Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

A denveri stadionok bemutatása

2010.06.05. 18:19 - Filip89

Egy igen fontos témát mindezidáig igencsak elkerültünk a Denver Sports Blog közel egyéves működése alatt, nevezetesen, hogy a város csapatainak stadionjairól, csarnokairól mindig csak érintőlegesen esett szó, pedig kétségkívüli, hogy szeretett egyesületeink otthonai ennél több szót érdemelnének. Most ennek is eljött az ideje, hiszen bizonyára lehetnek olyan olvasóink, akik talán azzal sincsenek pontosan tisztában, hogy mely csapat, mely csarnokban játssza a hazai meccset, és egyébként is igen kultikus létesítmények találhatók Denverben, amiket a következő írásunkban próbálunk meg közelebbről is megismertetni veletek.

Invesco Field at Mile High: (Denver Broncos, Denver Outlaws)

Denver legnagyobb stadionja jelenleg az Invesco Field at Mile High létesítmény, melyet 2001. szeptemberében adtak át, s azóta a rengeteg különböző szabadtéri esemény, a koncertek és egyéb kultúrális rendezvények megrendezése mellett, ebben a stadionban játssza hazai mérkőzéseit a Denver Broncos amerikaifutball csapata és a Denver Outlaws nyitottpályás lacrosse egyesülete. A stadion a belvárosban található a Bryant Street-en, jókora alapterületen fekszik, így több forgalmas út övezi, mint Délről a W. Colfax Avenue, vagy Keletről a Federal Boulevard, s a létesítmény mellett van a helyi kisvasút egyik legforgalmasabb állomása.

2001-ben készült el a stadion, miután az 1948-as építésű Mile High Stadium-ot (1968-ig Bears Stadium-nek hívták) ledózerolták, és annak szomszédságában felhúzták az új épületet. Az Invesco cég 120 millió amerikai dollárt fizetett, hogy az új létesítmény névadója lehessen, melyben természetesen a város egy mérföldnyi magasságára utaló 'Mile High' jelző ugyanúgy helyet foglal, mint az előző épület nevében. A régi stadionhoz képest a befogadó képesség jelentősen nem változott, 1986 óta egy futball meccsre több, mint 75 ezren látogathatnak ki a pályára, ez nagyjából így van a mostani stadionban is, mivel jelenleg éppen pontosan 76 125-en férnek el az Invesco Field lelátóin. Jobbára természetesen a csarnok minősége változott a régihez képest, elengedhetetlen volt a korszerűsítés, éppúgy a kiszolgálás szociális színvonala és az esztétikai minőség emelése, miközben a stadionban megrendezett sportesemények minősége is változott, azok után, hogy korábban a Broncos mellett jobbára csak farmligás baseball meccseket és labdarúgó meccseket bonyolítottak le a Mile High-on, a Rapids és a Rockies is külön csarnokba költözhetett néhány éve, így napjainkban a Broncos mellett nyaranta az Outlaws birtokolja a csarnokot, azon kívül pedig leginkább már csak egy-egy komolyabb mérkőzést játszanak le itt, mint éppen az egyetemi futball-ligában esedékes Colorado University-Colorado State University rangadó, és ahogy említettem, koncerteket, politikai rendezvényeket láthat a kilátogató publikum.

Az Invesco Field-et 2001. őszén nyitották meg a legendás Eagles együttes koncertjével, majd szeptember 10-én vette először birtokba a Broncos egy Giants elleni 31-20-ra megnyert meccsen, melynek keretein belül köszöntötték a klub legendás játékosait, Elway-t, Little-t és társaikat. 2003. augusztusában a Metallica közel száz ezer fő előtt adott koncertet a stadionban, majd 2005. július 2-án tartották meg az első és eddigi egyetlen All-Star gálát a létesítményben, az MLL All-Star-t, ami után a következő szezontól hozták létre a Denver Outlaws lacrosse csapatát, melynek otthona szintén az Invesco Field lett. 2006-ban rendeztek egyedül NFL playoff-mérkőzéseket idáig a Broncos új otthonában, amikor az első körben a New England Patriots-t búcsúztattuk, majd az AFC döntőjében vereséget szenvedtünk a későbbi bajnok Pittsburgh Steelers-től. 2007. októberében jött létre az eddigi rekordot jelentő nézőszám egy Broncos-mérkőzésen, ekkor ugyanis a Green Bay elleni Monday Night Football-ra összesen 77 160 szurkoló látogatott ki. 2008. augusztusában a Demokrata Párt az Invesco Field-en hírdette ki, hogy Barack Obama lesz a jelöltje az aktuális amerikai elnökválasztáson egy hatamas médiaérdeklődéssel járó rendezvény alkalmával, megközelítőleg ugyanis 84 ezren tartózkodtak a stadionban Obama beszéde alatt. 2009. november 26-án tartották meg az eddigi egyetlen Hálaadásnapi futball meccset a csarnokban, amikor a Broncos 26-6 arányban diadalmaskodott a New York Giants ellen. A következő nagy dolog egy labdarúgó világbajnokság házigazda szerepe lehet, lévén az Egyesült Államok pályázni fog a 2018-as és szükség szerint a 2022-es torna lebonyolítására, az esedékes helyszínek között pedig a denveri Invesco Field at Mile High stadion is megtalálható. Reméljük, előbb-utóbb siker koronázza az USA kandidálását, és a világ egyik legnagyobb sportrendezvényének is házigazdája lehet az egy mérföld magasan fekvő létesítmény.


