Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

Hoki VB 2012: Varlamov világbajnok

2012.05.22. 15:00 - Tomi_Tanguay

Az elmúlt hét második felében bonyolították le az egyenes kieséses szakasz mérkőzéseit a Finnországban és Svédországban rendezett jégkorong világbajnokságon, melynek végén kiderült, hogy az orosz válogatott jutott fel a trónra. A négy denveri érdekelt közül sajnos hárman már a negyeddöntőben búcsúztak, viszont a Colorado Avalanche család egy VB aranyéremmel gazdagodott.
























A legjobb nyolc között csütörtökön rendezték a meccseket, Kanada ellenfele a szlovák válogatott volt, természetesen Ryan O'Reillyék számítottak nagy esélyesnek. Viszont a szlovákok nagyon kezdtek és az első tíz percben Kopecky és Satan találataival sokkolták a juharleveleseket, akik csak az első szünet előtt tudtak szépíteni Kane révén. A második harmadban összekapta magát a kanadai csapat, szinte egy kapura játszottak, Skinner és Burrows góljaival fordítottak és az utolsó harmad előtt 3-2re vezettek. Úgy tűnt sínen vannak, szépen őrizték az előnyt és veszélyesen játszottak az utolsó felvonásban, de az 54. percben Bartovic váratlanul kiegyenlített. Sőt, hamarosan jött az igazi sokk, két és fél perccel a vége előtt Getzlaf egy térdelés miatt 5+20as fegyelmit kapott, a PP alatt a veterán Handzus bevitte a győztes gólt, amire esélyük se lehetett válaszolni, 4-3ra győzött Szlovákia. O'Reilly a negyedik sorban 12 és fél percet töltött a pályán, pontot nem szerzett, de 13-7 arányban bulizott, végül a tornát hét meccset játszva négy ponttal zárta.

A másik finnországi negyeddöntőben a házigazda csapat ellenfele a Paul Stastnyval felálló Egyesült Államok volt. A két csapat egymás elleni meccsét a csoportkörben az amerikaiak sima kiütéses győzelemmel nyerték, de a saját közönség által tüzelt finneket nem lehetett lebecsülni. A gól nélküli első harmadban az amik próbálkoztak többet, majd a középső felvonás alatt egy gyors gólváltás történt, Joenssu és Palmieri voltak eredményesek. 1-1re álltak a felek az utolsó harmad előtt és a harmadik játékrészben másfél perc elteltével az USA szerzett előnyt, Faulk átadását Ryan értékesítette. Átvették a vezetést az amerikaiak és szépen haladtak a győzelem felé, a finnek csak erőlködtek és nem tűnt úgy hogy veszélyesek lehetnek, de hét perccel a vége előtt M. Koivu mégis betalált, majd amikor már mindenki az OTra készült, 9 másodperccel a rendes játékidő vége előtt Joensuu a GWGt is elhelyezte, 3-2 lett az eredmény. Drámai végjátékban esett ki az USA, Stastny 18 perc alatt nem volt pontszerző és nem is bulizott annyira jól, ennek ellenére 64%kal végzett a tornán. A nyolc meccs alatt kilenc pontot szerzett, a csapat legjobb támadójának választották.

Stockholmban a veretlen csoportelső orosz válogatott Norvégiával csapott össze a negyeddöntőben és természetesen nagy esélyesek voltak Semyon Varlamovval a kapuban. Az első harmadban Ovechkin és Popov találataival 2-1es előnyre tett szert a szbornaja, ám a második felvonás alatt a 16-4es lövési fölény ellenére egyetlen gólt sem szereztek, ellenben a norvégok egy létszámfölényes találattal kiegyenlítettek. Két harmad után 2-2-re állt a meccs és izgalmas végjátékra volt kilátás. Ahogy elkezdődött a záró harmad, újra előnybe kerültek az oroszok és nem is adtak már többször esélyt a skandinávoknak a felzárkózásra, a vége felé Zherdev és Nikulin állították be az 5-2es végeredményt. Varlamovnak nem volt sok dolga, a 21 kapujára tartó lövésből 19et hatástalanított, ami elég volt a győzelemhez és ezzel csapata bejutott a négy közé.

A forduló negyedik meccsén is volt érdekeltségünk, Gabriel Landeskog és a svéd válogatott Csehországgal mérkőzött meg az elődöntőbe kerülésért. Az eleje a várakozásoknak megfelelően alakult, svéd helyzetek és a vezető gólt is bevitték Eriksson révén, aztán viszont a csehek egyre jobban felbátorodtak és még az első harmadban két góllal sikerült fordítaniuk Nedved és Novotny révén. A középső felvonásban egyre nagyobb fölénybe kerültek a három koronások, de hiába játszottak egy kapura, nem sikerült az egyenlítés, ehelyett a 30. percben Erat PPből megszerezte a harmadik cseh gólt. Nem sokkal a szünet előtt Zetterberg faragta újra egy gólosra a hátrányt, 2-3. Aztán a folytatásban egyből megszületett az egyenlítő gól, Ericsson találatával zárkóztak fel 3-3ra, de hiába igyekeztek lendületesen a svédek, a győztes gólt nem tudták megszerezni. Hatalmas volt a küzdelem a mezőnyben, végül a csehek örülhettek, mert 59:31nél Michalek volt eredményes, így a 4-3as meccs végén Svédország búcsúzott a tornától. Landeskog a harmadik sorból egy gólpasszt vállalt az egyenlítő gólnál 16 percet játszva, míg a VBt öt ponttal zárta nyolc mérkőzésről.




















