Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

Colorado State University: Bemutatás

2011.08.31. 12:31 - Black_Adder

Négy coloradói egyetemet már bemutattunk és mindegyikről tudtunk valami magasztosat írni. Nos, ez az 1870-ben alapított, az északi határszélhez közeli Fort Collins-ban fekvő Colorado State University-vel, vagy röviden CSU-val sincs másként. Minden államban van úgy nevezett 'land-grant university', azaz támogatott felsőoktatási intézmény, Colorado államban ezt a megtisztelő szerepet ez az iskola tölti be, ezzel egyben a Colorado állami egyetemi rendszer zászlóshajója is. 30 ezer diáknak, 55 szakon biztosítja a lehetőséget, hogy választott szakmájában kitűnjön a többiek közül.





















Az egyetem természetesen a sportolásra is bőven biztosít lehetőséget. A profi sportolói pályafutásról álmodozó fiatalok 10 női és 6 férfi szakág, köztük az oldalunkon is nagy népszerűségnek örvendő kosárlabda és amerikai foci közül választhatnak. Álmaik valóra válását pedig az NCAA divízió 1-es Mountain West Conferencia-ban nyújtott teljesítményükkel alapozhatják meg.

Köztük talán a footballnak van a legnagyobb hagyománya, mely egészen 1892-ig nyúlik vissza. Három divízió győzelem '99-ben, 2000-ben és 2002-ben, tizenkét Bowl-részvétel, melyből öt győzelem. Sikereik azonban Sonny Lubick vezetőedző munkásságához, /*'90-es évek vége, 2000es évek eleje*/ köthetőek, napjainkban sajnos messze állnak attól, hogy felférjenek top25 listára és jelentősebb Bowl meccset játszhassanak.

A csapat valahai játékosai közül egy emelkedik ki magasan: Jack Christiansen. A kansasi születésű védő három évet játszott a Ramsben, majd az 1951-es draft 6. körében a Detroit Lions személyében lelt gazdára, ahol 1958-ig játszott, és a bizalmat 5 Pro Bowl szerepléssel hálálta meg, emellett 6×os All Pro lett, és az 1950-es évek All Decade csapatának is tagja safety poszton.

A figyelmes olvasó emlékezhet, hogy a CSU az egyik résztvevője a Rocky Mountain Showdownnak a legnagyobb államon belüli rivalizálásnak. Az összecsapás természetesen a Rams szemszögéből is jelentős, de számukra se ez az egyetlen. A legrégebbi riválisuk a szomszédos állambeli Wyoming, akikkel 'Border War' nevezetű eseményen csapnak össze újra és újra. Ezen kívül jutott nekik még egy államon belüli rivális a Buffs mellett, a Falcons. Hogy tovább fokozzák a feszültséget a két iskola között 1980 óta a presztízs mellett a fából faragott Ram-Falcon trophy is a tét.

Ezen kívül még a kosárlabda tekinthető jelentősnek az egyetemen, melyből a női program a sikeresebb, ötszörös NCAA-tournament résztvevők, utoljára 2002-ben jártak ott, a legnagyobb eredmény pedig a '99-es 16 közé jutás volt. A férfi kosarasoknál messzebb kell visszamennünk az időben, hogy emlékezetes sikerekre leljünk, a '88-as NIT-elődöntő, illetve a 1989-es és az 1990-es Madness-szereplés tekinthető a legszebb eredménynek, azóta a program éppen újjáéledőben van a 2007-ben kinevezett tréner vezérletével. A Rams egyetlen NBA-játékosa a 2005-ös 20. pick Jason Smith, aki az elmúlt években a Sixers és a Hornets csapatainál töltött be vízhordó szerepet.

Ami a sportot illeti, talán nem a legnevesebb coloradói egyetem, de akik figyelemmel követik a kosár és/vagy foci csapatuk menetelését, azokat egészen biztosan sok élvezetes pillanattal ajándékozzák meg /*és még több kellemetlennel :)*/. Úgyhogy ezúton is szeretnék mindenkit arra buzdítani, hogy kövesse az egyetemi sportokat, és kövesse a CSU Rams szereplését is.

Gartrell Johnson Gartrell Johnson #5 of the Colorado State Rams is tackled by Darian Hagan #26 of the California Golden Bears during an NCAA football game on September 27, 2008 at Memorial Stadium in Berkeley, California.

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr753192719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

foppa21 2011.08.31. 15:35:39

jó lett ez a bemutató sorozat!

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.08.31. 16:06:57

Még hátra van a Colorado College, de annyi dolgom van, hogy az már csak később lesz meg valamikor. Nekik még úgyis odébb van a szezonkezdés hokiban, és a másodosztályú kosárban is. :)

Tomi_Tanguay 2011.08.31. 20:26:05

hát sztem a college hoki annyira nem fog érdekelni sok embert:D még ha a focira és a kosárra találsz is pár fanatikust valahonnan

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.08.31. 20:49:55

Elég ha engem érdekel az NHL helyett. :P


süti beállítások módosítása