Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

Bell Helicopter Armed Forces Bowl: Air Force vs. Rice

2012.12.28. 16:06 - Filip89

Ahogy az elmúlt években már kellőképpen hozzászoktunk, a 2012-es egyetemi futballszezonban is csak egyetlen csapatunk érte el a Bowl-képes mérleget. Szokás szerint az Air Force Falcons programja gondoskodott arról, hogy a coloradói egyetemi futball is képviseltesse magát az idei utószezonban. Noha az idei keret korántsem volt annyira erős, mint az utóbbi években bármikor, a Légierő gárdája így is elérte a hat győzelmet, amely azt jelentette, hogy zsinórban a hatodik esztendőt zárhatjuk le jutalom mérkőzéssel.





















Az AFA hat éven belül immár negyedik alkalommal vehet részt a Bell Helicopter Armed Forces Bowl-on, egyáltalán nem ismeretlen tehát számunkra a texasi Fort Worth városában található Amon G. Carter Stadium gyepszőnyege. Alapjában véve a Mountain West és a Conference-USA konferencia egy-egy csapata vesz részt ezen a meccsen évről évre, amennyiben valamelyik csoport nem delegál elegendő klubot az utószezonra, akkor általában egy független program szokott meghívást kapni a megmérettetésre. A Bowl-ra idén tizedik alkalommal kerül sor, és az elmúlt kilenc alkalommal kilenc különböző győztes született. Első ízben 2003-ban a Boise State nagy küzdelemben 34-31-re diadalmaskodott a saját pályáján fellépő TCU ellen, majd a Cincinnati (vs Marshall 32-14), a Kansas (vs Houston 42-13) és a Utah (vs Tulsa 25-13) győzelme következett. 2007. december 31-én az Air Force először vett részt az Armed Forces Bowl-on, amely egyben a mostani hatéves Bowl-sorozatunk kezdete volt. A Calhoun-éra első esztendejében a mieink az esélyesebb Californiával találták szemben magukat, és 42-36-os vereséget szenvedtek. Egy év múlva ismét meghívták az AFA-t Texas-ba, és a Houston ellen kísérelhettük meg elhódítani a trófeát, de ismét szoros küzdelemben alul maradtunk 34-28 arányban. A 2009-es esztendő utolsó napján viszont eljött az a pillanat, amire valamennyi Falcon évek óta várt, az Air Force elhódította az Armed Forces Bowl-t, miután 47-20-as fölényes győzelemmel vágtunk vissza a Houston-nak az előzőévi fiaskóért. Egy évvel később az Army lett a bajnok az SMU 16-14 arányú legyőzésével, míg a tavalyi felvonást a BYU nyerte a Tulsa ellen 24-21-re.

Az idei megmérettetésen egy helyi illetőségű csapat lesz az ellenfelünk, a Rice Owls kampusza ugyanis Houston-ban található. Az egyetem futballprogramját 1912-ben hozták létre, három évvel később csatlakoztak az első osztály vérkeringéséhez, amelytől kezdve 80 éven keresztül a Southwest konferencia tagjai voltak (hétszer hódították el a bajnoki címet), egészen a csoport feloszlásáig. 1996-tól 2004-ig a WAC-ban versengtek, míg a 2005-ös szezon óta a Conference-USA mezőnyét erősítik. Hosszú történetük ellenére az idei mindössze a tizedik Bowl-szereplésük lesz, az eddigi kilenc alkalom során öt győzelmet és négy vereséget könyveltek el. Először az 1938-as Cotton Bowl Classic-ot nyerték meg éppen a Colorado ellen, majd '47-ben az Orange Bowl-on, '50-ben és '54-ben újra a Cotton Bowl-on diadalmaskodtak. A következő időszakban öt éven belül további három jutalomjátékon vettek részt, mindhármat elvesztették. Majd hosszú szünet következett, a program 2006-ig képtelen volt elérni az 50 %-os mérleget, és ebben az évben sem volt sok beleszólásuk a New Orleans Bowl végkimenetelébe a Troy ellen, akiktől 41-17-es vereséget szenvedtek. Eddigi utolsó Bowl-szereplésükre négy évvel ezelőtt került sor, amikor a Texas Bowl keretein belül 38-14-re sikerült legyőzniük a Western Michigan együttesét.