Szombaton a délutáni elődöntőben voltunk érdekeltek Semyon Varlamov révén, az Oroszország-Finnország találkozón a vörösök voltak az esélyesek, veretlenül jutottak a négy közé, de nekik is óvatosnak kellett lenniük a hazai pályán jégre lépő finnekkel. Az első gólt ráadásul a házigazdák szerezték, még az első harmad utolsó öt percében sikerült fordítani Malkin duplájával, így az oroszok álltak jobban. A középső felvonásban pedig el is döntötték a meccset a javukra, Ovechkin találata mellé Malkin elérte a mesterhármast és 4-1ről már nem volt esélyük a finneknek. A vége igazi örömjáték lett az oroszok részéről, a finn oroszlánokkal alaposan felnyalatták a jeget Helsinkiben, Kokarev és Shirokov jóvoltából már öt gól is volt a különbség, Granlund még a hajrában szépített, így "csak" 6-2re győztek az oroszok. Varlamov ismét magabiztosan védte a csapat kapuját, a denveri portás 29/31es hatékonysággal vezette döntőbe a válogatottat, akik tovább őrizték veretlenségüket.

A másik elődöntő cseh-szlovák rangadót hozott, melyet két harmadik harmadbeli találattal Szlovákia nyert meg 3-1 arányban, így ők készülhettek az oroszok elleni fináléra.

Vasárnap először a bronz meccset bonyolították le, a házigazdák érem nélkül maradtak, Csehország meglepetésre 3-2es győzelmet aratva megcsípte a bronzot ellenük.

Ezután következett a finálé a finn fővárosbeli Hartwall Arenaban, a veretlen oroszok toronymagas favoritok voltak a váratlanul nagy menetelésbe kezdő szlovák csapat ellen. A vasárnapi döntő elején mégis meglepetést okoztak a szlovákok, 66 másodperc után Chara megszerezte nekik a vezetést. Nagyon nem ijedtek meg az oroszok, hamar megindították a lendületes támadásokat, a szlovákok nem tarthatták velük a lépést és a harmad felénél Syomin egyenlített, a nyitó játékrész 1-1el ért véget. Aztán csak tovább fokozódott az orosz fölény és a második harmadot szinte egy kapura játszották le, ennek meg is lett az eredménye, a középső 20 perc alatt három gólt süllyesztettek el Laco hálójában. Sorrendben Perezhogin, Tereshenko, Syomin voltak eredményesek, nem feltétlen a megszokott nevek találtak be, ezekkel a gólokkal 4-1re elhúztak a záró felvonás előtt és nyeregben érezhették magukat az oroszok. Sőt a harmadik felvonás elején Datysuk növelte tovább az előnyt, majd Chara második góljával hiába zárkóztak feljebb a szlovákok, nem tudták már elkapni a veszett fejsze nyelét és esélyük se lehetett hogy megszorongassák az oroszokat. A végeredményt két perccel a vége előtt az MVP Malkin 11. VB gólja állította be. Oroszország 6-2es győzelemmel hódította el az első helyet, a szovjetek 1989es győzelme óta most fordult elő először, hogy egy csapat veretlenül nyerte meg a világbajnokságot. Varlamov ismét 29/31es mérleget postázott és nyolc meccsen védve 1.77es gólátlagot és 93.9%ot ért el, minden meccsét megnyerte a csapatával.

Ez volt tehát az idei jégkorong világbajnokság. Minden jó, ha a vége jó, született egy denveri aranyérem, annak ellenére, hogy a másik három képviselő már a negyeddöntőben búcsúzott. Köszönöm a figyelmeteket, a továbbiakban az Avalanche offszezon cselekményeivel fogunk foglalkozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr184531864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

melo15 2012.05.22. 16:26:51

szép volt! a lényeg hogy van egy aranyérmes :)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.05.22. 19:41:53

Szarlamov haha. Ilyen csapat mögött nagymuter is hasonló statisztikákat hozott volna. Az NHL-ben soha semmit nem bizonyított, kit érdekel hogy mit csinál az európai műmájer csocsóhokiban?!

foppa21 2012.05.23. 14:48:56

verhetetlenek voltak az oroszok!

Tomi_Tanguay 2012.05.24. 15:45:15

ne foglalkozzatok vele, csak irigy:D

foppa21 2012.05.24. 18:31:26

@Tomi_Tanguay: abban igaza van hogy nem sokat jelent a VBn mutatott teljesítmény. persze örülök neki de az év első felében nagyon gyenge volt nálunk

milo_hedgie#23 2012.05.24. 21:03:10

@foppa21: lehetne kiegyensúlyozottabb. de fiatal kapus,még van lehetősége fejlődni


süti beállítások módosítása