Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

Hódítók Európában, 7. hét

2011.11.21. 10:45 - Filip89

Sorozatban a hetedik hétfőtöket igyekszik bearanyozni blogunk állandó heti sorozata, amelyben a Denver Nuggets NBA lockout alatt Európában játszó harcosainak kalandjait követjük nyomon a messzi-messzi öreg kontinens parkettjein.




























Első helyszínünk szokás szerint Oroszország, ugyanis a fővárosi BC Khimki csapatánál tengeti sanyarú sorsú mindennapjait derék centerünk, Timofey Mozgov. Az PBL tavalyi döntőse szeptemberben alulmaradt az Euroliga selejtezőjében, de a kontinens második legrangosabb nemzetközi ligájában, az EuroCup-ban ott lehetnek, és a héten le is játszották az ottani első meccsüket. A keddi első játéknapon a kék-sárgák ellenfele a francia Cholet Basket volt, és a Khimki még házon kívül is egyértelmű esélyesként vonulhatott harcba. Az első félidő komoly csatában zajlott, az orosz csapat igyekezett hamar tudatosítani ellenfelében a céljait, de számottevő különbséget nem tudtak kiharcolni, a csigazabáló franciák szépen tartották magukat, és a nagyszünet idején mindössze 35-34-es vezetést sikerült birtokolni. Aztán a harmadik negyedben egyre inkább padlóra küldték a gallokat, a vendégek ellenállhatatlan játékba kezdtek, Mozgov palánk alatti egyeduralma mellé Monya és Fridzon begyújtották a rakétákat kintről, és 18 pontos fórt építettek fel a harmadik felvonás tíz minutum alatt. Innentől kezdve nem sok kérdés maradt, a záró játékrészben a Cholet még minimálisan kozmetikázott az eredményen, de a Khimki így is favorithoz méltóan, 75-63-ra győzedelmeskedett a torna első meccsén. A B-csoport másik találkozóján a hűséges olvasóink számára már jól ismert VEF Riga 80-74-es sikert aratott a görög PAOK ellen, így a két ex-szovjet gárda tartózkodik a négyesfogat élén. Mozgov folytatta az elmúlt hetekben tőle megszokott magas színvonalú játékot, ezúttal 21 ponttal vezette a csapatát 29 játékperc alatt, akcióból 9/13-as, büntetőből 3/5-ös hatékonysággal dobott, rengeteg látványos zsákolást mutatott be, közben 5 alkalommal szerzett lepattanót, kétszer pedig blokkolással szomorította a franciákat. A denveri magas srác kezd ellentmondást nem tűrő formába lendülni Európában, és ahogy vártuk tőle, meccsről meccsre dominál a palánk alatti játékban, ideális lehet neki, hogy a lockout alatt szinten tartsa magát, és az NBA újraindulásakor talán még jobb és rutinosabb lehet.

Szombaton a VTB United League-ben egy hazai fellépés várt a csapatra a kazah Astana Tigers ellen, a címvédő veretlen mérleggel várta az első négy meccséből csak kettőt nyerő keleti vendégek elleni fellépést. Természetesen a Khimki toronymagas favorit volt az összecsapáson, és ennek megfelelően is sikerült kezdeni, a legelső percek kiegyenlített állása után a nyitó negyed végére máris megnyugtató előnyre tettek szert. A folytatásban viszont a Tigrisek oroszlánként küzdve tartották a különbséget, és 5-10 pontnál jobban nem engedték elszakadni az oroszokat, pontosan döntetlenre hozták ki a második játékrészt, így féltávnál 41-33-ra álltak a csapatok. Furcsa módon a harmadik negyed ugyancsak pontosan egálra végződött, nem lehetett biztos a dolgában a Khimki, a kazah harcosok szívósan tapadtak rájuk, de egy-két akción belüli különbségnél jobban mégsem tudták megközelíteni őket. Az utolsó felvonásban aztán minden eldőlt, Fridzon-ék megasabb fokozatra kapcsoltak, néhány jól irányzott dobással hamar leszakították a vetélytársat, és a végére viszonylag sima győzelmet aratva, 85-66 arányban nyerték a mérkőzést. A Khimki az újabb sikernek köszönhetően immár 5-0-s mérleggel áll a Kelet-európai bajnokság A-csoportjának első helyén. Mozgov ezen a meccsen inkább a háttérben maradt, eleve alig több mint 18 percet játszott, 9 pontot és 8 lepattanót szedett össze, a mezőnyből mind a három próbálkozását értékesítette, és a vonalról is csak egyetlen rontott dobása volt.

