Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

Pár gondolat a Broncos edzői stábjáról Alex Gibbs érkezése kapcsán

2013.05.14. 04:00 - Black_Adder

Sok dolog történt 2010 óta, denveri szempontból mondhatni feje tetejére állt a világ. 4-12-ről lett 2 év alatt 13-3. A győzelmet természetesen a játékosok vívják ki a pályán, s Elway nem is lustálkodott, hanem meglehetősen agresszív játékospolitikával minden poszton erősít, ahol tud, attól függetlenül, hogy szükséges-e.
















Mégsem ez az, ami a legjobban működik a csapaton belül Elway kinevezése óta. A nagy különbség az edzői stábban rejlik. JMD jó közelítéssel az NFL valaha volt egyik legrosszabb edzője, ami határtalan önfejűségével társulva jóvátehetetlennek tűnő pusztítást okozott. Ráadásul hiába talált jó DC-t, azonnal elüldözte, valószínűleg pont azért mert jó volt, s egója nem viselte el, hogy a Broncos védelem Nolannal jobb volt, mint az offense vele. Offense oldalon meg szimplán mindenkit elnyomott.

Sok vita övezte Fox leigazolását, s azóta is tapasztaljuk azokat a korlátokat, melytől már akkor is féltünk. Azonban megfelelő stabilitást adott a csapatnak, a játékosoknak. Alatta kibontakozhatott a liga egyik legjobb koordinátorává McCoy. Védő oldalon Dennis Allen mondhatni csodát művelt a védelemmel, le is csaptak rá, s HC lett. Erre még jobb szakemberrel pótoltuk. Elway és Fox két öreg róka, sok kapcsolattal, mindenki ismeri őket, s jobb nekik dolgozni, mint mondjuk egy JMD típusú zsarnoknak faszkalapnak.

Az egész edzői piramis megfelelő lábakon áll, ahogy lefelé haladunk. 2011-ben szvsz 2 erősebb keret is volt a miénknél divízión belül, mégis, ha csak paraszthajszállal is, de mi bizonyultunk jobbnak, részben a szerencsének, részben a stabilitásnak, részben a mentális erőnek köszönhetően. Az edzői gárda nagyon nehéz helyzetbe került a szezon elején, edzésen Orton volt a legjobb, s Tebow a legrosszabb. A publikum viszont Tebow-t követelte, akit azonban nem lehetett csak úgy kicserélni Ortonnal, akire készült az egész playbook. A csere után egy olyan helyzethez kellett igazodni, ami szintén komoly edzői kihívás. Úgy nyerni meccseket, hogy a pályán nem tudunk megbízhatóan haladni előre, rengeteg 3&out, "kihűlt" játékosok viszonylag sok egyéni hibával, s minden mellett óriási nyomás a média részéről (Orton visszaeséséért elsősorban ez okolható). Onnantól minden kedvezett, a sorsolás (formán kívüli, vagy sérüléstől tizedelt csapatokat vetett elénk a sors keze), a sérülések (nálunk semmi említésre méltó, Raidersből viszont kidőlt a kezdő irányító, ami egy érthetetlen döntés következtében nem is csak azt a szezonjukat tette tönkre, hanem a következő kettőt is), meccsen belül a szerencse (Barber out of boundra futása, majd később fumbleje FG távolságon), és persze saját csapatunk új lendületet kapott a QB cserének köszönhetően, és az utolsó 5 percben a vérszagát érezve bárkivel felvette a versenyt. Azt hiszem most a Jets példájából láthatjuk, hogy  egy rossz edzői gárda, mit hoz ki hasonló helyzetből.

Foxék hibátlanul vették a következő akadályt is, új évben új QB miatt homlokegyenest különböző támadó sémát implemetáltak, míg a védelmet a DC csere miatt cserélték ki teljesen. Az eredmény, alapszakasz győzelem.

