-4ben lehet h utóbbi jobb, de egyikkel se járnánk rosszul. Aki még szóba jöhet az PP
Ha váltunk 4-3-ra akkor mindenhova kéne. Fal közepébe Fairley. Dareus is jó lenne ott szvsz, de ő 3-4ben játszott egy kicsit bizonytalanabb. Bowers szélre 4-3DEnek szintén nagyon jó húzás lenne, de a Doom Ayers páros oda erősebbnek tűnik, mint a fal közepe draft nélkül. Ha váltunk szvsz nem engedhetjük meg azt a lukszust, h a secondarybe húzzunk az első körben (PP)
--------------------------------------------

Tebow: Fox állítólag nagy rajongója, de egyetért Elwayjel abban, h még nem jó NFL irányító. Egy remek NFL játékos hatalmas potenciállal, és biztos benne h kifogja hozni magából, de még nem egy jó NFL irányító. Ez szubjektív megítélés h mi számít jónak. Lehet h marad Orton, de az se kizárt, h így próbálják növelni Orton árát. Ha kijelentenék, h Tebow a kezdő, senki se adna 2. kört Ortonért, mert biztossá vállna h meg akarunk szabadulni tőle

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.01.17. 20:04:08

@Black_Adder: Akkor annyira talán nem lőttem mellé semminek. :D
A Tebow-val való ködösítés jó a klub részéről, de attól mi még kimondhatjuk, hogy neki kell a no1-nak lennie. :)

Black_Adder 2011.01.17. 20:25:48

@Filip89: Nem lőttél mellé, amit leírtál az mind jó, fontos dolgot meg nem hagytál ki.

Tebow. Ez még mindig nagy kérdés. Szerintem is neki kell játszania. Elképzelhető, sőt komoly esély van rá, h Orton jövőre még jobb lenne mint Tebow. Ebben az esetben viszont nincs esélyünk bemenni a rájátszásba, úgyh inkább Tebow gyűjtse a rutint. Ha meg eleve Tebow lesz a jobb addigra akkor outofquestion.

Azonban a Denver fanok türelmetlenek, szóval lehet h inkább választana egy 8-8-as Orton szezont mint egy 6-10-es Tebow szezont.

De ez az egész csak feltételezés.
Én mindenesetre akárki is lesz a kezdő QB, továbbra is 2012re várom az igazi Tebow-magicet és vele a rájátszást, de akkorra mindenképp, akár kezd idén akár nem.

Ha idén (2011) kezdő lesz, továbbra elsősorban földön jelentené a nagyobb veszélyt, de 1 offseason alatt nagyon nehéz olyan csapatot építeni köré, ami a rájátszást tűzheti ki célul...

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.01.18. 04:46:07

Ezzel is csak arra vártunk, amíg megírom a cikket: The team announced eight other staff members earlier Monday, including six holdovers from Josh McDaniels' staff: Mike McCoy (offensive coordinator), Eric Studesville (running backs), Clancy Barone (tight ends), Wayne Nunnely (defensive line), Brian Callahan (offensive quality control) and Jay Rogers (defensive quality control). The other coaches announced by the team on Monday are Tyke Tolbert (wide receivers) and Dave Magazu (offensive line), both of whom will follow Fox from Carolina.

Jim Mora a nagy esélyes DC-nek.


süti beállítások módosítása