Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

Junior jégkorong VB: Egy denveri ezüstérmes

2011.01.06. 16:07 - Filip89

December 26-tól január 5-ig került megrendezésre az Egyesült államokbeli Buffalo és Lewiston városaiban az ezévi U20-as jégkorong világbajnokság, melynek keretein belül két denveri kötődésű fiatalért is volt alkalmunk szorítani, akik az elmúlt években a Colorado Avalanche által kerültek kiválasztásra egy-egy NHL-es drafton. Bár egyikük csapata sem tudta elhódítani a világbajnoki címet, mivel a végső győztes orosz válogatottba nem delegáltunk játékost, de a második helyezett Kanada színeiben egy leendő tehetségünk ezüstéremmel gazdagodott.
















A tornát tehát Oroszország legjobb juniorkorú fiataljai söpörték be, mivel a szerényebb csoportbeli szereplést követően egészen elképesztő menetelést hajtottak végre az egyenes kieséses szakaszban. Az elődöntőbe jutásért Finnországot hosszabbításban győzték le, azok után, hogy néhány perccel a rendes játékidő vége előtt még két gólos hátrányban voltak. A legjobb négy között a nagy esélyes svéd válogatott ellen is egy hajrábeli találattal mentették túlórára a találkozót, amelyet végül ismét a hirtelen halálban fejeztek be. Megkoronázva a menetelésüket pedig a döntőbe a jóval esélyesebb kanadaiakat is hihetetlen körülmények között múlták felül, hiszen azt követően, hogy a második harmad elején már 3-0-ra vezettek a juharlevelesek, a záró játékrészben öt gólt szerezve 5-3-as diadalt aratott a Kelet-európai válogatott, amely küzdenitudásból jelesre vizsgázott Buffalo-ban. Oroszország története során negyedik alkalommal hódította el a korosztályban a világbajnoki titulust, a Szovjetunió sikereivel együtt pedig 13-szor értek fel az U20-as hokivilág trónjára. A 15 elsőségével rekordbajnok Kanada immár egymást követő második alkalommal sem lett világbajnok a 2005-2009-es egyeduralma után, ismét be kellett érniük a számukra kissé csalódást keltő ezüsttel. A dobogóra még a házigazda Egyesült Államok csapata érhetett oda a bronzcsatában svédek felett aratott 4-2-es győzelemmel. A torna legjobb kapusa az amerikai Jack Campbell lett, a hátvédek közül Ryan Ellis-t emelték ki a kanadai együttesből, míg a legjobb csatár a honfitárs, Brayden Schenn lett, aki 18 pontjával toronymagasan végzett a pontlista élén.

A kanadai csapat védelmében feltűnhetett az Avs által a 2009-es drafton (3. kör, 64. pozíció) megszerzett Tyson Barrie, aki a WHL-ben szereplő Kelowna Rockets csapatánál idén már a negyedik szezonját futja, és tavaly az év hátvédje lett a bajnokságban, idén pedig az első 23 meccséről 25 pontot jegyez. Pályafutása első világbajnokságán minden mérkőzésen pályára lépett, rendre kifejezetten hasznos produkcióval állt elő, a hét meccsen összesen három pontot regisztrált, +6-os plusz/mínusz statisztikája pedig a csapaton belül az egyik legjobbnak minősült. Az egyes meccseket tekintve a csoportkörben az oroszok elleni 6-3-ra megnyert nyitó meccsen pont ugyan nem szerzett, de +1 került a neve mellé. Aztán Csehország 7-2-es lelépése során már egy kettős emberelőnyös gólt és egy kettős emberelőnyös asszisztot is elért, és ezen a meccsen összesen három kapura lövésre vállalkozott. A folytatásban 10-1-re ütötték ki a norvégokat, Barrie ezalatt egy gólpasszt strigulázott a három lövése és a +3-ja mellé. A svédek elleni utolsó csoportmeccsen, büntetőkkel 6-5-re kikaptak, hősünk pedig +1-ezett, pontot nem regisztrált. A juharlevelesek ezzel az ötösfogat második helyén végeztek, így Svájc ellen meg kellett mérkőzniük a "negyeddöntőben", ahol 4-1-re diadalmaskodtak, miközben a mi fiunk újra pozitív tartományban zárt. Az elődöntőben az USA elleni rangadó a vártnál simább, 4-1-es kanadai diadalmenetet hozott, Barrie újabb +1-gyel és két lövéssel vette ki a részét a sikerből. Aztán pedig jött a csapata számára rossz emlékű döntő, és az 5-3-as zakó az oroszoktól, mely mérkőzésen a denveri hős is -1-ezni kényszerült a hajrábeli összeomlás közben. Ettől függetlenül az ezüstérem is szépen csilloghat a jövőbeli denveri tehetség nyakában.

