Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

Denver Broncos Training Camp day 1-7: végre megkezdődött a munka

2012.08.07. 05:25 - StormST

Megkezdte a felkészülést a 2012-es NFL szezonra a Denver Broncos csapata július 26-án, vagyis igazából már előtte nap, amikor a játékosok megérkeztek a csapat főhadiszállására egészségügyi vizsgálatokra és a taktikai anyagok átvételére.























Két undrafted rookie-tól, a WR Eric Page-től és a CB Coryell Judie-tól hamar elbúcsúzott a csapat, mivel mindketten „megbuktak” az orvosi vizsgálaton, pedig Page-et többen is esélyesnek tartották, hogy visszahordóként bekerüljön a végső 53-as keretbe. Egészségesen tért viszont vissza mind a horror sérüléssel tavaly kiesett G Chris Kuper, mind a keresztszalag szakadásból felépült RB Knowshon Moreno, mind a tavalyi szezont achilles szakadás miatt teljes egészében kihagyó CB Syd’Quan Thompson.

Fontos és örömteli hír volt még, hogy a TC kezdetére az összes draft-olt rookie-val sikerült szerződést kötni és a kiváló K Matt Prater is aláírt egy új, 4 éves szerződést, elég jónak tűnt tehát a helyzet ezen a fronton is.

Kissé átalakult a keret a nyáron, Black_Adder kollégám a védelem oldalát már kielemezte, így én most csak gyorsan felsorolnám a támadó oldalon a távozókat és az érkezőket (lehet, hogy valaki kimarad a távozó oldalon, akkor elnézést kérek).

Távozók: QB Tim Tebow, QB Brady Quinn, G Russ Hochstein, WR Eddie Royal, FB Spencer Larsen, TE Dante Rosario, TE Daniel Fells

Érkezők: QB Peyton Manning, QB Caleb Hanie, FB Chris Gronkowski, WR Brandon Stokley, WR Jason Hill, WR Cameron Kenney, TE Jacob Tamme, TE Joel Dreesen.

Manning érkezésével két dolog garantálható volt: a hatalmas médiaérdeklődés és a rengeteg TC-re kilátogató szurkoló. Az utóbbi számosít hatóan be is bizonyosodott már a legelső nap, amikor 4 372 néző figyelte a helyszínen az edzést, ami ezerrel több, mint a korábbi csúcs.



Az első nap egyből két edzést tartott a Broncos, a délelőtti volt nyitott a nézők számára. Csupán egyetlen hiányzó volt ezen az edzésen, Stokley visszatérése csúszott egy napot megfázás miatt, rajta kívül mind a 87 kerettag aktív résztvevője volt a gyakorlásnak. Az első az alábbi felállású kezdőcsapatok gyakoroltak a támadó ill. a védő oldalon:

QB: Peyton Manning
RB: Willis McGahee
FB (ha volt): Chris Gronkowski
WR: Eric Decker, Demaryius „Bay-Bay” Thomas
WR3 (ha volt): Andre Caldwell
TE: Joel Dreesen, Jacob Tamme
LT: Ryan Clady
LG: Zane Beadles
C: J. D. Walton
RG: Manny Ramirez
RT: Orlando Franklin

DE: Elvis „Doom” Dumervil, Robert Ayers
DT: Ty Warren, Mitch Unrein
OLB: Von Miller, Wesley Woodyard
MLB: Joe Mays
CB: Champ Bailey, Tracy Porter
S: Rahim Moore, Mike Adams

