Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

Nuggets: Nyár 2012

2012.08.09. 19:32 - Dawyd728

Fel lettem kérve, hogy értékelés féleséget dobjak össze a Denver Nuggets idei nyaráról. Nagyjából ezeket fogom érinteni: csapat eddigi nyári tranzakciói(hosszabbítások, érkezők, távozók, draft, stb), hogyan fest a keret és mi várható még.



Sokan környezetemben úgy vannak vele, hogy érjen már véget az offseason és pattogjon már a labda, addig én mindig csodálkozom, mert a holt idény eleje igenis lehet izgalmas, csak észre kell venni a maga szépségét. Gyakorlatilag egy csapat épülésének, fejlődésének első, és talán legfontosabb fázisa ez. Persze néha őrjöngeni tudnék, hogy más csapat ezt hogy miért csinálhatja meg, szerezheti meg az adott játékost. Na de félre az üres fecsegést.

Tavalyi szezonban első körben pottyantunk ki a Lakers ellen, egy drámai 7 meccses párharcban. Az előző szezonban arra épített a vezetőség, hogy egy mély keretet hozzon össze, lehetőleg fiatal tehetséges játékosokkal, akik a későbbiekben All-Star szintre fejlődhetnek. Ez viszont azt jelenti igazi franchise player nélkül akarunk a bajnoki címre törni. Ujiri többször említette már, az építkezésünk mintáját a Pistons 2004-es bajnokcsapata szolgáltatja. Ennek lényege, hogy mindegyik poszton top10-es játékossal legyen feltöltve a keret, akiknek játékstílusa tökéletesen passzol is egymáshoz. Azt azért jegyezzük meg, hogy talán ez a legnehezebb építkezési útvonal. Ebben sok rizikó is benne van. Tehetséges játékost csak úgy nehéz szerezni, ha nem draftolsz a top10-ben, vagy nem nagy piacon van a kedvenc csapatod. Ebben az esetben sokszor 19-re kell lapot kérned. Ilyen volt a tavalyi Nené-McGee csere is. Látszólag visszalépés volt a csere, de Nenéből többet már nem tudtunk kihozni, addig a problémás, de rendkívüli képességekkel megáldott JaVale egy új közegben akár ki is bontakozhat. Ugyan még nem dőlt el, hogy előreléptünk vele, ez majd csak a jövő zenéje lesz.

Lejáró szerződése volt McGee, A. Miller és a spanyol Fernandeznek. Velük viszont csak júliusban lehetett elkezdeni foglalkozni, mert előtte június végén volt a draft. Mint sokan mások én is PG-PF választást tartottam a legvalószínűbbnek az első körben, erre jött a hidegzuhany és elhoztuk a francia Evan Fournier-t (innentől 4nier), aki az idei legtöbbre taksált európainak számított. Posztja dobóhátvéd, de playmaker mentalitással. Talán ez az, ami leginkább szerepet játszott a választásában, mert Lawson mellé sajnos nem AAA való. Aaron leindításon kívül magának és másnak dobóhelyzetet nem tud kialakítani, a felállt védelmet nem képes megbontani. Ez nem azt jelenti, hogy akár már idén vagy jövőre kiszoríthatná a kezdőből, de a Lawson-AAA backcourtal nagyra törő álmaink nem lehetnek. Lawson mellé egy Harden-Ginobili típusú játékos kellene, addig AAA mellé Rubio-Kidd féle pass first PG. Mi most 4nier-vel az előbbi típusú projectbe kezdtünk. 2-3 év múlva visszatérhetünk, hogy megérte-e. Azért is, mert a drafton a 20. választás előtt bent volt még Sullinger, Perry Jones III, Moultrie és az irányító Teague is. Véleményem szerint az első 3 közül Sullinger az, akiben sok lehetőség rejtőzködik, csak kicsit vissza kell fogyasztani, hogy felgyorsuljon az NBA ritmusára, mert 6-9-es méretéhez képest a fesztávja is rendben van, a keze is vajból van, tökéletesen kiegészíthették volna egymás Faried-al. Nála az volt a kockázat, hogy az utolsó hónapokban visszaesett a teljesítménye, és a draft előtti napokban derült ki róla, hogy a derekával sincs minden rendben. Kockázatos lett volna, de kockázat nélkül nincs nyereség.

