Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

Hódítók Európában, 4. hét

2011.10.31. 10:33 - Filip89

Etelt egy újabb hét, s ami még fontosabb, hogy megkezdődött a következő, amely azt jelenti, hogy hétfőn immár negyedik alkalommal tudom egy kis európai körutazásra csábítani a denveri kosárlabdázást kedvelő közösséget, hogy felkeressük a Denver Nuggets lockout alatt is játéklehetőség után néző régióját. Az elmúlt hét különösen emlékezetes marad egy-két okból kifolyólag, miután kiderült, sajnos nem mindig fenékig tejfel egy amerikai sportoló élete a messzi Európában.
























Haladjunk a túrán a megszokott útvonalon, vagyis először Timofey Mozgov barátunkhoz látogatunk, aki Oroszországban, a fővárosi BC Khimki csapatában játszik mostanság. A nívós Kelet-európai ligában címvédő alakulat három forduló után veretlenként látogatott szombat délután Ukrajnába, és egyértelmű esélyesként várták a Budivelnik Kijev elleni fellépést. Az ukránok két mérkőzést követően 1-1-es mérleggel szerénykedtek az A-csoport középmezőnyében, és némi meglepetésre kifejezetten aktívan, nagy kedvvel játszva indították a Khimki elleni összecsapást. Az első percek a Budivelnik előnye mellett teltek, a nyitó negyed végére viszont pechjükre az oroszok egyre jobban belelendültek, és az első térfélcsere idején már ők álltak jobban. Aztán a második felvonásban tovább nőtt a differencia a két csapat közt, a Khimki egyre jobban elkapta a ritmust, s köszönhetően Mozgov hathatós közreműködésének, a nagyszünetre már 50-38-as vezetést építettek fel. Innentől kezdve nem maradt sok kérdés a találkozón, a favoritok biztosan vezettek folyamatosan, a hazaiak pedig minden puskaporukat ellőtték az első néhány percben, nem maradt már bennük annyi, hogy még egyszer megszorongassák az esélyesebb ellenfelet. Így a Khimki a befejezésre 92-75-ös különbséggel diadalmaskodott, vagyis a negyedik meccsen a negyedik győzelmet szerezték meg a VTB United League-ben, így továbbra is hibátlan mérleggel tartózkodnak a kilenc tagú csoport első helyén. Mozgov 13 ponttal vette ki a részét a magabiztos sikerből, pontjainak zömét a 9/12-es büntetőzési hatékonysága tette ki, akcióból mindössze két alkalommal zörgette meg az ellenfél gyűrűje alatt lógó neccet. A denveri center 17 percet játszott, a második félidőben jobbára a csapat cseresora kapott lehetőséget, a legjobbak - élükön Mozzy-val - pihenőhöz jutottak, így abszolút nem lehetett számukra fárasztó a kijevi kiruccanás, hacsak a városnézés és az éjszakai dorbézolások nem vettek ki több energiát a srácokból.

A minap kezdődő hét a Khimki-nél ugyancsak a feltöltődésről szólhat, legközelebb csak jövő hétfőn, november 7-én fognak újra mérkőzést játszani - addig nyugodtan zúghat a Volga, visíthat az Olga és folyhat a vodka.

A bevezetőben említett kellemetlenségek a Litvániában szereplő Ty Lawson-t érték, ugyanis a twitter-en keresztül néhány unintelligens, nagyszájú megmondóember kritizálta az irányítót a bőrszíne miatt a saját csapatának drukkerei közül. Teljesen abszurd, hogy a 21. században még valahol a világon jelen van a rasszizmus a kosárlabdázók felé, főleg egy ilyen profinak tűnő klubnál, amilyennek a Zalgiris Kaunas vallja magát. Félreértés ne essék, nem a csapatot akarom kritizálni, és bizonyára a szurkolói körnek is csak egy idióta minimális csoportja szólt be Lawson-nak, ami akkor is elfogadhatatlan. Ty joggal vette zokon az ilyesmi sérelmeket, hiszen egész nyugodtan otthon is ücsöröghetne a szobájában a lockout alatt, (az Egyesült Államokban az edzés sem engedélyezett a kollektív megegyezés hiányában), ehelyett ő eljött az Isten háta mögé, hogy játszhasson egy teljesen idegen kultúrában, és segítsen egy számára teljesen ismeretlen csapatot - ez a hála cserébe. Bár az eset után Lawson kilátásba helyezte, hogy elhagyja a csapatot, erre szerencsére ezidáig nem került sor, és a Zalgiris-szel tartott a múlt heti két meccsre, de biztosan nem volt éppen kiegyensúlyozott lelkiállapotban.

