Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

Hoki VB 2012: Vége a csoportkörnek

2012.05.16. 17:18 - Tomi_Tanguay

Befejeződött a csoportkör a Finnországban és Svédországban zajló 2012-es jégkorong világbajnokságon, ami azt jelenti, hogy a 16 induló csapat közül már csak nyolc nemzet maradt talpon. Szerencsére a Colorado Avalanche mind a négy játékosának válogatottja bejutott a negyeddöntőbe és nagy reményekkel várhatják az egyenes kieséses szakaszt. Következő írásomban az utolsó néhány csoportmeccsen történtekről számolnék be.



















A H (mint Helsinki) csoportban változatlanul az amerikai és a kanadai válogatott szereplésére érdemes figyelnünk a két Avs center Paul Stastny és Ryan O'Reilly jelenléte miatt.

A hét meccsből álló csoportkör ötödik fordulóját múlt pénteken bonyolították le, aznap az USA csapata a nyeretlen kazahokkal találkozott és komoly meglepetésre csak hosszabbításban tudtak nyerni 3-2re. Az egyoldalú meccsen a jenkik 50-19 arányban lőttek kapura, a középső harmadban nagy nehezen megszerezték az előnyt, de a kazahok egyenlítettek, majd a 45. percben szerzett második góljukra is érkezett válasz a rendes játékidő hajrájában. Végül az OT vége előtt 22 másodperccel született döntés, Faulk kotorta be a győztes gólt, így az amerikaiak csak egy pontot tékozoltak el. Stastny gólpasszt adott a harmadik találatnál és 11-5 arányban hozta el a bulikat 19 percet a pályán töltve, öt meccs után már 6 ponttal rendelkezik.

Péntek este került sor a helsinki-i csoport legnagyobb érdeklődéssel várt rangadójára, a házigazda finnek Kanadával találkoztak. A színvonalas meccs végén a juharlevelesek 5-3 arányban bizonyultak jobbnak. A házigazdák már az első harmad alatt 2-0s előnybe kerültek, a 27. percben egy PPGvel 3-1re is mentek, de a kanadaiak középső harmad hajrájában két gyors góllal kiegyenlítettek, majd a harmadik elején Kane révén a vezetést is átvették. A végeredményt a befejező másodpercekben már egy üres kapus gól alakította ki. O'Reilly a negyedik sorból újra meggyőzően játszott, 16 perc alatt gólpasszal járult hozzá Burrows találatához és 16 faceoffból 12t megnyert.

Legközelebb a kanadaiak játszottak a legutóbb meglepetést okozó kazahok ellen, de az ázsiai kis csapat minden puskaporát ellőtte az USA ellen és Taveresék 8-0 arányban léptek át rajtuk. Eleinte jól tartották magukat, az első harmadban egy, a másodikban csak két gól született, a végére kiütésessé mérték a különbséget, Phaneuf duplázott, Getzlaf és Keith három gólpasszt jegyzett. O'Reilly ezen a mérkőzésen nem lépett pályára, valószínűleg csak pihenőt kapott, hogy mások is lehetőséghez jussanak.

Ezt követően az amerikai válogatott jókora meglepetésre 5-0ra elpáholta a házigazda Finnországot, így egyszer s mind javították a kazahok elleni pontvesztést és a szlovákok elleni fiaskót. A tengerentúliak az első frame hajrájában jutottak előnyhöz, a másodikban Palmieri és Faulk révén stabilizálták a különbséget, a harmadik felvonás elején pedig két gyors góllal mindent eldöntöttek. A finnek nehezen viselték a kiütéses vereséget és a 45. percben Salmela egy brutális boarding miatt 5+20as kiállítást kapott, de több gól már nem született. Stastny az első sorban nem szerzett újabb pontot és ezúttal csak 12/26os hatékonysággal bulizott 18 és fél perc játéka alatt.

Kanada utolsó ellenfele Fehéroroszország volt a keddi napon és sima papírforma eredmény született, 5-1re győztek a juharlevelesek. 1-0 után egyenlítettek a belaruszok, a középső harmadban viszont három találattal minden kérdés eldőlt és kiütéses kanadai siker született. O'Reillyt a meccs legjobb kanadai játékosának nevezték meg a lefújás után, csapata első és utolsó gólját szerezte Ladd asszisztjaiból, 14 perc alatt csak erre a két kapura lövésre vállalkozott és +1ezett. Jót tett neki a kis pihenő, egyből jó formában tért vissza és megtalálta a góllövő botját, négy pontos a csoportkör végeztével.

