Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

Rockies - Giants 1:2 L

2012.04.13. 08:30 - Tomi_Tanguay

A hét első felében lejátszotta az idei első hazai párharcát a Colorado Rockies csapata, de sajnos a San Francisco Giants elleni meccseken nem teljesítettünk úgy ahogy kellett volna, egyetlen kiütéses győzelem előtt és után kétszer is kikaptunk tőlük.


1. meccs, hétfő: Rockies-Giants 0-7
Hétfő délután rendezték a csapat első hazai mérkőzését a szezonban, a szokásos kezdővel álltunk fel. Vagyis belül Helton, Scutaro, Tulo, Nelson kezdtek, kívül CarGo, Fowler, Cuddy állt, Chacin elkapója pedig Hernandez volt, közben a vendégek Zitoval vették fel a harcot. Nem úgy kezdődött a meccs, ahogy szerettük volna, az első SFi singlet követően Sandoval bombázott ki egy 2run HRt a jobb oldalon és csak újabb double után sikerült hárítani. Az első denveri próbálkozás kudarcba fulladt, Chacin összekapta magát három groundouttal, de a második hármasunkat is könnyen kiszórták. A harmadik inningben Chacin sorban három ütőt sétáltatott, loaded 1out után Sanchez és Pagan is eredményes volt, egy újabb walk után SOval fejeztük be, de tovább nőtt a hátrány. Támadásban csak 2outnál hoztunk két singlet, az első ütéseink voltak a meccsen, majd a negyedik tetején a Giants egyetlen sétát harcolt ki, a hazai folytatásban egyedül Tulo talált egy singlet. Az ötödik felvonásra dobót cseréltünk és Reynolds jött ki, de a gondok tovább fokozódtak és CarGo hibázott a mezőnyben, következett egy single, aztán Tulo és Scutaro meg nem értése eredményezett egy újabb errort, így kieső nélkül töltötték fel a bázisokat, Crawford pedig egy duplával mindenkit haza küldött. Válaszolni nem tudtunk, de legalább Rogers megmentette a hatodik játszmát, viszont részünkről egyedül Scutaro járt bázison egy hiba jóvoltából. 0-7re álltunk és a következő akcióban egy walk után Tulo-Scutaro-Helton DPt értünk el, még két single ellenére lehoztuk ezt a részt, azonban a hetedik alsó fele se hozta meg a szépítést. A befejező két dobórészt Roenicke abszolválta egyetlen hit ellenében, sajnos az ütőknek továbbra se termett babér, Zito complete game shutouttal fejezte be, nagy verést kaptunk.
- Az elejétől kezdve hátrányban voltunk, mintha már a legelső 2run HR kedvét szegte volna a csapatnak, de akkor se szabadott volna a home openeren ekkora zakót szenvednii. Négy ütést és három pontszerző lehetőséget értünk el, borzalmasan gyenge volt az ütőjáték. Hernandez három beállás alatt hozott egy doublet, amely az egyetlen extra base hit volt a csapattól. Talán egy jelenetünk volt a meccsen, amire tényleg büszkék lehettünk a hatodik játékban egy Hernandez-Tulo strike 'em out-throw 'em double play. CarGo és Tulo is elkönyvelte az első mezőnyhibáját a szezonban. Chacin idénykezdése zaklatottan sikerült, gyengén kezdett és később se találta a ritmust, négy játékot bírt ki, addigra négy run és öt walk száradt a lelkén, a vereséget is elvitte. Reynolds az ötödik játszmában újabb három futást kapott. Rogers és Roenicke két-két inninget hozott kapott pont nélkül, előbbi ellen három ütés és két séta történt.























