Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

Hoki VB 2012: Az első meccsekről

2012.05.11. 16:24 - Tomi_Tanguay

Múlt pénteken indult a 2012es jégkorong világbajnokság Finnországban és Svédországban, azóta a Colorado Avalanche négy játékosának nemzeti csapata több mérkőzést lejátszott. A csoportkör fele magasságában elérkezettnek láttam az időt ahhoz, hogy említést tegyek a VB eddigi mérkőzésein történtekről.





















A H (mint Helsinki) csoportban az amerikai és a kanadai válogatottért szoríthatunk Paul Stastny, illetve Ryan O'Reilly miatt.

Az egész VB nyitó mérkőzésén az USA magabiztosan aratott 7-2es győzelmet Franciaország ellen. Csak az első harmad alakult szorosabb, a jenkik nem jöttek egyből játékba, a gallok pár percig vezethettek is, majd döntetlennel fordultak. A folytatásban két emberelőnyös találattal került lépéselőnybe az USA, innen 3-2re még visszazárkóztak, de utána már csak az amerikaiak voltak eredményesek négy alkalommal és a vége fölényes siker lett. Stastny 3 gólpasszt adott a mérkőzésen, egyszer közvetlenül az előkészítőt szolgálta ki, egyszer emberelőnyben jegyzett pontot, közben 5-7tel bulizott.

Kanada ugyancsak győzelemmel kezdte a menetelést, egy jóval szorosabb meccsen 3-2re nyertek Szlovákia felett. 1-0 után az európai gárda még ki tudott egyenlíteni, de a második harmad hajrájában szerzett találatokra már csak egyetlen választ tartogattak, egy góllal jobbnak bizonyult O'Reilly csapata. Az Avs ifjú centere a későbbi győztes gólnál vállalt előkészítést, ő biztosította a gólpasszt Ladd találatához, a negyedik sorban 13 percet kapva hasznos tagja volt a csapatnak.

A második fordulóban a két coloradoi center egymással csapott össze. A kanadai-amerikai mérkőzés hatalmas csatát hozott, melyből a csillagosok kerültek ki az győztesen 5-4es hosszabbításos meccsen. A csapatok végig fej-fej mellett mentek, csak egy góllal vezetett hol az egyik hol a másik oldal. Az utolsó öt percen belül 3-3nál az amik Thompson góljával szereztek vezetést és közel kerültek a győzelemhez, de az 59. percben Keith révén kiegyenlített Kanada. Az utolsó szó mégis az USAé volt, a hosszabbítás második percében 4-on-3ban Johnson találatával zárták le a meccset. A legényeink nem voltak főszereplők, de ismét hasznosan játszottak. O'Reilly 28ból 15 faceoffot megnyert és 17 perc alatt -1ezett, Stastny 15-6al bulizott és 20 perc alatt három lövésre vállalkozott.

A hétfői folytatásban a diadalmas amerikaiak váratlan fiaskóba szaladtak bele, Szlovákia ellen 4-2re kapituláltak. Az első harmad lazára sikeredett, már akkor kétgólos hátrányt szedett össze a csapat és később hiába játszottak fölényben, képtelenek voltak már visszajönni a meccsbe. Stastny kettős emberelőnyből szépített a második harmadban, azonban egyenlítő találat helyett a szlovákok a végén üres kapura voltak eredményesek még egyszer. A denveri center a gólja mellett ismét hatékonyan bulizott és meggyőző mezőnyjátéka révén a meccs legjobb amerikai játékosának járó díjat is bezsebelte.

Ugyanebben a fordulóban Kanadának jóval könnyebb dolga volt és biztosan hozták a kötelezőt a franciák ellen, 7-2re nyertek. 18 perc alatt négy góllal küldték padlóra a csigaevőket, onnantól nem sok kérdés maradt a meccsen. Nugent-Hopkins és Benn duplázott, Sharp öt pontot szórt. Sajnos O'Reillynak megint nem sok babér termett, a negyedik sorban mindössze 11 minutumot töltött a jégen, ám ismét kiválóan faceoffolt.

