Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

Rapids: Indul a 2012-es szezon

2012.03.10. 11:47 - Filip89

Ezen a hétvégén veszi kezdetét az MLS 2012-es szezonja, melynek a két évvel ezelőtti bajnok Colorado Rapids csapata is nagy reményekkel vághat neki. Az elmúlt négy hónap komoly változásokat hozott a klub életében, az edzőváltással merőben új szemlélet költözött az egyesület életébe. Egyelőre nem tudjuk, hogy mennyi sikert fog magában hordozni, csupán remélhetjük, hogy a tavalyinál eredményesebb szereplés állhat előttünk az új esztendőben.



















Mint emlékezhetünk rá, a 2011-es szezonban az alapszakaszt a nyugati konferencia ötödik helyén zártuk címvédőként, de a rájátszásban csak a Wild Card fordulót tudtuk sikerrel venni, mert a főcsoport-elődöntőben szerencsétlen körülmények között a Sporting Kansas City megállított bennünket. Az év a szép sikerek helyett sokkal inkább emlékezetes maradt a fájdalmas vereségekről és a sok sérülésről, például Conor Casey-t már az alapszakasz derekánál egész évre elvesztettük, később további meghatározó játékosok követték őt, a playoff-ra pedig nemes egyszerűséggel már a cseresorral voltunk kénytelen kiállni. Közel sem sikerült megismételnünk tehát a 2010-es nagy sikert, mindez pedig Gary Smith mester távozásához vezetett. Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy már a szezon közben is lehetett olyan hangokat hallani, hogy a vezetőség és a tréner között valamiféle ellentétek támadtak, és a klub nem fogja meghosszabbítani Smith lejáró szerződését - így is történt. A Rapids történetének valaha volt legnagyobb sikerét elérő vezetőedző három és fél szezon után távozott, és az angol League One-ban kezdett munkát vállalni.

Közel két hónapon át tartott az edzőkeresés, majd január elején bejelentették, hogy az FC Dallas eddigi segédedzője, a kolumbiai származású Oscar Pareja lesz 2012-től a klub trénere. Korábbi írásunkban elolvashatjátok az új edző részletes munkásságát, amit leginkább érdemes tudni róla, hogy az FCD-nél hatalmas becsben tartották a munkáját, néhány év alatt kiváló utánpótlásbázist hozott létre, és a szamárlétrán egyre feljebb haladva, tartalékedzőből a nagy csapat padjára is leülhetett, a Rapids-szel pedig immár HC lehet az MLS-ben. A 43 éves Dél-amerikai temperamentumú tréner kemény munkát és a sikerek vissza hozatalát ígérte a kinevezését követően.

Pareja aztán belecsapott a lecsóba, és ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a hozzá leginkább testhez álló segédedzőket nevezte ki maga mellé. Az egyik asszisztense az ugyancsak kolumbiai Wilmer Cabrera lett, a másik pedig Paul Caffrey, akivel korábban az amerikai U17-es válogatott élén végeztek sikeres együttműködést. Becsületére legyen mondva, hogy több érdemleges poszton nem változtatott, nem akart kolumbiai szertárost maga köré, s például a kapusedzőt, az atlétikai trénert és a beszerzésért felelős munkatársat is hagyta a megszokott helyén.

Korántsem volt nagy jövés-menés a Rapids háza táján, gyakorlatilag az egész MLS-ben nálunk történt a legkevesebb változás a játékoskeretben a holtszezon alatt. Mindössze három olyan embertől köszöntünk el, akik valaha is képesek voltak értékelhetőt nyújtani a coloradói színekben. A fiatal gambiai támadót, Sanna Nyassi-t nem tudtuk levédeni a ligához újonnan csatlakozó Montreal Impact feltöltő draftja előtt, és a francia-kanadai egyesület kíméletlenül lecsapott rá. Mellette még egy másik csatár távozása lehet veszteség, Caleb Folan ugyanis egyéves denveri légióskodás után a télen hazaszerződött és az angol másodosztályban szereplő Birmingham City színeiben igyekszik újra fellendíteni az európai karrierjét. Valamint két jövőbeli draft lehetőségért cserébe lemondtunk a két évvel ezelőtti kupadöntő hőséről, Macoumba Kandji nem szerepelt a csapat további terveiben, így a Houston Dynamo-hoz küldtük. Rajtuk kívül a távozók névsorában még olyan nevek szerepelnek, akikkel nem voltunk hajlandóak szerződést hosszabbítani, így mondtunk le három hátvédről, Michael Holody-ról, Miguel Comminges-ról és Danny Earls-ről.

