Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

MLS Playoff: Már a döntőben vagyunk

2010.11.15. 10:45 - Filip89

Szombat este került sor az MLS keleti főcsoport-döntőjére a Colorado Rapids és a San Jose Earthquakes csapatai között, s a hihetetlen küzdelmet tartogató összecsapást végül a hazai környezetben játszó denveri egyesület 1-0 arányban megnyerte. Közkedvelt labdarúgóink ezzel bejutottak a bajnokság vasárnapi nagydöntőjébe, s az FC Dallas elleni finálé a klub történetének második döntőbeli szereplése lehet.


A fagypont közeli hőmérséklet ellenére majd' 18 ezer lelkes fanatikus fogadta a csapatot a Dick's Sporting Goods Park-ban tetőtől talpig beöltözve, de az egész este alatt vígan énekelve, szurkolva. A bordómezes coloradói csapatból egyetlen neves hiányzó volt, a skót középpályás, Jamie Smith ugyanis nem vállalhatta a játékot sérülés miatt, helyette Thompson került be a kezdőcsapatba, így Gary Smith mester a következő 11 játékosnak szavazott bizalmat az alapösszeállításban: Pickens - Kimura, Wynne, Moor, Wallace - Thompson, Larentowicz, Mastroeni, Mullan - Casey, Cummings. Eközben az Earthquakes is a lehető legerősebb összeállításában várta a mérkőzést: Busch - Leitch, Hernandez, McDonald, Ward - Wondolowski, Cronin, Sealy, Convey - Geovanni, Johnson.

A tét hatalmas volt, hiszen a főcsoport-döntőben már ez az egy mérkőzés volt hivatott dönteni a továbbjutásról. Az első perctől kezdve bátran harcoltak egymással a küzdőfelek, mindkét csapat hamar tiszteletét tette az ellenfél kapuja előtt egy-egy akció erejéig, hamar kirajzólodott, hogy kiegyenlített küzdelemről fog szólni ez az este. A hetedik percben a mieink részéről Cummings eresztette meg az első lövést, lendületből rászúrt távoli kísérlete azonban könnyedén vált Busch kapus martalékává. Nem sokkal későb egy hazaadást követően Pickens borzolta a kedélyeket, a hazai portás a büntetőterületen kívül eladta a labdát az előreívelésnél, Sealy azonban jó 40 méterről a visszaigyekvő kapus és a háló fölé emelt. Az első negyedóra váltott akciót követően a denveriek egyre jobban kezdték átvenni a kezdeményezést, többet volt a mieinknél a játékszer, ráadásul helyzeteket is tudtunk teremteni. Egyszercsak Mullan robogott előre, majd remek labdával ugratta ki Cummings-t, ám a kapujából kimozduló Busch hárítani tudott a jamaikai támadóval szemben. Pár perccel később a SJ előtt adódótt egy váratlan lehetőség, amikor Wynne röviden szabadított fel, Johnson pedig lefordulhatott róla, azonban a lövés pillanatában a visszazárkózó Kimura becsúszva hatalmas szerelést hajtott végre. Tovább nyomultunk előre, és a jobb oldalon rendszeresen zavarba tudtuk hozni a 'Quakes védelmét, az egyik Kimura-bejátszást követően Cummings helyezett a kapu mellé, a következőnél pedig Casey csúsztatása csak nagyon kevéssel kerülte el a ketrecet. A 35. percben egy lecsorgó labda találta meg az alapszakaszbeli gólkirály Wondolowski-t, akinek azonban az első villanása nem vezetett célra, hiszen a kiszorított helyzetből megeresztett lövése messze a kapunk mellé ment. Két minutum leforgásával később a csapatkapitány Mastroeni egy remek labdát küldött előre Cummings-hoz, aki lefutotta a védőjét, majd kissé kisodródva a hosszú felső sarok fölé bombázott egy óriási lövéssel. A játékrész végét megelőző utolsó percek többségében a hazaiak támadásaiaval teltek, majd a jobb oldalról végezhettünk el egy bedobást a szögletzászló mellől, Thompson és Kosuke Kimura játszottak össze egymással az alapvonal mellett, majd a japán hátvéd visszafelé mozogva egy éles középre adást intézett a rövid saroknál érkező Cummings-hoz, aki bár nem ért hozzá a labdához, Busch kapus szintén képtelen volt hárítani, így az a hálóban kötött ki. Kissé furcsa találattal szerezte meg a vezetést a Rapids, de abszolút megérdemeltük a vezetést, s e találat révén a szünetre már 1-0-s előny birtokában kocoghattunk le.