Szerdán megint pályára lépett Kanada, meglepően szoros küzdelemre kényszerültek a feltörekvő Svájc ellen, ám végül 3-2re sikerült felül múlniuk őket. A helvétek az első harmad után 1-0ra vezettek és később 2-2re egyenlítettek, de az utolsó szó Getzlafé volt tíz perccel a meccs vége előtt. O'Reilly 14 percet volt a jégen, ezalatt 16 bedobáshoz állt oda, melyből 12t el is hozott annak rendje és módja szerint, ismét kiemelkedő volt a mezőnymunkája.

Ezután az USAnak a kellemetlen ellenfél fehéroroszok ellen kellett javítani, ami sikerült is 5-3 arányban. A belaruszok nem hagyták magukat a második harmad elején 0-2ről kiegyenlítettek, de aztán sorban három amerikai góllal minden eldőlt, csak az utolsó másodpercekben sikerült szépíteni. Stastny ismét eredményes volt, Pacioretty asszisztjából ő lőtte a gárda ötödik gólját az 56. percben. Összesen +2vel zárt és a találaton kívül nem is volt kapura lövése, nem tüzelt feleslegesen, csak amit gólra is váltott, nagyon éretten játszik az egész VBn.

A H csoport állása:

1. Finnország 12 pont (4 meccs)
2. Kanada 10 pont (4 meccs)
3. Egyesült Államok 8 pont (4 meccs)
4. Szlovákia 6 pont (4 meccs)
5. Svájc 6 pont (4 meccs)
6. Fehéroroszország 3 pont (4 meccs)
7. Franciaország 3 pont (4 meccs)
8. Kazahsztán 0 pont (4 meccs)



















Az S (mint Stockholm) csoportban nyolc európai csapat szerepel, köztük Gabriel Landeskog a svéd és Semyon Varlamov az orosz válogatott színeiben.

A házigazda svédek a nyitó napon igazi skandináv rangadót vívtak a norvégok ellen és esélyeshez méltóan 3-1re győztek. A 44-20as lövési különbség ellenére szoros volt az eredmény, de a három koronások biztosan győztek. A helyettes kapitány Landeskog a második sorban 16 percre kapott lehetőséget, egyetlen kapura lövést jegyzett, kissé visszafogottan játszott az első találkozón.

Szombat délután mutatkoztak be az oroszok a tornán, méghozzá ők is egy magabiztos győzelemmel kezdték a VB szereplést, mivel Lettországot 5-2re verték. A meccs első gólját a lettek szerezték, később szép lassan beindult az orosz henger és a középső harmadban megfordították, a harmadikban bebiztosították a győzelmet a javukra. Ezalatt a kapuban Varlamov is szépen helyt állt, két lövés kivételével mindent hárított, ami 24 védést jelentett.

Svédország a második meccsét a csehekkel játszotta és a rendezők ellentmondást nem tűrő játékkal diadalmaskodtak ellenük 4-1 arányban. A harmadik percben megszerzett vezetést végig őrizték, az utolsó találatot már üres kapura szerezték, a csehek hiába igyekeztek, nem tudták veszélyeztetni a hazaiak győzelmét. Landeskog újból pont nélkül maradt, csupán két perc kiállítást jegyezhetett fel bő negyedóra játék alatt.

Aztán az oroszok is megmérették magukat a norvégokkal és nekik se volt egyszerű dolguk, de érvényre juttatták a papírformát és 4-2 lett a végeredmény. A skandinávok kétszer is két gól hátrányból zárkóztak fel egyre, de a végén mégsem tudták elkerülni a két gólos különbségű fiaskót. Varlamov újra csupán két gólt kapott, ezúttal 21 próbálkozásból kapitulált kétszer.