Az új igazolásokba alaposan belejátszott Pareja keze munkája, a kolumbiai szakember összesen három Dél-amerikai légióst csábított a Rapids-hez, közülük kettőt egyenesen a saját nemzetéből. Így érkezett hozzánk a 28 esztendős középpályás Jaime Castrillon, aki a kolumbiai bajnokságban éveken keresztül megbízhatóan teljesített, és a felkészülési meccseken is bemutatta kiváló szervező képességeit, nagy erőssége lehet a támadójátékunknak. A másik kolumbiai szerzemény Luis Eduardo Zapata volt, a rutinos hátvéd több héten át próbajátékon vett részt a csapatnál, végül meg tudta győzni a trénereket róla, hogy ő legyen a gárda új bal oldali hátvédje. A legnagyobb szerzeménynek mégis talán az ifjú argentin támadó középpályás, Martin Rivero kölcsönvételét tekinthetjük, akit hazájában óriási tehetségként tartanak számon, most a Rosario Central a fejlődése érdekében, átmenetileg elengedte őt hozzánk. Régi-új név még a csapatnál a re-entry drafton kiválasztott Hunter Freeman, 2005-ben a Rapids draftolta, kalandos éveken van túl, most első sorban tartalék hátvédként számítunk rá. A SuperDraft egyetlen választásaként, a 14. helyen a középpályás Tony Cascio-t húztuk ki, vagyis sikerült megszereznünk az első számú kiszemeltet a rendkívül technikás játékmester személyében. A pár héttel később esedékes Supplemantal Draft-ról a japán szélső Kohei Yamada ugyancsak helyet követelt magának a keretben, de neki bizonyára csak a tartalékok között lesz lehetősége a bizonyításra.

Nehéz konkrét célokat megfogalmazni a csapat 2012-es várható szereplése kapcsán, pusztán reményünket fejezhetjük ki a javulás felé - azért a rájátszás elérése minimális elvárás lenne. Ahogy korábbi írásainkban szóba került, az új tréner a felkészülési meccseken általában a 4-3-3-as felállást részesítette előnyben, ami mindenképpen a támadó szellemű labdarúgás elsajátítását serkentené. A középpályára három labdabiztos, védekezésben és támadásban egyaránt jártas játékost állítottunk, míg a három csatár poszt közül a két szélen gyakran olyan emberek tevékenykedtek, akik tavaly alaphelyzetben a középpálya szélein kaptak lehetőséget, most viszont szabadabb lehet előttük az út az ellenfél kapuja felé, a gyorsaságukra és a jó beadásaikra építve. Középen pedig egyetlen igazi ék, akit a középpályásokon kívül a két csatártárs is igyekezhet minél többször megjátszani a labdával. (Ez majd akkor lesz igazán látványos, ha Casey pár héten belül felépül az achilles-szakadásból, addig bizonyára Cummings tevékenykedhet a középcsatár helyén.)

A Colorado Rapids szezonkezdő kerete:


Kapusok: Steward Ceus, Ian Joyce, Matt Pickens;
Hátvédek: Eddie Ababio, Hunter Freeman, Kosuke Kimura, Tyrone Marshall, Drew Moor, Scott Palguta, Marvell  Wynne, Luis Eduardo Zapata;
Középpályások: Davy Armstrong, Tony Cascio, Jaime Castrillon, Steven Emory, Josh Janniere, Ross LaBauex, Jeff Larentowicz, Pablo Mastroeni, Brian Mullan, Joseph Nane, Martin Rivero, Jamie Smith, Wells Thompson, Kohei Yamada;
Csatárok: Andre Akpan, Quincy Amarikwa, Conor Casey, Omar Cummings.