A szemfüles/rutinos szurkolók két nevet hiányolhatnak egyből, a LB DJ Williams-ét és Kuper-ét, valamint talán páran még a S Quinton Carter nevét is emlegethetik. Nos, DJ sajnos úgy tűnik, hogy egy 6 meccses eltiltással fogja kezdeni a szezont egy (erősen kétséges) doppingvétség miatt, így ő a második csapattal edz, de sokszor az első csapat gyakorlatait is végzi a pálya szélén. Kuper sérülése sajnos még nem jött annyira rendbe, hogy teljes körű edzésmunkát tudjon végezni, de szezon elejére már jó formában lehet. Carter már teljesen más eset, őt az edzői stáb valószínűleg a korábbi edzéseken mutatott formája, vagy még inkább Moore nagyon jó formája miatt került ki a kezdőből, de elég nagy lesz a verseny a két S posztért, az biztos, magyarul simán visszakerülhet még a szezon kezdetére az első csapatba. Egy név még szintén bekerülhet mindenképpen, a Broncos idei top pick-je, a DT Derek Wolfe, ám neki egy új szabály miatt (addig nem edzhetett, amíg az egyetemi évfolyama le nem diplomázik) ki kellett hagynia az eddigi offseason edzéseit, így neki még kell idő, hogy felvegye a ritmust.

Kínos kérdés idén a visszahordó posztok betöltése, mivel Royal távozásával elég nagy űr keletkezett, ráadásul PM érkezése és az ezzel járó dominánsabb passzjáték Decker ezen poszton való bevethetőségét is csökkenti. Minden edzésen kipróbálnak az edzők pár embert a visszahordásoknál, ezeket én is ki fogom emelni, amennyiben az információ elérhető. Az első edzésen Porter, Syd’Quan Florence és Decker voltak soron.

Ahogy az újságírók és a csapat hivatalos blogja is teszi, csak pár komolyabb vagy érdekesebb play-t fogok kiemelni minden edzésről, egyrészt a helyhiány, másrészt a hozzáférhetőség hiánya miatt.

Az első play a bemelegítés és egy kis megbeszélés után egy PM -> Gronkowski passz volt, amit a közönség hangos üdvrivalgással fogadott. Ennél nagyobb hangorkán csak akkor jött, amikor PM a zsebben fellépve szaladt a labdával pár yard-ot, az igazi Bronco-drukkerek szíve mindig az olyan QB-khez fog húzni, akik nem félnek egy kis futástól.

Nagyon jól kihasználta a Stokley hiányzásával számára megadatott lehetőséget Caldwell, aki több szép elkapást is bemutatott, többek közt PM-től is kapott egy hosszú passzot az oldalvonal mellett. Egyszer a tavaly érkezett CB Tony Carter-t verte meg 1-1 ellen, igaz ő később egy szép intercerption-t is bemutatott. Bay-Bay is bemutatkozott egy szép elkapással, ami után Porter mellett bejutott az endzone-ba. 7-7 elleni játéknál az újonc QB Brock Osweiler adott egy szép passzot a Quinton Carter által őrzött Jason Hill-nek, aki TD-t szerzett az elkapás után. Hamar összejött a TC egyik legjobbjának ígérkező párharc Decker és Champ között, mindketten csináltak pár szép play-t a másik kárára.

Az első nap délutánjára egy nézők elől zárt úgynevezett walkthrough edzés jutott, amin a játékosok mezben, védőfelszerelés nélkül vesznek részt és az ilyen foglalkozások leginkább új play-ek és sémák beépítésére szolgálnak, lassabb tempóval és kontakt nélkül, ezúttal a legenda John Elway figyelő tekintetétől kísérve. Ez utóbbi miatt ezúttal Kuper is az első csapattal volt, nehogy lemaradjon valami fontosról, később pedig PM-el gyakorolta a snap-eket., közben a csapat két longsnapper-e, a rutinos Lonnie Paxton és az újonc Aaron Brewer egymásnak adogatták a hosszú snap-eket. A támadó oldalon természetesen PM hívta a play-eket, a védelemben pedig a LB sor tagjai tették ezt felváltva. Manning, ha épp nem a pályán volt, akkor az elkapóinak adott tanácsokat. Érdekességként meg lehet említeni, hogy amikor a védők elvonultak külön gyakorolni, akkor az edzők helyettesítették őket, az offensive coordinator Mike McCoy volt a LB, az OL coach Dave Magazu volt a DT és az offensive quality coach Brian Callahan volt a secondary helyén.