Az Owls a mieinkhez hasonlóan 6-6-os mérleggel zárta az idei szezont, mellyel egyike voltak a C-USA öt Bowl-képes csapatának, a konferencia nyugati divíziójában a harmadik helyen végeztek a Tulsa (10-3) és a Southern Methodist (7-6) mögött. A non-conference meccsek közt találkoztak például a UCLA-val és Kansas-szel, előbbitől hazai pályán sima vereséget szenvedtek, utóbbit viszont 25-24 arányban felül tudták múlni házon kívül, mellyel az idény legnagyobb skalpját gyűjtötték be. Nem akármilyen hajrával harcolták ki a meghívást, ugyanis nyolc mérkőzés után még 2-6-os mutatóval rendelkeztek, az utolsó négy fordulóban hibátlan teljesítményre volt szükség a cél teljesítéséhez. Szerencséjükre a papíron legnehezebb meccseken ekkor már túl voltak, így a Southern Miss (44-17), a Tulane (49-47), az SMU (36-14) és a UTEP (33-24) legyőzésével jogot nyertek maguknak a bónuszmeccsen való fellépésre. Csakúgy, mint az Air Force, ők is futásban erősebbek: a harmadéves futó Charles Ross 743 futott yard mellett négy TD-t repesztett; a szintén junior RB Turner Peterson pedig 510 megtett yard mellett ötször ért be az endzone-ba. Az irányító Taylor McHargue ugyancsak a mobilis QB-k közé tartozik, 628 yard-dal a csapat legjobb futóinak egyike, 11 földi beéréssel pedig magasan a legjobb a Rice-ban. Emellett passzolni is bátran képes, közel 60 %-ban értékesítette az átadásait és átlépte a 2000 yardot, mialatt 11 TD-t regisztrált öt eladott labda ellenében. Sokoldalúságára jellemző, hogy a szezonban egyik mérkőzésen három passzolt, egy héttel később három futott TD-t hajtott végre. Széles elkapó-repeortárja van, akik közt előszeretettel osztja meg a passzokat, a legtöbb elkapott yard-dal a sophomore Jordan Taylor (673), a legtöbb elkapott TD-vel a senior Sam McGuffie (5) bír. A gárda junior rúgója Chris Boswell alaposan kitett magáért a magunk mögött hagyott esztendőben, 21 sikeres mezőnygólja közben csak öt hibázott el, abból négyet 40 yardos távolság felett, miközben hat FG-t értékesített 50+ yardról, beleértve egy 57 yardos kísérletet.

Az Air Force a futballprogram 1955-ös fennállása óta a 23. Bowl-mérkőzésre készül, az örökmérleg 10-11-1-es statisztikát mutat. Már tavaly a zsinórban öt Bowl-szereplés iskolarekordnak számított, most a hatodik is összejött, tovább javítva a csúcsot. Korábban két alkalommal is csak négyéves sorozathoz volt szerencsénk 1982-85-ig és 1989-1992-ig, most azonban a Calhoun-érában eddig valamennyiszer Bowl-lal búcsúztunk az évtől és az aktuális végzős sportemberektől. Ami az elmúlt időszakot illeti, a mostani sorozatban először 2007-ben váltottunk tikettet pluszmeccsre, abban az évben pont az Armed Forces Bowl-on szerepeltünk, és 42-36-ra elbuktunk a California ellen. Egy esztendővel később ugyanott a Houston csapata állított meg bennünket 34-28 arányban, azonban 2009-ben már összejött a visszavágás, harmadik nekifutásra végre megszereztük az Armed Forces Bowl-t, miután 47-20-ra legyőztük az akkori 25. kiemelt Houston-t. Ezt követően az Independence Bowl-on vettünk részt, s nagy küzdelemben 14-7-re diadalmaskodtunk a Georgia Tech felett. A tavalyi esztendő utolsó napjaiban pedig a Military Bowl-t vesztettük el a Toledo ellen drámai küzdelem árán 42-41-re egy hajrábeli sikertelen kétpontos révén.



Az idei szezont megelőzően rengeteg korábbi meghatározó játékosról kellett lemondanunk, és komoly kételyekkel kezdtük a 2012-es esztendőt, de a hat győzelem elérése reális célkitűzés lehetett a Calhoun-legények előtt. Végülis mindez üggyel-bajjal sikerült, több meglepő vereséget szenvedtünk, például mindkét hadi rivális ellen kikaptunk, a Navy és az Army elleni fiaskók pedig a Commander-in-Chief's trófeáról való lemaradást jelentették. A legnagyobb pofon mégis a Mountain West harmatos csapatai közé tartozó UNLV elleni vereség volt, illetve vesztettünk az MWC két legjobbja, a Fresno State és az SDSU ellen, és az országos rangsorban jegyzett Michigan-t is csak megszorongatni tudtuk. Connor Dietz három év masszív padozást követően végzősként ígéretesen töltötte be Jefferson helyét, nem vitte túlzásba a passzokat, de a 8-3-as TD-INT mutató elfogadható, ráadásul 658 futott yard-dal és öt beéréssel a földön is hatásos. Nála jobban csak a fantasztikus szezont repesztő Cody Getz teljesít, aki sérülése ellenére meghaladta az 1200 yardot és 9 TD-vel is házi listavezető. Szokásához híven a csapat az ország legjobb futó egységei közé tartozik, meccsenkénti 328.8 yardos átlaggal a másodikok vagyunk az NCAA-ben, cseppet sem estünk vissza az előző évekhez képest. Getz mellett a másodéves Jon Lee, a végzős Wes Cobb és az alaphelyzetben elkapó Ty MacArthur is sokszor veszi kézbe a játékszert. Az AFA védelme sem teljesített gyengébben az elmúlt években megszokottnál, 28.7 meccsenkénti engedett ponttal a konferencia negyedik legjobb mutatóját postáztuk, míg országos szinten 28-ok voltunk a passz elleni védekezésben 203.6-os átlaggal mérkőzésenként.

