Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

Kosárlabda VB: Az USA a világbajnok

2010.09.14. 09:53 - Tomi_Tanguay

A múlt hétvégén befejeződött a törökországi kosárlabda világbajnokság, a tornáról készült legutolsó bejelentkezésemben az elődöntők és a döntő eseményeit foglaltam össze. Volt kinek szurkolnunk és végül a denveri képviselő aranyérmesként zárta a rendezvényt.





















Az elődöntőben az amerikai válogatott a tornán még hozzájuk hasonlóan veretlen Litvániával meccselhetett, akik ráadásul az előző körben az egyik legnagyobb favorit argentinokat küldték haza egy jókora zakót mérve Scolaékra. A szokásos Billups-Rose-Iguodala-Durant-Odom ötössel kezdtek az amerikaiak és a játékuk is a szokásosnak megfelelően telt, az első néhány akció után még szoros volt az állás, de a nyitó negyed második felében már folyamatosan egy tízes körül tartották a különbséget az amcsik és a felvonás végén is 23-12 állt az eredményjelzőn. A litvánok természetesen még egyszer nem tudták megközelíteni sem azt a formát, ameyet a negyeddöntőben nyújtottak Argentína ellen, sokkal gátlásosabban játszottak és a kinti dobásaik sem ültek olyan magas hatékonysággal. Ezzel szemben a Team USAnek az is elég volt, hogy gyakorlatilag Durant volt az egyetlen játékosuk a parketten és KD már az első félidőben elérte a 20 pontos határt. A nagyszünet előtt a litvánok többször is elszalasztották a felzárkózási lehetőséget, így aztán 42-27es amerikai előnnyel mehettek öltözőbe a csapatok. A harmadik negyedet ismét megpróbálták nagyobb erőkkel indítani Kleizaék, de jelentősen most sem tudtak közelebb zárkózni, a fontos pillanatokban amikor meglett volna az esélyük tízen belülre kerülni, akkor rendre hibáztak, vagy ami számukra még rosszabb az amerikaiak egy-két gyors kosárral azonnal lehűtötték őket. Érdekes üldözőverseny alakult ki a második félidőben, amikor rendre tíz pont körül táncolt a különbség, a litvánok mindig megpróbáltak bejönni alá, hogy esetleg indíthassanak egy rohamot, de az amerikaiak nagyon figyeltek, hogy ne engejék vissza a meccsbe az ellenfelet és végül az utóbbiak akarata érvényesült. A harmadik negyed végén még mindig 12 pont volt a különbség és ez a hajrában sem változott már sokat, bár a litvánok szorgosan küzdöttek most nem fogtak ki olyan extra napot, mint a 8 között így nem tudták felvenni a harcot a nagyon összeszedett amerikai csapattal. Az USA 89-74es meggyőző sikert aratva jutott be a világbajnoki fináléba. Durant a végére 38 pontos lett, mellyel megdöntötte egy bizonyos Carmelo Anthony korábbi csapat rekordját a VBk történetében, mellette még 9 lepattanót is begyűjtött. Vele ellentétben Odom elérte a doubldoublet (13 pont, 10 lepattanó), míg Westbrook szintén képes volt 12 egységre. A litvánok legeredményesebb játékosa a 15 pontos Javtokas volt, aki 9 reboundot szedett össze, továbbá Pocius 13, Kalneitis 10 pontot regisztrált, a korábbi meccsek hősei közül Kleiza, Delininkaitis, Maciulis egyaránt szürkébb volt a kelleténél, így nem csoda, hogy nem lehetett valódi esélyük a győzelemre.
- Chauncey Billups kifejezetten harmatos mérkőzést tudott le az elődöntőben, a 27 percet játszó kezdő irányító mindössze egyetlen sikeres hárompontosának köszönhető 3 ponttal fejezte be az összecsapást. Öt tripla kísérletéből ez az egy akadtbe  és a mezőnyből összesítve csak 1/8at hozott, közben egyszer sem állhatott oda a büntető vonalra, viszont beszedett négy faultot, eladott két labdát, melyet némileg három asszisztjával ellensúlyozott. Talán az egyik legszerényebb mérkőzését játszotta a világbajnokságon, de csapata "nélküle" is bejutott a fináléba.