A második nap elég kalandosra sikerült. Alig pár perccel az után, hogy a csapat elkezdte az edzést, megérkezett egy viharfelhő, hatalmas villámokat szórva, majd eleredt az eső is bekergetve a csapatot az öltözőbe. Nem sokkal utána a játékosok visszatértek a pályára, de ekkor tájékoztatták őket, hogy biztonsági okokból az úgynevezett Bubble-ben, a Broncos fedett gyakorlóstadionjában folytatják majd a gyakorlást, a buszok pedig hamarosan meg is érkeztek, hogy odaszállítsák őket.

Meggyógyult és munkába állt ezen a napon a rutinos visszatérő Brandon Stokley, lett viszont pár új sérült sajnos. Kihagyta az edzést a sokak által ígéretesnek tartott UDFA DE Jamie Blatnick, valamint a Stokley-hez hasonlóan idén visszatérő DE/DT Justin Bannan, előbbinek a bokája, utóbbinak a vádlija fájt.

A 7-7 elleni gyakorlatok voltak többségben ezen a napon és hamar kiderült, hogy miért is hoztuk a csapathoz PM korábbi Colts-os TE-jét, mert Tamme csinált egy nagyon szép elkapást a vonal mellett, szépen bent tartva a lábait a pályán. Az is egyre jobban látszik, hogy a Manning-Decker duó elég jól megérti egymást, ismét több szép összjátékot csináltak, de Stokley is úgy tűnik, hogy emlékszik még a régi indianapolisi időkre.

A védelem se volt azért tétlen, főleg a draft végén kiválasztott Danny Trevathan kezd egyre meggyőzőbb játékot mutatni, érik neki a roster hely, ami azért messze nem törvényszerű az első évben a hátsó körös újoncoknál.

A harmadik nap délelőtti edzése volt az első ebben a TC-ben, amikor teljes felszerelésben vonultak ki a játékosok a pályára és ez mindig egy különleges alkalom. Quinton Carter sérülése sajnos elég komolynak bizonyult ahhoz, hogy az edzők ne engedjék a pályára ezen az edzésen. Visszatért Bannan és Blatnick, bár utóbbi csak a pálya széléről nézte társait. Bannan, aki az első edzésen is csak limitált munkát  végezhetett, ezúttal is csak pár play-re szállt be az első csapatba, amikor ő nem volt ott, akkor Unrein volt Warren párja ismét. Ugyanez volt a helyzet Kuper-el és Manny Ramirez-el a RG poszton.

Volt két illusztris vendége is a csapatnak erre az edzésre, két Broncos legenda és Ring of Fame tag, Terrell Davis és Karl Mecklenburg a helyszínen tekintette meg a gyakorlást.

Decker egyre jobb formába kerül minden edzéssel, több szép elkapása is volt, pedig 1-1 ellen rendre Champ ellen kell dolgoznia és 7-7 ellen is többször a 11-szeres Pro Bowler fogja. Ezen az edzésen az eddig kicsit visszafogott formát mutató Matt Willis is csinált szép dolgokat, neki erre nagy szüksége is van, mivel kemény harc lesz az 5. WR helyért.

Az újonc (és tavalyi sérülése miatt kicsit zsákbamacskának tekintett) Omar Bolden először eléggé megevett egy irányváltást 1-1 elleni játékban, de rögtön a következő play-nél javított egy interception-el Osweiler ellen. A következő két play is ugyanilyen leosztásban ment, előbb egy hosszú passzot csináltak meg ellene, majd elcsent egy újabb interception-t.

Egy tavalyi újonc is villogott az 1-1 elleni drill-ekben, a RB Jeremiah Johnson előbb egy szép vetődéses elkapást csinált meg Mike Mohamed ellen, majd a 11-11 elleni gyakorlatokban volt több szép futása. Az egyik fontos idei szerzemény is kezdte megtalálni a helyét, Tracy Porter több passzot is leütött Manning ellen. Fontos még megjegyezni, hogy Wolfe is egyre több jó play-t csinált, volt például egy felszedett fumble-je a teljes csapatos gyakorlásnál, de 1-1 ellen is meg tudta verni párszor az emberét, akár DT-ként, akár DE-ként kellett felállnia.