2. meccs, szerda: Rockies-Giants 17-8

Két nappal később a második mérkőzésen ugyanazzal a kezdővel álltunk ki, a két csapat első számú dobója Guthrie és Lincecum néztek farkasszemet egymással. A vendégek első támadásában egyetlen double esett, majd a mieinktől Scutaro sétálhatott és rabolt, a kettesről pedig CarGo küldte őt haza egy RBI triplelel, hogy aztán ő maga is beérjen Tulo groundout közben. Gyorsan megszereztük az előnyt és a második dobó részben csak két out után engedtünk két singlet, utána Cuddy duplával nyitott, Nelson RBI single pedig már a harmadik pontot jelentette. Aztán Guthrie két kiejtést követően engedett fel két embert az első két bázisra, de Sanchez ellen befejezte a játékot egy groundouttal. A harmadik menetben megint lecsaptunk, Fowler duplával nyitott és CarGo bepakolt egy újabb pontot érő triplát, majd Lincecum következő wild pitchből haza is tudott érni, még két single után Hernandez single ütése jelentette a következő futást. Egy kiesővel teli pályát harcoltunk ki, de az első Giants RP Guthrie ellen DPvel hárított, 6-0ra vezettünk. A negyedik inning tetején Guthrie elbizonytalanodott az első két ember Shierholtz és Crawford back-to-back HRokkal szépítettek, két újabb futó ment fel, akiket Cabrera és Sandoval küldött haza egy kiesőig. Dobót cseréltünk és Reynolds érkezett, ellene viszont Sanchez 2run singlelel kiegyenlítettek és Schierholtz sac flyal a vezetést is átvették. 6-0ról lett 6-7 a SF javára, ezután Scutaro és Fowler lendült támadásba és végül mindkettejüket haza küldtük, CarGo groundoutból volt eredményes, az őt követő Tulo pedig RBI singlet szórt be, Helton is pályára került, Scutaro szállított futást egy duplával, Hernandez játéka alatt Heltont megelőzték a home platenél és Nelson is kiesett, 9-7nél befejeztük a fordító hadműveletet. Az ötödik játszmában Reynolds stabilizálta a helyzetet, csak egy sétát engedett, míg a PH EYJR bunt singlelel és SBvel jeleskedett, Scutaro RBI doublelal talált be, egy biztonságival tovább ért a hármasra, ahonnan CarGo küldte haza egy singlelel, majd Helton is eredményes tudott lenni egy RBI double jóvoltából. Az őrületnek még mindig nem volt vége, Hernandez juttatta haza az előtte lévő két embert egy singleből, mely alatt két errornak köszönhetően rögtön a hármason kötött ki, Nelson is beköszönt egy RBI doublelal, majd EYJR triplájával már 16-7re vezettünk, ebben a játékban összesen hét pontot szórtunk. A következő játékra lecsendesedtek a kedélyek, Belisle hibátlan volt, tőlünk is csak Fowler talált egy duplát. Aztán a hetedik tetején Chatwood ellen Schierholtz szépített egy újabb HRal, ezalatt két kieső után harcoltunk ki bases loadedot, de Fowler nem tudott élni a lehetőséggel. Az utolsó két játékot is Chatwood kapta meg, pályára engedés nélkül teljesítette mindkettőt, közben az utolsó denveri támadásban a sétáló CarGot Cuddy küldte haza egy RBI doublelal, beállítva a 17-8as végeredményt.
- Óriási ütőparédát rendeztünk, 22 darab ütésünk volt, kilőttük magunkból azt, ami napok óta bennünk maradt. Gonzalez meghozta a várt áttörést, öt beállás alatt három ütéssel és négy-négy beéréssel és RBIval zárt, karrierje első két triplet hozó meccsét tudta le. Cuddyer ugyanúgy 3/5ös hatékonyságot ért el két szerzett ponttal. Nelson a sor végén négy lehetőségből háromszor ütött és első két pontját szerezte az évben. Helton és Fowler mindketten három ütést jegyeztek, Tulo és Hernandez két-két ütést és RBIt szállított. Young Jr csereként kétből két ütést vágott. Guthrie a balhés negyedik inningben távozott, hat pontot kapott csak abban a játékban, 9 ütése nagy része is akkor esett, a második meccsén is kapott back-to-back HRokat. Reynolds hozta a győzelmet, ő se úszta meg kapott pont nélkül a maga 1.2 inningjét. Belisle 16 dobásból oldotta meg a hatodik inninget magabiztosan, Chatwood az utolsó két játszma alatt egyetlen pontot engedélyezett egy HRból.



