2013-ban újabb kihívásokat sodort eléljük a sors. Ezúttal az offensive koordinátort vesztettük el. Házon belül oldottuk meg a pótlását, ami a legideálisabb megoldásnak tűnik. Gaseben egy nagyon tehetséges segédedzőt ismerhettünk meg, amióta csak itt van. WR coachként Kyle Orton elé tudott olyan elkapó gárdát tenni, ami mögött jó QB-nak tűnt. Előavanzsálva QB coachnak már bonyolultabb a megítélése, Tebow ugyanis edzéseken a legkisebb jelét nem mutatta a fejlődésnek sem a dobómozdulat, sem a lábmunka, sem a védelem olvasása terén, azonban érdemes megnézni, hogyan dobta a labdát a Miami és hogyan a Steelers ellen. Azonban pocket QBként gyakorlatilag használhatatlan maradt. 1 év telt el azóta, s másnak sem sikerült Tebowból pocket QB-t varázsolnia, de még másmilyet se. A tavalyi teljesítményét szintén nem egyszerű megítélni, Manning mellé ugyanis tejesen fölösleges a QB coach. Az se kizárt, hogy Gase tanult többet PM-től, s nem fordítva, Oswiból meg nem láthattunk annyit, hpgy eldöntsük jó munkát végzett-e vele. Most OCként azt tűzte ki célul, hogy még gyorsabb legyen a támadás. Akkor ment a legjobban a csapatnak, amikor a leggyorsabban játszottunk /*ezért is megmagyarázhatatlan, hogy miért nem próbáltunk meg eljutni FG-ig a rendes játékidő, vagy akár a félidő vége előtt, ami viszont kritikus edzői hiba Fox részéről, s jövőre se számíthatunk jobbra.*/

Mint új OC nagyon szerencsés helyzetben van, hogy egy olyan tapasztalt QB-val dolgozhat együtt, mint Manning. Ráadásul egy működő rendszert örökölhet meg McCoytól, amit kicsit a saját mintájára szab, de nem a 0-ról kell leraknia a köveket. S körülötte is tapasztalt edzők. Barone-nal (TE coach) 5 éve, Callahannel (O asssitant), Studesvillelel (RB coach) 4 éve, Tolberttel (WR coach) és Magazuval (OL coach) 3 éve dolgozik a Broncos offense-en. Ez alapja lehet egy zökkenőmentes OC átmenetnek. Norv Turner pl sok csapat számára jobb OC lett volna, s valóban jobban is jártak volna mint Gase-szel, viszont ő az ő játékába Manning nem illett volna, ahogy ő se tudott volna Manninghez alkalmazkodni. Az edzői konzisztencia fenntartása néha fontosabb, s a választásban ennek is szerepet kell játszania. Néha egy-egy GM, vagy túl nagy hatalmat kapó önfejű HC erről megfeledkezik...

S most egy újabb építő elem kerül a stábba Alex Gibbs személyében. Alex Gibbs a legendás denveri ZBS atyja, mely mögött Terrel Davis, Mike Anderson és Clinton Portis aratták a babérokat, sok-sok yarddal és kiemelkedő egy futásra jutó átlaggal. A csapat tavaly több PBS-t használt, de volt sok zone running play is, kívül és belül egyaránt, Gibbs-szel mindez sokkal hatékonyabb lehet. Úgy vélem az nem fog változni, hogy PBS és ZBS egyaránt lesz futáshoz, sőt csak mert jött Gibbs az arány se feltétlen, ő mint asssitant, ezekért a ZBS playekért felelhet majd. Korábban dolgozott már együtt Magazuval is, az új QB coach-csal Knappel is, Fox előtt se ismeretlen a ZBS, sőt Gase előtt se, az elmúlt két évben.

A ZBS alapja a jó lábmunka az OL részéről. A '90-es évek végében ezt akár a méret "kárára" is vállaltuk. Most alapvetően a kezdő 5-ösnek jó lába van a ZB-hez, és még a méretük sincs a kisebbek között. Elviekben működhet. A sebesség, erő és méret megfelelő kombinációját látom most az OL-ben, amit egy évvel korábban még rossznak tartottam. Cladynek mindegy mi a séma, Beadles talán még jobb is ZBSben, Walton jelenleg még kérdőjel, bár úgy tűnik az egész OL-re jó hatással volt, hogy megfeleződött az az idő, amíg az irányítót védeni kell, Vasquez szerintem kiválóan illik ebbe a koncepcióba, Franklin inkább PBS alkat, de az ő lábmunkája is sokat fejlődött.

Tavaly az esetek több mint 55%-ban passzoltunk, s a maradék <45% is megoszlik PBS és ZBS között, szóval nem kell arra számítani, hogy a '98-as Broncos O-t látjuk viszont, de Montee Ball azért egy széles mosolyt most megengedhet magának. A napokban Elway Terrel Davishez hasonlította őt, megkapta Mike Anderson mezszámát, s most az OL is tehet egy lépést a koridézés felé. Ball kiváló 1-cut back, ahogy TD is volt. Gibbs ide hozatala egy új fegyvert jelenthet a szezonra, Ball pedig a lőszer lehet hozzá. S mindennek a hatékonyságát csak növelheti a passfirst felfogás, hisz váratlanul érheti a védelmet a futás, egyszerre mindenre nem készülhetnek fel, főleg, hogy az offense sebessége erre amúgy se ad időt...