A punt return-öket ezen a napon Decker, Syd’Quan és Willis gyakorolhatta. A védő és a támadó oldalon is a falemberek élvezték a legjobban, hogy végre nagyobb ütközéseket csinálhattak a védőfelszereléseknek hála, de szerencsére nem sérült meg senki.

Von közben felvett egy új szokást, előző nap világos narancs színű zokniban edzett, ezen a napon pedig világító neon zöld színű volt a sportszár a lábán.

A harmadik nap délutánján újra egy walkthrough edzést tartott a csapat, mégpedig egy új szereplővel. A védelem mögött állva hallgatta az edzői utasításokat a S Anthony Perkins, aki korábban a csapattal edzett még tavasszal és most, hogy két UDFA is kiesett az orvosi vizsgálaton, felhívták a csapattól, hogy szükség lenne rá a keretben. Egyébként pont Dove Valley felé tartott, mivel az OL coach Dave Magazu fiával edzett korábban és meg akarta nézni az épületeket.

Orlando Franklin ezt az edzést kihagyta, mivel délelőtt összeszedett egy kis nyaksérülést és agyrázkódást, helyette Chris Clark gyakorolt a kezdőkkel. Joe Mays irányította a védőket ezen az edzésen, a támadókat viszont ezúttal nem PM irányította, ő Mike McCoy-al és John Fox HC-al beszélgetett a gyakorlatok alatt, igaz egyébként is főleg futó play-eket gyakoroltak. Sor került pár special teams drill-re is, FG és punt blokkolást gyakoroltak a játékosok, szemeteskukákat használva akadályként, néha soccer labdát használva a tojáslabda helyett.

























A negyedik napon
csak egy edzés volt, viszont azon ismét teljes felszerelésben gyakoroltak a Bronco-k. A helyszínre látogató 4 003 néző több, a csapat szempontjából jelentős embert is láthattak a pálya szélén: a legendás LB Tom Jackson az ESPN stábjával érkezett, az idén visszavonult Brian Dawkins pedig ezt a napot választotta, hogy meglátogassa korábbi társait. Mecklenburg a mai napon is részt vett edzésen, korábban be is jelentették, hogy idéntől néha edzőként fogja segíteni a munkát, sokat tanulhatnak tőle a fiatalok, az biztos. A franchise tulajdonosa, Pat Bowlen is beugrott köszönteni a korábbi nagyságokat, de ő csak rövid ideig volt jelen.

Gyarapodott a sérültek száma erre a napra sajnos, Quinton Carter és Jamie Blatnick mellett Franklin is csak az oldalvonal mellett figyelte a gyakorlatokat, helyette újra Clark gyakorolt az első csapattal, majd később Bannan is bevonult a öltözőbe, mivel újra meghúzódott a már korábban is problémás vádlija.

Két újonc DL játékosunk, Wolfe és a katonai szolgálata után a csapathoz idén csatlakozó Ben Garland is DE és DT posztokon is gyakorolt ezen a napon. Folyamatosan próbálgatják a játékosokat különböző felállásokban az edzők, így került ezúttal Chris Harris az első csapatba a nickel felállásban és Rahim Moore is több felállásban ki lett próbálva, Wesley Woodyard pedig az első csapat mellett a másodikakkal is edzett. A QB-k sorrendje is folyamatosan változik, ahogy a 3 backup harcol a helyekért.

Az edzés legszebb mozdulatát Jacob Tamme mutatta be, PM-től kapott egy passzot, amit egy kézzel kapott el, a védők pedig csak csóválták a fejüket. A RB-ek közül az újonc Ronnie Hillman és Jeremiah Johnson is több hosszú futást jegyzett. A védők se voltak restek, ezen a napon például a CB-WR párosításokat főleg a CB-k nyerték, Champ-el az élen, de Joshua Moore is le tudott ütni egy passzot és ugyanezt megcsinálta Porter és Drayton Florence is. Doom is kapott elismerő tapsot az edzés elején, amikor megverve emberét eljutott McGahee-hez és a földre vitte.

