Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

Rapids season preview 2013

2013.03.02. 20:32 - Filip89

A tavalyi esztendő sikertelen szereplését követően 2013-ban újra nekirugaszkodik a Colorado Rapids gárdája, hogy a néhány évvel ezelőtt még bajnok csapatunk újra visszakerülhessen az MLS legjobbjai közé. A tavalyi rájátszásról való lemaradás ellenére Oscar Pareja maradhatott a kispadon, a játékoskeretben viszont történtek komoly - pozitívnak tűnő - változások, de a felkészülés nem zajlott zavartalanul, kulcsemberek sérülése mellett kezdjük a szezont.



Kapus poszton nem volt újdonság a téli szünet alatt, bár kissé kellemetlen a csapat számára, hogy az első számú kapus Matt Pickens hetek óta húzódással bajlódik, így az első néhány fordulóban bizonytalan a játéka. Nem éppen tökéletes felkészülés ellenére a rutinos hálóőr kétségkívül a liga legjobbjai közé tartozik, és 2013-ban is bravúros védésekkel szeretné minél feljebb juttatni a gárdát. Az extravagáns szakálláról hírhedt portás távollétében minden bizonnyal a haiti-i válogatott Steward Ceus juthat lehetőséghez beugróként. Tavaly biztosan teljesített, amikor szükség volt rá és a felkészülési időszakban is jó formát mutatott, továbbra is ő a csapat cserekapusa. Clint Irwin személyében új harmadik kapust köszönthetünk, Joyce megunta a padozást és visszatért Európába, a 23 éves kapus pedig négy év egyetemi és némi USL-tapasztalattal a tarsolyában érkezik hozzánk tartaléknak.

A védelemben már történtek kisebb változások, amelyek égetőek is voltak azok után, hogy egy évvel ezelőtt a csapat 50 gólt kapott. Távozott a kiöregedett középső védő Marshall és a hatalmas kerékkötő Zapata, míg a veterán szélső Brian Mullan-t a felkészülés alatt egy sorral hátrébb toltuk, a védelem jobb és bal oldalán egyaránt lehetőséget kapott, valószínűleg az évad első szakaszában bal bekként láthatjuk majd a legtöbbször. Ez a poszt évek óta kényes kérdés a csapatnál, a 14. szezonjára készülő játékos viszont hátul masszív és középpályás múltjára való tekintettel előrefelé is használható, reméljük be fog válni az új szerepkörben. Ebben az esetben a villámléptű Marvell Wynne középről kihúzódhat a jobb oldalra, az eredeti helyére, míg középütt az elnyűhetetlen vasember Drew Moor párja vélhetően az egyetlen új hátvéd igazolás, Diego Calderon lehet. Az ecuadori védő éveket töltött hazája legjobb klubcsapatában, Libertadores Kupát nyert, és már a nemzeti válogatottban is bemutatkozott, rutinos, sokoldalú hátvédet ismerhetünk meg benne. Az elmúlt két év gyakorlatilag teljes kihagyása után visszatérhet a pályára Anthony Wallace, most éppen teljesen egészséges, viszont a télen egyáltalán nem volt jó formában, így egy darabig nem várható, hogy a kezdőben kapjon helyet, de talán még nem kell teljesen leírnunk őt. Ugyanakkor nem árt számolni két fiatal tehetséggel is, az amerikai junior válogatott Shane O'Neill-lel és a tavaly draftolt Chris Klute-tal, akik előtt egyelőre hosszú út áll, de mindketten ígéretes tehetségek, csakúgy mint az idén kiválasztott Kory Kindle.