38. helyen elhoztuk a hatalmasat csúszó Quincy Millert, aki gimiben hatalmas tehetségnek számított, de jött egy fránya sérülés, ami nagyon visszavetette. Először nem is akart kijönni az idei draftra, majd a határidő előtt kicsivel döntött, hogy jön. Eleinte még így is első körösnek predesztinálták, majd a workoutok során sorra kapta a negatív kritikákat, így már a draft napján 30 körüli helyre rakták, de szerencsére csúszott még egy kicsit, mi pedig köszöntük szépen. Ez nagyszerű választás volt az FO részéről. A srác amolyan szegény ember Kevin Durant-ja lehet. Testfelépítése alapján megszólalásig hasonlít rá. Viszont nagyon nyers még, így ha lefogjuk igazolni, akkor is az első évet szinte biztos, hogy az új D-ligás csapatunkban, az Iowában fogja tölteni. Ez is újdonság, mert eddig az Idaho Stampede volt a csikócsapatunk, de idéntől a Blazers átvette a teljes uralmat a csapat felett, így Jazz és mi is új csapat után nézhettünk. Ezek után a fiataljainknak a Bulls, Hornets, Wizards ifjú tehetségeivel kell megosztani a játékperceket. Visszatérve a draftra behúztunk az 50. helyen egy török árbocot, İzzet Türkyılmazt, aki posztját tekintve center, de hiányzik róla vagy 20 kiló, ami nélkül semmi esélye. Szerződést nem fogunk neki adni, nem is kell, ha évek alatt netán kisül belőle vmi, akkor jól jártunk. Kérdezhetitek, hogy akkor miért nem olyat választottunk, aki sokkal inkább nba ready, erre a válasz egyszerű: kevés a hely a csapatban, így is nehéz volt eldönteni hogyan lehet helyet csinálni egy-egy játékosnak, mivel csak 15-en lehetnek a keretben, és a szabadügynök piac nyitása előtt 12 fő biztosan a keret tagja volt. Rajtuk kívül az első 2 draftoltunk plusz a két szabadügynökünk McGee és Miller még szerződés nélkül volt.

Majd jött a júliusi Free Agency, ahol a kezdetekben egyáltalán nem mozgolódtunk, a nagyobb halak szóba sem kerültek. Első hír az volt, hogy Rudy Fernandez 9M/3éves szerződést kötött a Real Madriddal, ez már jó előre sejthető volt. Pár nappal később közelegni kezdett az amnesztálások (mondj jobbat) határideje, amikor is el kellett dönteni, hogy tudunk-e kettőt az egyért, vagy hármat a kettőért cserét összehozni, vagy megköszönjük az egyik olyan játékosunknak az eddigi munkáját, aki legkevésbé tud lendíteni a csapat szekerén, és mellette még sokat is keres, amivel a közeljövőben beszűkítheti az anyagi lehetőségeinket. Így esett a választás Chris Andersen-re, aki az utóbbi hónapokban elég nagy pácba került. Vele hivatalosan is lezárult egy korszak. A WCF-es csapat egyik legfontosabb embere volt, Camby távozása után vet. min.-ért sikerült azt az űrt betölteni, amit a korábbi DPOY hagyott. Billups és ő volt a difference maker egy PO söprés és egy WCF-es szezon között. Kösz’ mindent Chris!