A második játékrészre érthető módon kicsit beljebb húzódtunk, és a hátsó stabilitással együtt a kontratámadásokra próbáltunk berendezkedni. Ennek eredményeképpen néhány perc után máris egy három-a-kettes létszámfölényes ellenakciót alakítottunk ki, de Thompson lökete jócskán fölé szállt. Az Earthquakes egyre komolyabb nyomást próbált gyakorolni a mieinkre, de a kapunk közelébe nem engedtük eljutni őket. Bő tíz perc telt el a második felvonásból, amikor az egyik hátvéd helyére a csatár Alvarez beállításával operáltak a vendégek. Kisvártatva egy remek bejátszást követően Wondolowski fejese kerülte el kevéssel a kapunkat, ettől függetlenül Pickens rajta volt a próbálkozáson. Ezt követően egyre többször fordulhattunk le a hátul alaposan fellazuló fehérmezesekről, s minden esélyünk megvolt rá, hogy tovább növeljük a vezetésünket a félidő derekánál, előbb azonban Cummings lekészítése után Maestroeni nagy lövését bravúrral védte a kapus; majd Larentowicz pazar indításából Cummings lépett ki, elfektette a Busch-t, de egy védő még állt a gólvonalon, miközben ballal a felsőlécre emelt. Nem hagyott alább a denveri tűzijáték, alig pár perccel később Thompson szögletét Moor fejelte kapura, melyet a gólvonalról vágott ki az egyik védekező játékos. Kevesebb, mint húsz perc volt már csak hátra a rendes játékidőből, amikor a San Jose a támadósorban igyekezett frissíteni egy Geovanni-Stephenson cserével. Aztán egy újabb kontra adódott a denveriek előtt, ám Cummings újabb helyzetet hagyott kihasználatlanul, amikor Busch kapus védte az erős, lapos lövését. Negyedórán belülre érkezve a mieink is éltek az első cserelehetőségükkel, s a védelemben Wallace-t a rutinos Baudet váltotta, miközben az Eartquakes Eduardo-t is beküldte Cronin helyére. Az ellenfelünk mindent bedobott az egyenlítés érdekében, de csak görcsösen tudtak támadni, az ívelgetéseikkel képtelenek voltak meglepni a coloradói védelmet, remekül álltuk a sarat hátul. Ráadásul még az időt is folyamatosan vettük el a San Jose elől, hiszen ahelyett, hogy folyamatosan támadtak volna, a mieink nagyon okosan tartogatták a játékszert, így egyre inkább közeledtünk a meccs végéhez. A 89. minutumban még Casey helyett beállt a gyorslábú Amarikwa, aki szintén nagyon jól fedezte a labdát egyszer az ellenfél szögletzászlajánál hosszú másodperceken át. A játékvezető négy percet hosszabbított, de nem adtuk már meg a lehetőséget Wondolowski-éknak az egyenlítésre, nagyon masszív védekezésünknek köszönhetően megtartottuk az előnyünket a végsőkig, és 1-0-s győzelmünkkel kiharcoltuk a részvételt az idei kupadöntőben.



A stadionban pedig hamar kitört a szieszta, a közönség örömmámorban úszva ünnepelte a hős sportolókat, néhány perccel később pedig már az MLS komisszárja adta át a 2010-es szezon keleti főcsoportbeli győztesének járó serleget, melyet a kapitány Mastroeni vehetett át, majd a többiekkel közös ünneplésbe kezdtek.

A Rapids 1997 után másodszor harcolta ki a részvételt az MLS nagydöntőjében, egyben csapatunk a liga történetének első klubja lett, amely mindkét főcsoport bajnoki címét el tudta hódítani, hiszen amíg 13 esztendővel ezelőtt a nyugati konferencia élén végeztünk, addig a beosztás szeszélyeinek köszönhetően idén papíron a keleti főcsoportot söpörtük be.

A bajnoki döntős szereplés egyúttal azt is jelenti, hogy a Rapids a 2011/12-es szezonban részt vehet a Közép-amerikai Bajnokok Ligája küzdelmeiben az alapszakasz-győztes Los Angeles Galaxy, a US Open Cup-nyertes Seattle Sounders, illetve a másik MLS-finalista FC Dallas mellett negyedik USA-beli csapatként.

