Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

Denver Broncos 2012-es offseason mozgások - 1. rész: valami nagy történt, a végkimenet kérdéses

2012.03.24. 14:48 - StormST

Megkezdődött az NFL és a Denver Broncos 2012-es offseason-je, méghozzá pár sokakat meglepő, és a szurkolókat erősen megosztó roster mozgással.

Peyton Manning Peyton Manning #18 of the Indianapolis Colts is greeted by teammates during player introductions prior to the first half of the game against the Tennessee Titans at Lucas Oil Stadium December 28, 2008 in Indianapolis, Indiana.  (Photo by Jamie Squire/Getty Images) *** Local Caption *** Peyton Manning




















A történet nem is Denver-ben, hanem Indianapolis-ban kezdődött március 7-én, amikor az Indianapolis Colts tulajdonosa, Jim Irsay egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a csapat megválik a 2011-es szezont nyaksérülés és nyakműtétek miatt kihagyó irányítójától, Peyton Manning-től. Azt a Manning-et, aki a Tennessee Egyetemen végzett pár rekordot megdöntve, a Colts az 1998-as draft 1/1-es cetlijével választottak ki és azóta 4 MVP címet, 8 All-Pro tagságot (5 első csapatost és 3 második csapatost), 11 Pro Bowl részvételt és nem mellékesen egy bajnoki címet gyűjtött be.

Megtörtént tehát 14 év után az, amiről azt hitte mindenki, hogy soha nem fog bekövetkezni: Peyton free agent lett. Ám nem volt elég ennyi, jött egy újabb meglepetés, ugyanis a veterán QB első útja Denver-be vezetett, pedig az előző szezon után azt gondolta a Broncos-drukkerek nagy része, hogy ha lesz olyan poszt, ahol nem cserél a csapat a tavalyi szezonhoz képest a kezdő poszton, az pont a QB lesz, hiszen a Tim Tebow által bemutatott bravúrok után azt hittük, végre kiérdemelte, hogy kezdő maradhasson.

Manning majdnem egy teljes napot töltött Dove Valley-ben, bejárta a csapat létesítményeit, találkozott Pat Bowlen-nel, az őt odacsábító John Elway-el, John Fox-al és az edzői stáb több tagjával. Denver-ből Phoenix-be ment, ahol az Arizona Cardinals-nál vendégeskedett, majd hazatért Indianapolis-ba. Később találkozott még a Miami Dolphins stábjával is. Sokat egyszerűsödött pár napon belül a helyzet, egyből a Broncos tűnt esélyesnek és a hírek már arról szóltak, hogy meg is lesz a megállapodás, ám ekkor a Tennessee Titans tulajdonosa, Bud Adams beszállt a versenybe és kijelentette, hogy bármit megadna PM-nek, hogy az ő csapatát válassza. Ahogy haladtak a napok és közeledett a döntés, előkerült még egy csapat, a tavalyi szezont 13-3-al záró San Francisco 49ers is, akiknél titokban járt Peyton.

Végül március 19-20-at jelölte meg a veterán QB leendő csapata kiválasztására. Helyi idő szerint hétfőn délelőtt megcsörrent Elway mobilja és neki mondta el először, hogy a Denver Broncos játékosa szeretne lenni, majd pár órával később a QB Denver-be érkezett és megkezdődött a szerződése megtárgyalása. Jó pár óra kellett hozzá, míg végül odakerült Bowlen és Manning neve is a megállapodásra.

A kontraktus 5 év alatt $ 96 milliót jelenthet, melyből $ 18 milliót a 2012-es szezonban akkor is megkap PM, ha kiújul a sérülése és játékra alkalmatlan állapotba kerül. 2013 tavaszán át kell mennie egy orvosi vizsgálaton és ha ezt az akadályt veszi, akkor 2013-2014-ben $20-20 milliót fog keresni, majd ha 2015-ben és 2016-ban is átmegy az orvosikon, akkor mindkét évben $ 19 milliót fog még keresni, bár ezekre 36 éves kora miatt viszonylag kicsi az esély.

