Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

Broncos: Szezonértékelés

2012.02.14. 17:15 - Filip89

A rájátszás második fordulójában végéhez ért a Denver Broncos 2011-es menetelése az NFL-ben, a csapat hosszú szünet után most végre újra bejutott a playoffba, de a Wild Card-kör sikerénél többre nem voltunk képesek. Eseménydús szezont hagytunk magunk mögött, most következő évértékelő kiadásunkban a Denver Sports Blog három Broncos-szakértője összegezte a tapasztalatait egy hosszabb kérdéssor kitöltésével.


- Mi a véleményed összességében a csapat 2011-es szezonjáról?

Black_Adder válasza: Akadtak jó és rossz dolgok bőven, de összességében messze fölülmúlták az elvárásaimat.

Filip válasza: Mindenképpen kellemes meglepetés volt számomra, ahhoz képest, hogy ősszel egyáltalán nem vettem komolyan a csapatot, és az egész éves pokoljárás megismétlésére - vagy csak minimális előrelépésre - számítottam. Ehhez képest évek óta nem látott sikereket értünk el, számtalan drámai diadalt aratva, és hosszú idő után újra bejutottunk a playoff-ba. Semmi okunk nincs a panaszra, minden Vadló-szurkolónak kötelessége most büszkének lennie a srácokra!

StormST válasza: Szerintem összességében elégedettek lehetünk a szezonnal. Megtörtént, amit a 2010-es szezon eleje óta vártam, vagyis Tim Tebow lett a kezdő QB. Nem lett hibátlan a szezon, a 8-8-as mérleg alapból nem lenne elég egy playoff-szerepléshez, de ezúttal ennyi is elég lett. Sikerült megmenteni a szezont és talán a franchise-t is, ami a 2010-es 4-12-es szezonnal történelmi mélységbe süllyedt. A remény újra megvan, hogy visszatérhet a Denver Broncos a liga elitjébe, és ennél többet én nem is kívántam.

- Mennyire tartod jó döntésnek John Fox kinevezését a 2011-es teljesítmény tükrében?

Black_Adder válasza: Rövid távon úgy tűnik bevált, hosszú távon viszont továbbra is kétségeim vannak a felfogásával kapcsolatban.

Filip válasza: Alapvetően jó döntés volt egy megfontolt, konzervatív tréner kinevezése, hiszen olyan személy érkezett, aki éles ellentétben áll JMD habitusával. Az első éve jól sikerült, nagy kérdés azonban, hogy ott is tudja-e tartani a Broncos-t a folytatásban a tűz közelében, erre a kérdésre biztos választ csak a jövőben kaphatunk.

StormST válasza: A szezon elején nem tűnt 100%-ig jó döntésnek, de amikor meg merte lépni a QB cserét és ki is tudott tartani mellette, akkor megmutatta, hogy jó döntés volt a kinevezése. Jól választott stábot és játékosokat, remélem, hogy ugyanígy fogja folytatni.

- Miként lehetett volna még többet kihozni az idei szereplésből?

Black_Adder válasza: "Orton NOT gives us the best chance to win"

Filip válasza: Két komoly hullámvölgyünk volt, ha ezek közül legalább az egyiket kiküszöböltük volna, akkor talán pozitív mérlegünk is lehetett volna. Először is, gondolok itt a szezonkezdésre: kissé elcsépelt, de tény, ha a kezdetektől fogva Tebow lett volna a no1 QB, jobb rajtunk lehetett volna; másrészt az alapszakasz végi összeomlás is megelőzhető lett volna kicsit több koncentrációval, de utóbbiba a sérülések is belejátszottak, amelyek másoknál is vannak, és lesznek mindig.

StormST válasza: Talán ha már a rövid TC elején Tebow-t nevezzük ki kezdő QB-nak, de ebben se vagyok biztos, lehet, hogy ennek így kellett történnie. Ennél több nem nagyon volt a szezonban, én elégedett vagyok ennyivel is...

- Miért fellegzett be végképp Kyle Orton-nak?