11-en maradtunk. Először visszaigazoltuk Andre Millert, aki ugyan pedzegette már, hogy kezdő akar lenni, de ha csere is lesz, azt csak bajnokesélyesben. Amen. Idén és jövőre is 5M-t fog keresni, a 3. éve nem garantált. Én nem tartom rossz döntésnek, mert McGee-Faried mellé egy ilyen irányító elengedhetetlen. Löbbölésben talán verhetetlen az egész ligában, elég megnézni az Aldridge-al való connectionjüket. Veterán leadership miatt is fontos, azért mi még csikócsapat vagyunk. Én azt remélem, hogy minél kevesebbet lesz együtt a pályán Ty-al, és akkor mindenki elégedett lesz. 20 perces játékosnak még mindig tökéletes, igaz lassú már, főleg periméteren botrány néha, de például szégyen-szemre a legjobb pozíciós játékosunk, ami az amúgy is gyenge half-court offense számára jelenthet nagyobb variációs lehetőséget.

Újra 12-en vagyunk. 4nier-vel szerződést kötöttünk. Nem maradt Franciaországban. Ez engem akkor őszintén meglepett, mert az első hírek azt mondták, hogy 1-2 évet lehet marad itt Európában. Elmondtam már fentebb milyen játékos, a nyári ligában is láthattuk. Szerintem van fantázia benne, a triplái sem annyira rosszak, én az első jelentésekben mindenhol azt olvastam, hogy nagy gondjai lesznek vele. A nyári ligáról külön nem akarok írni, nem sokat láttam belőle, amit igen abból azt szűrtem le, hogy nagy gond volt, hogy nem volt egy normális játékszervezője a csapatnak, így néha kaotikus dolgok folytak a pályán. Ezért én semmit nem vonok le a fiataljaink teljesítményéből.



















Már 13-an. Már rég elkeltek a nagyobb halak, már csak JaVale McGee maradt, aki 10+M/éves szerződést remélhetett. Félő volt, akik lemaradtak Asik-Hibbert párosról, azok elkeseredettségükben bepróbálkoznak érte, ez nem így lett, végül a korlátozott szabadügynökünket 44M-ért 4 évre sikerült magunkhoz láncolni. Jövőre 10M-t kap, ez szépen az évek alatt 12M-ig fog fentebb kúszni. Gyakorlatilag azt kapta, amit tavaly Jordan is. A mai center ínségben ennyi az ára azoknak a játékosoknak, akik képesek lepattanózni, atletikusak, a gyűrű alatti 2-3m-es zónában a lecsorgó labdákat képes visszarakni, visszazsákolni. Idén nyáron Olajuwon fogja edzeni. Nem csak őt! Reméljük egy két post movet sikerül eltanulni, de ami a legfontosabb, hogy védekezésben tanulja meg mikor kell repkedni és mikor kell a földön maradni. Ami még nem ártana, ha a büntetőzését 60% felé hozná, e nélkül ugyanis egy véghajrában nem lehet a pályán tartani.

Így lettünk 14-en. A nyári ligás meccseken arra lehettünk figyelmesek, hogy az FO-nk mellett foglalt többször is Anthony Randolph helyet. Nem zörög a haraszt… Végül átlag 1,7M-t fog keresni idén és jövőre is, ami a benne rejlő potenciált (lehet már csak én látom benne) tekintve ajándék. Neki azért is örültem, mert így nem bosszankodom Perry Jones III  kihagyása miatt. Játékstílusban nagyon hasonlóak, sőt bizonyos értelemben hasonló Harringtonhoz is, ugyanúgy tweenerek mind a 3-an, de amíg Harrington egy elhízott teknős, addig ők egy vékony 4-es testbe bújt 3-asok. Nagyon jó kéz, atletikusság jellemzi őket, viszont palánk alatt nyuszik, ezt Randolph remélem elhagyja nálunk. Karl jelszava pedig a penetration-penetration-penatration… Ha pedig hozzánk igazolt, akkor gondolom tudta mi vár majd rá. Én nagyon bízok benne, 23 éves csak. Reméljük nálunk megtalálja a pályafutását, ebben valószínű segítségére lehet az is, hogy Harrington a szezon első hónapjában még nem lesz 100%-os, így könnyen lehet, hogy Faried mellett találja magát a rotációban.