Gary Smith vezetőedző véleménye a mérkőzésről:

"Hihetetlenül boldog vagyok. Egy ilyen meccs után nehéz szavakba önteni az érzéseimet. A csapat fantasztikusan játszott, átéreztük a tét súlyát, és nagyszerű 90 percet voltunk képesek lehozni. Azt gondolom, hogy végig nagyon jól kontrolláltuk a találkozót, és a második félidőben könnyen újabb találatokat szerezhettünk volna. A gólunk kicsit szerencsés volt, Kosuke egyértelműen beadásnak szánta azt a labdát, de nagyon megérdemelte, kifizetődött az a rengeteg pluszmunka, amit az elmúlt hónapokban végzett, hogy a szélről minél veszélyesebb beíveléseket tudjon középre kanyarítani. A legfontosabb a győzelem, és hogy az erőfeszítéseinket siker koronázta. Jövő héten pedig már a bajnoki címért szállhatunk harcba!"

Videóösszefoglaló a mérkőzésről:


Get Microsoft Silverlight

2010 MLS PLAYOFF:

"Keleti főcsoport"


Elődöntők:
- San Jose Earthquakes - New York Red Bulls
1. mérkőzés: 0-1; 2. mérkőzés: 3-1
Továbbjutott: a San Jose Earthquakes 3-2-es összesítéssel.
- Colorado Rapids - Columbus Crew
1. mérkőzés: 1-0; 2. mérkőzés: 1-2, büntetőkkel: 5-4
Továbbjutott: a Colorado Rapids 2-2-es összesítés után tizenegyespárbajban.

Döntő:
Colorado Rapids - San Jose Earthquakes 1-0

"Nyugati főcsoport"


Elődöntők:
- Seattle Sounders - Los Angeles Galaxy
1. mérkőzés: 0-1; 2. mérkőzés: 1-2
Továbbjutott: a Los Angeles Galaxy 3-1-es összesítéssel.
- FC Dallas - Real Salt Lake
1. mérkőzés: 2-1; 2. mérkőzés: 1-1
Továbbjutott: az FC Dallas 3-2-es összesítéssel.


Döntő: 
Los Angeles Galaxy - FC Dallas 0-3


MLS KUPADÖNTŐ


Colorado Rapids - FC Dallas
Hétfő, 02:30, Toronto


Nagyszerű menetelése végéhez közeledve már csak egyetlen lépés választja el a Rapids-t attól, hogy révbe érjen. Jövő hétfőre virradóra, hajnali 02:30-tól minden Denver-szurkolónak kötelezően ajánlott az élő, fejetlen szurkolás azért, hogy közel tíz év után újra felérhessen a csúcsra az egyik csapatunk egy élbajnokságban.

A Colorado-Dallas finálét megelőző napokban még később egy külön beharangozóírást olvashattok nálunk, addig is érdemes megkezdeni a ráhangolódást a hétvégi nagydöntőre.

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr592449525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

milo_hedgie#23 2010.11.15. 11:43:54

óriási meccs volt,már nagyon várom a döntőt!:))

Tomi_Tanguay 2010.11.15. 13:20:32

kurva jó lett a cikk waze:D főleg a vége. fura hogy mennyire jó csapataink vannak és az avs 2001es sikere óta nem nyertünk meg semmit...csak rockies WS final 2007, nuggets conf final 2009. ha jól tudom a broncos sem volt azóta döntőben.

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.11.15. 13:26:37

A Broncos 2005-ben AFC-döntőt játszott.
Meg a Mammoth 2006-ban megnyerte az NLL-t, de az nem ekkora bajnokság, mint a többi.
De erről beszéltem pár napja, hogy mi nem divatváros vagyunk, ahol évente két-három csapatunk döntőzhet, meg kell becsülni ezt az eredményt, és ki kell használni a nagy lehetőséget, hogy ott vagyunk!

foppa21 2010.11.15. 14:00:25

nagyon jó írás. nagyon élveztem az egész szezon alatti követést, emlékszem már az edzőtáboroktól kezdve folyamatosan írtad a rapids cikkeket. és most itt vagyunk a bajnoki döntőben! csodálatos:-)

foppa21 2010.11.15. 14:23:43

jók a képek az ünneplésről:-)

foppa21 2010.11.15. 16:22:44

jah és erre a közép-amerikai BLre is nagyon kiváncsi leszek hogy milyen:-D

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.11.16. 01:39:24

Kiderült, hogy a döntőben a bordó mezünkben játszunk, a Dallas pedig kék-fehérben lesz.

foppa21 2010.11.16. 02:04:04

@Filip89: szerintem ez jó hír, eddig minden meccsünket abban játszottuk le a playoffban

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.11.17. 12:40:25

Smith játéka egyelőre kérdéses a döntőre. Extra edzéseket végez, de még mindig nem az igazi a térde. Jó lenne, ha legalább a padon ott lehetne, hogy pl hátrány esetén a hajrában bedobhassuk őt.
Egyébként sokat gyakoroljuk megint a büntetőket.