Az amerikaiak se szórakozták el az utolsó meccsüket és Svájc ellen magabiztos 5-2es győzelmet arattak. Szorosan alakult a találkozó és a gólcsendet a második felvonás első másodperceiben a helvétek törték meg, de Ryan és Fowler góljaival fordítottak az amerikaiak. Innentől kezdve egyre inkább eldöntötték a maguk javára a meccset és a harmadik harmad elején újabb gólokkal biztosították be a sikert. Stastny ismét a legjobbak közé tartozott, egy gólt és két asszisztot szorgoskodott össze, mi több 12/14el bulizott és az egész csoportkört tekintve 66.4 %al a torna harmadik legjobb bulizója, miközben a hét meccs alatt 9 pontot szedett össze.

A H csoport végeredménye:

1. Kanada 19 pont
2. Egyesült Államok 16 pont

3. Finnország 15 pont
4. Szlovákia 15 pont
5. Franciaország 9 pont
6. Svájc 6 pont
7. Fehéroroszország 3 pont
8. Kazahsztán 1 pont



















Ezalatt az S (mint Stockholm) csoportban a másik házigazda Svédország színeiben Gabriel Landeskog, az orosz válogatottban Semyon Varlamov küzd a minél jobb eredményekért.

Az első négy meccset mindkét csapat veretlenül vívta meg és múlt péntek este egymással csaptak össze. A stockholmi csoport rangadóját hatalmas csatában az oroszok nyerték 7-3ra, ezzel a házigazdák veretlensége szakadt meg, a szbornaja pedig tovább masírozott az első hely felé. Hatalmas csatában zajlott a meccs, az elején a svédek tűntek meggyőzőbbnek, 30 perc alatt 3-1es előnyre tettek szert. De nem sokra mentek vele, mert még a középső harmadban egyenlítettek az oroszok két létszámfölényes góllal, majd a záró játékrész első három percében két újabb találattal 5-3-ra elhúztak és a végén még kétszer betaláltak. Malkin mesterhármast szórt és öt pontig meg sem állt, de Varlamov is remek teljesítménnyel vette ki a részét a sikerből, 46 lövésből 43at hárított, az utolsó harmadban például 17 védést könyvelt el. Vele ellentétben Landeskog vesztesen hagyta el a jeget kék-sárgák színeiben, 20 perc alatt -2ig és négy kapura lövésig jutott.

Másnap jóval könnyebb mérkőzés várt a svédekre és a papírformának megfelelően Olaszország 4-0s legyőzésével vigasztalódtak. A kieső jelölt ellenfelet már az első harmadban két góllal sikerült elkedvetleníteni, a 26. percben egy kettős PPből a harmadikat is bevitték, míg a végeredményt a Calder-jelölt Landeskog tornán szerzett első találatával állították be a 42. percben. A denveri szélső a gól előtt egy előkészítésre is vállalkozott, ezzel megduplázta eddigi pontjai számát és +2vel végzett, teljes joggal választották meg a mérkőzés legjobb játékosának a csapatából.

Az oroszok ezt követően is nehéz meccsre készülhettek, de esélyesként nem hibáztak Csehország ellen, Perezhogin és Malkin újabb góljaival 2-0ra győztek. Nem hibáztak a vörösök, a végső győzelem legnagyobb favoritjának tűnő együttes hatból hat győzelemmel folytatja a menetelést, a csehek ellen is biztosan diadalmaskodtak egy kiélezett mérkőzésen. Varlamov pihenőt kapott a svédek ellen fokozott terhelés után, távollétében Barolin 30 védéses SOt ért el.

A csapat az utolsó meccsét már hétfőn lejátszotta és nem is kegyelmeztek az olaszoknak, könnyed 4-0s győzelemmel tartották meg százszázalékos mérlegüket és végeztek biztosan a svédországi csoport élén. A taljánok annyira nem játszottak alárendelt szerepet 40-29es kapura lövési aránnyal zárult a meccs, a második harmadban lőtt két találattal dőltek el a kérdések. Varlamov 8ból 8 lövést hárított az első harmadban, a meccs többi részét Biryukov védte végig. Az oroszok veretlenül zárták a csoportkört, több meccsen még gólt se kapta, a Colorado kapusa is remek formában van, favoritként várhatják a hátralévő csatározásokat.

A svédek utolsó fellépése ugyancsak 4-0s eredménnyel zárult, nekik Lettországot sikerült biztosan két vállra fektetniük. A három koronások már az első harmadban ütött két góllal eldöntötték a meccset, később még két PPGt lőttek, így összesen három létszámfölényes találatot szerezve diadalmaskodtak. Landeskog epizódszereplő volt a 3. sorban, mindössze 11 percet töltött a pályán, de ezalatt öt kapura lövésre vállalkozott eredménytelenül. A csoport második helyéről várhatják a további küzdelmeket, egyedül az oroszok ellen kényszerültek fejet hajtani.