Ezzel 15-en is vagyunk. Itt a lista:
PG:Lawson, Miller, Stone(?)
SG:Afflalo, Hamilton, Fournier
SF:Gallo, Chandler, Brewer
PF:Faried, Harrington, Randolph
C:McGee, Koufos, Mozgov
Szerződés nélkül van még a 2. körös választásunk Quincy Miller. Szeptember 6.-a az a dátum, ameddig alá kell íratni vele a szerződést, különben szabadügynökké válik, így utána bárki más ajánlatot tehet neki. Ezt kijátszhatjuk azzal is, hogy leszerződtetjük, és egy darabig 16 játékosunk lesz, de akkor október 29.-e lesz az a dátum, amikor 15 főre kell csökkenteni a keretet. A kérdőjel nem véletlenül van Stone neve mellett, ugyanis ő megsérült még a nyári liga előtt(?)/alatt(?), de a lényeg, fél évet min. kikell hagynia sérülés miatt. Ezért komoly esélyesé lépett elő, akinek a helyét kapja meg Q. Miller projectnek. Így nem maradna 3. számú irányítónk, ami alapból nem is lenne nagy gond, mert ha kiesne bárki is azon a poszton, az alapjaiban tönkretehetné a szezonunkat.

A keret maga erős, változtatás nélkül egy hazai pályával 2. körbe is juthatnánk, amire reális esély is megvan, de ez nem lehet cél ennél nagyobb célokat kell kergetni, amihez elengedhetetlen a minden poszton top10-es játékos. Jelenlegi keretben, aki top10-es az csak Lawson és Gallo. Igen, az olasz is. Persze mindenkiben az utolsó emlék az, ami a perdöntő, de azt ne feledjük el, hogy az első szűk 2 hónapban ő volt a csapat legjobbja, majd jött egy bokasérülés, amikor gipszet is kapott, majd visszatért és a dobókezén eltörte a hüvelykujját egy ártalmatlan helyzetben. Persze lehet mondani, hogy miért nem játszott, meg azt is, hogy amikor játszott akkor miért úgy, de aki volt már komolyabban megsérülve az tudja, hogy nem az egyik pillanatról a másikra lehet felvenni a korábbi ritmust. Én bízok benne, hogy sérülésektől mentes idénye lesz, egy közös edzőtáborral az előző szezon elején mutatott Gallot láthatnánk. Ami azért is fontos, mert ha cserélünk is, akkor egy viszonylag nagy értékkel bíró Gallinarit is belerakhatunk egy olyan cserébe, ahol top10, vagy esetleg FP potenciálú játékost kaphatunk. Visszatérve a top10-es gondolathoz McGee az, akiben megvan a potenciál, hogy az legyen, talán periódusokra már az is. Viszont a többi poszton egyelőre még kiadó a top10-es játékos helye, ugyanis senki sincs még a közelében sem. Faried sem az, bármennyire is nehéz leírni. Persze a berobbanása hangosabb volt, mint amit vártam, de amíg a gyűrűtől 2-3 méterre teljesen veszélytelen, addig nincs miről beszélni. A liga talán leghasznosabb játékosa lehetne, ha maradna ennél a 25min/game szintnél. Az a lendület, energia nélkülözhetetlen a csapat számára, de őt sem lehet teljesen kifacsarni, mert a játékperc növelésével az intenzitása is csökkenni fog.

Ami a jövő zenéje lesz még, az Lawson szerződéshosszabbítása, ami véleményem szerint ősszel meg is fog történni. 12M/év köré várom. Ami lényeges, hogy ne engedjük ki a piacra, mert akkor licitháborúban sokat bukhatunk. Jelenleg az ide payroll 60,6M-n áll. Saját draftjogainkat birtokoljuk, ezen kívül ’14-es Knicks-ét is, plusz egy csomó második köröst. Rengeteg asset, ideje őket beváltani. A lényeg, hogy sokan vagyunk, ezért az elkövetkezendő 1 évben kettőt az egyért, hármat a kettőért, vagy akár hármat az egyért cserékben kell gondolkodni. Ez a keret 60 perces meccsekre lenne ideális.