3. meccs, csütörtök: Rockies-Giants 2-4

A párharc döntő meccsére Helton és Hernandez kaptak pihenőt, helyettük Pacheco került az egyesre és Rosario elkapónak, a többiek maradtak a szokott helyen, miközben a veterán Moyer és a fiatal Bumgarner vívtak dobó csatát. Az első játékban ütés nélkül jutott loaded 2outhoz a Giants, egy popout révén hárítottunk Schierholtz ellen, mialatt az első támadás sikertelen volt. A második menetben csak egy doublet szereztek, nálunk Tulo sétált, Cuddy dupla játék áldozata lett. Az ezt követő felvonás hozta meg a vezetést a SF számára, sorban három singlet ütöttek, közülük az utolsó, Pill találata RBIt jelentett, ezalatt nálunk megint háromból hárman búcsúztak a sor végén. A negyedik tetején egy single után Cabrera RBI single találatával voltak ismét eredményesek, válaszul ismét csak egy sétát tudtunk felmutatni. A következő játékrész alatt Moyer kiejtette a három soron következő ellenfelet, de a SF is ugyanígy tette a denveri ütőkkel, majd a hatodik felvonásban Fowler hibája miatt jutottak bázisra, ebből pedig először Pagan volt eredményes egy singlelel, majd Cabrera is bepakolt egy pontot. 0-4 után a csere ember Colvin triplájával hallattunk magunkról, az első ütésünk volt a meccsen, azután Fowler RBI single találatával szépítettünk végre, de csak egyetlen ponttal zárkóztunk közelebb. A hetedik menetet Rogers hozta, a nyolcadikat Brothers, utóbbi támadó felében 2in-2outnál CarGo búcsúzott. A befejező inningben Betancourt magabiztos volt, majd három ütéssel teli bázist értünk el, ennél a helyzetnél pedig Colvin harcolt ki egy RBI walkot, azonban Scutaro ellen befejeződött a mérkőzés, elvesztettük a seriest.
- A hét ütésből hármat az utolsó inningben szereztünk és nem volt játékosunk több találattal. Fowler a single ütése mellé két sétát tett hozzá és az egyik pontunkat is ő postázta. A másik eredmény a backup 1B Colvin nevéhez fűződött, aki először triplet jegyzett, majd egy bases loaded walkot ért el. Mindkét pontszerző az első RBIt szerezte az évben. A többiek közül Tulo ütött egy doublet, azon kívül csak egy-egy single esett, Nelson már a második hibáját könyvelte el, Scutaro pedig 0/el és 5 fent hagyással zárt. Moyer a második meccsén is vereséget szenvedett, 5.2 inning során nyolc ütésből négy futást kapott, megint csak egy jó közepest hozott, ütő támogatás hiányában vereséghez vezetett. A csere dobók hibátlanok voltak, Rogers, Brothers, Betancourt sem engedte pályára az ellenfeleit.

A NL West állása:

1. Los Angeles Dodgers 6-1 (7 meccs)
2. Arizona Diamondbacks 5-1 (6 meccs, 0.5 GB)
3. Colorado Rockies 2-4 (6 meccs, 3.5 GB)
4. San Francisco Giants 2-4 (6 meccs, 3.5 GB)
5. San Diego Padres 2-5 (7 meccs, 4.0 GB)


A napokban a Dodgers söpörte a Piratest, a csoport másik párharcán pedig a D'backs idegenben nyert háromból kétszer a Padres ellen. A hétvégi folytatásban a csoporton belül COL-ARZ és LA-SD series következik, a SF pedig a Pittsburghöt fogadja.