Helyi idő szerint 13 órakor sajtótájékoztató keretében Bowlen és Elway bemutatta a Denver Broncos következő QB-jaként, Peyton Manning-et, aki kb. 20 percig állt a sajtósok rendelkezésére, majd Elway is adott kb. ugyanennyi időt a kérdésekre. Megtudhattuk, hogy az egyik fő indok PM döntése mögött Elway jelenléte volt, de sokat segített Champ Bailey és Elvis „Doom” Dumervil toborzótevékenysége is. Fontos hírként jelentették be, hogy Peyton az általa Indianapolis-ban használt 18-as mezszámot fogja viselni a Broncos-ban is, ami azért érdekesség, mivel ezt a csapat első QB-ja, Frank Tripucka tiszteletére régebben visszavonultatta a csapat, ám PM felhívta telefonon és a régi denveri hős beleegyezett, hogy újra előkerüljön a #18.

Denver-be került tehát egy olyan irányító, akit minden idők legjobbjai közt tartanak számon, a szurkolók lelkesedése mégse egyöntetű. Sokan úgy érezték (én is), hogy elindult valami új, valami jó a Broncos-nál és most ezt mégis feladták Elway-ék. Ráadásul PM nyaka miatt nem lehet teljesen nyugodt az ember vele kapcsolatban, most mégis rá lett bízva a franchise. Ha teljesen egészséges lesz, akkor egy kiváló játékost szereztünk a következő 2-3 évre, ha viszont nem, akkor lehet, hogy tönkretettünk valamit, ami 10 évig jó csapattá tehette volna a Broncos-t sokkal kisebb kockázattal.

Az azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy Tim Tebow-nak nem lesz maradása Denver-ben ezek után, mivel az ő futós stílusa teljesen különbözik a zsebből precízen passzoló Manning stílusától, így mögé backup-nak nem lenne megfelelő, ráadásul a médiafelhajtás is árthat a csapatnak. Nem tartott sokáig, hogy trade partnert találjon a Broncos, 2-3 jelentkező is volt egyből, míg végül a New York Jets csapata szerezhette meg Tebow-t, aki mellé még egy 7. körös draftcetlit is kaptak, cserébe egy 4. körös és egy 6. körös jog került a Mile High City-be. Volt egy kis gond a szerződés körül, így először megakadt a trade, ami alkalmat adott a Jacksonville Jaguars-nak is még egy próbálkozásra, de végül maradt az eredeti megállapodás és így zöld-fehérben láthatjuk innentől #15-öt játszani.

Távozott tehát a 2011-es szezon hőse, de itt sajnos nem ért véget az elvándorlók sora. Mivel túl sokat kellett várni PM döntésére, így több játékosunkkal se tudtunk jó helyzetből tárgyalásokat folytatni. Jelen pillanatban a névsoron szerepel már Brodrick Bunkley (New Orleans Saints), Daniel Fells és Spencer Larsen (New England Patriots), Derrick Harvey (Cincinnati Bengals, őt nem sajnáljuk), Brady Quinn (Kansas City Chiefs), Dante Rosario és Eddie Royal (San Diego Chargers). Saját szabadügynökké vált játékosaink közül csak Joe Mays, Manny Ramirez és Wesley Woodyard maradt a csapatnál, az utóbbi főleg örömteli, mivel ő a kissé gyengébb védelmi teljesítménye mellett elsőosztályú Special Teams munkát végez évek óta.

Peyton előtt csupán egy szabadügynök érkezett, a Cleveland Browns-ból került Denverbe Mike Adams, aki a safety poszton lehet átmeneti megoldás. Azóta még néggyel bővült a létszám, mivel leszerződött a Mile High-ra Andre Caldwell, aki eddig a Bengals WR-e volt, továbbá érkezett még az ex-Houston Texans TE Joel Dreesen (ő egyébként a Colorado State-re járt, így ismerős neki a környék), valamint PM korábbi Colts-os csapattársa, a szintén TE poszton bevethető Jacob Tamme és végül a New Orleans Saints-ből érkezett a CB Tracy Porter.