Black_Adder válasza: Egy jó közepes, ám észrevétlen irányító, mögötte a liga legnagyobb szurkolóbázissal rendelkező játékosa. Vesztésre volt ítélve. Emellett ő JMD rendszerébe illett, Foxék viszont nem tudták megfelelően ráhúzni a gameplant. Kulcsszituációkban rendre besült. Ettől még maradhatott volna, év végéig, tán még kompenzációs picket is kaphattunk volna érte utólag, azonban az öltöző hangulatnak mindenképp ez kellett. Elejét kellett venni a csapat kettészakadásának. Lehet hogy játszott ellenünk és legyőzött, de így utólag nem számított, viszont a csapategységnek mindenképpen jót tett, hogy utána nem volt választás, mindenkinek Tebow mögé kellett állnia.

Filip válasza: Időzített bomba volt. Igazából csak az volt a kérdés, hogy meddig tudja tartani a tavalyi szintet, amikor teljesítőképessége maximumát hozta. Ha jól játszik, akkor is csak egy jó közepes teljesítményre képes, valószínűleg már túl van karrierje zenitjén, hosszú távon nem nagyon lehetett építeni rá. Könnyen lehet, hogy Tebow feltűnése is mentális teherként hatott rá.

StormST válasza: Sok hiba, redzone-inkompetencia és simán a vezetőképesség hiánya, ezek voltak az okok. Jó játékos, de nem nyertes típus...

- Kik voltak a Broncos legjobbjai az idei szezonban?

Black_Adder válasza: Von Miller. Ujjtörése előtt egyértelműen, utána meg meg is látszott mennyit jelent ő egy személyben. A támadók részéről természetesen Tebow-t kell kiemelni, sokan köpködik, sőt az érdemeit is defektnek akarják feltüntetni, azonban Ortonnal ellentétben, ő élt a kapott esélyekkel és megfordította a meccseket. Aki azt mondja, hogy ez nem számít, az nézze meg a Giants idei szereplését, és a Super Bowlt!

Filip válasza: Támadó oldalon Tebow és McGahee megkérdőjelezhetetlen, a szezon első felében Decker, a másodikban D. Thomas, valamint nekem gyakran Fells is kellemes meglepetés volt. A védelemben Bunkley, Miller és Champ egész évben kimagaslóan dolgoztak, a sérüléséig Dawkins, illetve helyenként M. Thomas és DJ nőttek fel melléjük. Kötelességünk még kiemelni a két place kickert, Prater-t és Colquitt-et, előbbinek voltak időnként hibái, de kulcspillanatokban és messziről könyörtelen volt, utóbbi pedig kérdés nélkül az NFL legjobb puntere volt idén.

StormST válasza: Tim Tebow, Von Miller, Willis McGahee, Brodrick Bunkley, Demaryius "Bay-Bay" Thomas, Champ Bailey... Szerencsére nem rövid a névsor, és messze nem teljes...




















- Kik voltak a leginkább alulteljesítő játékosaink ebben az idényben?

Black_Adder válasza: Ryan Clady. Rengeteg büntetés, sack, hit és hurry. Ráadásul a falban neki kéne a legjobb teljesítményt nyújtania. A büntetések nagy része fantom szabálytalanság volt ugyan, de tőle akkor is mindenképp többet vártam volna.

Filip válasza: Az offense-ből Orton, Moreno és Clady okoztak leginkább csalódást, főleg utóbbi kettőtől vártam többet. Ami a védelmet illeti, leginkább a secondary emberein verném el a port: Moore egyelőre korántsem váltotta be a hozzá fűződött reményeket, Woodyard még mindig pocsék a coverage-ben, Goodman és Wilhite pedig elképesztő palimadarak voltak a szezon jelentős részében. Hogy a ST-t is említsem, leginkább Cosby fejetlen visszahordásai bosszantottak, szerencsére gyorsan kijátszotta magát a keretből.

StormST válasza: Kyle Orton, Ryan Clady, Rahim Moore (rookie, így még bocsánatos bűn), Orlando Franklin (ő a végére kicsit összekapta magát, valamint szintén rookie)

- Hogy tetszett Von Miller bemutatkozó szezonja?

Black_Adder válasza: Nincsenek rá szavak. Úgy emberileg, mint szakmailag.

Filip válasza: Óriási a srác. Sokan kritizálták, hogy miért nem a DL-be erősítettünk a drafton, de szerintem így a szezon végére mindenki nyugodt szívvel beláthatja, hogy Miller-nél jobban nem is választhattunk volna. Lehetne róla vitatkozni, hogy a draft class legjobb játékosa volt-e vagy sem, nem akarom Newton-nal összevetni, számunkra biztosan a lehető legjobb választás volt, mert pontosan rá volt szükségünk.