A litván bajnok először az Euroliga küzdelmeiben folytatta tovább szereplését a hét első felében. Az első fordulós hazai vereséget követően kedd este a csapat Spanyolországba látogatott a jó nevű Unicaja Malaga-hoz, akik ugyancsak fiaskóval rajtoltak a legrangosabb nemzetközi sorozatban, így mindkét fél számára különösen fontos volt az egymás elleni mérkőzés. A két zöld-fehér csapat találkozója abszolút kétesélyesnek tűnt, talán a hazai pálya miatt az andalúz gárda számított hajszálnyival jobbnak, de ezt a különbséget simán áthidalhatta a Zalgiris mélyebb kerete. Bátran kezdtek a srácok és az első negyed nagy részében rendre legalább egy lépéssel a spanyolok előtt jártak, mégis az utolsó pillanatokban fordítottak a hazaiak, a negyed végeztével már ők mentek néhány ponttal. Mindez cseppet sem szegte kedvét a litván gárdának, ugyanazzal az elszántsággal indították a második felvonást, amellyel az elsőt, és ugyanúgy hamar magukhoz tudták ragadni az előnyt. Ráadásul egy pár perces jó sorozatnak köszönhetően még jobban képesek voltak elhúzni, és a nagyszünet idejére már 39-30-as különbség alakult ki a csapatok között. A hosszú szünet alatt alaposan megrázták magukat a vendéglátók, és a harmadik tíz percet rögvest egy 10-0-s sorozattal indították, mellyel pikk-pakk megfordították a mérkőzés állását. Innentől a következő időszakban megközelítőleg fej-fej mellett haladtak a felek, és elkezdett kifejezetten küzdelmessé, kapkodóvá válni a játék. Az őrült adok-kapokból végül Lawson-ék jöttek ki valamivel jobban, és a befejező menet előtt három pontos előnyre tettek szert. A negyedik negyedben is folyamatosan őrizte a minimális vezetést a Zalgiris, de egyáltalán nem mehettek biztosra, ráadásul az utolsó két percen belül kiegyenlített a hazai csapat. A közvetlen hajrában szinte már csak büntetőből estek pontok, majd az utolsó másodpercekben az Unicaja-nak labdája volt a győzelemhez, nem tudták befejezni a meccset, négy negyed után 67-67-re végződött a küzdelem. Jöhetett az öt perces hosszabbítás, s kisvártatva a spanyolok két fontos triplával elhúztak, a Zalgiris akciói pedig megakadtak, így gyorsan jelentősebb lett a lemaradás, amit már nem is sikerült behozni a hátralévő percekben, 85-78-ra a második Euroliga-meccsét is elvesztette a csapat. Lawson szemmel láthatóan nagyon igyekezett, és minden tőle telhetőt megtett a csapata boldogulásáért, közel 24 percet játszva össze is szedett 7 pontot és 9 lepattanót, de csupán 3/8-as hatékonysággal célzott a mezőnyből. Ennek ellenére semmi sem rajta múlott, nagy kár a végjátékért, mert nagyon közel állt a Zalgiris egy idegenbeli bravúrhoz, így viszont csak 0-2-vel állnak a B-csoport utolsó helyén.