Pepsi Center: (Colorado Avalanche, Denver Nuggets, Colorado Mammoth, Colorado Crush)

Mindössze három sarokkal és egy kisvasút-megállóval odébb, Kelet felé, fekszik a Pepsi Center, mely a Kilencedik utcában elhelyezkedve a legtöbb, összesen jelenleg három, szerencsésebb esetben négy denveri majorligás klub otthonául szolgál. Az új multifunkcionális csarnok 1997 és 1999 között épült fel mintegy 160 millió dollárból, s '99 októberében adták át hivatalosan. Befogadóképessége kosármérkőzés esetén 19 155 fő, míg egy-egy jégkorong- és lacrosse-meccsen 18 007-en férnek be a csarnokba, egy arénafutball-találkozón 17 417 ember számára biztosítanak kényelmesen helyet, valamint a nézők száma egy-egy koncert alkalmával még a 20 ezer főt is meghaladhatja.

A helyi jégkorongcsapat, a Colorado Avalanche és a kosárlabdacsapat, a Denver Nuggets a régi Mile High Stadium mellett található hajdani McNichols Sports Arénából ekkor tette át székhelyét a Pepsi Centerbe, az 1999/2000-es évadot már mindkét együttes a vadonatúj csarnokban kezdhette. 2003-ban bővült a Pepsi Centert otthonuknak tudó csapatok listája, hiszen csatlakoztak a létesítményhez a Mammoth lacrosse-osai és a Crush arénafutballistái, utóbbi a 2008 óta érvényes lockout óta viszont nem játszik meccseket, ideiglenesen tehát ők kikerültek a Pepsi körforgásából. A sportesemények mellett természetesen a fedett arénában is rendszeresen kerülnek lebonyolításra koncertek, bemutatók, további rendezvények, a csarnok programja rendkívül sűrű módon be van táblázva akár egy évre előre is.

A Pepsi Centert 1999. októberében nyitották meg, az első esemény egy Celine Dion-koncert volt a csarnokban, mielőtt az Avalanche és a Nuggets sportolói birtokukba vették volna a létesítményt. 2001-ben a Pepsi Center volt a házigazdája az NHL All-Star gálájának, majd még ugyanebben az évben júniusban a Stanley Kupa-döntő négy mérkőzését is nálunk bonyolították le, az utolsón aratott győzelmével pedig a Colorado Avalanche elhódította az NHL bajnokának járó trófeát, mely az első igazán nagy sikert hozó esemény volt a csarnokban. 2002-től sorozatban négy éven át tartottak meg egy-egy futamot az amerikai autós gyorsulási bajnokság futamai közül a Pepsi Center parkolójában. 2005-ben az NBA elmúlt évekbeli talán legsikeresebb All-Star gálájának szintén a csarnok volt az otthona, ahogyan évről évre a Pepsi Center-ben rendezik meg a Sziklás-hegységbeli egyetemi kosárlabdabajnokság négyes döntőjét is. 2006 tavaszán a Colorado Mammoth lacrosse-csapata a Pepsi Centerben játszhatta mindhárom rájátszás-mérkőzését a híressé vált menetelése alatt, melynek utolsó felvonása május 13-án a Bajnokok Kupájának elhódítása volt a Buffalo Bandits felett aratott 16-9-es győzelem által. Ezalatt több alkalommal egy-egy pankráció gálát is lebonyolítottak az arénában. 2008-ban az amerikai egyetemi jégkorongbajnokság négyes döntőjét, és az amerikai egyetemi kosárlabdabajnokság rájátszásának első két körét rendezték meg a Pepsi Centerben. 2008 őszén az amerikai Demokrata Párt utolsó kampányállomása, egyben a jelöltszavazás helyszíne volt a Pepsi Center, mely után ahogy fentebb olvashattátok, Obama az Invesco Field-en tartott beszédet. Még ugyanebben az évben sor került egy többnapos rockzenei fesztiválra a csarnokban, melyen többek között a népszerű Metallica és a környékbeli nagykedvenc, The Sword is a fellépők között volt. 2009-ben folytatódott az All-Star gálák sora, amikor az NLL legnagyobb csillagai tölthettek el egy gálahétvégét a létesítményben a közönség legnagyobb örömére. A Pepsi Center ezen kívül Colorado világhírű rajzfilmsorozatában, a South Park három részében is feltűnt. Jelenleg itt tartunk, persze, a sor korántsem véges, a következő évek során is rengeteg nívós sportesemény lebonyolításául szolgálhat az aréna.