Gibbs az egyik legjobb pozíciós edző, akit "megismerhettem". Jelenléte csak tovább erősíti optimizmusomat a következő szezon felé. A tavalyi liga második volt a védelmünk, most minden adott, hogy az offense is "felnőjön" hozzá. Ha ehhez hozzávesszük a Holliday faktort, akkor hiába próbálok, nem tudok szerényen nyilatkozni az esélyeinkről. Pedig a surranó pályát jobban szeretem, de most sokkal inkább "team to beat"-ként várjuk a szezont, s a Super Bowlért kell szurkolni. Hajrá Broncos!

Isten hozott újra köztünk, Alex Gibbs!


A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr65299141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

milo_hedgie#23 2013.05.14. 19:06:21

nagyon jó értékelés lett,egyre izgatottabban várom az új szezont. szerintem az offense gyilkos lesz. különösebben a defenset se féltem,bár nyugodtan lettem volna ha a dumervil szépen marad a helyén

Black_Adder 2013.05.14. 20:00:20

Úgy tűnik ráhajtunk még Woodsonra is! :)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2013.05.16. 08:14:47

Érzek egy kis anomáliát a cikkben: elismerted Fox hiányosságait kulcshelyzetekben, amivel mindenki tisztában van, ennek ellenére mi vagyunk a SB esélyesei?! Szerintem pont ezért nem vagyunk, mert - ha másra nem - akkor Fox hibáira ugyanúgy rá fog menni a következő playoff is. Nem fogják bevállalni, mert egy szinthez jó munkát végzett és magasra hozta fel a csapatot, de szerintem edzőt kéne váltani egy-két éven belül ahhoz, hogy összejöhessen a SB. (Urban Meyer-re gondoltam... :D)

Black_Adder 2013.05.16. 09:19:04

Foxtól lefelé nagyon jó Assistantokkal vagyunk körülvéve, akik kompenzálhatják Foxot. Róka abban nagyon jó, hogy egy meccsre a felkélszítésben segítse a csapatot, aztán a meccs levezénylésében már JDR-nek és Gasenek nagyobb szerepe van.

Az olyan döntésektől félek, mint a tavalyi PO-ban, mert ilyenbe bármikor beleszólhat, viszont a csapat még nem biztos, h készen áll egy edző váltásra, azzal többet bukhatunk. Btw, Fox volt már SB-ben a Panthers-szel.

Ilyen esetekben az szokott kiút lenni, h házon belül oldjuk meg az őj HC-t, azonban elvesztettük McCoy, most Gase még túl kicsi ehhez, JDR meg befuccsolt HC-ként.

Idővel hasonlóvá válhat a helyzet a Nuggetséhoz, ahol a csapat jó szereplése ellenére, szerintem egyre nyilvánvalóbb, h megérett az idő Karl távozásához, itt viszont Fox egyrészt jobb edző nála, másrészt a fiatal OC és DC kompenzálja a sokszor begyepesedett beszari felfogást. Sőt, elmondom kérlek szépen, h Manning is, az alapszakaszban sikerült párszor meggyőznie Foxot, h neki menjünk a negyediknek, vagy hogy növeljük a támadás tempótját...

Szóval csapatépítés és meccs előtti felkészítésben Fox a liga jobb edzői közé tartozik, JDR a liga egyik legjobb DC-je, Gase kicsit kérdéses, hogyan mutatkozik be, de lefele a piramisban olyan edzők vannak akik az adott szinten a jobbak közé tartoznak.
A játékosállomány meg szintén a legerősebbek között van.

Ez nem azt jelenti, h SB-t nyerünk, hanem h esélyesek vagyunk rá, alacsony odds lesz ránk, de a meccseket le kell játszani, és valami mindig történhet. Tavaly sok minden történt, és az egyik az Fox volt, ez tény, de kevés edző van, akiben nem talál hibát az aki keres.

Ha viszont 1-2 éven belül nem jön össze az SB, akkor valóban forró lesz a pad Fox alatt...