Ezen a héten két hazai mérkőzés vár a csapatra, a keddi napon az EuroCup második fordulójában a lett VEF Riga együttesével találkoznak, míg pénteken a PBL-ben a Spartak Primorye próbálhat meg a fővárosiak útjába állni.














Az EuroCup küzdelmeiben 32 csapat vesz részt, akik a 24 együttest foglalkoztató Euroliga-mezőny utáni legjobb egyleteknek számítanak a földrészen. Az első csoportkörben nyolc darab négy tagú kvartettben zajlanak a küzdelmek, mindegyikből az első két helyezett jut tovább a következő fordulóba. Az így állva maradt 16 csapatot az első kör helyezései alapján négy darab négyes csoportba osztják be, ahol újra minden csapat két-két meccset játszik valamennyi csoportellenfelével januárban és februárban, majd ugyancsak a legjobb két-két gárda lép tovább négyesenként. A legjobb nyolc csapat negyeddöntőket vív egymással oda-visszavágós alapon március végén, melynek győztesei kvalifikálják magukat az április 14-15-én, később kijelölendő helyszínen sorra kerülő Final Four-ba.

A résztvevők között négy francia, három-három német és orosz, továbbá két görög, ukrán, horvát, belga, spanyol és litván csapatot találhatunk tíz nemzet egy-egy képviselője mellett. Több csapat ismerős lehet már a sorozatunk korábbi részeiből, hiszen néhányan a Kelet-európai élcsapatokat tömörítő VTB United League-ben is szerepelnek.

Haladjunk végig szép sorjában a csoportokon, egyfajta névsorolvasás jelleggel! Az A-csoport küzdelmeiben a francia BCM Gravelines, az ukrán BC Donetsk, az izraeli Hapoel Jerusalem és a horvát KK Cibona Zagreb vesz részt. A B jelű kvartettben szerepel a Mozgov-vezette BC Khimki, ellenfeleikről már szó volt feljebb: az első fordulóban legyőzött Cholet Basket mellett a PAOK Thessaloniki és a VEF Riga várhat még hasonló sorsra. A C-csoportban is indul egy görög csapat az Aris BSA 2003 személyében, illetve a cseh CEZ Nymburk, a litván Rudupis Prienai és a holland GasTerra Flames vetekszik majd velük. A következő négyest a Tony Parker-rel felálló Asvel Villeurbanne, Spanyolországból a Valencia, Bulgáriából a Lukoil Academic, míg Belgiumból a Telenet Oostende gárdája alkotja. Az E-csoportban szerepel a másik spanyol résztvevő, a Gran Canaria 2014 csapata, mellettük még az orosz Lokomotiv Kuban Krasnodar, a török Banvit Balikesir és a német Fraport Skyliners küzdhet a továbbjutásért. Az F-csoportban méretteti meg magát Lawson csapatának országos riválisa, a Lietuvos Rytas, a Kelet-európai ligában ugyancsak résztvevő ukrán Azovmash Mariupol is felvonul, csakúgy mint a szlovén KRKA Novo Mesto és a francia Le Mans. A G jelű négyesbe sorolták be az orosz Spartak Saint Petersburg-ot, az olasz Benetton Treviso-t, a német Bayern Munich-et és a horvát Cedevita Zagreb-ot. Végül, de nem utolsó sorban van még egy H-csoport is, ahol az Alba Berlin (német), a PGE Turow (lengyel), a Buducnost Voli (montenegrói) és a Dexia Mons-Hainaut (belga) fog megküzdeni egymással az első két helyért.




