A Pareja által meghonosított 4-3-3-as alapfelállásban három belső középpályás kap lehetőséget, alap esetben kettő hátrébb kicsit, egy pedig a karmesteri szerepkörben, közvetlenül a csatárok mögött elhelyezkedve. A védekező középpályás szerepkörébe visszatér a csapatkapitány Pablo Mastroeni, aki a 2012-es szezont agyrázkódás miatt közel teljes egészében kihagyta, ám újra jó formában van, és a helyi közönség kedvenc játékos új impulzusokkal felvértezve fog küzdeni érte, hogy visszajuttassa a csapatot a rájátszás mezőnyébe. Az elmúlt szezon közben igazolt Hendry Thomas tavaly kevés szóhoz jutott, de a vezetőséget úgy látszik meggyőzte, mert hosszabbítottunk vele, és vélhetően a hondurasi légiós lesz Pablo társa a középpályán, valószínűleg miatta adtuk tovább nyugodt szívvel Larentowicz-ot és Nane-t. A veterán Mastroeni esetleges sérüléseire való tekintettel hoztuk vissza a csapathoz korábbi kedvelt játékosunkat, Nick LaBrocca-t, aki néhány évvel ezelőtt a Chivas USA színeiben All-Star kerettagságig jutott, és védekező középpályás létére a góllövésből is bátran ki tudja venni a részét. A játékszervező támadó középpályás helyére az argentin Martin Rivero és a kolumbiai Jaime Castrillon pályázna, de sajnos mindketten sérültek, és még jó darabig nélkülöznünk kell őket. Távollétükben vélhetően a tavaly berobbanó Kamani Hill vagy az újonc Dillon Powers juthat lehetőséghez, esetleg az alapból bal szélső Jamie Smith-t aktiválhatjuk ezen a poszton, azok után, hogy az edzőtábor alatt újra szerződést harcolt ki magának és térdszalag szakadása után végre ismét százszázalékos. A középpálya mélységét a saját nevelésű Dillon Serna, illetve az elmúlt offszezon alatt megszerzett defenzív beállítottságú Nathan Sturgis egészíti ki, így még a sérülések esetén sem vagyunk teljesen meglőve. Persze, azért a két playmaker hiánya óriási veszteség, Rivero előreláthatólag két, Castrillon pedig 4-6 hónapig fog hiányozni. Így aztán hiába erősítettünk célirányosan, kettejük nélkülözése alatt sajnos könnyen elúszhat az egész szezon.

A három támadó helyre két szélsőt és egy klasszikus "centert" használunk. A téli szünet alatt komoly reformokat eszközöltünk, ugyanis két emblematikus figurától, Casey-től és Cummings-tól is megváltunk. Az utolsó évek mindkettejük számára nyögvenyelősek voltak, sérülések és formaingadozások miatt nem tudták hozni az elvárható játékost és góltermést, így érthető volt, hogy a vérfrissítés mellett döntöttünk. A legnagyobb igazolás a három évvel ezelőtti MLS-gólkirály Edson Buddle megszerzése volt, az LA Galaxy egykori kiválósága Casey korábbi helyét töltheti be az előretolt középcsatár szerepében. 2010 óta azonban sajnos ő sem találta igazán a helyét, reméljük Colorado-ban új otthonra lel, ám az offszezonban megsérült és csak később kezdheti el a szezont. Jobb szélen egy másik új ember, a gólérzékeny Atiba Harris felelhet a jobbnál jobb labdákért, míg balról a tavaly megismert Tony Cascio sikeres második szezonjában bízhatunk. A chilei Kevin Harbottle ugyancsak kiváló szélső hírében áll, nemrég hazája felnőtt válogatottjában is pályára lépett már, a felkészülési meccseken biztató volt, amit láttunk tőle, egyesek szerint Rivero-ék távolléte alatt ő lehet a latin-amerikai gólfelelőse a gárdának. Komoly erősítés a SuperDraft hatodik helyén húzott DeShorn Brown, aki szélen és középen egyaránt bevethető a gyorsasága és a mérete miatt, tőle mindenképpen sokat várhatunk. A napokban a 2015-ös első körös pick-ünket adtuk a Timbers-nek Danny Mwanga-ért, aki már két szezont eltöltött a ligában és ugyancsak ígéretes befejező csatár benyomását kelti. Előreláthatólag néhány héten belül csatlakozhat a csapathoz a kameruni tinédzser Charles Eloundou, illetve az egyre hatékonyabb Andre Akpan-re is számíthatunk kiegészítő emberként. A nagy hátrányunk, hogy Buddle kivételével csupa rutintalan támadónk van, ráadásul az ő szereplése is kérdőjel, ha ő nem, akkor nem tudni egyelőre, hogy ki léphet előre a gárda gólvágójának, mert valakire szükség lenne, nem engedhetjük meg magunknak, hogy sorozatban a harmadik évben is egy középályás legyen a legeredményesebb játékosunk.