A felkészülés utolsó heteiben történt egy szerencsétlen sérülés, a tavalyi térdsérülése után rehabilitálódó Anthony Wallace az egyik tréningen elszakította az achliess-ét, így 6-9 hónapos pihenő várhat rá. A fiatal hátvéd azóta sikeres operáción esett át, de a csapat inkább IR-re tette őt, vagyis a 2012-es szezonban nem fog pályára lépni, és a keretbe sem számít bele a helye. Ezen kívül a térdszalag-szakadásból lábadozó Jamie Smith DL-en kezdi az évet, vagyis a szabályok értelmében legkorábban április 21-én vethetjük be, de a skót szélső valószínűleg csak a nyár elején lesz újra játékra alkalmas állapotban.

A Colorado Rapids teljes menetrendje a 2012-es MLS-szezonban:


Március 11., vasárnap, 00:00 Colorado Rapids - Columbus Crew
Március 18., vasárnap, 21:00 Philadelphia Union - Colorado Rapids
Március 25., vasárnap, 22:00 New York Red Bulls - Colorado Rapids
Április 2., hétfő, 01:00 Colorado Rapids - Chicago Fire
Április 8., vasárnap, 03:00 Real Salt Lake - Colorado Rapids
Április 14., szombat, 22:00 Seattle Sounders - Colorado Rapids
Április 22., vasárnap, 03:00 Colorado Rapids - Los Angeles Galaxy
Április 29., vasárnap, 03:00 Colorado Rapids - Chivas USA
Május 3., csütörtök, 02:00 New England Revolution - Colorado Rapids
Május 7., hétfő, 01:00 FC Dallas - Colorado Rapids
Május 17., csütörtök, 01:30 D.C. United - Colorado Rapids
Május 20., vasárnap, 03:00 Colorado Rapids - Sporting Kansas City
Május 27., vasárnap, 03:00 Colorado Rapids - Montreal Impact
Június 17., vasárnap, 01:00 Vancouver Whitecaps - Colorado Rapids
Június 21., csütörtök, 03:30 Colorado Rapids - San Jose Earthquakes
Július 1., vasárnap, 03:00 Colorado Rapids - Portland Timbers
Július 5., csütörtök, 03:30 Colorado Rapids - Vancouver Whitecaps
Július 8., vasárnap, 05:00 Seattle Sounders - Colorado Rapids
Július 15., vasárnap, 03:00 Colorado Rapids - FC Dallas
Július 19., csütörtök, 01:00 Toronto FC - Colorado Rapids
Július 22., vasárnap, 04:00 Real Salt Lake - Colorado Rapids
Július 29., vasárnap, 03:00 Colorado Rapids - Seattle Sounders
Augusztus 5., vasárnap, 03:00 Colorado Rapids - Real Salt Lake
Augusztus 12., vasárnap, 03:00 FC Dallas - Colorado Rapids
Augusztus 19., vasárnap, 03:00 Colorado Rapids - Chivas USA
Augusztus 26., vasárnap, 04:30 San Jose Earthquakes - Colorado Rapids
Szeptember 1., szombat, 04:30 Portland Timbers - Colorado Rapids
Szeptember 6., csütörtök, 03:00 Colorado Rapids - Portland Timbers
Szeptember 17., hétfő, 01:00 Los Angeles Galaxy - Colorado Rapids
Szeptember 24., hétfő, 01:30 Vancouver Whitecaps - Colorado Rapids
Október 1., hétfő, 01:00 Colorado Rapids - Los Angeles Galaxy
Október 7., vasárnap, 03:00 Colorado Rapids - San Jose Earthquakes
Október 21., vasárnap, 04:30 Chivas USA - Colorado Rapids
Október 28., vasárnap, 03:00 Colorado Rapids - Houston Dynamo

A szezont ezen a hétvégén, magyar idő szerint szombat éjféltől az elmúlt években komoly ellenlábassá előlépő Columbus Crew gárdája ellen kezdhetjük hazai környezetben. Tavaly a rájátszás első körében, azelőtt pedig a kupagyőzelem felé vezető úton is kiejtettük őket. Hamarosan meglátjuk, hogy a Pareja által dirigált, új-Rapids miként lesz képes felvenni a kesztyűt a bosszúvágytól fűtött ohióiakkal.