Részemről további szép nyarat mindenkinek, ja és k*va jó az új design. :)


A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr284704206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dawyd728 2012.08.09. 19:36:56

Nincs már sok idő, ha csinosítgatni akarod Filip, akkor szabad a pálya. Még1x jó nyarat mindenki. ;)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.08.09. 20:42:12

@Dawyd728: Köszi szépen az írást! Kellemes nyaralást neked! :)

Tomi_Tanguay 2012.08.09. 21:23:04

helytálló az összegzést, én is kb így látom most a csapatot:) szerintem is jó lehet galinari, van benne kakaó de tavaly nagyon leeresztett. azértmég bízom benne.

Tomi_Tanguay 2012.08.09. 21:39:25

közben kijött az előidény programja:

DENVER NUGGETS 2012 PRESEASON SCHEDULE
(All times are Mountain and Subject to Change)
DATE OPPONENT SITE TIME
Oct. 6 @ L.A. Clippers Mandalay Bay Events Center (Las Vegas, NV) 8:30 p.m.
Oct. 12 @ San Antonio AT&T Center (San Antonio, TX) 6:30 p.m.
Oct. 15 Golden State Pepsi Center (Denver, CO) 7:00 p.m.
Oct. 17 @ Portland Rose Garden (Portland, OR) 8:00 p.m.
Oct. 21 @ Oklahoma City Chesapeake Energy Arena (Oklahoma City, OK) 6:00 p.m.
Oct. 25 L.A. Clippers Pepsi Center (Denver, CO) 8:00 p.m.
Oct. 26 @ Phoenix US Airways Center (Phoenix, AZ) 7:30 p.m.

foppa21 2012.08.09. 22:18:48

azért a buzinarizást egy élmény olvasni:-D

xrace 2012.08.10. 05:40:47

Összejött a nagy üzlet, melynek részese a Nuggets is.
Igundala jött Denverbe Afflalo és Harrington ment a 76ers-be.
www.denverpost.com/lunchspecial/ci_21274084/nuggets-eyeing-another-i-what-make-howard-lakers

Annyira nem vagyok képben az NBA-t illetően, ez most jó a Nuggetsnek?

xrace 2012.08.10. 05:57:23

Elkúrtam (kicsit késő, vagy kora van, nem tudom :) ), Afflalo és Harrington nem a 76ers-be, hanem a Magic-be mennek.

foppa21 2012.08.10. 08:15:05

igen, az orlandoba mennek mindketten, howard pedig a lakersbe, ők bynumot küldik a phillynek és jason richardson is 76os lesz. négy csapatos csere:-D
szerintem így elsőre kurva jól jártunk vele, iguodala jó pontszerző és nagyon megbízható védő. dawyd írta hogy lawson mellé másfajta SG kéne mint afflalo, szerintem iggy pont olyan ami kell. harrington becsülettel küzdött tavaly, de öreg és csak egyre rosszabb lesz. lawson-iguodala-gallinari-faried-mcgee kezdő ötös nagyon nagyon tetszik!!! és akkor a padon ott van miller, chandler, brewer, randolph, mozgov, koufos és pár jó fiatal
még nem biztos a csere de már tényként kezelik, pénteken lehet tuti:-)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.08.10. 08:56:56

Bírom hogy írunk egy cikket és pár órával később felforgatják az egész csapatot. :) Jó, azért annyira nem, mert tökéletesen haladunk tovább az ismertetett úton, meg legalább hamarosan újabb írással jelentkezhetünk.

Lehetne most nagy szavakat használni, ahogy ilyenkor Amerikában szokták, hogy ezzel a cserével megszereztük a gyűrűt meg hasonlók. Inkább azt mondanám, hogy a PO home advantage-re nagyon jó esélyünk lehet ezek után, és talán-talán a buzi tánderrel is felvehetjük végre a versenyt, de várok még egy-két cserét simán.