Ezt követően szombaton egy hazai mérkőzés várt az együttesre a VTB United League-ben, ahol két győzelemmel és egy vereséggel álltak, míg az aktuális ellenfél, a Nizhny Novgorod serege az első három fellépése mindegyikét elvesztette. Ilyen előjelek mellett természetesen a házigazda litvánok számítottak esélyesnek, azonban a csapat egyértelműen beragadt a rajtnál, az oroszok végig vezetve 7 pontos vezetést építettek fel az első tíz perc alatt. A folytatásban sem történt nagy változás, nyugodt körülmények között csordogált a találkozó, a NN állandó 5-10 pontos vezetést tudott magáénak, a Zalgiris változatlanul álmoskásan játszott. A nagyszünetben is öt ponttal álltak jobban a vendégek, majd a harmadik negyedben ahelyett, hogy az érdekelt csapatunk megrázta volna magát, sajnálatos módon csak tovább folytatódott a pontatlan játék, a becsülettel küzdő Nizhny Novgorod pedig élt a lehetőséggel, és nem egyszer már 10 pont fölé is tolták a differenciát. A játékrész vége magasságában kezdett ébredezni a hazai együttes, különösen Jankunas és Weems vette vállára a csapatot, és elkezdtek faragni a hátrányból. Még ezzel együtt is úgy tűnt, hogy az orosz gárda simán behúzza első győzelmét a sorozatban, mert biztosan tartották az előnyüket, és csak a közvetlen hajrá lett egészen szoros. Hiába zárkózott fel a végén a Zalgiris, nem volt már idejük az egyenlítésre, az utolsó percen belül folyamatos faultolgatással jöttek egészen közel az ellenfélhez, de sajnos az orosz csapat 92-86-ra megnyerte az összecsapást. A mérkőzés egészét nézve igazságos eredmény született, a vendégek többet tettek ezért a sikerért, a Zalgiris kényelmesen, ráérősen játszott, és csak az utolsó percekre tértek igazán magukhoz, ez most kevés volt az üdvösséghez, így visszaestek 2-2-es mérlegre a csoportban. Lawson 22 minutum erejéig tűnt fel a parketten, ezalatt 11 pont és 4 assziszt került a neve mellé, hibátlan büntetőzése mellett egy triplát és további két mezőnykosarat értékesített, valamint még két lepattanó és egy steal is színesítette a teljesítményét. Ismét nagyon igyekezett az őt megvető szurkolótábor előtt bizonyítani, a vereségről nem ő tehetett, azonban több csapattársa túl könnyedén vette a meccset.

A továbbiakban a pénteki napon következik a harmadik Euroliga-meccs a csapat számára, az előző két vereség után most sem várható javítás, mivel a Zalgiris legközelebb éppen a sorozatban címvédő Panathinaikos Athens gárdájához lesz hivatalos.


Zalgiris Kaunas's US Guard Ty Lawson (L) Vies

















Utoljára ismét Danilo Gallinari-val foglalkozzunk, aki a tengerentúli leállás alatt az EA7 Armani Emporio (Olimpia) Milano együttesét szolgálja. Az Euroligában is érdekelt csapat csütörtökön a második meccsét játszotta le a legrangosabb nemzetközi sorozatban, és két egy-egy győzelemmel álló gárda találkozott egymással a C-csoport rangadóján, amikor az olaszok a Real Madrid otthonában léphettek pályára. Az ellenfél színeiben több ismert név szerepelt, mint például a tavalyi playoff óta rémálmainkban szereplő Ibaka, vagy éppen a szintúgy régi ismerős Rudy Fernandez. Ennek ellenére a Milano kifejezetten bátran kezdte a játékot, eleinte a nagy küzdelemben állandó, néhány pontos lépéselőnyben voltak, és az első negyed végeztével is jobban álltak négy egységgel. A második felvonásban Rudy vezetésével kezdett ébredezni a Real, és többször a vezetést is átvették, de a szünet előtti utolsó sikeres támadásoknak köszönhetően féltávnál az Olimpia bírt 39-36-os előnnyel. Kezdetben a harmadik negyedben is hasonló mederben csordogált tovább a találkozó, aztán viszont a spanyolok egyre jobban rákapcsoltak, és magukhoz ragadták a vezetést, az Olimpia részéről egy rövid gyengébb periódus is elég volt ahhoz, hogy kicsússzon a kezeik közül a mérkőzés, és a befejező játékrész előtt már a Real vezetett. A végjáték szoros küzdelemben zajlott, de a házigazdák már nem voltak hajlandóak kiengedni többször az előnyt, és az utolsó percekben megnyugtatóvá tették a különbséget, végül 85-78 arányban győzedelmeskedtek a Milano felett. Gallinari képtelen volt megismételni a múlt fordulóban látott ellenállhatatlan játékát, de még mindig csapata jobb játékosai közé tartozott, csak Nicholas és Hairston zárt eredményesebben nála. A denveri kis csatár a 27 perces idejében 12 pontot dobott a spanyolok gyűrűjébe, hétszer állhatott oda a vonal mögé és ötször hajtott végre sikeres büntetőt, miközben négyből kétszer volt eredményes a mezőnyből, illetve még egy hárompontost is vágott a négy lepattanója mellett. Ez a vereség idegenben kétségtelenül belefér, bár joggal lehet némi hiányérzetünk, mivel az összecsapás jelentős részében szorongatott és vezetett a csapat, a végjáték mégis a Real Madrid-nak sikerült jobban, és ez a fiaskóhoz vezetett.