Az ismeretterjesztő kitérő után vissza az Európában szolgáló denveri vitézekhez! A litván bajnok Zalgiris Kaunas együttesében Ty Lawson tüsténkedik a kényszerle(sz)állás alatt, és az elmúlt héten újabb két mérkőzést játszottak le - kevés sikerrel. Az Euroliga szerdai játéknapján az egy győzelemmel és három vereséggel rendelkező gárda aktuális ellenfele az első négy forduló után még nyeretlen KK Zagreb volt Horvátországban. Fontos mérkőzésre számítottunk, egy esetleges sikerrel a Zalgiris nagy lépést tehetett volna a továbbjutás felé, de idegenben mindenképpen nagy csatára volt kilátás, annak dacára, hogy a korábbi meccseken a horvátok rendre simán kapituláltak. Hamar kirajzolódott, hogy nem éppen acélos ellenféllel találta szemben magát a litván csapat, és meglehetősen kapkodó, pontatlan játékkal indult az összecsapás. Aztán szép lassan belejöttek a csapatok, és elkezdtek beesni a kosarak, ami egy fokkal a KK játékosainak sikerült jobban, például az első félidő végére 40-36-os előnyt kapartak össze. Szoros küzdelemben zajlott a mérkőzés, de a harmadik negyed elején a Zagreb kitört a fej-fej melletti állásból, néhány jól sikerült védekezéssel és eredményes akcióval villámgyorsan tíz pontos vezetésre tettek szert. Amilyen könnyen jött az előny, olyan könnyen el is szállt, már a negyed vége előtt utolérték őket, sőt, a záró felvonásra fordulva már a litvánok álltak jobban néhány ponttal. Az utolsó negyedben csak rövid ideig őrizték az előnyt, a közvetlen végjátékban a horvátok fordítottak, és a végsőkig megtartották a lépéselőnyt, végül 80-78-ra legyőzték a litvánokat. Ez az eredmény azt jelentette, hogy mindkét csapat 1-4-es mérleggel rendelkezik, és a német Brose Baskets Bamberg-gel kiegészülve hármas holtversenyben állnak a B-csoportban a teljes csoportkör felénél, közülük pedig várhatóan csak egy csapat juthat tovább. Lawson kevés lehetőséget kapott, csereként beállva mindössze 16 és fél percet töltött a pályán, ezalatt 4 ponttal és 2 assziszttal adott életjelet magáról, láttunk már tőle jobb meccset, és reméljük még a jövőben is tud majd többet mutatni.

Ezt követően vasárnap a VTB United League-ben reménykedtek a javításban, de a várakozáson alul teljesítő csapat egy cseppet sem számíthatott könnyű kirándulásra, amikor az egyik legjobb orosz csapathoz, az UNICS Kazany-hoz látogattak. Korán eldőlt, hogy a litván csapatnak nem sok esélye lehet ezen a találkozón, feltűnően gyengén muzsikáltak, ezzel szemben az oroszok nem kegyelmeztek, rendkívül összeszedett játékukkal gyorsan meggyőző előnyt építettek fel, a félidőben például 37-24-es vezetést könyveltek el maguknak. A továbbiakban sem történt eget verő változás, a Zalgiris sansztalan volt tartani a lépést a hazaiakkal, akik a meccs minden egyes negyedét magabiztosan nyerték meg külön-külön, így a végeredmény egészen sima lett, 79-52 arányban törölték fel a padlót a csapattal Kazany-ban. Ezen a délutánon legfeljebb Jankunas érdemelt dicséretet a maga 14 pontjával, a többiek pontatlanok és szemlátomást indiszponáltak voltak, egyre komolyabb problémákra enged következtetni ez a szétszórt stílus. Lawson-nak sem igazán ment a játék, 22 perc lehetőséghez jutott, akcióból csak egyetlen kosarat szerzett, négyből négy triplát elszúrt, három pontja mellé mindössze három lepattanót kaparintott meg, és az egy szem assziszt, illetve a két labdaszerzés sem igazán változtatott a lényegen. Nagyon úgy néz ki, hogy nemzetközi porondon egyszerűen képtelenek megállni a helyüket, már a VTB United League is túl nagy falat a Zalgiris legénységének, így pedig nem sok sikerre számíthatnak a 2011/12-es évadban.

Újabb zsúfolt héthez lesz szerencséjük, szerdán az Euroliga soron következő körében a CSKA Moscow ellen kötelezően letudandó vereség jön, majd a litván LKL-ben pénteken a jó erőkből álló Siauliai, szombaton a harmatos Techasas Panevezys ellen léphetnek pályára.