Moore-nak volt még egy szép play-e, amikor a red-zone-ban gyakorlatoztak, Hanie próbálta meg kidobni a pályáról a labdát, ami eltalálta a kapu alsó lécét és a levegő pattanó játékszert vetődve kapta el a fiatal CB. Egy másik gyakorlatnál Adam Weber kihasználta, hogy senkinek sem szabad a QB-khez hozzáérni és beszaladt az endzone-ba, de ezzel nem aratott túl nagy tetszést a védőknél, viszont a közönségnek tetszett.

Az ötödik nap első edzése reggel 8:50-kor kezdődött és a csapat újra teljes felszerelésben vonult a pályára. Jamie Blatnick először tudott társaival együtt gyakorolni, végre rendbejött a bokája, de Carter és Franklin nem volt jelen, Bannan pedig csak a pálya széléről figyelte a gyakorlatokat. Az edzés végére kiszállt még két CB, Joshua Moore-nak a combja sérült meg, Bolden pedig egy nagyobb ütközés után ment be vizsgálatra.

Az edzés sztárja Stokley volt, aki már az első perctől kezdve csak szép dolgokat csinált, minden gyakorlat jól ment neki. A WR-ek és CB-k ismét 1-1 ellen dolgoztak a QB-k segítségével az edzés elején, közben a pálya másik felén a futásokat gyakorolták a többiek és míg az előbbit inkább a támadók dominálták, addig az utóbbiban a védők csillogtak, pár yard-on belül tartva a futókat minden esetben és kemény ütközéseket is bemutatva.

A nyáron érkezett másodéves elkapó, Tyler Gresham volt az edzés másik sztárja, több szép elkapása is volt, közte egy olyan, melyben a labdát Weber-től kapta a válla felett és a catch után becsúszott az endzone-ba. Ettől függetlenül a teljes csapatos drill-eket inkább a védők uralták, főleg Jason Hunter pörgött nagyon.

Decker-nek volt egy hosszú elkapása Porter és Rahim Moore között, de a másodéves S gyorsan javított, amikor egy Lance Ball felé szálló passzot semlegesített a futóval együtt. Syd’Quan is több szép leütést csinált a nap folyamán, látszik, hogy nagyon próbálkozik a keretben maradni a kihagyott szezonja után. Végül a 11-11 elleni játékot Ronnie Hillman szép futása zárta, így a támadók se voltak túlzottan komorak.

Voltak még más gyakorlatok is, a több játékos gyakorolt Keith Burns assistan ST coach-al a punt-ok down-olásán néha soccer labdákat is bevetve, a DL-OL is dolgozott az 1-1 elleni helyzeteken (Ayers és Ryan Harris tűnt ki a két oldalon) és ezúttal is gyakorolták a visszahordásokat, most Syd’Quan, Porter, Florence és Tony Carter volt a soros.

Délutánra csak egy walkthrough jutott ezúttal is. Manning ezúttal is csak kevés play-ben vett részt, helyette az edzőkkel elemezték a pályán folyó munkát, de azért így is tevékenyen részt vett a munkában, többször bement a pályára tanácsokat adni egy-egy play után. Ezúttal a védelem oldalán Mays mellé Doom is beszállt a play hívásoknál, Champ pedig több lehetséges INT-t hagyott el a WR-eknek, hogy nyugodtabban gyakorolhassák a route-okat.

A TC alatt történt egy a csapatot kevésbé, de a szurkolókat komolyabban érdeklő bejelentés, miszerint a helyi rádióban az eddig szakkommentátorként dolgozó, ex-Bronco QB Brian Griese helyett a legendás szintén ex-Bronco WR Eddie McCaffrey hangját hallhatjuk majd a KOA Radio közvetítései és a denverbroncos.com videó alatt Dave Logan mellett.