Az offseason előtt úgy gondoltam (és még sokan mások is), hogy ez a tavasz a védelem megerősítéséről fog szólni és a támadósor Tebow-hoz igazításáról, amire jó esély mutatkozott az NFL harmadik legnagyobb fizetési sapka alatt rendelkezésre álló összeggel. Ehelyett most van egy új irányítónk, aki elvitte annak az összegnek a felét, érkezett neki 3 új célpont és a védelem egyelőre még rosszabb állapotban van, mint tavaly volt és ha Dawkins nem dönt a folytatás mellett, akkor tovább romlik majd a helyzet.

Jelen pillanatban nehéz megítélni, hogy mely posztokra fogunk még igazolni, de a DT poszt mindenképpen fontos lesz, mivel jelenleg csak az utolsó két szezont sérülések miatt kihagyó Ty Warren és az eddig inkább csak backup-ként bevetett Kevin Vickerson van szerződésben a csapattal. Jó lett volna biztosabb megoldást találni Champ párjának/utódjának a helyére és az MLB poszton se ártott volna Mays helyett egy jobb játékossal tovább menni, de ezek már valószínűleg nem lesznek megoldva idén.

Ez az offseason biztos, hogy hosszú ideig bent marad a Broncos-fanok emlékezetében, de azt csak később fogjuk megtudni, hogy milyen szájízzel...

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr904336842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

foppa21 2012.03.24. 16:10:39

korrekt összegzés, mert teljesen egyértelmű hogy nem tudunk felhőtlenül örülni manningnek

Foresz 2012.03.24. 16:46:42

Jó kis írás lett,szívesen olvasgatok mostanság a Broncos-ról.

milo_hedgie#23 2012.03.24. 17:42:47

hát ja,kellemetlen hogy megint jöhet egy séma váltás az offenseben,pedig tavaly ráálltunk a run heavy játékra és működött is végre.

tHoMaS 2012.03.24. 19:28:32

Fells és Larsen távozását nem igazán értettem. Szerintem ők a Manning koncepcióba is befértek volna, erősségei voltak a csapatnak.

VonMiller58® 2012.03.25. 07:59:13

@tHoMaS: JMD hívta őket és ők inkább a buzi Pats-et választották.

milo_hedgie#23 2012.03.25. 13:59:55

@VonMiller58®: ennyikért nyugodtan mi is tarthattuk volna mindkettőt

milo_hedgie#23 2012.03.25. 14:06:20

saturday szerencsére a GBbe igazolt,őt megúsztuk. reméljük addai is elkerül minket,inkább fiatal RB kéne,két veteránnal meg egy porcelánnal nem megyünk sokra.

milo_hedgie#23 2012.03.25. 14:09:01

hanie vicc csere irányítónak,remélem ezt nem gondolták komolyan. manning állapota kérdéses,olyan kéne mögé akit be is lehet állítani nyugodt szívvel. így lehet hülyeség volt ortont kivágni,csak akkor még nem tudtuk hogy ez lesz.

StormST 2012.03.25. 15:07:20

@VonMiller58®:
Sajnos ebben az offseason-ben csak Prater-t tudtunk megakadályozni abban, hogy kimenjen a piacra és csak May és Woodyard, meg a senki Ramirez maradtak a csapatnál, ami vagy azt jelenti, hogy szarul tárgyalt a FO, vagy azt, hogy ők kértek sokat, ezt soha nem fogjuk megtudni...

Mindenképpen rossz jel, hogy kezdők távoztak, mert rossz építkezési taktikát mutatunk ezzel...

VonMiller58® 2012.03.25. 17:41:40

Hanie?????WTF?????
Láttuk mit csinált tavaly a Bearsben és ezután még szerződtetjük?Ilyenkor lenne kedvem a fejemet a falba verni.

StormST 2012.03.26. 11:52:35

@VonMiller58®: az a baj, hogy kb. nincs már QB a piacon, főleg nem olyan, aki 2 fillérnél többet ér...

Addig pöcsöltünk PM miatt, amíg Quinn lelépett, pedig ő pont jó lett volna nekünk, most lehet még inkább imádkozni, hogy PM ne sérüljön le, mert Hanie csak arra jó, hogy ne legyen üres a névsorban egy hely...


süti beállítások módosítása