Ez idő alatt az Olaszországban lustálkodó tevékenykedő Danilo Gallinari csupán egy meccsen szerepelt ezen a héten az EA7 Emporio Armani (Olimpia) Milano csapatával, mivel a páratlan létszámú olasz bajnokságban éppen szabadnapos volt az aktuális listavezető. Így csak az Euroligában várt rájuk egy fellépés csütörtök este, és a szerb Partizan Beograd ellen hazai pályán esélyesebbek voltak, de mindkét csapat 2-2-es mérleggel állt, így szoros ütközetre lehetett számítani. Nagy küzdelemben vette kezdetét az összecsapás, és a kezdetbeli szerb előnyt követően a második negyed már egyértelműen az olasz gárdának sikerült jobban, a második tíz perc alatt mindössze 5 (!) ponton tartották a Partizan-t, így a nagyszünet ideje alatt 31-19-re vezettek. A második félidő elején is az Olimpia szája íze szerint alakultak az események, Gallinari is egyre inkább főszereplővé kezdett előre lépni, és magabiztosan őrizték az előnyt. Bár megszaporodott a pontok száma, a vendégek képtelenek voltak közelebb érni, és az utolsó játékrészt megelőzően már 17 pont volt a különbség az olaszok javára. Minden adott volt a hazai diadalmenethez, csupán egy rutinszerűnek tűnő befejező játékrész volt hátra, azonban a szerbek megrázták magukat, és két nemzetközileg is ismert játékosuk, Macvan és Pekovic vezérletével elkezdtek rohamosan faragni a hátrányból. Egyre csak csökkent a differencia, és a végén már valósággal égett a talaj a Milano talpa alatt, akik a hajrát hihetetlenül elkapkodták, a vérszemet kapó szlávok ellen pedig ezt nem engedhették meg maguknak. Az utolsó percekben a Partizan fordított, és 69-65 arányban elhappolták a győzelmet az Olimpia orra elől. Hidegzuhany volt ez az olaszok számára, az elégedetlen publikum a sokkhatás miatt még rendesen kifújolni sem tudta a csapatot a látottak kapcsán, elképesztő szétesést produkáltak a negyedik negyedben. A két együttes így helyet cserélt egymással a táblázaton, az Olimpia 2-3-as statisztikával már csak a negyedik-ötödik helyet foglalja el a C-csoportban az Anadolu Efes gárdájával holtversenyben. Gallinari a csapata legeredményesebb játékosa volt, 14 egységének a felét a 7/9-es büntetőzésének köszönhette, illetve még egy triplát is elsüllyesztett 23 perc játéka alatt, de bizonyára ő sem volt elégedett magával, ha másnak nem, legalább neki nyugalmat kellett volna sugároznia a többiek felé a végjátékban, de nem tudta elkerülni a kudarcot.

A folytatásban csütörtökön következik a tavalyi döntős Maccabi Electra Tel-Aviv elleni idegenbeli Euroliga-mérkőzés, míg az olasz bajnokság vasárnapi fordulójában a Pepsi Caserta otthonában vívnak rangadót.















Az NBA-lockout-tal kapcsolatban nem sok kedvező fejleményről lehet beszámolni, épp ellenkezőleg, nagyon úgy néz ki, hogy - legalább átmenetileg - zátonyra futottak a tárgyalások, és egy darabig biztosan nem várható, hogy újra meccseket rendezzenek az Észak-amerikai profi ligában. Amíg a zsugori tulajok és a pénzéhes játékosok nyúzzák egymást, addig legalább élvezhetjük az európai kosárlabdázás szépségeit a három denveri játékos főszereplésével!

Olvassatok továbbra is bennünket, a patthelyzettől függetlenül a "Hódítók Európában" sorozatot semmi sem veszélyeztetheti!

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr513399878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi_Tanguay 2011.11.21. 13:20:10

lawson kép a kocsmában készült "2 sört kérek":D

melo15 2011.11.21. 16:29:21

jó lett ez a rész!
ha már nincs nba, legalább ezt jó olvasni

foppa21 2011.11.21. 18:45:31

hát lehetnének jobbak is, főleg lawson nyújt nagyon keveset. nem tudom hogy a csapat gyenge vagy őt nem használják ki eléggé vagy az ő formája ennyire pocsék. mozgovnak viszont tényleg jót tehet a lockout

jr jól szétszakította a térdét kínában, kellett neki oda mennie...:-(

Tomi_Tanguay 2011.11.22. 15:52:53

nincs jelezve stream mozgovék mai eurocup meccséhez
az eurosport2 két meccset ad:

17:00
Kosárlabda (élő)
EuroKupa, Lukoil academic (Bulgária) - Asvel (Franciaország)

19:00
Kosárlabda (élő)
EuroKupa, Turow (Lengyelország) - Mons (Belgium)

melo15 2011.11.22. 17:18:47

JR sérüléséről van már hír hogy mennyire súlyos?