Coors Field: (Colorado Rockies)

Denver baseball stadionja, a Coors Field szintén a belvárosban található, a LowerDowntown (LoDo) körzetben, a Pepsi Centertől Kelet irányába. A csarnok főbejárata a Huszadik utca felől nyílik, de a Park Avenue-ról is be lehet menni a küzdőtérre. A Rockies 1993-as létrehozása után az első két idényét még a régi Mile High Stadium-ben töltötte el, majd 1995-re készült el a Coors Field, mely a hat év alatt felépülő három denveri sportlétesítmény közül a legelső volt a sorban. A munkálatok összege nagyjából 300 millió dollárt kóstált, névadó szponzora Colorado állam leghíresebb sörmárkája, a Coors lett.
















Átadása idején a Coors Field az MLB Nemzeti Ligájának mindössze a második saját baseballparkja volt, ahol ez az elsőszámú sportág, és a helyi csapat nem egy másik létesítményben tölt be társbérlő szerepet, a másik saját ilyen létesítmény az 1962-es építésű Dodger Stadium volt Los Angeles-ben. Valamint a stadion az MLB történetének legelső földalatti fűtőrendszerrel ellátott csarnoka volt egészen a minnesotai Target Field néhány évvel ezelőtti felújításáig. Az eredeti terv szerint a csarnokot 43 500 fősre szentelték, de az előző években mutatott óriási érdeklődés hatására végülis a stadion jobb oldalára építettek még egy szintet, így jelenleg a park 50 445 férőhelyesnek tekinthető. Ebben helyet kapott egy VIP-páholy, és egy közel ötezres karéj a bérletes szurkolók számára. A lelátókon a legtöbb szék sötétzöld színű, azonban a 20. sorban körbe az arénában mégis lila színűek, ezzel utalva az egymérföldes tengerszint feletti magasságra. A park az egyik legmodernebb létesítmény volt átadásakor, de napjainkban sem kell szégyenkeznünk a denveri ékszerdoboz kapcsán, mert változatlanul az MLB egyik legszebb stadionjának tekinthető berendezését, elhelyezkedését tekintve, belül fák és szökőkútak ékesítik, míg a csarnok mögött a Blake Street felől több különleges étterem lelhető fel. Érdekesség még, hogy a csarnok előzetes munkálatai során a föld alatt találtak egy hatalmas triceratopsz koponyát, ami után a Rockies kabalafigurája egy Dinger névre hallgató dinoszaurusz lett.

A baseballpark 15 éves történelme alatt egyetlen dobó ért el kapott ütés nélküli meccset, a Los Angeles Dodgers dobója, Hideo Nomo még 1996. szeptember 17-én. A Coors Field első évében a Rockies rögtön bejutott a rájátszásba, fennállása során első alkalommal, de a Divisional Series-ben azonnal kiestünk, ekkor játszották le az első két playoff-rmérkőzést a csarnokban. 1998-ban ez a létesítmény adott otthont az MLB All-Star gálájának. A világ leghíresebb baseballcsapata, a New York Yankees 2002. júniuásban érkezett először a Coors Field-re, amikor a három mérkőzésből kettőt megnyertek, miközben a két csapat együttesen 70 futást szórt a hétvégi három találkozó alatt, igazi csemege volt a közönség számára. A stadion ezidáig nyolc 1-0-s végeredménnyel záruló mérkőzés színhelye volt, először 2005. júliusában a Rockies ilyen arányban verte a Padres-t, legutóbb tavaly nyáron pedig a Nationals legyőzése során volt egyetlen pont egy hazai mérkőzésen. A 2007-es rájátszásban öt meccset játszottak le a Coors Field-en, beleértve a World Series harmadik és negyedik mérkőzését, amikor a Rockies fennállása eddigi legnagyobb sikerét aratva bejutott a nagydöntőbe, de végül alulmaradt a Boston Red Sox csapatával szemben. A 2009-es playoff során a csarnokban ismét rendeztek két összecsapást, de a csapat már az első körben elbúcsúzott a küzdelemektől. A South Park teleregény a Coors Field-re is ellátogatott két epizód erejéig, valamint közvetlenül a csarnok építését követően, még 1995-ben a The Fan című mozifilmben is feltűnt a stadion Robert De Niro és Wesley Snipes játéka mellett. Reméljük, hogy a Rockies baseballosai a továbbiakban is hallatnak magukról néhány nagyszerű cselekedettel, és a Coors Field-re a következő évek őszei alkalmával is minél többször beköszönthet a méltán csodálatos 'Rocktober'.