Az S csoport végeredménye:

1. Oroszország 21 pont
2. Svédország 18 pont

3. Csehország 14 pont
4. Norvégia 13 pont
5. Lettország 6 pont
6. Németország 6 pont
7. Dánia 4 pont
8. Olaszország 2 pont


Mindkét csoportból az első négy helyezett jutott tovább és egymás ellen fogják vívni a negyeddöntőket az eddigi helyszíneken. A két csoport utolsó csapatai, vagyis Kazahsztán és Olaszország kiestek a legmagasabb osztályból, jövőre a divízó I-ben folytatják, helyettük Szlovénia és Korea indul.

A negyeddöntők programja:

Csütörtök, 12:00 Kanada - Szlovákia
Csütörtök, 14:45 Oroszország - Norvégia
Csütörtök, 17:30 Egyesült Államok - Finnország
Csütörtök, 20:15 Svédország - Csehország


Továbbra is Helsinki és Stockholm ágak vannak a tornán, vagyis az elődöntőben a kanadai-szlovák és az amerikai finn, illetve az orosz-norvég és a svéd-cseh párharcok győztesei találkoznak egymással. Hamarosan kiderül, hogy ki lesz a bajnok és milyen eredményekkel végeznek a coloradói játékosok, mivel a VB döntőjét vasárnap este rendezik a finn fővárosban.

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr414520520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

milo_hedgie#23 2012.05.16. 17:43:19

az lenne az igazi ha mind a négy csapat bejutna a négy közé:)

foppa21 2012.05.16. 18:43:17

hajrá svédek! go landeskog! remélem sikerül mostmár megnyerni a vbt!

Tomi_Tanguay 2012.05.16. 23:07:26

valaki esetleg el is olvasta az írást?:D

foppa21 2012.05.17. 14:26:04

ott a nagy meglepetés: szlovákia-kanada 4-3!

milo_hedgie#23 2012.05.17. 15:53:07

eddig az oroszok is szenvednek a norvégok ellen. kiváncsi vok mi lesz ebből

foppa21 2012.05.17. 18:30:29

@milo_hedgie#23: az oroszok a végére 5-2re győztek

Tomi_Tanguay 2012.05.17. 19:37:23

o'reilly a kanadai meccsen 13 perc alatt 13-7el bulizott.

Tomi_Tanguay 2012.05.17. 19:49:37

varlamov 19/21el védett az oroszok meccsén

Tomi_Tanguay 2012.05.17. 19:50:42

és az amerikaiak is kiestek. sikerült 3-2re kikapni a finnektől, az utolsó percekben fordítottak. stastny nem volt pontszerző.

foppa21 2012.05.17. 22:08:09

nem kéne hogy a svéd meccsen is meglepetés legyen. pedig az utsó harmad előtt vezetnek a csehek

Tomi_Tanguay 2012.05.17. 22:36:45

svéd-cseh 3-4 lett. hihetetlen bazmeg, fél perccel a vége előtt lőtték a győztes gólt. landeskog egy assziszt.

Tomi_Tanguay 2012.05.17. 22:44:00

a legjobban az idegesít az egészben, hogy a retkes finnek tovább eljutottak. mostmár nyerjék meg az oroszok:D

milo_hedgie#23 2012.05.18. 09:51:18

egy nap alatt szépen lemorzsolódott a denveri kontingens

Tomi_Tanguay 2012.05.19. 16:31:09

orosz-finn 6-2. jól lerakták ezeket a buzikat végre. malkin hat-trick, varlamov 29/31.

foppa21 2012.05.19. 18:01:14

@Tomi_Tanguay: remélem a másik ágról a csehek jutnak be. aztán jó lenne ha varly aranyérmes lenne:-)

Tomi_Tanguay 2012.05.20. 14:03:04

a szlovákok a másik döntősök. nem szabad hogy az oroszoknak gondot okozzanak a hontalanok.

Tomi_Tanguay 2012.05.20. 20:56:57

a középső harmadban úgy néz ki eldöntik az oroszok, 4-1 már

foppa21 2012.05.20. 21:50:20

6-2re behúzták az oroszok! veretlenül nyerték meg a tornát, de nekik volt a legerősebb keretük. varly világbajnok:-)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.05.21. 12:16:12

Ahogy játszott Malkin, Ovechkin és a többi orosz nagyágyú az egész tornán, szinte bárki állhatott volna a kapuban. El ne higgyétek már, hogy ez a macskajancsi tud védeni, és megért egy 1st+2nd roundert.

foppa21 2012.05.21. 17:43:54

@Filip89: köszi a felvilágosítást:-D


süti beállítások módosítása