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.11.17. 12:46:20

Természetesen egy denveri sem került be a Best XI-be.

Ricketts - Olave, Borchers, Gonzalez - Donovan, Ferreira, Morales - Le Toux, De Rosario, Wondolowski, Buddle.

Négy Galaxy-s és három RSL-es, szánalom a köbön, fogjuk fel vigaszdíjként, ha már csapatként akkora szarok.

foppa21 2010.11.17. 16:33:31

@Filip89: borzalmas lista ennyire nem kellett volna elfogultnak lenni a nagy csapatok irányába. pickenst és cummingst nem szabadott volna kihagyni......

foppa21 2010.11.17. 17:29:19

nem tudom ha egy ilyen évben amikor döntőt játszunk akkor sem kerülhet be senki tőlünk, akkor vajon mikor?:-(

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.11.17. 19:24:52

A Dallas edzője arról beszélt, hogy furcsa lesz nekik, hogy most nem ők az underdog-ok, hanem ők az esélyesek. Smith is megmondta, hogy ők a favoritok, nem lehet underdog-ozni azt a csapatot, amelyik az év edzőjét adja, és amilyen 3-0-ra baszta ki idegenben a Shieldert. Mi leszünk az underdogok. :P

milo_hedgie#23 2010.11.17. 20:31:36

@Filip89: smith pedig hasznos lenne,emlékszem a colombus elleni visszavágón mennyire hasznos volt végig a bal szélen.jóó lenne ha ő játszhatna

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.11.18. 18:40:00

Csütörtök reggel elutazott a csapat Toronto-ba.

Black_Adder 2010.11.18. 19:00:29

kanadában a döntő, de gáz...

@Tomi_Tanguay: Döntőben nem volt azóta a Broncos, egy konferencia döntőt játszottak még Plummerrel 2006ban /*A 2005ös szezon rájátszásában*/, azóta még PO se.

@Filip89: Ki nem szarja le a Best XI-t, amíg mi játsszuk a döntőt, a divatmajmok meg leszophatnak :P

Az igazán szép az lenne, ha a Galaxyt zúznánk szanaszéjjel a döntőben, de attól a texasi parasztokat is megbaszhatjuk :D Kicsit olyanok vagyunk mint a '07es giants (mármint ny giants), a POban nagyon összeértünk, a sok szoros upset győzelem legyőzhetetlenné tett bennünket :D

foppa21 2010.11.18. 20:19:59

már nincs sok hátra hétfő hajnalig. az év legfontosabb denveri meccse lesz!

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.11.19. 05:19:30

18 dollárért lehet rendelni az Eastern Conf Champions pólóból. Szerintem kurva jól néz ki, bár inkább a következő garnitúra érné meg hétfőtől. ;)

www.mlsgear.com/21717.html

foppa21 2010.11.19. 17:41:05

@Filip89: tényleg jól néz ki, de egy vagyon lenne magyarországra a szállítás

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.11.20. 14:00:41

Az MVP-választás végeredménye:

David Ferreira FCD 20.0 percent
Edson Buddle LA 18.3 percent
Chris Wondolowski SJ 14.6 percent
Landon Donovan LA 11.9 percent
Sebastien Le Toux PHI 8.9 percent

Természetesen itt sem kerülhettünk szóba, de mi inkább csapatként vagyunk erősek, azért ha már Le Toux ott lehet, akkor Cummings is megérdemelte volna. Egyébként a két LA-i ribanc nem tudom mit keres ott. Ferreira viszont abszolút megérdemelte.

foppa21 2010.11.20. 15:03:34

nem érdekel mi bajnokságot nyerünk:-D

foppa21 2010.11.20. 15:04:44

mikor lesz még döntő előtti beharangozó?

foppa21 2010.11.20. 19:47:37

már nagyon várom a döntőt! már csak egy nap!:-)


süti beállítások módosítása