Dick's Sporting Goods Park: (Colorado Rapids)

A Dick's Sporting Goods Park szolgál többek között a Colorado Rapids labdarúgó csapatának házigazdájaként, ezen kívül több utánpótlás labdarúgóegyüttes, rögbicsapat és alsóbb ligás amerikaifutball klub szokott játszani a komplexumban, közülük a leghíresebbnek a Denver Barbarians rögbisei és a Denver Dream női amerikaifutball csapata tekinthető. A sportközpont Denver egyik Észak-keleti külvárosában, Commerce City-ben található, ahol a fő stadion mellett további 24 edzőpálya működik, köztük néhány műfűves pálya is. A komplexum egy hatalmas, több tóval tarkított zöld övezet szélén fekszik a Quebec Street és az 56th Avenue sarkán, közel a már használaton kívüli Stapleton-repülőtérhez, és a belvárosból a Nemzetközi Repülőtérhez (DIA) vezető út is keresztül vezet Commerce City-n.

A 2005. szeptemberétől 2007. áprilisáig tartó munkálatok során elkészülő létesítmény előállítási költsége megközelítőleg 131 millió dollár volt, melyet hasonlóan a Pepsi Center-hez a tulajdonos Stanley Kroenke vállalatai finanszíroztak. A stadion befogadó képessége alapesetben 18 086 fő, ha az állóhelyeket is megnyitják, 19 860-an férnek be, míg koncertek esetén 26 ezren helyezkedhetnek el a létesítményben. 2007. április 4-én vehették birtokukba először a stadiont az addig a Mile High Stadium-ban és az Invesco Field at Mile High-on tengődő Rapids-labdarúgók egy házon belüli barátságos mérkőzés alkalmával. Az első hivatalos MLS-meccset néhány nappal később a D.C. United ellen játszotta le a denveri egyesület.

Ugyancsak a megnyitás évében a DSG lehetett a házigazdája az MLS 2007-es All-Star gálájának, melyen az amerikai bajnokság álomcsapata a skót Glasgow Celtics FC-vel mérkőzött meg, és a házigazdák 2-0-ra győztek. 2008. júliusában egy hétvége erejéig a park adott otthont a Mile High Music Festival-nak, melyen naponta 40 ezer ember fordult meg. 2008. novemberében bonyolították le ezen a pályán az első hivatalos válogatott labdarúgó mérkőzést, amikor a 2010-es világbajnokságra való selejtezők keretein belül egy Egyesült Államok-Guatamala találkozóra került sor a Rapids otthonában. 2009. májusában a környezet volt a rendezője az amerikai egyetemi lacrossebajnokság teljes rájátszás-küzdelmeinek, ahogyan 2010-ben is így történt, és 2011-re is megszületett már a megállapodás, hogy a Dick's Sporting Goods Park-ban játsszák le a playoff-meccseket. A világ egyik legnívósabb rögbiversenyének, a Churchill Kupának a döntőjét 2009-ben a csarnokban tartották meg, idén és jövőre ugyancsak a DSG lehet a rendezvény fináléjának helyszíne. Egy nagyszabású terv pedig a közelmúltban végleg célba ért, mely szerint a 2014-es lacrosse világbajnokságot ebben a komplexumban rendezheti meg az Egyesült Államok, mely az eddigi legnagyobb mértékű sportesemény lehet a Dick's Sporting Goods Park-ban, lévén több, mint 1000 sportolót és 100 000 ezer nézőnél is többet várnak a négy év múlva esedékes VB-re, de még addig is bizonyára bőven lesz alkalmunk figyelni egy-egy komoly sporteseményt a környéken.





















Reméljük, hogy ezzel az írással sikerült egy kicsit az eddiginél átfogóbb képet adnunk a négy legnagyobb denveri sportlétesítményről, és ezentúl a csapatainknak való szurkolás mellett időnként majd eszünkbe juthat, hogy ne felejtsünk el büszkék lenni a szép és modern stadionjainkra sem.