A döntőbe jutásért a másik ágon Törökország-Szerbia mérkőzést rendeztek és a két csapat rendkívül kiegyensúlyozott összecsapást vívott egymással. Az első félidőben többnyire a szerbek vezettek, de nagyobb különbséggel képtelenek voltak ellépni, a törökök mégis csak háturól követték őket. A nagy szünet alatt 42-35 volt az állás Teodosicék javára. A második játékrészben azonban a hazai közönség lelkes buzdítására megélénkült a vendéglátó csapat és egyre jobban felzárkóztak, a szerbek előnye csak néhány pontra olvadt, ahogy közeledtünk a végjáték felé. A negyedik negyedben már többször a vezetést is át tudták venni a hazaiak, de abszolút megjósolhatatlan volt, hogy a végén ki fog győzni. Az utolsó percekben folyamatosan változott az előnyben lévő csapat kiléte és a legutolsó minutumra is váltott vezetéssel érkeztek meg a csapatok. Négy másodperccel a vége előtt a szerbek álltak jobban egy ponttal, de a törökök időt kértek és a fél pályáról jöhettek, Türkoglu továbbítása után pedig Tunceri a bal szélen megverte az oldalvonalnál Keseljt és nagyon könnyű ziccert dobva előnyhöz juttatta a törököket. Majdnem felrobbant a csarnok a hangzavartól de 0.5 sec még maradt, jöhettek a szerbek és feladták közvetlenül a palánk alá egy egy érintéses mozdulatra és csak nagyon kevésen múlott, hogy kimaradt a próbálkozás. De így végül a törökök örülhettek 83-82es győzelemnek. Őrületes meccset játszott egymással a két csapat, tulajdonképpen a szerbek és a törökök egyaránt megérdemelték volna a döntőt, de csak az egyik juthatott be, az pedig Törökország lett. A hazaiak legjobbja ezen az összecsapáson is a 16 pontos Türkoglu volt, de a 14 pontjával Onan is óriásit játszott, a két irányítió Tunceri és Arslan pedig szintén 12-12 egységre volt képes és a második félidőben mindketten nyerő emberek voltak. A szerbeknél a negyeddöntő hőse Teodosic ismét gyilkos formában játszott, 13 ponttal és 11 assziszttal hatalmas dupladuplát hozott és még hat lepattanója is akadt, miközben Keselj 18 ponttal, Krstic és Savanovic pedig 17-17 egységgel zárt.

Vasárnap kerüt sor a torna három helyosztójára. Az első mérkőzésen az ötödik heyet Argentína szerezte meg, miután 86-81re diadalmaskodtak a címvédő spanyolok ellen, közben Delfino 27 pontos és Scola 22 pontos volt, a spanyoloktól Fernandez pedig a 30 pontot is átlépte. A bronz mérkőzésen szerb-litván csatát rendeztek, de csak az első negyed volt igazán szoros, onnantól a litvánok elléptek és a fiatal szerbeket könnyedén legyőzték 99-88 arányban. Litvánia színeiben Kleiza hihetetenül játszott: 33 pont és 7 lepattanó, még további négy csapattársa érte el a tíz pontot, közben a szerbek legeredményesebbje a 18 pontos Velickovic volt. Ezzel a VB harmadik helyén Litvánia csapata végzett.