Véleményem a trade-ről:
coloradoavalanche.gportal.hu/gindex.php?pg=29139641&postid=912912

Tomi_Tanguay 2012.08.10. 11:46:37

kurva nagy deal lehet ebből!

foppa21 2012.08.10. 16:23:49

vicces ahogy mindenhol a lakers üzlete a szenzáció, azzal senki nem foglalkozik hogy mi is milyen jól megerősödtünk:-P

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.08.10. 16:48:31

Simán, nagyobbat húztunk ezzel a cserével, mint bárki más, de ez ugye divatliga, itt csak a név számít.

foppa21 2012.08.11. 03:01:05

@Tomi_Tanguay: én is ezt mondom, de minket tényleg mindenhol lenéznek. legyen az ő bajuk:-P

melo15 2012.08.12. 18:16:56

természetesen én is örülök a cserének!
iguodala ma olimpiai bajnok lett, usa legyőzte spanyolországot :)

Black_Adder 2012.08.12. 23:27:06

ezek szerint megérte.
Mondjuk jobban örültem volna, ha az olasz buzi megy, de így a cikket olvasva érthető AAA cseréje...
btw: nagyon király, kerek a cikk!

Foresz 2012.08.13. 10:04:50

Iguodala mindenben jobb mint Afflalo.Védekezésben is a liga egyik legjobbja a posztján,egy-egyezni is kiváló.és kintről is veszélyes.Egyértelműen előnyös számunkra a csere.Ha meg hozzávesszük azt is,hogy ezzel együtt sikerült Harringtont is elcserélni,akkor talán a "mennyei" jelző lenne a leginkább alkalmas arra hogy jellemezzük teljes egészében a cserét...

milo_hedgie#23 2012.08.13. 20:32:56

az a lawson-iguodala-gallinari trió nagyon jól fest számomra

Black_Adder 2012.08.14. 11:33:13

@Foresz: mondjuk nfl szemüvegen keresztül nekem még mindig furcsa, h +1 játékos beleadása a trade-be, csökkentse az ellenérték mértékét...

cappel egyébként hogy állunk?

Foresz 2012.08.14. 12:00:08

Amikor egy idősebb játékos viszonylag magasabb fizetését is sikerül elpasszolnunk,az csak kedvező lehet.Főleg a Nuggets-nél,hiszen a csapat tele van fiatalokkal akiknek más-más időpontokban jár le az újonc-szerződésük.Ami után már csak zsírosabb szerződést kötnek.(lásd:McGee)
Tehát kifejezetten jó ha előre készülünk és takarítjuk a cap-et.Arról nem is beszélve,hogy közben Igu-val minőségileg is javultunk.
Négyes poszton - ahonnan ment Harrington - van két különböző stílusú,fiatal játékosunk.Faried már meg is mutatta hogy van benne kellően kakaó,szóval neki egyre inkább kell majd a játékidő.Hering csak vette volna előle el a lehetőséget.
Pontosan nem néztem utána,de valahol a sapka határán lehetünk.Az Afflalo-Hering duó fizetése majdnem megegyezhet kb. Igu-jéval.A rosterben felszabadul majd egy hely,amit gyanítom hogy Fournier-nek tartunk majd fel.Ha mégsem így lenne sincs gond,mert Hamilton nagyon jó játékos lesz,akinek szintén kell majd idén a játékidő.
Összefoglalva a véleményem:Ujiri (GM) ismét nagyot alkotott!

Foresz 2012.08.14. 12:09:04

A.Randolph-ról annyit szeretnék írni,hogy nagyjából ugyanúgy a középtávoli- és kinti dobások az erősségei mint Hering-nek.Talán a palánk alatti játéka gyengébb,ami jórészt azzal magyarázható hogy sokkal vékonyabb,cingárabb mint Hering.Viszont éppen ezért sokkal gyorsabb is mint idősebb kollégája,szóval leindításoknál,lefutásoknál sokkal használhatóbb lesz.Aztán az sem mellékes hogy fiatal,ha lát benne a vezetés potenciált,akkor több évre is alap lehet.Eddigi csapataiban szinte kivétel nélkül második-,harmadik számú emberke volt posztján.Ezért nem valószínű hogy nyavalyogni fog a játékidő miatt.