Tehát a mieink következő ellenfele a tavalyi csoportbajnok Arizona Diamondbacks együttese lesz a Coors Fielden. Elnézve a formánkat valószínűleg most se mi leszünk az esélyesek, de jó lenne végre magunkra találni és megszerezni az idei első párharc győzelmünket. A három meccset a következő menetrendben játsszák le: szombat 02:40, vasárnap 02:10. vasárnap 21:10. Továbbra is a lényeg: GO ROCKIES!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr754386739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi_Tanguay 2012.04.13. 08:36:00

na itt a legújabb összefoglaló, mától már nyomjuk is a dbacks ellen:)

foppa21 2012.04.13. 16:07:54

hétvégén megpróbálok meccseket nézni és majd csatlakozom az élő közvetítésetekhez:-)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.04.13. 20:15:00

Egyre inkább sokatmondó ez a szavazás.... :(

Now that the Rockies have set their roster and rotation, are you more or less confident going into the 2012 season? Total Votes = 3660 More confident in the Rox: The starting pitching might still be a question mark, but the hitting and bullpen look stronger than a year ago. At least 85 victories.
1074 Votes, or 29.34 %
Losing faith in Colorado: Jamie Moyer No. 2 starter? Dexter Fowler not hitting? Looks like same team as 2011, with new problems. Less than 80 victories.
2586 Votes, or 70.65 %

Tomi_Tanguay 2012.04.13. 20:21:02

egész el is felejtettem:

rockies-dbacks series pitching matchupok:

Friday: Diamondbacks' Daniel Hudson (1-0, 5.40) at Rockies' Juan Nicasio (0-0, 1.29), 6:40 p.m., ROOT
Saturday: Diamondbacks' Josh Collmenter (0-0, 15.00) at Rockies' Jhoulys Chacin (0-1, 9.00), 6:10 p.m., ROOT
Sunday: Diamondbacks' Trevor Cahill (season debut was Tuesday) at Rockies' Drew Pomeranz (season debut), 1:10 p.m., ROOT

Tomi_Tanguay 2012.04.14. 02:35:35

Rockies vs. @Dbacks, 4/13 - Scutaro4, Fowler8, Gonzalez7, Tulowitzki6, Helton3, Cuddyer9, Hernandez2, Nelson5, Nicasio1.

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.04.14. 03:10:19

Ez is ritka pillanat, Fowler HR-t lőtt! :)

Tomi_Tanguay 2012.04.14. 03:33:49

az elsőben nicasio két out után három walkot adott, loaded 2outnál goldschmidt 2run RBI single
fowler solo HR, tulo single, helton single

a másodikban nicasio háromból három out
hernandez solo HR, nicasio walk
2-2

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.04.14. 03:57:06

Nicasio megint gyengélkedik, a harmadik inning közben le kellett cserélnünk, ismét hosszú napja lesz a bullpen-nek.

Tomi_Tanguay 2012.04.14. 05:04:13

a harmadikban hoztak egy singlet, montero 2run HR, walk, single, blum sac fly RBI, roberts RBI double, walk 2outig. rogers hozta a harmadikat.
tulo doduble, cuddy walk, hernandez 2run double, nelson walk

a negyedikben rogers ellsn single, double
scutaro single, fowler GIDP, cargo single, tulo single, helton 2run RBI sngle, cuddy single
6-6

Tomi_Tanguay 2012.04.14. 05:42:54

az ötödikben rogers kiejtett hármat
nálunk is három kieső

a hatodikban belisle hozta a három outot
nálunk csak tulo walk

a hetedikben belisle ellen double és sorban három out
nelson 2out single, ph pacheco walk
6-6

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.04.14. 06:06:38

A nyolcadik alján átvettük a vezetést, a legjobbkor. :)

Tomi_Tanguay 2012.04.14. 06:22:03

a nyolcadikban brothers ellen walk és CS, single, de három out
cargo single, pickoffnál error cargo a hármasra jutott, helton RBI double

a kilencedikben betancourt egy single ellenére befejezte
7-6 win! nagyon kellett már:)

foppa21 2012.04.14. 07:09:01

ez már nagyon kellett:-)
helton és hernandez jól elintézték!