Az olasz bajnokság vasárnap esti mérkőzésén az Olimpia a kis csapatnak számító, de hangzatos nevű, Banco di Sardegna Sassari otthonába látogatott esélyesként. Mindkét csapat 2-1-es statisztikával rendelkezett az első három forduló után, de amíg ez a hazaiaktól pozitív meglepetés volt, addig Gallinari-ék részéről inkább várakozáson aluli mérlegnek számított, noha egy-egy vereség a Serie A csapataitól szinte bármikor beleférhet, ahhoz túl kiegyensúlyozott a mezőny, hogy mindig biztosra lehessen menni a vetélytársak ellen. Különösebben nem rágódott ezen a milánói csapat, hanem elsöprő fölénnyel kezdték a mérkőzést, hamar állva hagyták az ellenfelüket, és az első negyed alatt megszerzett 15 pontos fórral máris megmutatták, hogy ezen a meccsen nem várható semmiféle meglepetés. A nagyszünetben már 45-25 arányban álltak jobban a vendégek, így a második félidő nem hozott különösebben nagy csatát, fél gőzzel is folyamatosan tartották a 20 pont feletti differenciát, és a végére az idény eddigi legsimább győzelmét aratták a 88-60 arányú idegenbeli diadalmenet jóvoltából. Gallinari számára 23 perc lehetőséget osztottak ezen a találkozón, csak a cserepadról szállt be, kicsit háttérbe is szorult, nem volt igazán eredményes dobónapja, mindössze 7 pontig jutott, de mellette a 8 lepattanójával a csapat legjobbja lett a kezdő centerrel egyetemben. Ezúttal nem kellett nagy sziporka Gallo-tól, aki kissé ráérősen játszva is biztosan tette a dolgát, bőven elég tőle általában, ha a jobb csapatok elleni fontos meccseken kellően odateszi magát, a többi esetben előszeretettel hagyja érvényesülni a csapattársakat. Az olasz ligában a csapat egyike az öt 3-1-es csapatnak, náluk jobb statisztikával csak a háromból három győzelemmel rendelkező Pepsi Caserta áll.

A csapat az Euroliga soron következő fordulójában a török Anadolu Efes Istanbul együttesét látja vendégül csütörtök este, míg a hétvégi olasz bajnoki menetben a Novipiu Casale Monferrato ellen jöhet egy újabb idegenbeli fellépés.






















A múlt héten hivatalossá vált, hogy az NBA-ben immár november 30-ig minden alapszakasz-mérkőzés törlésre került, vagyis a rajt legalább egy hónapot csúszni fog, amennyiben sikerül egyszer megállapodni. Egyelőre nem így állnak a dolgok, bánja az, akinek hat anyja van, élvezzük inkább az európai kosárlabdázás gondtalanságát!