Black_Adder 2012.08.14. 12:41:24

Azt vágom, h miért kedvező az ilyen trade, csak az furcsa, hogy olyan szerződéseket adnak NBA-ben a játékosoknak, h ilyenre szükség van. NFL-ben olyan szerződést kötnek, h pár év után caphit nélkül lehet cutolni játékosokat, vagy nem kötnek egy idős veteránnal ilyen hosszú szerződést.

itt van pl Manning. 5 év évente 18 misi, az kurva nagy szerződés NFLben is, és idén biztosan meg is kapja a 18-at, az garantált. Utána viszont bármikor ingyen cutolhatjuk.
Jó ez NFL szinten is kimagaslóan biztonságos szerződés a csapat részéről (mondjuk a fizetés mértéke is nagyon magas), és NFLben is gyakran előfordul, h egy csapat nagyot bukik egy játékoson, de azért az NBA más kategória...

NBA-ben úgy látom nagyon könnyen odaadják a nagy pénzt a játékosoknak, aztán utána az esetek jelentős százalékában csak az a csapat célja, h valahogy megszabaduljon tőle és a fizetésétől.

Nenének odaadtunk a nagylóvét, majd fél éven belül elcseréltük, de itt van Gallo is, akit nem akarunk elcserélni, de neki is néhány meccs után odadtuk a csillagokat is az égből, h aztán kiderüljön nem képes két meccset egészségesen végigjátszani... Ez persze még változhat, de könnyen így járhatunk ezzel is...

Tudom, h ez megszokott az nba-ben, de nekem egy jó 6-7 év alatt se sikerült megszoknom ezt, sőt szerintem ez így nagyon gáz...

Azt is nonsense-nek tartottam, amikor Melo-nak 23 misit kínáltunk... Semmit se érsz a nagy sztárral, ha mellé senki más nem fér el a cap alatt. OK, soft cap, de annak is vannak határai...

Na mindegy, nem tartozik szorosan ide, csak számomra kicsit érdekes a különbség, furcsa egy helyzet, és a lockout óta se érzek komoly változást, bár abszolút laikus vagyok ilyen téren (is)...

Dawyd728 2012.08.21. 11:51:13

@Black_Adder:
"NBA-ben úgy látom nagyon könnyen odaadják a nagy pénzt a játékosoknak, aztán utána az esetek jelentős százalékában csak az a csapat célja, h valahogy megszabaduljon tőle és a fizetésétől."

Ez tényleg így van, de szvsz ez csak azért van, mert nagyjából 300 használható játékos van a ligában. Használhatót értsd aktív rotációban lévőnek.
Nagyjából ezeknek a negyedének, ötödének jár le minden évben a szerződése. Mondjuk 70 ember. Azok közül 35 ki sem kerül a piacra, mert vagy év közben már hosszabbított a csapatával, vagy RFA, vagy nagy piacon játszik számára megfelelő szerepkörrel. Reálisan marad 30-40 játékos akiért megy a harc. Persze a 150 nem aktív rotációjú játékosért is harcolnak. Ezek közül is lehet találni értelmes tehetséges, de kallódó játékosokat, többnyire másod-, harmad-, negyedéveseket. Ilyen volt számunkra Afflalo is. De az ilyenek csak az elenyésző kisebbséget alkotják.
Mivel az NBA-ben lényegesen kisebb a paritás, mint az NFL-ben, így a jobbak és a gyengébbek is be vannak betonozva, ezért jó néhány gyengébb megrekedt csapat túlfizetés árán próbálja magához csábítani a szabad ügynököket.
Ilyen volt nekünk Harrington is még Warkentien idejéből. Mivel itt nincsen franchise tag, ezért vmit kellett virítania Melo-nak, h ez a hülye érezze a csapat szándékait, akik mindent megadnak neki, erősítik a keretet, akár luxusadót is vállalnak, csak maradjon náluk. Végül nem is erősödtünk Heringel, de Melot is elvesztettük.