Tomi_Tanguay 2012.04.14. 13:06:19

nicasio és moyer gyengélkedésével rogers lehet hogy helyet fog kapni a kezdőben, ha így folytatja. de attól tartok hogy ő beugróként többre visz. ma chacintól javulás kell mert lehalt a bullpen, még egy hosszú meccs kurvára nem fér bele.

xrace 2012.04.14. 18:09:58

Ma esti meccs ingyenesen nézhető lesz az mlb.comon. :)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.04.14. 19:43:41

Mindenki láthatja majd, hogy milyen szarok vagyunk... Legalábbis emlékeim szerint valamikor augusztusban nyertünk utoljára kétszer egymás után, Chacin-tól pedig 4-5 inning teljesítésénél többet nem lehet várni.

foppa21 2012.04.14. 20:42:19

@Filip89: túl negatív vagy de hátha ez hoz szerencsét:-P

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.04.14. 22:08:39

Blackmon-t aktiváltuk, és a mai meccsen már kezdő lesz a Sky Sox-ban.

Tomi_Tanguay 2012.04.14. 22:34:57

Rockies vs. Dbacks, 4/14: Scutaro4, Fowler8, Tulowitzki6, Helton3, Cuddyer9, Colvin7, Hernandez2, Pacheco5, Chacin1.

cargo helyett colvin. lehet megsérült?

Tomi_Tanguay 2012.04.15. 03:33:51

az elsőben chacin ellen két single, young RBI single
nálunk háromból három out

a másodikban walk, SO+CS
cuddy single, colvin 2run HR, hernandez solo HR

a harmadikban chacin ellen walk, single, walk, loaded 2outnál flyout
fowler walk, helton walk, cuddyer RBI single
4-1

Tomi_Tanguay 2012.04.15. 03:56:42

a negyedikben chacin SO végén WP, tulo-helton DP
nálunk pacheco triple, chacin groundout, scutaro walk és SB

esőszünet...folytatni kéne mert így nem lesz győzelem:S

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.04.15. 04:01:21

Ajjajj, és ott már este 8 van, nem valószínű, hogy ezt lehet folytatni.

Tomi_Tanguay 2012.04.15. 04:46:23

elvileg 5:05kor folytatják

foppa21 2012.04.15. 04:54:42

na haladjunk már...

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.04.15. 05:39:55

Kiválóan elszórakozzuk a meccset, Tracy megint viccet csinál a bullpen menedzseléséből. Mindegy, ezt a zakót legalább írhatjuk majd az eső számlájára, mindig van valami, nehogy nyerjünk kétszer egymás után.

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.04.15. 05:41:24

Tulo-nak lassan annyi hibája van, mint máskor egy fél szezon alatt. Így nem nagyon lesz Gold Glove.

Tomi_Tanguay 2012.04.15. 05:54:03

az ötödikben roenicke ellen walk, single, montero 3run HR
tulo walk, helton GIDP, cuddy triple

a hatodikban reynolds egy out. belisle játéka alatt tulo throwing error, mcdonald RBI double, tulo throwing error
nelson 2out single
5-5

Tomi_Tanguay 2012.04.15. 06:10:58

a hetedikben brothers ellen két single, goldschmidt sac fly RBI
nálunk háromból három kieső
5-6

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.04.15. 06:37:25

EYJR bepakolt egy double-t, 7-6-ra felzárkóztunk. Nem hiszem, hogy visszahozzuk, az ilyen meccseket szoktuk elbukni, tipikus Rockies-vereség lenne. :(

Tomi_Tanguay 2012.04.15. 07:00:47

a nyolcadikban chatwood ellen double, single, parra sac bunt RBI
colvin single, eyjr RBI double

a kilencedikben chatwood ellen walk, tulo-scut-helton DP
nálunk scutaro HBP, 2outnál helton 2run walkoff HR
lol nyertünk 8-7re:D