Lightosabb hét következik, mindössze két hétközi Euroliga-meccsen és egy vasárnapi bajnokin lesz szurkolni valónk, de a jelszó változatlan: mutassuk meg a sápadt arcú európaiaknak, hogy mit tudnak a denveri legények!

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr173341815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

melo15 2011.10.31. 14:24:40

jól tetted hogy bele írtad a lawson ügyet. remélem észreveszik magukat azok a nyomorékok

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.10.31. 15:14:01

Nem hiszem, hogy olvassák a cikket a litván rasszisták. :D

Tomi_Tanguay 2011.10.31. 19:11:48

mi van hogy ilyen kevés meccs lesz ezen a héten?

Tomi_Tanguay 2011.10.31. 19:18:52

JR szerény tripla dupla az első kínai meccsén:D

Coach Sacco 2011.11.01. 11:25:20

Nekem is mindig tetszik ez a sorozat, most is lettek jó részek benne. :)

foppa21 2011.11.01. 20:14:31

"addig nyugodtan zúghat a Volga, visíthat az Olga és folyhat a vodka."
nem komplett:-D

Tomi_Tanguay 2011.11.02. 18:03:12

ma az euroligában
Caja Laboral vs. Olympiacos 20:00 CET
KK Zagreb vs. CSKA Moscow 20:45 CET
Montepaschi vs. GS Medical Park 20:45 CET
Union Olimpija vs. Asseco Prokom 20:45 CET

a mi meccsünk csak csütörtökön és pénteken jönnek

melo15 2011.11.03. 15:09:41

nem tudom mi lesz a lockouttal, az az érzésem hogy egyik félnek se olyan fontos h legyen egyezség.

foppa21 2011.11.04. 08:09:53

kikapott tegnap a milánó a török ellenféltől 62-54re...gallinari 12 pont és 8 pattanó ha jól értem

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.11.04. 10:12:30

Gallinari ezzel a csapat legeredményesebb játékosa volt. Az elején szedtek össze nagy hátrányt, utána folyamatosan közelebb jöttek, de csak eddig jutottak. Otthon ez kicsit váratlan vereség, már csak 1-2-vel állnak a csoportban.

Tomi_Tanguay 2011.11.04. 12:18:34

kicsit szívás de nem rossz a török csapat

Tomi_Tanguay 2011.11.04. 12:25:38

ma jön lawsonék meccse a címvédő ellen!

20:45 Panathinaikos vs Zalgiris Kaunas
www.firstrowsports.tv/watch/89909/1/watch-panathinaikos-vs-zalgiris-kaunas.html

Tomi_Tanguay 2011.11.04. 20:35:13

mindjárt kezdődik a kaunas meccse, de bealszom és leszek éjjel úgyhogy ezt most kihagyom:) szoros vereség jó lenne már

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2011.11.05. 02:12:41

92-75-re nyert a Panathinaikos, csak a második félidőben dőlt el a meccs. Lawson 12 pont (3/4 FG, 2/2 3PT, 2/3 FT), 4 assziszt, 4 lepattanó, egyedül Weems zárt jobb statisztikákkal.

Tomi_Tanguay 2011.11.05. 14:49:21

európai szinten gyenge ez a kaunas. megint lawson és weems vitte az egész csapatot, az európai játékosok közül még a center rakovic vállalható, de a nagy litván sztárok semmit nem tudnak csinálni az euroligában csak a bajnokikon vitézkednek meg a vtb faszom ligában:D így nem sokra fognak menni sztem

melo15 2011.11.05. 17:07:07

én azt nem értem hogy ezen a három játékoson kívül a többi nugget mit csinál? most nem lehet edzeni se akkor csak otthon ülnek és várják hogy legyen szezon? miért nem igazolnak európába vagy ázsiába?

Tomi_Tanguay 2011.11.05. 18:28:42

az nba játékosoknak még csak egy kisebb része írt alá máshova. szerintem a többség még bízik benne, hogy kis csúszással lesz új szezon, addig meg legalább plusz pihenő van és nem sietnek el senkit, de akár még később is aláírhatnak európába, ha sokáig húzzák


süti beállítások módosítása