Amióta bevezették az új CBA-t, szinte ténylegesen csak a leg-leg tehetősebb csapatok engedhetik majd meg, h luxusadót fizessenek, mert tavalytól minden egyes dollár után 2-t kell fizetni, amennyiben luxusadó határa felé mennek a csapatok.
Ilyenek lesznek idén: Brooklyn, Chicago, LA Lakers, Miami, NYK, Memphis(bár szvzs ők mindent megfognak tenni, h 4-5M-val csökkentsék a payrollt, h megússzák a luxusadót)
Ezen felül van még egyéb korlátozás különböző jogokban, javakban, amit most hirtelen nem tudok, de hátrányosan érinti ezen csapatokat.

"Nenének odaadtunk a nagylóvét, majd fél éven belül elcseréltük, de itt van Gallo is..."

Az ő storyja megint csak érdekes és tanulságos. Melo-dárma alatt a brazil véleménye szerint senki nem foglalkozott az év közben az ő hosszabbításával, és szerinte csak egy nevetséges összeget ajánlott fel neki az FO. Ezért UFA lett a nyáron, ahol licitháborúban a valódi ára felett kelt el kb 20%-a. Viszont nélküle a csapat Mozgov-Koufos Faried-Harrington magasember rotációval nézett ki, ami akkor kb. tuti lottery picket jelentett volna. Kroenke család nem akart alámerülni, ami valahol jogos. Legtöbb ember számára a totális rebuilding lett volna a követendő út(csak nba1.hu-n legalább 80%-a a tagoknak inkább totálisan elölről kezdene ilyenkor mindent), csak sokan elfelejtik, h van legalább 7-8 csapat akik már 4-5, de akad amelyik 7-8 éve épül újjá és sorba hozzák a negatív szezonokat...
Vissza a Nené témához, így maradt ugyan egy kicsit túlfizetett centerünk, de nem üres kézzel álltunk a szezon kezdetén. Ujiri pedig kapva kapott a lehetőségen, amikor McGee szénája kifele állt. 0 kockázat volt Pierre-ben, ha nem jön be nem hosszabbítunk vele, akkor is ugyanott vagyunk, mint tavaly év elején, de adtunk magunknak egy esélyt, és ez a lényeg! Reméljük ez az esély, ami már több mint esély,. mert új szerződést adtunk neki, be is váltja majd a reményeket. Én bizakodó vagyok, Hakeem nagyon dicsérte az elmúlt napokban az edzések után. Remélem nem csak a kötelező PR szöveg volt.

Gallo is más téma, ő akár hiszitek, akár nem, de az első 1,5-2 hónapban, a legjobb játékosunk volt. Többször írtam a TS%-ról, az nála 60% feletti volt, ami az SG-SF-ek között az atyaúristen stat. Ez megmutatja, h a vállalásai során(elégetett labdák) milyen hatékonysággal dolgozik. Itt bővebben: www.basketball-reference.com/about/glossary.html
TS%-nál, mint majdnem mindennél itt is fontos, h kellő mennyiségű dobás/játszott perc/meccsszám szükséges. Akár hihető akár nem, de statisztikailag a posztján top5-ben volt akkor! Persze azt én sem vitatom, h posztján nem top5-ös játékos összességében, mert lehet másoknak lassabban indult a szezon etc..., de az akkori játékával abszolút rászolgált arra a pénzre. Szokás rá mondani, h injury prone. Én ezzel azért nem értek egyet, mert sosem ugyanaz a testrésze makacskodik, törik, szakad. Mindegy idén úgyis meglássuk mi lesz, 70 meccset nagyon remélem, h letudna játszani, különben bennem is meginoghat a belé vetett hitem.

Black_Adder 2012.08.21. 14:04:15

Köszi a választ, részletes és érthető, ahogy a cikk is.

Dawyd728 2012.08.21. 17:08:19

@Black_Adder:
Köszi, nincs mit. ;)
Ha eddig nem mondtam volna köszi minden írásodat nfl és Broncos témában. Én legalább annyira laikus vagyok NFL-t illetőleg, ezért a ti írásaitokat is jó olvasni, akár itt, akár bowl.hu-n, igen read only módban azt is olvasom. :)


süti beállítások módosítása