Végezetül még ajánlanék egy linket, melyen egy térképrészlet tekinthető meg Denver belvárosáról, s megtalálható a három legnagyobb stadionunk: pirossal középtájt a Pepsi Centert jelölik, attól balra nem messze látható a vastag, kékkel jelölt főút túloldalán az Invesco Field at Mile High, míg a Coors Field a Pepsi Center-től átlósan jobbra felfelé helyezkedik el, a 20th és a 22th Street közötti világosbarnával jelölt területen.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr422058901

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

foppa21 2010.06.05. 19:00:32

milyen jó lett már! tök jól összeírtad a legfontosabbakat a stadionokról, én sok újat tudtam meg most:-)

Coach Sacco 2010.06.05. 19:32:57

Nagyszerű írás lett! Köszi Filip!

Coach Sacco 2010.06.05. 19:37:34

@foppa21: Igen, nagyon sok érdekességet olvashatunk.
Nekem legjobban a térkép tetszik és hogy megtudtuk egymástól merre helyezkednek el a csarnokok, kis betekintés a kulisszák mögé. :)

Tomi_Tanguay 2010.06.05. 19:58:02

és mostmár tudjuk hogy találjunk el a stadionokhoz ha denverben vagyunk:D bár a coors field jól eltünt a térképen kicsit oda kellett huzni jobbra fel de ugy előjött:D

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.06.05. 20:21:30

@Coach Sacco: Szívesen! Én csak örülök, ha láto, hogy van értelme annak, hogy írok. :)

milo_hedgie#23 2010.06.05. 20:57:32

@Filip89: persze hogy van értelme:)))

StormST 2010.06.05. 22:56:48

Ha esetleg valakit érdekel, egy érdekes kép 2000-2001-ből, amikor még a régi Mile High és az INVESCO együtt létezett:

geoeyemediaportal.s3.amazonaws.com/assets/images/gallery/manmade/sports_venues/images/invesco_field_at_mile_high.jpg

Az is fontos adat, hogy az INVESCO összesen kb. 360 millió dollárba került, ami azért nem kis összeg még most se.

Remélhetőleg a közeljövőben még több NFL PO meccset fogunk majd rendezni benne és, ahogy Pat már bejelentette, esetleg egy Super Bowl-t is valamikor... :)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.06.06. 02:28:21

Én is láttam képet, ahol még a régi is szerepel. Kicsit csalóka ebből a szögből, de azért látszik, hogy annak ellenére, hogy a befogadóképesség gyakorlatilag megegyezik, mennyivel korszerűbb az Invesco a négy szintjével és a nagyobb magasságával. :)

farm1.static.flickr.com/140/317635122_b8139ae8da.jpg

foppa21 2010.06.06. 03:20:08

érdekes:-)
de miért volt meg egyszerre a kettő? használták is akkor mindkettőt vagy csak még nem bontották le addig amíg nem volt kész az új?

StormST 2010.06.06. 12:10:07

@foppa21: Denver-ben nem volt más lehetséges helyszín, ahol játszhatott volna a csapat az INVESCO építése alatt, ezért választották ezt a megoldást. Az alapkövét az új stadionnak már 1999-ben letették, de csak 2001-ben lett átadva, így 2 teljes szezont kellett volna máshol játszani.

A régi Mile High nem volt igazán egy egységes stadion, 30 évig toldozták-foldozták, hogy elegendő legyen a befogadóképessége. A hardcore fanok szerint az INVESCO-nak nincs annyira jó hangulata, mint a réginek volt, de még így is az egyik legjobb a ligában... :)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.06.06. 13:18:04

Igen, azért egy 75 ezres stadiont nem két hét alatt húznak fel. :D

foppa21 2010.06.06. 14:25:32

@StormST: jogos, erre nem figyeltem éjjel amikor olvastam:-D

milo_hedgie#23 2010.06.06. 15:15:35

@StormST: a két stadiontól kicsit jobbra az a pepsi center?:))

Coach Sacco 2010.06.06. 19:15:22

Jól látszik ezen a felülnézeti képen az is, ami a linkelt térképen van, már egész jól tudunk tájékozódni, hogy melyik melyik utca, jól látható... :)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2010.06.06. 19:25:01

Még annyit megjegyeznék, hogy az új Invesco mellett délre, ahol most a parkoló látható, ott volt a régi McNichols Sports Arena, az Avs és a Nuggets korábbi otthona.


süti beállítások módosítása