2 féle hadvezér van. Az egyik magasabb, absztraktabb szinten látja a csatateret. tudja mit merre kell mozgatnia, hol kell megvívni a csatákat, mikor kell általános támadást indítani, stb.
A másik egy adott csata levezénylésében jeleskedik Esetleg gyengébb haderővel is felülkerekedik a másikon.
Fox az első kategóriába tartozik. Volt már rá példa, hogy egy ilyen típusú edző felépített egy csapatot, majd valaki más learatta a babérokat, aki inkább az utóbbi kategóriába tarotzott. Persze utána a csapat elkezd hanyatlani, mert elveszik a konzisztencia a csapatépítésben... valamit valamiért...

Egy biztos, már most nagyon sok helyen SB esélyesként beszélnek rólunk, ha engem kérdezel túl sok helyen is...

VonMiller58® 2013.05.16. 15:41:16

sztem PM-mel soha nem leszünk valódi SB esélyesek mert a PO-ban a kulcsszitukban mindig hibázik.

Black_Adder 2013.05.16. 16:00:27

a többi csapat se tökéletes. Nekünk 3 nagy kérdőjelünk van:

1.) Manning a PO-ban //+ Manning a hidegben, ami a PO idején nem ritka esemény
2.) RDE poszt
3.) MLB poszt

Ebben a sorrendben.

- MLB-től én nem félek, tavaly se volt jobb és nem jelentett gondot.
- RDE, Ayers 2011-ben jó volt, futás ellen jobb mint Doom, a passrush szvsz visszább esik, ezt viszont pont ellensúlyozza valamennyire Sly Williams. Ha gyengébbek is vagyunk, még úgy is simán elég erősek lehetünk
- Manning meg már nyert SB-t. Pontosabban a Colts nyert, volt 1 év, amikor elég erős volt a csapat, h a PO-ba ne kelljen egy olyan irányító, mint Manning az alapszakaszban...

Nekünk a névsor alapján van ilyen csapatunk, de a névsor alapján tavaly is volt, erre nem csak Manning betlizett, amire még akár számítani is lehetett, hanem Bailey is, aki pedig 2nd Team All Pro volt, meg Rahim Moore, aki egész szezonban megbízható volt, mégis a világ legnagyobb rookie mistake-ét követte el másodévesen.
Ezek miatt nem lehet azt mondani, h SB-t nyerünk. Mert a meccseket le kell játszani, és óriási közhely, de egy meccsen bármi megtörténhet.
De az esélyesség síkján ott vagyunk a szűk elitben a játékosállomány alapján, másik 4-5 csapat mellett. Ennyiről van szó nem többről, nem kell beleélni magunkat az SB-be, ez az egész csak plussz teher, ami esetleg kifejezetten negatív hatással lehet a csapatra. De ettől még tény, már most SB esélyesként beszélnek rólunk, és ahogy közelít az ősz, úgy fognak sokasodni a kinti szakértők tollából az ilyen megnyilvánulások...

Ha csak Manning nem fogja hozni magát a PO-ban, akkor simán esélyesek vagyunk eljutni a döntőbe, főleg h lesz másnál se feltétlen hozza mindenki a 100%-ot. Szerintem nem annyira Manning függő a csapat.

Black_Adder 2013.05.17. 16:10:25

Demaryius Thomas az első Broncoként a 68. az NFL top100 player 2013 visszaszámlálásban.
www.nfl.com/top100/2013#video=0ap2000000169202

Black_Adder 2013.05.22. 23:01:22

Tom Nalen Broncos Ring of Fame tag lett

VonMiller58® 2013.05.23. 15:33:01

Woodson a fosztogatóké :(

Black_Adder 2013.05.31. 09:33:36

Érkezett Quentin Jammer exBolts CB. Nálunk S lesz, elsősorban TE-eken fog védekezni. Pont egy ilyen után cryoltam eddig az offseasonben. Pár év múlva ez lehet Webster, idénre Woodson volt az első számú célpont, róla lecsúsztunk, jött helyette akorábbi 1/5ös Jammer, veterán minimumért.