Természetesen ebben az évben is folyamatosan, meccsről meccsre jelentkezni fogunk a csapat szereplését figyelemmel kísérő írásokkal. Nektek semmi más dolgotok nincs, csak bennünket olvasni, kommentelni, és velünk együtt szurkolni a csapatért 2012-ben is!

Conor Casey - Colorado Rapids v Sporting Kansas City

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr334301757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

foppa21 2012.03.10. 13:45:32

már hiányoltam hogy nem sok szó esik a csapatól a nagy egyetemi kosár láz mellett:-)

foppa21 2012.03.10. 13:47:10

azt olvastam hogy rivero játékengedélye nem érkezett meg a csapathoz, így ő nem lesz a mai meccsen. viszont zapata és castrillon már bevethető egyből. szerintem mindkketten kezdők is lesznek

Coach Sacco 2012.03.10. 15:42:40

Feltűnő sok meccs lesz esti időpontban, igaz a mi helyzetünket nem könnyíti a 22 vagy 24 órás kezdés, de mégsem hajnali 3.

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.03.10. 16:55:36

A szombat esti-vasárnap hajnali coloradói sportprogram:
- Szombat, 19:00 Penn State Nittany Lions - Denver Pioneers (college lacrosse)
- Szombat, 20:00 Air Force Falcons - Army Black Knights (college lacrosse)
- Szombat, 21:00 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers (NHL)
- Szombat, 21:05 Kansas City Royals - Colorado Rockies (Cactus League)
- Vasárnap, 00:00 Arizona Wildcats - Colorado Buffaloes (college basketball, Pac-12 Championship, döntő, Los Angeles)
- Vasárnap, 00:00 Colorado Rapids - Columbus Crew (MLS)
- Vasárnap, 01:00 Toronto Maple Leafs - Philadelphia Flyers (NHL)
- Vasárnap, 01:00 Springfield Falcons - Syracuse Crunch (AHL)
- Vasárnap, 02:00 Oklahoma City Barons - Lake Erie Monsters (AHL)
- Vasárnap, 03:00 Colorado Mammoth - Washington Stealth (NLL)
- Vasárnap, 03:05 Air Force Falcons - Connecticut Huskies (college hockey, AHA playoff, negyeddöntő, 2. mérkőzés)
- Vasárnap, 03:07 Denver Pioneers - Wisconsin Badgers (college hockey, WCHA Playoff, 1. kör, 2. mérkőzés)
- Vasárnap, 03:07 Colorado College Tigers - Michigan Tech Huskies (college hockey, WCHA Playoff, 1. kör, 2. mérkőzés)
- Vasárnap, 05:15 Alaska Aces - Colorado Eagles (ECHL)

www.coloradoavalanche.gportal.hu/gindex.php?pg=29139641&postid=834903

milo_hedgie#23 2012.03.10. 17:22:40

hosszúnak tűnik a menetrend,idén több meccs lesz?

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.03.10. 17:30:55

Ugyanúgy 34 meccses az alapszakasz, háromszor játszunk minden nyugati ellenféllel, és egy-egy alkalommal az összes keletivel.