Talán felesleges jóslatokba bocsátkozni, abban viszont biztosak lehetünk, hogy a Rapids feledtetni akarja a 2012-es gyenge esztendőt, még egy kisiklást Pareja sem élne túl, a csapatnak idén mindenképpen újra a rájátszásért kell küzdenie. A fiatalos keret mindenképpen megnyerő, a gyengélkedésre hajlamos védelmet látszólag feltuningoltuk, a középpályán is masszív defenzív embereink vannak, de a 4-3-3-ban kulcsszerepet betöltő irányítóink sérültek, és nem tudni, hogy a fiatal robbanékony csatáraink mennyire fogják tudni beváltani a hozzájuk fűzött reményeket.



























A Colorado Rapids menetrendje a 2013-as szezonban:


Március 3., vasárnap, 02:30 FC Dallas - Colorado Rapids
Március 10., vasárnap, 00:00 Colorado Rapids - Philadelphia Union
Március 16., szombat, 23:00 Real Salt Lake - Colorado Rapids
Március 24., vasárnap, 03:30 Los Angeles Galaxy - Colorado Rapids
Március 30., szombat, 23:00 Colorado Rapids - Portland Timbers
Április 7., vasárnap, 01:30 Colorado Rapids - Real Salt Lake
Április 14., vasárnap, 04:30 Chivas USA - Colorado Rapids
Április 21., vasárnap, 00:00 Colorado Rapids - Seattle Sounders
Április 28., vasárnap, 23:00 Houston Dynamo - Colorado Rapids
Május 5., vasárnap, 03:00 Colorado Rapids - Toronto FC
Május 12., vasárnap, 01:30 Columbus Crew - Colorado Rapids
Május 19., vasárnap, 04:30 San Jose Earthquakes - Colorado Rapids
Május 26., vasárnap, 03:00 Colorado Rapids - Chivas USA
Június 2., vasárnap, 03:00 Colorado Rapids - FC Dallas
Június 16., vasárnap, 03:00 Colorado Rapids - San Jose Earthquakes
Június 20., csütörtök, 02:30 Chicago Fire - Colorado Rapids
Június 24., hétfő, 01:00 Portland Timbers - Colorado Rapids
Június 30., vasárnap, 01:00 Montreal Impact - Colorado Rapids
Július 5., péntek, 03:30 Colorado Rapids - New York Red Bulls
Július 8., hétfő, 03:30 Colorado Rapids - D.C. United
Július 18., csütörtök, 03:00 Colorado Rapids - New England Revolution
Július 21., vasárnap, 05:00 Seattle Sounders - Colorado Rapids
Július 28., vasárnap, 03:00 Colorado Rapids - Los Angeles Galaxy
Augusztus 4., vasárnap, 03:00 Colorado Rapids - Real Salt Lake
Augusztus 11., vasárnap, 05:00 Chivas USA - Colorado Rapids
Augusztus 18., vasárnap, 03:30 Colorado Rapids - Vancouver Whitecaps
Szeptember 1., vasárnap, 02:30 Sporting Kansas City - Colorado Rapids
Szeptember 8., vasárnap, 04:30 Los Angeles Galaxy - Colorado Rapids
Szeptember 15., vasárnap, 03:00 FC Dallas - Colorado Rapids
Szeptember 21., szombat, 04:00 Portland Timbers - Colorado Rapids
Október 6., vasárnap, 04:00 Colorado Rapids - Seattle Sounders
Október 10., csütörtök, 04:30 San Jose Earthquakes - Colorado Rapids
Október 20., vasárnap, 00:00 Colorado Rapids - Vancouver Whitecaps
Október 28., hétfő, 02:00 Vancouver Whitecaps - Colorado Rapids

Nem tudni mit várhatunk, de Colorado legjobb labdarúgóiért 2013-ban is kötelesek vagyunk szurkolni, és bízni benne, hogy a megfiatalított, szimpatikus erőkből álló együttes hamarosan visszaverekedheti magát a legjobbak közé. Kövessétek velünk az új szezonban is a Rapids kalandjait!

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr545114480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

foppa21 2013.03.03. 17:45:46

hihetetlen szerencsétlenül kaptunk ki...

Coach Sacco 2013.03.03. 19:55:29

Egész jó előzetes lett. A rajt nem sikerült, reméljük sikerül hamarosan javítani.


süti beállítások módosítása