StormST válasza: Defensive Rookie of the Year, 11,5 sack + 1 a playoff-ban. Szerintem aki ennél többet várt, az bolond. Ráadásul ha még azt is figyelembe vesszük, hogy megsérült az ujja és emiatt sokat esett vissza a teljesítménye, akkor szerintem nem alaptalan, ha azt mondom, a Broncos történetének egyik legjobb rookie-ja és remélem, hogy még 10+ évig a csapat meghatározó játékosa marad...

- Melyik volt számodra a szezon legemlékezetesebb pillanata?

Black_Adder válasza: A Bears elleni fordítás, Prater 59 yardos FG-jával. Az elmúlt évek talán legszebb sportemléke volt számomra a meccs utolsó 3-5 perce.

Filip válasza: A hat meccses győzelmi sorozat alatt hétről hétre estem egyik ámulatból a másikba. Nehéz ezek és a PO-győzelem közül választani, valahogy mégis a Chargers elleni idegenbeli OT-siker tetszett a legjobban - óriási küzdelemben zajlott az egész meccs és nagyon nagy skalpot gyűjtöttünk be a hosszabbítás utolsó percén belül értékesített mezőnygóllal, pedig előtte a SD is megnyerhette volna.

StormST válasza: A Steelers elleni hosszabbításban megszerzett TD és a Jets elleni utolsó drive vetekedik nálam az első helyért... Talán inkább a Steelers elleni, mert arra nagyon sokáig emlékezni fogok...



















- Milyen legfőbb változásokra számítasz az offszezon alatt a keretben?


Black_Adder válasza: Én a "működő rendszeren ne változtass!" híve vagyok, sajnos nem tudtuk megtartani Dennis Allen-t, új DC pedig mindenképp jelent valamilyen szintű változást. Del Rio ráadásul 4-3 alapfelállásnál a 2 gap rendszert preferálja. Remélem belátja, hogy a mi keretünk egyrészt alkalmatlan rá, másrészt az agresszív 1gapben széjjelirtottuk az ellenfél irányítóit.

Filip válasza: Remélem minél kevesebb játékostól fogunk megválni, pár vasmacska kivételével jó lenne együtt tartani a csapatot, amennyiben ez megoldható. Ettől függetlenül mindenképpen erősítést várok a támadófalban, a LB-sorban és ami a legfontosabb, a secondary-ben.

StormST válasza: Nagyon nehéz kérdés ez. Ha a fontosabb szabadügynökeink közül csak keveset tudunk megtartani, akkor nagy lesz a vándorlás, de én alapvetően inkább arra számítok, hogy a draft-on akarjuk tovább erősíteni a csapatot. Szükség lenne egy jó CB-re, Champ társának és később utódjának, valamint a Mays-Woodyard páros helyén egy jó MLB-re, plusz egy jó DT is elkelne, főleg ha a Bunkley-Thomas párosból nem tudjuk mindkettőt megtartani. Ha pedig Brian Dawkins a visszavonulás vagy a távozás mellett dönt, akkor a S pozícióban is nagy lyuk keletkezik...

- Folytatja-e karrierjét Brian Dawkins?

Black_Adder válasza: igenigenigenigenigenigenigen. Nagyon fontos lenne. Egyrészt bármilyen állapotban a csapat vezére. Másrészt még mindig kiváló játékos, harmadrészt nem áll készen az utódja. Carter egész jól belejött a szezon végére, Rahim Moore azonban messze a várakozások alatt teljesített. Visszakerült Bruton mögé a DC-n, és nem azért, mert Bruton többet érne egy madárijesztőnél... A következő szezonban mindenképp Dawknak kéne kezdeni, ideális esetben szezon közben átadhatná a kezdő pozíciót egy feltörekvő ifjoncnak. Az ő szempontjából, szerintem máris hiányzik neki a játék, a Pro Bowlon volt lehetősége megterhelés nélkül játszadozni egy kicsit, ami remélhetőleg meghozta a kedvét. A jó hír, hogy azt mondta: vagy Broncos vagy visszavonul, tehát más csapat kizárva...