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.04.15. 07:07:27

The walk-off homer by Helton is his seventh career walk-off homer and the first since 6/20/09 vs. PIT.

foppa21 2012.04.15. 07:08:44

mekkora win volt úristen:-DDD

Coach Sacco 2012.04.15. 10:34:04

Helton ebben a párharcban megint bizonyítja, hogy igazi klasszis még mindig. :)

Tomi_Tanguay 2012.04.15. 17:12:07

ma jackie robinson day az MLBben
szóval mindenki 42esben lesz

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.04.15. 18:46:13

Pacheco-t küldtük le a Sky Sox-ba, hogy feljöhessen Pomeranz. Meglepődtem rajta, azt hittem, Herrera fog kikerülni a keretből, mert alig játszott.

Tomi_Tanguay 2012.04.15. 18:50:54

Rockies vs. @Dbacks, 4/15: Young8, Colvin7, Tulowitzki6, Giambi3, Cuddyer9, Rosario2, Nelson5, Herrera4, Pomeranz1.

foppa21 2012.04.15. 21:00:43

győzni kéne ma is ahozz hogy feledtessük a mostani vereséget, söprés kéne ebben a párharcban:-)

Tomi_Tanguay 2012.04.15. 21:10:05

@foppa21: milyen vereségről beszélsz? kétszer nyertünk a seriesben:-D

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.04.15. 21:15:29

Az előidény alatt pont arról harsogtak mindenhol, hogy Hernandez és Pomeranz között micsoda chemistry van. Ehhez képest pont úgy időzítettünk, hogy az öreg most pihen, és Rosario kezd. Tudjátok, hogy én a legkevésbé sem bánom, de kicsit érdekes húzásnak tűnik.

foppa21 2012.04.15. 21:17:20

@Tomi_Tanguay: az előtte lévő meccsekre gondoltam

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.04.15. 21:28:40

Annyira tipikus vasárnap, hogy már a legelső dobórésztől kezdve hátrányban vagyunk.

Tomi_Tanguay 2012.04.15. 22:10:05

az elsőben pomeranz ellen 2out után single és PB, young 2run HR, double
nálunk tulo 2out walk

a másodikban háromból három out
rosario single, nelson GIDP

a harmadikban hoztak egy singlet és két SBt, aztán young RBI single
nálunk herrera single és zsinórban három out
0-3

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.04.15. 22:22:19

Lassan ma is lehetne dobót cserélni, ha lenne elérhető reliever.

Tomi_Tanguay 2012.04.15. 23:07:45

a negyedikben pomeranz ellen walk, balk, single, de hárított
itt három groundout

az ötödikben pomeranz ellen két singlet és egy walkot hoztak, loaded 1outnál hill 2run RBI single. roenicke kiejtett kettőt.
rosario walk, nelson popout DP, herrera single
0-5

Tomi_Tanguay 2012.04.15. 23:42:30

a hatodikban roenicke ellen single
háromból három kieső

a hetedikben roenicke egyetlen walkot hagyott
megint három sima out
0-5

foppa21 2012.04.15. 23:50:18

csúnya verés lesz a végére...
másfelől csak a szokásos vasárnapi forgatókönyv:-(

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.04.16. 00:13:27

Colvin és Tulo pontjaival 2-5-re felzárkóztunk a nyolcadikban.

Tomi_Tanguay 2012.04.16. 00:19:35

a nyolcadikban reynolds háromból három out
herrera single és reached error, fowler walk, eyjr single, loaded 1outnál colvin RBI forceout, tulo RBI single, giambi walk, loaded 2outnál ph hernandez groundout
2-5

Tomi_Tanguay 2012.04.16. 00:33:16

a kilencedikben beton kiszórt hármat
nálunk is háromból három kieső
2-5 a vége


süti beállítások módosítása