Mike Adams-szel küzdhet az egyik kezdő S pozícióért, viszont most 11 rostert érő DB van hirtelen - annak elenére, h a köcsög Elway csak az offense-t erősíti - akik közül várhatóan csak 10-en maradhatnak.
CB: Bailey - DRC - Harris - TCarter - Bolden
S: Moore - Jammer - Adams - QCarter - Bruton - Webster

Vagy a teljesítmény, vagy a kor, vagy mert most jött drágán vagy az ST miatt alapból mind rosteren lenne, de ennyi hely nincs. Vagy a Jammer/Adams párharc vesztese távozik, vagy Tony Cartert megpróbáljuk eltrade-elni. Van trade értéke.

milo_hedgie#23 2013.06.02. 17:26:00

@Black_Adder: jó igazolás ennyiért. kiváncsi leszek ki fog távozni

foppa21 2013.06.11. 10:00:43

@Black_Adder: nah ez érdekes, sajnos ott se fog túl sok lehetőséget kapni

VonMiller58® 2013.06.11. 20:03:41

@foppa21: Szerintem Brady utódjának szánják.Ha javít a lábmunkáján életveszélyes lesz.Meghagyhattuk volna PM mögé ott is javíthatott volna a lábmunkáján.

Black_Adder 2013.06.11. 21:30:43

Lábmunka csak egy dolog, dobómozdulat egy másik, a legsúlyosabb, h nem képes olvasni a védelmet.

De nálunk ezekkel a hiányosságokkal is elég sikeres volt. Azért kellett mennie, mert megosztotta az öltözőt, és mert a csapatot nagyon megviselte a média cirkusz. Ilyen szempontból a legjobb hely neki Boston, ott jól kizárják ezeket a helyzeteket.

A nagy kihívás az lesz, h Tebow sokkal rosszabb passzban/formában van, mint nálunk volt 2011 év végén, vagy mint amikor kijött a draftról, és BB viszont nem az a türelmes edző. Ha goalline HB-nak hozták, akkor beválhat, sőt majdan akár Brady utódja is lehet, de az még nagyon messze van neki, BBnél az nem lesz elég, amit 2011-ben mutatott, és jelenleg attól sokkal mélyebben van "hála" a jets fantasztikus koncepciójának...

Ahogy 2010-ben használta őt JMD, az most neki az út, vissza oda ahol volt. Goal line szituációkban, fussa vagy passzolja meg a TD-t. Azt kevesen tudják nála jobban. Griffin vagy Wilson jelenleg (sokkal) jobb optionQB-k, de a rövid yardos szituációk az TT terepe...

Hernandez-szel elvileg meg van a chemistry is, amúgy is sok exGators tolja ott, volt csapattársai remélem ki is állnak mellette amikor kell, Bradytől meg elméletben megtanulhatja, a pocket skilleket.

Az biztos, h ez az utolsó esélye az NFL-ben, már csak azért is, idén se kellet eleddig sehova máshova. De én biztos vagyok benne, h ami rajta múlik azt meg is teszi, a többi már csak BBn és JMDn múlik, h hogyan akarják használni.

Ami külön öröm számomra, h ha megfelelően használják, Brady elől veszi majd el a TD-ket :P :)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2013.06.12. 10:12:38

A magam részéről én is örülök a dolognak. JMD szar HC, de nagyon jó OC, és egyértelmű, hogy a lehető legjobb húzása volt nálunk Tebow draftolása. Bízom benne, hogy ismét a szárnyai alá tudja venni, elég jól dolgoztak egy időben együtt, szóval szerintem bízhatunk benne. Csak valóban, kapja meg a lehetőséget, rajta nem múlhat semmi. Egyelőre nem akarok hosszútávú célokat megfogalmazni, hogy Brady utódja lesz, csak nyerje vissza a formáját és a megtépázott önbizalmát, hogy újra a legjobb lehessen, és újra példaképként szolgálhasson a rászorulók számára.

VonMiller58® 2013.06.13. 19:54:37

@Black_Adder: ezt azért annyira nem értem mert sztem Ball nem olyan jó hogy azonnal első számú futó legyen.

Black_Adder 2013.06.13. 21:00:01

@VonMiller58®: szerintem se. Pontosabban McGahee jobb nála.

Elway viszont nagyon sokat áradozik róla, csak ezzel annyi a gondom, h ilyenkor minden csapatban van 80 ember aki először érkezik edzésre és utoljára távozik, mindenki megszállottan edz, és mindenki futureHOF formában edz. Most bízom benne h a szokottnál több alapja van, meg amúgy nem annyira lényeges poszt most passhappyben, de h még a TC előtt cutoltuk.... OK, h 30+ éves komoly sérülésből visszatérő futó, de akkor is...

btw, eddig nem vett részt az OTAkon, mert Miamiban edzett, most csatlakozott csak a csapathoz. Nem tudom ennek mennyi köze van a történtekhez...

2,5M-t spóroltunk idénre, 2M-t jövőre. A napokban éledt fel a Clady szerződéstárgyalás, szvsz ez van a háttérben...


süti beállítások módosítása