Az újabb északi rangadón Svédország Dániát is felül tudta múlni 6-4 arányban. Könnyűnek tűnt a mérkőzés az elején, bő tíz perc alatt 4-0s előnyhöz jutottak a kék-sárgák és fétávnál már 6-1re is vezettek. A záró harmadra sikerült látványosan kiengedni, az Eller vezetésével nagyon igyekvő dánok pedig három szépítő találatot elhelyeztek a hazai ketrecben és elkerülték a nagy vereséget, de a győzelemre nem volt esélyük. Landy lecsúszott a harmadik sorba Stalberg mellé, egy asziszt által végre megszerezte az első pontját a tornán és három kapura lövése volt.

















Kedden az oroszok a németek ellen folytatták és a nehéz mérkőzés végén csak 2-0ra diadalmaskodtak. Zherdev a nyitó harmad végjátékában talált be, Tereshenko a hajrában biztosította be a sikert. Korántsem volt könnyű  dolga a csapatnak, a németek több kapura lövéssel operáltak és többször csak a szerencse akadályozta meg őket a gólszerzésben, no és persze Varlamov is remekül védett, a mieink kapusa 30/30as teljesítménnyel regisztrált shutoutot, tovább folytatódott a világbajnokságon mutatott szárnyalása.

A svédek ennél sokkal könnyebben bántak el a németekkel, a végig kézben tartott mérkőzés végeredménye 5-2 lett. A nyitó harmad utolsó másodpercében még kiegyenlítettek a németek, de a második elején szerzett következő két találatra már csak egy válasz érkezett és a végére könnyű diadalmenet lett a vendéglátók javára. Landeskog egy előkészítést jegyzett, 16 perc alatt négy kapura lövéssel próbálkozott, de eredménytelen volt.

Csütörtökön Oroszország is lejátszotta a negyedik meccsét a tornán és Dánia ellen magabiztosan diadalmaskodtak 3-1 arányban. Az elején Eller révén még egyenlítettek a dánok, de a következő két orosz gól után már hiába igyekeztek, esélyük se volt visszajönni a meccsbe, pedig Kulemin még egy büntetőt is elpuskázott a hajrában. Varlamov az első három meccs után pihenőt kapott, csak harmadik számú kapus volt ezen a meccsen, Barulin 35 lövéssel jeleskedett addig a ketrec előtt.

Az S-csoport állása:

1. Svédország 12 pont (4 meccs)
2. Oroszország 12 pont (4 meccs)

3. Csehország 8 pont (4 meccs)
4. Lettország 6 pont (4 meccs)
5. Norvégia 4 pont (4 meccs)
6. Németország 3 pont (4 meccs)
7. Olaszország 2 pont (4 meccs)
8. Dánia 1 pont (4 meccs)


Itt tartunk most, a csoportkör második fele még hátra van, ami néhány nagy meccset is fog tartogatni. Mindkét 8as kvartettből az első négy-négy együttes jut be a legjobb 8 közé, nagy eséllyel mind a négy érdekeltünk csapata ott lehet majd a negyeddöntőben.

Május 11., péntek, 15:15 Kazahsztán - Egyesült Államok (H csoport)
Május 11., péntek, 19:15 Finnország - Kanada (H csoport)
Május 11., péntek, 20:15 Oroszország - Svédország (S csoport)
Május 12., szombat, 19:15 Kazahsztán - Kanada (H csoport)
Május 12., szombat, 20:15 Olaszország - Svédország (S csoport)
Május 13., vasárnap, 15:15 Finnország - Egyesült Államok (H csoport)
Május 13., vasárnap, 16:15 Oroszország - Csehország (S csoport)
Május 14., hétfő, 20:15 Olaszország - Oroszország (S csoport)
Május 15., kedd, 11:15 Kanada - Fehéroroszország (H csoport)
Május 15., kedd, 19:15 Egyesült Államok - Svájc (H csoport)
Május 15., kedd, 20:15 Svédország - Lettország (S csoport)


Időről időre továbbra is be fogok számolni a VB eseményeiről, csak kövessetek bennünket!