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.03.10. 17:33:22

Egyébként itt elég jól összefoglalták a legfontosabb változásokat erre a szezonra, már ami a schedule-t, és a PO lebonyolítását illeti:

www.denverpost.com/rapids/ci_20142477/mls-changes-playoff-format-give-home-field-advantage

milo_hedgie#23 2012.03.10. 18:26:36

@Filip89: köszi! az új playoff struktúra szerintem korrektebb mint a régi volt

foppa21 2012.03.10. 20:49:59

remélem éjféltől fogjátok nézni páran a meccset!:-)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.03.11. 00:09:16

Rapids starting XI: Pickens, Kimura, Wynne, Moor, Zapata, Larentowicz, Mastroeni, Castrillon, Mullan, Cascio, Cummings

Rapids available subs: Ceus, Palguta, Marshall, LaBauex, Thompson, Akpan, Amarikwa

foppa21 2012.03.11. 00:26:52

nah az első igazi helyzet, mullan kiugratásából cummings bombázott fölé ballal

foppa21 2012.03.11. 00:30:22

cummings még nagyobb helyzet, ezt a kapus védte

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.03.11. 00:50:02

Nem sokat mutattunk eddig, de nehéz is úgy támadni, hogy az ellenfél kilenc mezőnyjátékossal betömörül a saját 16-osa elé.

foppa21 2012.03.11. 00:52:21

moor gyönyörű fejes gól kimura beadásából!!!:-)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.03.11. 00:53:16

Csak mondanom kellett. :D
A szöglet után Kimura ismételt a hosszúról, és Moor menetrend szerint érkezett és fejelt a kapu előtt. Szép összjáték volt.

foppa21 2012.03.11. 00:55:54

1-0 az állás a félidőben, jókor szereztük a gólt

foppa21 2012.03.11. 01:21:45

a második félidőt is rámenős akciókkal kezdtük, tetszik a csapat játéka. most több esélyünk lesz gólt szerezni, mert a crew jobban kinyílik, csak persze hátul is vigyázni kell

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.03.11. 01:28:10

Futószalagon jönnek a helyzetek, be kéne lőni még egyet, hogy biztosra menjünk.

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.03.11. 01:31:12

Castrillon milyen labdákat osztogat, tényleg nagyon képzett játékosnak tűnik.

foppa21 2012.03.11. 01:35:01

cascio helyett amarikwa

foppa21 2012.03.11. 01:40:18

thompson jön a sérült pablo helyére:-(

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.03.11. 01:41:34

Mastroeni-t gátlástalanul fejbe könyökölte az egyik állat, le is kellett cserélni.

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.03.11. 01:43:15

Hihetetlenül egyoldalú a második félidő, sokkal jobbak vagyunk. Csak az a baj, hogy 1-0, bármikor beakadhat nekik is egy, igaz a térfelünkön se jártak félórája, de nem lehet tudni.

foppa21 2012.03.11. 01:55:03

amarikwaaaaaaa 2-0!:-)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.03.11. 01:55:15

Na végre, ott a második, Amarikwa jól bebaszta. :)

foppa21 2012.03.11. 02:01:18

2-0ra győztünk! szép volt fiúk!

milo_hedgie#23 2012.03.11. 17:04:54

ezek szerint simább meccs volt mint gondoltam volna. örülök ha tetszett nektek a játékunk,remélem akkor eredményes lesz az új éra:)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.03.11. 17:26:08

"We wanted another goal," Pareja said of bringing Amarikwa on with the 1-0 lead. "That's what people came to the stadium to see. So we said let's keep the three forwards...let's try to find the second one."

Tetszik ez a hozzáállás!

foppa21 2012.03.11. 19:23:12

jó irányba indultunk el, azt már leszűrhetjük ennyiből. a második félidő tényleg nagyon látványos volt:-)

foppa21 2012.03.11. 20:06:15

galaxy-RSL 1-3 a nyitó forduló meglepetése talán. ma még a dallas-new york érdekes lehet

foppa21 2012.03.13. 17:08:09

ma lesz a szezon első tartalék bajnokija. a houston B csapata ellen fogunk játszani. ez az összeállítás: Ceus, Ababio, Marshall, Palguta, Serna, Nane, Thompson, Edu, LaBauex, Akpan, Amarikwa.

foppa21 2012.03.13. 18:25:20

1-0ra elvesztettük a tartalék meccset

Tomi_Tanguay 2012.03.13. 20:12:12

hát ebből három nem is tudom mit keres ott. még az emelés a piros csíkos mezestől szép volt, de a többi ellenfél kuka


süti beállítások módosítása