A két program eddig hat alkalommal csapott össze egymással, 1998 óta egyszer sem, utoljára a mieink diadalmaskodtak 22-16-ra a Falcon Stadium-ben. Az örökmérleg egyértelmű Sólyom-fölényről árulkodik, hatból ötször győztünk, hazai pályán valamennyiszer elhúztuk a nótájukat. A szombati lesz viszont az első olyan összecsapás a felek közt, amely semleges pályán, éppen egy Bowl-ért fog zajlani. A múlt tehát mellettünk szól, de talán itt érdemes megemlíteni, hogy az AFA mindössze 1-7-es mérleggel rendelkezik meccs helyszínül szolgáló Amon G. Carter Stadium-ben: ötször vesztettünk a TCU ellen konferencia-mérkőzésen, kétszer pedig az Armed Forces Bowl-on kaptunk ki, az egyetlen győzelmet 2009-ben regisztráltuk a Houston elleni Bowl-siker alkalmával.

A 2012-es szezon végén az AFA végzős linebacker-ét Alex Means-t Colorado állam legjobb védőjátékosának választották, hozzá hasonlóan még öt senior játékos kapott helyet az All-Colorado first team-ben, név szerint a futó Cody Getz, az OL-ember Jason Kons és Jordan Eason, a linebacker Austin Niklas és a safety Brian Lindsay.

A mérkőzésre magyar idő szerint szombat este, 17:45-ös kezdettel kerülhet sor, és az interneten keresztül biztosan nézhető lesz. Az óév legutolsó fontos coloradói összecsapásán valamennyi szurkolónknak kötelező buzdítania az Air Force-t, hogy sikerüljön győzelemmel búcsúzni a szezontól, a végzős sportolóktól és persze a 2012-es sportesztendőtől!

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr254984732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

foppa21 2012.12.28. 16:47:23

alig várom már ezt a meccset! szerencsére minden évben lehet szurkolni az AFAnak

Coach Sacco 2012.12.28. 17:44:29

A tavalyit jól beszívtuk, itt lenne az idő a javításra.

Black_Adder 2012.12.29. 14:54:57

botrányosan kevés időm jutott idén a coloradoi ncaa csapatokra, és úgy amúgy az ncaa-ra. Ami volt azt meg jobbára Manziel-re áldoztam, de ezt a mait biztosan nézem.

foppa21 2012.12.29. 17:37:23

amúgy jobban tetszett a tavalyi csapat jefferson és warzeka miatt, de most tényleg feledtetni kéne azt a csúfos military bowlt...

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.12.29. 17:46:17

@foppa21: Na, meg Kauth tavalyról... :D
Means idén is bődületes állat, Cody Getz formája pedig teljesen magával ragadó volt az év első felében, tőle azért ma is sokat várhatunk talán.

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.12.29. 17:47:00

Nebazz, női kommentátor az ESPN-en, ez kibaszott idegesítő lesz hosszútávon.

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.12.29. 17:49:50

A mezünk geci jó, ma éjjel jön B777-essel a Qatar Budapestre, én is gondolkoztam hasonló akción. :D

foppa21 2012.12.29. 18:04:50

bazmeg ott az első fumble, pedig elkezdtünk végre menni előre

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.12.29. 18:07:36

Kilóra megvették a bírókat, nehogy egyszer jusson nekünk valami. Ez így szánalmas lesz.

foppa21 2012.12.29. 18:09:30

0-7, az a pass interference betett rendesen:-(

foppa21 2012.12.29. 18:18:06

csak futással már nem nyerhetünk, gyengének tűnik az offense és idegesek is vagyunk

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.12.29. 18:28:48

Kibaszott nagy bunda bazmeg, nem is nézem tovább. Elég lesz a play-by-play-t követni.

foppa21 2012.12.29. 18:29:36

áá labdát szerzünk tisztán, erre vissza adják nekik. nehéz lesz ilyen ellenszélben

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.12.29. 18:31:05

Nesztek parasztok, csaltok? Akkor elvesszük még egyszer. Három play-en belül két forced fumble. Means. :P

Black_Adder 2012.12.29. 18:32:40

Az előző nem volt fumble, már földön volt, ugyannyira volt jogos, h visszaadták nekik, mint amennyire felesleges :)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.12.29. 18:41:56

Ennyit ér az agyon sztárolt Boswell. :D 52-ről 10-zel mellé, lol.