Filip válasza: Nagyon bízom benne, hogy még egy évre rászánja magát. Hatalmas mentális hadvezér, akinek már csak a jelenléte is nagy hatással van a csapatra. Nem tudom mennyire volt komoly a szezon végi sérülése, remélhetőleg annyira nem szegte a kedvét, hogy máris elbúcsúzzon, hanem vállalni fog még egy újabb szezont a csapatnál, szükségünk van rá.

StormST válasza: A legújabb hírek szerint a folytatás felé hajlik, de ezt nagyon nehéz megítélni. Én remélem, hogy még egy évet játszik és nálunk, de elhiszem, hogy ez most elég nehéz döntés neki a nyaksérülése miatt...

- Hogyan látod Tim Tebow jövőjét a csapatnál?

Black_Adder válasza: Érzésem és megítélésem szerint is csak 1 évvel hosszabbította meg a licencét. 150 yard/meccsel nem lehet sokáig húzni, mindenképp tovább kell fejlődnie, ha franchise QB szeretne lenni. Az eddig látottak alapján viszont a lehető legjobb úton halad efelé, és támadó oldalon szerencsére nem várható komolyabb változás. Egyébként ha QB-ként nem is válna be, még akkor is szenzációs HB lehetne, azonban HBként megtartani nincs sansz, mert valszeg tovább állna valahová, ahol lenne esélye passzolni.

Filip válasza: Egy időre elhallgattatta a kétkedőket, és ami a legfontosabb, hogy - legalábbis átmenetileg - Elway-t is meggyőzte róla, hogy neki kell a kezdőnek lennie 2012-ben. Ugyanakkor még mindig van hová fejlődnie, főleg a passzolás terén, a következő szezonban további előrehaladást kell tennie, ha hosszabb távon is szeretné megőrizni a stafétabotot. Bizakodó vagyok, hogy ha a következő offszezont úgy kezdjük, hogy ő lesz a kezdő, rászabjuk a playbook-ot és idealizáljuk az OL-t, akkor a maga motiváltságával még többet fog nyújtani, és további esztendőkre biztosíthatja be a helyét.

StormST válasza: Ha nagyon a szívemre hallgatok, akkor azt mondom, hogy csodásan. Ha kicsit az eszemre is, akkor azt mondom, hogy a 2012-es szezon után lehet erre majd igazán válaszolni, amikor egy teljes offseason-nel a háta mögött és egy rá szabott playbook-al tud lejátszani egy szezont. Megvannak az adottságai, hogy kiváló irányító legyen (bár nem klasszikus értelemben), de még sokat kell javulnia...

- Elképzelhetőnek tartod, hogy jövőre is a futásra épülő támadójátékkal próbálunk meg érvényesülni?

Black_Adder válasza: Biztos, hogy futásra épülő támadó játékkal próbálunk érvényesülni. Legfeljebb az arány változik egy kicsit a passzjáték javára, de ez alapvetően egy runfirst keret. Az OL jobban blokkol futáshoz, egy mobilis irányító, egy nagyon jó futó, és Fox egyébként is a futásra alapozott támadójáték híve. Egyébként szvsz ha jönne egy új kezdő QB, akkor is előtérben maradna a futás.

Filip válasza: Valószínűleg a klasszikus old school triple optiont ritkán fogjuk alkalmazni, de már csak Tebow és Fox stílusa is garancia lehet arra, hogy alapesetben legalább 60-40 %-ban a futások lesznek többségben a passzokkal szemben. Ugyanakkor fejlődést várok TT-től a passzokban és a WR-ektől is az elkapások terén, hogy a passzjátékokat nagyobb hatásfokkal oldjuk meg a tavalyinál.

StormST válasza: Az biztos, hogy többet fogunk futni, mint a többi NFL-csapat, részben azért, mert ha javul is Tebow a passzokban, akkor se lesz egy Manning/Brees/Brady/Rodgers szintű irányító, részben pedig azért, mert az ő futásai is fontos részét képezhetik a stratégiának...

- Mely posztokra vársz főként erősítést a közelgő drafton?

Black_Adder válasza: CB, MLB, DT

Filip válasza: Szerintem idén elengedhetetlen, hogy az első vagy második körben CB-t válasszunk. Ezen kívül komoly szükség lenne egy RB-re és egy MLB-re, de erősítésre szorulna még az OL, a DL, és a secondary-be se kizárt több fiatal érkezése az esetleges top pick mellett.