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr314503808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

foppa21 2012.05.12. 11:28:35

tegnap az oroszok 7-3ra lerakták a svédeket a csoport legnagyobb meccsén. varlamov 43 védés, landeskog pont nélkül.
usa csak OTban verte kazahsztánt.

Tomi_Tanguay 2012.05.12. 13:44:13

és kanada kikapott a köcsög finnektől

milo_hedgie#23 2012.05.12. 18:27:37

nagy meccs volt a tegnapi orosz-svéd. jól kezdtek a svédek,de a végét sokkal jobban bírták a ruszkik,megérdemelten nyertek.

Tomi_Tanguay 2012.05.12. 20:05:29

egyébként olvassa valaki a cikket?:D

Tomi_Tanguay 2012.05.12. 22:26:43

kanada-kazahsztán 8-0. o'reilly nem játszott.

milo_hedgie#23 2012.05.12. 22:48:13

landeskog lőtte a svédek negyedik gólját az olaszok ellen

Tomi_Tanguay 2012.05.12. 22:53:30

svéd-olasz 4-0. landeskog megszerezte az első gólját a tornán.

Tomi_Tanguay 2012.05.13. 16:50:28

jó kis körbeverések lesznek a helsinki csoportban, mert usa már 3-0ra megy a finnek ellen. mondjuk a négy továbbjutó megvan, de nem mindegy ilyen sorrendben.

foppa21 2012.05.13. 17:45:27

5-0ra nyert amerika! hihetetlen, stast nem szerzett pontot de nagyon lealázták a finneket

milo_hedgie#23 2012.05.13. 18:15:57

@foppa21: ja érdekes lesz a csoport ezek után. ha az utolsó körben mindenki hozza a kötelezőt akkor: kanada,usa,finn,szlovák lesz a sorrend vagyis kanadai-szlovák és usa-finn negyeddöntők

foppa21 2012.05.13. 19:51:26

orosz-cseh 2-0 lett, nem varly védett sajnos

foppa21 2012.05.13. 19:54:17

Colorado signed Sami Aittokallio, Kieran Millan and Kent Patterson each to an entry-level contract.

Tomi_Tanguay 2012.05.14. 15:00:11

norvég-német 12-4 lol

Tomi_Tanguay 2012.05.14. 15:22:23

The Avs Will Face The New York Rangers At The Sprint Center In Kansas City, MO, On October 6, 2012

Tomi_Tanguay 2012.05.14. 17:03:41

@Filip89: tudtam hogy lesz egy ilyen beszólásod:D

foppa21 2012.05.14. 21:30:55

újra varly véd az oroszoknál, talán összejöhetne egy SO

Tomi_Tanguay 2012.05.14. 22:16:44

@foppa21: jaja az előidényben lesz

Tomi_Tanguay 2012.05.14. 22:28:12

orosz-olasz 4-0. varlamov 8/8 az első 20 percben, utána lecserélték.

foppa21 2012.05.15. 20:07:15

o'reilly visszatért és két gólt vágott a fehéroroszok ellen!

Tomi_Tanguay 2012.05.15. 22:15:58

kanada-fehérorosz 5-1. így van o'reilly 2 gólos volt két lövésből és a meccs legjobb kanadai játékosa lett.

usa-svájc 5-2. stastny 1+2 és 12-2es faceoff statisztika.

Tomi_Tanguay 2012.05.15. 22:51:52

svéd-lett 4-0. landeskog nem sokat játszott.

foppa21 2012.05.16. 06:12:31

a négy csapatunk négy különböző negyeddöntőben fog játszani: kanada a szlovákokkal, az oroszok a norvégokkal, a svédek a csehekkel, usa a finnekkel


süti beállítások módosítása