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.11.22. 17:46:52

90-70-re nyert a Khimki. Mozgov csak 12 percet játszott, gyanús lehet hogy megsérült. Egyébként 8 pontot szerzett (4/6 FG) és 4 lepattanó.

Tomi_Tanguay 2011.11.22. 18:22:42

JRt állítólag már kiakarták rúgni korábban, mert edzés helyett elment vásárolgatni:D

melo15 2011.11.22. 19:29:56

@Tomi_Tanguay: nem tudom elhinni róla, ő soha nem tenne ilyet :D

Tomi_Tanguay 2011.11.23. 15:26:13

JR tegnap már újra játszott szóval komoly baja nem lehet:)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.11.23. 17:25:31

Ha sikerül 20 pont alatti veréssel megúszni, már jó.

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.11.23. 18:00:26

Egész szoros a meccs, csak 51-45-re vezetnek az oroszok a félidőben.

Tomi_Tanguay 2011.11.23. 18:31:36

tényleg jól tartják magukat, 6-8 pontnál jobban nem tudnak elmenni

Tomi_Tanguay 2011.11.23. 19:04:47

95-82 lett a vége a CSZKAnak, nem rossz eredmény

Tomi_Tanguay 2011.11.23. 19:11:12

ha krsticet sikerült volna jobban megfogni, akár még szorosabb meccs lehetett volna. most nem volt olyan vadállat a CSZKA kirilenko nélkül, tényleg az a pöcs hova tűnt?

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.11.23. 19:21:01

Lawson 16 perc alatt 2 pont, 1 lepattanó, 3 steal, 1/3 FG. Nem sokat vállalt, de a mezőnyben nem játszott rosszul és jól védekezett Teodosic ellen.

melo15 2011.11.23. 19:48:56

@Tomi_Tanguay: vállalható eredmény. a cska a hatodik forduló után is veretlen az euroligában

Tomi_Tanguay 2011.11.24. 07:50:41

állítólag karácsonykor kezdődhet az nba szezon

Tomi_Tanguay 2011.11.24. 20:37:55

galloék most játszanak a maccabi ellen, de eddig nem sok közük van a meccshez

Tomi_Tanguay 2011.11.24. 20:57:44

50-38 a félidőben, sztem nem jönnek vissza és nem is nézem tovább:D

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.11.25. 05:13:04

85-76-os vereség lett. Gallinari 24 pontot szerzett.

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.11.25. 19:00:26

A Khimki 95-82-re kikapott hazai pályán a Spartak Primorye-től. Mozgov megint a csapat legjobbja volt 20 ponttal, 6/8 FG, 8/8 FT.

melo15 2011.11.25. 20:10:29

hetek óta mozzyék első veresége volt

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.11.25. 20:25:00

A Zalgiris viszont 104-84-es győzelmet aratott a litván bajnokságban. Lawson 15 pontot szerzett, 3/3 triplából, 2/3 a mezőnyből, 2/4 büntetőből - ez már igazi jó teljesítmény tőle, amit elvárunk. Holnap újra az LKL-ben játszanak.

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.11.26. 13:14:27

Karácsonytól 66 meccses NBA-szezon, kurva faszt.

Tomi_Tanguay 2011.11.26. 13:54:05

még a tulajdonosoknak el kell fogadniuk a megállapodást

melo15 2011.11.26. 15:03:28

ejha már nem számítottam volna erre!
most mi lesz? az európai játékosok mikor mehetnek vissza?

Tomi_Tanguay 2011.11.26. 17:34:50

gondolom amint tutira bejelentik a lockout végét. ami kb napok kérdése. dec.8tól lesznek edzőtáborok

Tomi_Tanguay 2011.11.26. 19:34:15

jövő szombaton pont egymás ellen játszik a khimki és a zalgiris, lehet hogy már lawson és mozgov nélkül

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.11.26. 20:04:40

A mai meccsét 89-79-re nyerte a Zalgiris a litván bajnokságban. Lawson 20 perc alatt 10 pontos volt, 4/4 FG, 2/2 FT, egyedül egy triplát rontott el.

melo15 2011.11.27. 13:41:04

lawson kezd belejönni az nba kezdésre :)

Tomi_Tanguay 2011.11.27. 23:55:31

galloék 91-80ra kikaptak a pepsi casertatól. emberünk 16 pontos volt.


süti beállítások módosítása