Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

Denver University: Bemutatás

2011.08.27. 12:18 - Filip89

Az 1864 óta létező Denver University az egyik legrégebben alapított magánegyetem a sziklás-hegységi régióban, amely többek között művészeti, pszichológiai, mérnöki, jogi és média karával fogadja a hallgatókat, emellett egy-egy program keretein belül még adótudományi, szociális munkási, orvosi, biológiai és számítógépes ismeretekkel kapcsolatos képzéseket is nyújtanak. Az egyetem 2010 őszén majd' 12 ezer aktív tanulóval állt jogviszonyban, és ezek a számok idén őszre bizonyára tovább emelkednek majd. A DU Denver városának egyik különösen lenyűgöző arborétumában, a belvárostól mintegy hét mérföldre, déli irányban található egy nagyjából 0.5 négyzet kilométeres alapterületen. Számtalan híres politikus és történész végezte egyetemi tanulmányait az intézményben, a teljesség igénye nélkül több egykori szenátor, kormányzó lett a DU-s növendékekből, nem is beszélve arról, hogy például a Best Buy korábbi elnöke, Brad Anderson, illetve a Toyota jelenlegi első embere, Jim Lentz is itt volt hallgató.


















A DU mindig is híres volt a széleskörű sportprogramjairól, a Pioneers már az 1867-es évtől részt vesz az egyetemi sportok vérkeringésében, patinás múltról árulkodik a 28 NCAA-bajnoki cím, illetve az egyetemen végzett sportolók 56 olimpiai bajnoki győzelme. A csapatsportokban a DU egyletei jelenleg a kis divíziónak számító Sun Belt csoportot erősítik, de a 2012-es tanévtől már egy nevesebb kvartett, a Western Athletic Conference (WAC) tagjai lehetnek. Már csak földrajzi fekvéséből kifolyólag is, az egyetem síelésben tekinthető kimagaslóan sikeresnek, de emellett a football kivételével szinte minden jelentősebb bajnokságban megméretettik magukat, rendelkeznek például kosárlabda, lacrosse, úszás, tenisz és golf programmal is. A 19. században népszerű baseball-program a közelmúltban éledt újra alacsonyabb osztályú szinten, míg a helyi berkekben különös tekintettel érdekelt amerikai foci 1961-ben anyagi okok miatt került le a DU palettájáról, és azóta nem is szerepel a listán.

A csapatsportok közül a legnagyobb sikereket a jégkorong jelentette az iskola számára, a három állami egyetem közül a Denver University tekinthető a leginkább ütőképesebb hoki programnak, elég csak arra gondolni, hogy mennyi meghatározó NHL-es játékost neveltek ki fennállásuk alatt. Fantasztikus gyökerekkel rendelkeznek, hiszen hétszeres nemzeti bajnokok, az első öt címet még az '50-es, '60-as években nyerték, viszont 2004-ben és 2005-ben is az ország legjobbjainak bizonyultak. Azóta némi visszaesés történt, és hat éve nem is sikerült bejutni a négyesdöntőbe, az elmúlt négy alkalommal mindig a konferencia-torna jelentette a végállomást a csapat számára, de talán a 2011/12-es évadban sikerülhet szintet lépni. A másik nagy csapatsport, amire hatalmas hangsúlyt fektetnek az egyetemen, így blogunkon is ezt fogjuk tenni, az a lacrosse. A feltűnően sok első-, és másodévesből álló field lacrosse gárdát 2009-ben építették új alapokra, amikor egy veterán sztáredzőt igazoltak a csapat élére, aki szép lassan a nemzet egyik legjobb csapatát faragta a sikerre éhes Pionírokból. A DU három éve folyamatosan tagja a top 16 küzdelmeinek, 2011 tavaszán pedig még egy nagy dobás összejött a gárdának, és hatalmas menetelés végén egészen az országos elődöntőig jutottak. Tették mindezt egy átmeneti évben, ami még nem maximum, jövőre csak még erősebb, még rutinosabb lesz a csapat, és most már kétség sem férhet hozzá, hogy a bajnoki címet is megcélozhatjuk. Ezen kívül még a fiú kosárlabda bajnokságban követjük nyomon a Pioneers szereplését, akik sajnos évek óta vegetálnak, és a kisebb fellángolások ellenére hosszabb távon képtelenek meghatározó szerepet betölteni a kis divízióban, és jövőre a WAC-ban még kevesebb sikerélmény várhat a srácokra.

Az egyetem természetesen jégkorongban nevelt ki leginkább későbbi meghatározó sportolókat, s számos Pionner-növendék futott be nagyszerű karriert az NHL-ben, többek között a legendás Bill Masterton, és az Avalanche TV-s szakkommentátora, Peter McNab is a DU-ra járt, míg napjaink NHL-es hokisai közül például Paul Stastny, Tyler Bozak, Matt Carle és Wade Dubielewicz alapozta meg karrierjét az egyetem falai közt. Mind közül a legnagyobb klasszist azonban mégis a football program adta, Floyd Little személyében ugyanis a Broncos HoF futóját nevelte ki az egyetem.

Hamarosan tehát a tiszteletreméltó múlttal rendelkező Denver University sportéletével közelebbről is megismerkedhetünk, hiszen október elején kezdetét veszi az egyetemi jégkorong idény.

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr723183521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

foppa21 2011.08.27. 14:41:36

kicsit szokatlan téma de jó kis ismeret terjesztő. kiváncsi leszek a cikkekre!

milo_hedgie#23 2011.08.27. 17:20:33

már várom a pioneer hockey és lacrosse írásokat:)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.09.27. 13:04:32

Negyedik helyre rakták a hoki programot az idény előtti rangsorban.

The University of Denver hockey team is ranked No. 4 in the USCHO.com and USA Today/USA Hockey Magazine NCAA Division I preseason hockey polls.

Notre Dame earned the top spot in the USCHO.com poll with 740 points, followed by Miami (722), North Dakota (720), Denver (670), Boston College (659), Michigan (613), Colorado College (594), Minnesota- Duluth (586), Yale (571) and Boston University (542).

In the USA Today/USA Hockey Magazine poll, Miami of Ohio led the way with 453 points, followed by Notre Dame (427), North Dakota (373), Denver (366), Boston College (364), Boston University (343), Colorado College (316), Yale (277), Michigan (262) and Minnesota-Duluth (232).

Coach Sacco 2011.09.27. 20:43:51

@Filip89: Nyáron a The Hockey Newson olvastam egy cikket, amiben a Denver Universityt rakták az első helyre, hogy tőlük kerülnek ki a legjobb játékosok. :)


süti beállítások módosítása