Black_Adder 2012.12.29. 18:43:05

@Filip89: mármint a stadion mellé 10zel :)
egyetemen is ritkán látni ennyire szar FG-t...

foppa21 2012.12.29. 18:43:57

a védelem sokkal jobban tetszik eddig. dietz még a szokásosnál is szarabb

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.12.29. 18:46:53

Pearson-nak talán egy hajszállal több köze van a QB-poszthoz, mint Dietz-nek.

foppa21 2012.12.29. 18:53:10

7-7 bevállt a QB csere:-D

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.12.29. 18:53:47

Pearson-ban több kakaó van, nem is értettem, miért csak csere volt eddig. MacArthur hatalmas futása volt a kulcs. :)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.12.29. 18:57:04

Ez megint egyértelmű labdaszerzés volt, amit nyilván visszaadnak.

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.12.29. 19:04:26

Beindult a csapat, ha kiegyensúlyozottabbak lennénk, akkor sima meccs is lehet ebből.

foppa21 2012.12.29. 19:04:51

14-7 már, most fékezhetetlenek vagyunk. mióta pearson beállt elszabadult a futójáték:-D

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.12.29. 19:07:48

Egyedül a DPI-k gyengítik a védelmet, egyébként esélyük se lenne, az első TD-t is csak annak köszönhették.

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.12.29. 19:15:27

Majdnem megvolt a pick Miller-nek az end zone-ban, azok után, hogy mennyire szétdobálják és mennyit fújnak rá. Meg kéne fogni őket FG-re.

foppa21 2012.12.29. 19:19:22

háhá ezt megúsztuk:-D
14-7es félidő, küzdelmes meccs

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.12.29. 19:20:34

Elügyetlenkedték egy kicsit, még FG se lett. Kicsit kezd kaotikussá válni a játék, és akkor finoman fogalmaztam.

foppa21 2012.12.29. 19:53:03

jobban kezdték a második félidőt és gyorsan egyenlítettek is. jól szétpasszoltak minket

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.12.29. 20:12:00

Átment küzdelmesbe a meccs, és sajnos a második negyedbeli támadó lendületünk is alább hagyott. Bármi lehet a meccsből.

foppa21 2012.12.29. 20:19:07

a harmadik negyed vége 14-14, de megint ott lesznek a 1st&goalnál. sajnos a passzokkal fölénk nőttek egyértelműen

foppa21 2012.12.29. 20:22:44

14-21...
nem tom mi lesz innentől

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.12.29. 20:30:36

Nagyon nagy baj van... Kezd elúszni a dolog. :(

foppa21 2012.12.29. 20:34:15

nagyon beszoptuk... szerencsére csak FG és 14-24. nagyot kell újulni ha akarunk valamit

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.12.29. 20:35:59

Hát igen, ilyenkor nem ártana egy irányító, aki képes passzolni is, legalább Jefferson-szinten.

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.12.29. 20:40:46

Szerintem ezt elvesztettük, nincs ebben a csapatban, annyi hogy innen feltámadjon. Hat év alatt hat Bowl, de abból négy vereség. :(

foppa21 2012.12.29. 20:54:40

14-27 kevesebb mint 5 perc van hátra

Black_Adder 2012.12.29. 20:56:02

továbbra is két pontszerzés közte, de az offenseben nincs semmi. Pedig ha egyszer végig mennénk, nagyon felpörögnénk, ők meg összefosnák magukat, de ahhoz passzolni kéne folyamatosan, mert futásra már nincs idő. Passzolni viszont nem tudunk. Micsoda képtelenség, h a légi erő nem tud a levegőben támadni... LOL

foppa21 2012.12.29. 21:06:27

de csúnya lesz a végére:-(

foppa21 2012.12.29. 21:08:51

14-33 nem volt ekkora különbség a két csapat közt, de a második félidő magasan az övék volt. grat nekik

Coach Sacco 2012.12.29. 22:23:48

Az első félidőben úgy ahogy jók voltunk, főleg a védelem, a másodikban viszont mindenben alul maradtunk. Igazságos eredmény volt szerintem is.

milo_hedgie#23 2012.12.30. 17:45:26

lassan hagyomány lesz hogy így elszúrjuk a bowlt


süti beállítások módosítása