A másik képviselőnk, a 2010-es negyedik körben kiválasztott Sami Aittokallio volt a finn válogatott kapusaként, aki azonban a VB jelentős részében csak a cserepadról szurkolhatott a társainak, mivel Ortio kibérelte a csapat kapuját. Az első három mérkőzést teljes hosszábban kívülről szemlélhette, miközben Finnország hosszabbításban vesztett 3-2-re az USA ellen, 4-0-ra verték Svájcot, és 5-1-gyel küldték haza a németeket, majd a záró csoportmeccsen Szlovákia ellen már kialakult a 6-0-s végeredmény, amikor az utolsó harmadra Aittokallio is beszállhatott, és hétből hét lövést kivédett. Ennél több lehetőséghez nem is jutott a későbbiekben sem, pedig nem muzsikáltak túl jól a finnek az egyenes kiesési rendszerben. Az elődöntőbe jutásért túlórában kényszerültek megadni magukat a későbbi győztes Oroszország ellen, míg az ötödik helyért rendezett helyosztó mérkőzésen egy drámai büntetőpárbajban kaptak ki a svájciaktól, így csupán a hatodik pozícióban zárt az ennél sokkal többre hivatott oroszlános együttes.

Az A-csoport végeredménye:

1. Egyesült Államok 11 pont (3-1-0-0)
2. Finnország 10 pont (3-0-1-0)
3. Svájc 6 pont (2-0-0-2)
4. Szlovákia 2 pont (0-1-0-3)
5. Németország 1 pont (0-0-1-3)


A B-csoport végeredménye:

1. Svédország 11 pont (3-1-0-0)
2. Kanada 10 pont (3-0-1-0)
3. Oroszország 6 pont (2-0-0-2)
4. Csehország 3 pont (1-0-0-3)
5. Norvégia 0 pont (0-0-0-4)


Negyeddöntő:

Kanada - Svájc 4-1
Finnország - Oroszország 3-4 - hosszabbítás után


7. helyért:
Csehország - Szlovákia 5-2

5. helyért:
Finnország - Svájc 2-3 - büntetőlövésekkel


Elődöntő:
Svédország - Oroszország 3-4 - hosszabbítás után
Egyesült Államok - Kanada 1-4


3. helyért:
Svédország - Egyesült Államok 2-4

Döntő:
Oroszország - Kanada 5-3

Gratulálunk Barrie-nek az ezüstéremhez, aki ezzel egy értékes világbajnoki medáliával kezdte meg a denveri sport 2011-es sikertörténetét!



 

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr692565166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi_Tanguay 2011.01.06. 17:04:40

ha hishon és pickard ott lettek volna, akkor nyernek a kanadaiak. így meg is érdemlik hogy beszopták:P

foppa21 2011.01.06. 18:19:00

aittokallio vicces. külön elemzést kapott és játszott 20 percet a 6 meccs alatt:-D

Tomi_Tanguay 2011.01.06. 18:36:58

mit akarsz 100%os SV%
:D

foppa21 2011.01.06. 19:39:00

@Tomi_Tanguay: eltudtam volna képzelni hogy többet védjen:-)

Coach Sacco 2011.01.06. 21:02:38

Nagyon színesre sikerült az írás! Meglepődtem, hogy nem Kanada nyerte a VB-t, de csak igazad volt benne, hogy nem lesznek elsők...

melo15 2011.01.07. 16:05:28

szerintem is jó cikk lett. jobban örültem volna ha aranyat nyer a denveri vagy ha több emberünk mehetett volna

Tomi_Tanguay 2011.01.07. 19:55:21

ja pont hishon és pickard hiányzott egy kanadai első helyhez, akkor három aranyunk lett volna:D


süti beállítások módosítása