Aznap este rendezték meg a torna döntőjét Istanbulban a két veretlen csapat között és természetesen teltház fogadta a játékosokat. A házigazda török válogatott ellenfele tehát a nagy esélyes USA csapata volt. Mindkét együttes a megszokott összeállításában kezdett, így az amerikaiak a Billups-Rose-Iguodala-Durant-Odom kezdő ötössel várták a meccset, a törökök pedig a Tunceri-Onan-Türkoglu-Ilyasova-Asik kezdővel álltak fel. Az USA rögtön magához ragadta a kezdeményezést, de a vendéglátók nem hagyták meglépni őket és pontos játékukkal ott loholtak a nyakukon, szokás szerint különösen Durant volt nagy formában az amik részéről, de Türkoglu kosaraival tudták követni őket a törökök. A nagy csatát hozó első negyed végén az amerikaiak 22-17es előnyben voltak. A második negyedben kezdett egyre jobban nőni a különbség, ráadásul a törököknél Türkoglu sérüléssel bajlódott, így kevesebbet játszott, a pihenő ideje alatt pedig az amerikaiak rendre jobban el tudtak szakadni és nem egyszer tíz pont fölé lökték a különbséget. A kékeknél kis túlzással mintha csak Durant lett volna a pályán és az oklahomai bombázó kosaraival nem tudtak mit kezdeni a törökök, folyamatosan egy tízes körül tartotta csapata előnyét és a félidőben is 42-32es vezetésben volt az USA. A második játékrész elején több török támadást meghiusítottak és közben a maguk akcióit kosarakkal fejezték be, így gyorsan egyre nagyobbra rúgott a különbség és gyakorlatilag a negyed közepére el is döntötték az amerikaiak találkozót, hiszen akkor már stabilan 15-20 ponttal vezettek. A félholdasok hősiesen küzdöttek, mert bár belátták, hogy ezen az estén nincs esélyünk, nem akarták feladni, a 15 ezer odaadó szurkolóval ezt nem tehették meg, így aztán próbálkoztak és nem engedték, hogy túl sima legyen a mérkőzés. A harmadik negyed végeztével is csak 13 pont volt a differencia. A záró felvonás elején az amerikaiak egy újabb rohammal gondoskodtak róla, hogy ne lehessen már keresni valója a török együttesnek, de a hazai közönség már hosszú percekkel a befejezés előtt felállva tapsolta meg az övéit, akik ennek hatására tovább küzdöttek a különbség mérséklése érdekében, így végül megúszták a 17 pontos fiaskóval, hiszen a végeredmény 81-64 lett az Egyesült Államok javára. Duranték esélyt sem adtak az ellenfélnek, de nem csak a döntőben, hanem az egész tornán nagyon magabiztosan robogtak végig a mezőnyön, egyedül a brazilok elleni csoportmérkőzésen ütköztek komolyabb ellenállásba, amikor kifejezetten pocsék napot fogtak ki. A fináléban Durant újabb 28 pontot vágott, mellette Odom a 11 lepattanóval 15 pontot tett hozzá, valamint a csere irányító Westbrook 13 pontot szorgoskodott össze. A házigazda csapatból egyedül a négyből négy triplát elsüllyesztő Türkoglu lépte át a tíz egységet és 16 pontig jutott, közben Ilyasova 11 pattanóval, Erden pedig 9 szerzett ponttal fejezte be a döntőt.
- Chauncey Billups a döntőben sem alkotott maradandót, 25 perces játékideje alatt elrontotta mind az öt hárompontos kísérletét azon kívül a mezőnyből nem is próbálkozott, így mindössze azzal négy ponttal zárta a meccset, melyeket büntetők után szedett össze. Továbbá újabb négy személyi hibát kapott, így a második félidőben már jobbára Westbrook játszott a helyén, közben három lepattanót, két asszisztot, és két stealt tudott felmutatni eladott labda nélkül. Bár a korábbi meccseken meghatározó ember volt az utolsó két összecsapáson az ő túl nagy játéka nélkül is meg tudták nyerni a VBt.


Az Egyesült Államok története során negyedik alkalommal lett világbajnok férfi kosárlabdában 1956, 1986, 1994 után. A török csoda végül az ezüstérem lett, ez is minden idők legjobb szereplése volt a félholdas válogatottól, hiszen korábban még nem nyertek érmet VBn, igaz ez mindössze a harmadik világbajnoki részvételük volt. Eddigi legnagyobb sikerük a 2001es hazai rendezésű EB második helyezése volt, most ezt valamivel felül múlva egy világbajnokságon ismételték meg.