Július 31-e volt az idei TC első pihenőnapja, 1-én pedig az időjárás előrejelzések miatt a csapat újra a Bubble-ben tartotta edzését, a szurkolók tehát ezt a gyakorlást nem láthatták. Kihagyta az edzést Quinton Carter, Franklin és Joshua Moore, közben szállt ki Decker, Hillman, D’Andre Goodwin és Greg Orton, utóbbi kettőnek a bokája sérült meg.

Az edzés elején a LB sor volt főszerepben, először egymás közt gyakorolták az ütközéseket, majd RB-ek gyakorolták ellenük a QB-k megvédését, ráadásul éles célponttal, mivel Manning állt a pocket-ben. Közben a támadófalak játékosai dolgoztak 1-1 ellen, főleg Jason Hunter tüntette ki magát, nem először a TC alatt.

A tréning ezek után 9-7 elleni futójátékokkal folytatódott, ahol Bannan, Woodyard és Hillman voltak a főszereplők. Közben a WR-ek a CB ellen dolgoztak újra, PM Stokley-nak dobott egy szép hosszú passzot, majd újra felé mutatta be a screen passzot, ami után a labda Ball-nak röpült, aki szépen el is kapta és sok yard-ot szerzett az előtte blokkoló társai segítségével.

Az edzés végén 3 QB is lehetőséget kapott egy 2-minute drive-ra, vagyis pontosabban a szituáció szerint 1:10 volt az órán, 14-20-as eredménnyel és a saját 40-ről kellett indulni. Manning egy gyors passzot dobott Stokley-nak a védők 34-es vonalára, majd Bay-Bay volt a célpont, aki végül a 2-nél lépett ki az edzők szerint. Újra ő volt a célpont, de Porter szépen leütötte a passzot, végül azonban egy Stokley elkapással meglett az egyenlítés 3 másodperccel az idő lejárta előtt.

Hanie kevésbé volt eredményes, főleg mert az első play-nél beszedett egy 6 yard-os sack-et Wolfe-tól, de végül egy 4&1-nél Willis elkapás hozta a 1st down-t. Eddig tartott azonban csak a drive, mivel 4 incomplete passz után a védők „nyertek”.

Weber egy kicsit tovább jutott, pár play után, melyek közt egy QB scramble is volt, 3,8 másodperc volt még az órán és 28 yard maradt még az endzone-ig, jött is a hosszú passz, de azt Florence leleste és az interception újabb védő „győzelmet” jelentett.

Az edzés egy teljes csapatos red-zone gyakorlással zárult. Először újra Manning jött, az első passzát Mike Adams megszerezte, a másodikból Dreesen csinált TD-t, a harmadik próbálkozást pedig egy Wolfe sack zárta rövidre. Később kétszer is az aktuális RB kapta a snap-et, de nem volt sikeres a trükközés egyik esetben sem, előbb McGahee-t fogta meg a goal-line előtt a Woody-Champ páros, majd Ball-t állította meg Nate Irving. Az edzés záró play-e egy pass deflection volt, amit David Bruton követett el.

Ezek voltak tehát a Denver Broncos 2012-es Training Camp-jének történései az első héten. Hamarosan jelentkezem a második héttel is, amiben már egy csapaton belüli scrimmage meccsről is beszámolok, amit a Sports Authority Field @ Mile High Stadium gyepén rendeztek elég jelentős nézőszám mellett.


A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr374699217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

milo_hedgie#23 2012.08.07. 09:49:39

keith brooking jött a lb sorba,szerintem jó erősítés volt

milo_hedgie#23 2012.08.07. 10:49:20

tartalmas összefoglaló,végre történik valami a csapatnál! ez azt jelenti hogy hamarosan itt a szezon:) nekem úgy jött le hogy manning jó formában van,nyoma sincs a sérülésnek és a kihagyásnak. maradjon is így

Tomi_Tanguay 2012.08.07. 14:51:33

csak túl sok a manning kép:D

foppa21 2012.08.07. 17:45:36

tényleg fasza lett, kezdem egyre jobban várni a szezont

Black_Adder 2012.08.09. 18:28:43

hajnali 2:30-tól játszunk crybaby-ék ellen


süti beállítások módosítása