StormST válasza: CB, MLB, a fő need-ek. Kell még egy backup RB, egy balkezes backup QB, kéne még 1-2 ember a támadófalba és igény esetén a DT posztra is...

- Milyen célokkal kezdheti majd a csapat a következő idényt?

Black_Adder válasza: Ne feledjük, hogy a PO ellenére a rebuilding elején tartunk még mindig. Fiatal csapat, jövőre jóval nehezebb sorsolás, erősebb ellenfelek. Mérleget nem is mondanék, ami a cél, hogy Tebow pontosabban és gyorsabban passzoljon, meg egyéb hiányosságain javítson, a secondaryben a fiatalok nőjenek fel a veteránokhoz, Baileyhez és Dawkhoz, na jó ez kicsit erős, de mindenképp fejlődjenek.

Filip válasza: Reális esélyünk lehet a PO-ra, köszönhetően részben a harmatos divíziónak, de ha már a pozitív mérleget elérjük, akkor is elégedett leszek. Nehezebbnek tűnik a sorsolás a 2011-esnél, túl magas célokat semmiképp sem szeretnék a csapat elé fektetni, de a 8-8 megismétlése illő lenne, nehogy visszafelé fejlődjünk.

StormST válasza: Reálisan a javulás lehet a cél, tehát a 8-8-nál jobb mérleg. A csoport többi csapata nincs éppen a csúcson, a Chiefs és a Raiders is HC csere után vág neki a szezonnak, a Chargers pedig nem tud kilépni saját árnyékából, így a playoff ismét meglehet, de szerintem a javulás a legfontosabb...

- Melyik csoport-riválistól fogsz tartani a legjobban 2012-ben?

Black_Adder válasza: Chiefs. Alapból továbbra is a Chargers lenne a legerősebb, de maradt Norv Turner az edző, ami máris jelentősen csökkenti az esélyeiket, itt az AFC Westben is. A Chiefsnek viszont van egy jó draft pozíciója, visszatérhet hozzájuk egy ligaelit futó és egy ligaelit S. Ha valahogy találnak egy QB-t abba a csapatba, akkor akár kereterősségben is felülmúlhatják a Boltsot. A Raiders viszont szvsz a lehető legrosszabbkor kezdte meg a rebuildinget. Jövőre tartottam volna tőle nagyon, hogy beérik a munka, most szerintem/remélem újabb 2-3 évre eltűnnek.

Filip válasza: Szerintem a SD nagyon meg fogja rázni magát az elmúlt szezon kudarca után. Rivers valószínűleg minden nap vért iszik és pofozza magát a tükör előtt, ha a többiekre is áthat az elszántsága és bosszúvágya, akkor újra a csoport legerősebb csapata lesznek. A Chiefs megbízható alapokra épül, de jókora kérdőjelek számomra, a Raiders most gyengébbnek tűnik a három közel azonos erősségű csapatnál, de Allen miatt rájuk fokozottan figyelni fogok.

StormST válasza: Chargers, utánuk a Chiefs, a Raiders-től nem várok túl sokat...

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr614104880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Foresz 2012.02.14. 18:45:01

Ó,nagyon komoly cikk lett!Nagyon tetszett,teljes rálátást ad a Broncos-ra.Gratulálok!

foppa21 2012.02.14. 18:56:01

klafa! jól körbe jártatok több szemszögből minden fontos témát:-)

Tomi_Tanguay 2012.02.14. 19:36:19

ebbe én is szívesen írtam volna:D de sztem jobban jártak így az olvasók:P

milo_hedgie#23 2012.02.14. 19:48:10

nagyon jó lett szerintem is! kíváncsi leszek hogyan választunk a drafton,én is úgy látom hogy a védelem szorul most több erősítésre

Black_Adder 2012.02.14. 23:29:33

@Tomi_Tanguay:
Szerintem a kommentek közé bárki beírhatja, h mi lett volna az ő válasza, sőt biztatnék erre mindenkit...

Coach Sacco 2012.02.15. 18:43:04

Bízom benne hogy jövőre még erősebbek leszünk. Már most izgatottan várom a következő szezont.


süti beállítások módosítása