A denveri játékos Billups a torna 9 meccsén összesen 208 percet töltött a pályán, ennél többet csak KDt foglalkoztatták. 88 pontot szerzett a tornán, mely átlagban 9.7 pontnak felel meg, közben 85.7 %ban értékesítette a büntetőit, 39 %ban célzott a mezőnyből és 31.8%os hatékonysággal dobta be a triplákat. Átag teljesítményt tekintve Chauncey meccsenként 3.1 asszisztot adott, 2.4 faultot szedett be, 1.8 lepattanót kaparintott meg, miközben 11 stealt és 9 turnovert írtak fel a neve mellé. Gratulálunk az aranyéremhez, hogy városunk egy friss világbajnokot köszönthet benne!

Emlékeztetőül ismét megjegyezném, hogy a VBn részt vett még egy Nuggets játékos, bár Balkman a Puerto Ricoi válogatott színeiben a csoportkör után befejezte a tornát a 24 csapatos mezőny 18. helyén. Az öt meccsen a padról 17.8 perceket játszhatott, közben az összátlagot tekintve 4.6os pontátlagot, 6.6os lepattanó átlagot jegyzett 52.9 %os dobó hatékonysággal együtt. A denveri SF a kevés játék lehetőség ellenére 33 rebounddal a csapat legjobb lepattanózója lett, valamint 15 személyi hibával Puerto Rico legtöbbet szabálytalankodó embereként zárta a tornát.

A világbajnok amerikai csapat névsora:

Chauncey Billups, Stephen Curry, Eric Gordon, Derrick Rose, Russell Westbrook, Rudy Gay, Kevin Durant, Andre Iguodala, Danny Granger, Lamar Odom, Kevin Love, Tyson Chandler

A VB All-Star csapata:
Milos Teodosic (Szerbia), Hedo Türkoglu (Törökország), Kevin Durant (Egyesült Államok), Linas Kleiza (Litvánia), Luis Scola (Argentína)

A torna legértékesebb játékosa:
Kevin Durant (Egyesült Államok)

A VB végeredménye:

1. Egyesült Államok
2. Törökország
3. Litvánia
4. Szerbia
5. Argentína
6. Spanyolország
7. Oroszország
8. Szlovénia
9. Brazília
10. Ausztrália
11. Görögország
12. Új-Zéland
13. Franciaország
14. Horvátország
15. Angola
16. Kína
17. Németország
18. Puerto Rico
19. Irán
20. Libanon
21. Elefántcsontpart
22. Kanada
23. Jordánia
24. Tunézia


Köszönöm az egész VB alatti figyelmeteket, reméljük mindenki jól szórakozott a világbajnokság meccsén, végülis jól zárult számunkra a torna hiszen a Nuggets egy friss győztest küldött Törökországba.

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr322294890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

foppa21 2010.09.14. 10:19:39

nagyon jó lett az összefoglaló! meg az egész VBs követés:-)

foppa21 2010.09.14. 10:22:58

megvan már a tippjáték végeredménye?

Tomi_Tanguay 2010.09.14. 10:43:46

megvan az tessék:D

a tippjáték végeredménye:

filip: 13
melo: 13
foppa: 12
black_adder: 11
tomi_tanguay: 9

milo_hedgie#23 2010.09.14. 14:45:24

gratulálok billupsnak az aranyhoz:))

melo15 2010.09.14. 15:28:44

hoppááá megnyertem a tippjátékot holtversenyben :)

melo15 2010.09.14. 15:40:34

jó a hosszu videó szinte minden pont benne van.
durant szépen megnyerte ezt az USAnak az utolsó két-három meccset kb egyedül behúzta :)

foppa21 2010.09.14. 19:19:09

@melo15: jah az biztos a döntőben is csak elég volt adniuk a labdát durantnek:-)

foppa21 2010.09.14. 19:23:08

tényleg király ez az összefoglaló, de nem volt türelmem végig nézni:-D

Tomi_Tanguay 2010.09.14. 19:45:28

őszintén szólva én se néztem végig, csak az elejét meg a végét láttam:D

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.09.15. 04:43:53

@Tomi_Tanguay: Ezt ne nagyon reklámozd, ha a szerző nem nézi meg, akkor mégis ki a fasz fogja? :P


süti beállítások módosítása