Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

Super Bowl XLVI winner: New York Giants

2012.02.07. 10:30 - Filip89

Magyar idő szerint vasárnapról hétfőre virradóra rendezték meg az indianapolisi Lucas Oil Stadium-ben 2011-es NFL-szezon nagydöntőjét, a 2012-es Super Bowl-t, melyen drámai körülmények között az NFC bajnoka, a New York Giants diadalmaskodott az AFC-győztes New England Patriots 21-17-es két vállra fektetésével.






Megismétlődött a négy évvel ezelőtti Super Bowl leosztása, újra a Patriots és a Giants jutott be a fináléba, és a bostoniak minden áron szerettek volna visszavágni Eli-éknak a SB XLII alkalmával elszenvedett fiaskóért. Mint ismeretes, abban az évben a Pats 18-0-val, veretlenül masírozott el a döntőig, azonban hatalmas meglepetésre a Giants 17-14-es győzelmet aratott ellenük, és szerte foszlatta a Hazafiak hibátlan szezonról és bajnoki címről szövögetett álmait.
A Giants már az első negyedben 9-0-s vezetést harcolt ki magának, miután Brady ellen intentional grounding-ot ítéltek a saját end zone-jában elkövetett incomplete passz után (gy.k. 2 pontos safety), majd az azt követő New york-i akció Manning Cruz-nak adott közeli TD-jével fejeződött be. A második negyedórában jött a bostoni válasz, először Gostkowski 29 yardos mezőnygóljával iratkoztak fel az eredményjelzőre, aztán néhány eredménytelen próbálkozást követően a félidő utolsó támadása végén Brady adott Woodhead-nek egy 4 yardos átadást a pontszerző zónában, így féltávnál 10-9 arányban a Pats állt jobban.
A szünet után ott folytatta a New England, ahol abbahagyta, megirigyelve a fordítást, újabb pontokat szereztek, rögtön a második félidei első támadás egy 12 yardos Brady-Hernandez összjátékkal zárult, mellyel immár nyolc pontos előnyt kovácsoltak össze. A negyed további részében a Giants két mezőnygóllal hallatott magáról, Tynes 38 és 33 yardról sem hibázott, így a mindent eldöntő játékrész előtt már csak 17-15-re vezettek a Patrióták, és egyáltalán nem lehettek biztosak a dolgukban. A záró negyed elején mindkét csapat puntolni kényszerült egy-egy hosszabb drive végeztével, majd a NYG nagyon igyekezett a felzárkózásért, a saját 12-esükről kezdett akcióban Eli sorra adta a remek passzokat, végül a NE 6-yardosáról Bradshaw-t találta meg a TD-ért. Coughlin mester két jutalompontot szeretett volna, hogy 6 pontos legyen csapata előnye az utolsó percre, de sikertelen volt a kísérlet, így -4-ről még egy lehetősége volt a Pats-nek a válaszra 57 másodperccel a vége előtt. Brady kétségbeesett utolsó próbálkozásai azonban nem vezettek eredményre, csak a fél pályáig jutottak, amikor TD kellett volna, így nem tudták megakadályozni a Giants újabb bajnoki címét, akik tehát 21-17 arányban diadalmaskodtak.

A Super Bowl legértékesebb játékosának (MVP) a győztes csapat irányítóját, Eli Manning-et választották. Az ifjabbik Manning-fivér nagyszerű teljesítménnyel járult hozzá ahhoz, hogy csapata eljusson a döntőig, a Patriots ellen pedig 30/40-es hatékonysággal értékesítette a passzokat, összesen 296 yard előrehaladást eredményezve a Giants számára. Egyszer s mind, tovább halványította a nála mindig is jóval nagyobb figyelmet kapó bátyja, Peyton Manning csillagát. A Colts klasszisát bármennyire is tartják nagyszerű irányítónak, 1998 óta tartó pályafutása során csak egyetlen SB-t nyert, és nem úgy állnak a dolgok, hogy egyhamar vissza tud térni a tűz közelébe, miközben Eli már a második gyűrűt húzhatta fel az ujjára.

Az emlékezetes 2007-es Super Bowl óta a NYG-nek mostanáig nem sok sikerben volt része, a címvédő évben az NFC első kiemeltjeként már a divíziós körben búcsúztak, a következő két szezonban pedig nem voltak tagja a rájátszásnak. Ebben a szezonban sem feltétlenül úgy nézett ki, hogy túl sokáig eljuthatnak, de végül az utolsó két alapszakasz-mérkőzés megnyerésével kiharcolták a 9-7-es mérleget, amellyel az NFC East bajnoka lettek, és újra tikettet váltottak a PO-ra. Január 8-án a rájátszás első körében 24-2-es, meggyőző sikert arattak az Atlanta Falcons ellen, majd a második körben a címvédő Green Bay Packers-t is sikerült kiejteniük egy feledhetetlen mérkőzésen Eli 330 passzolt yardjával és 3 TD-jével. A legnagyobb favorit kipucolásával jogot nyertek az NFC bajnoki döntőjén való részvételre, ahol 20-17-es hosszabbításos győzelmet harcoltak ki a San Francisco 49ers ellenében, így bejutottak a SB-ra, majd 2007 után újra kibabráltak Brady-ékkel.

A Giants fennállása negyedik SB-győzelmét ünnepelte, egyben az elmúlt öt szezonon belül második alkalommal utasították maguk mögé a teljes mezőnyt. Az 1925-ben alapított franchise 31 playoff-szereplése alatt 16 divízió-, és 11 konferencia-bajnokságot nyert, míg a Super Bowl-t korábban 1986-ban, 1990-ben és 2007-ben hódították el a 2011-es sikert megelőzően.

Az újabb elvesztett döntő ellenére a New England joggal bízhat benne, hogy hamarosan újabb sikerkorszak veheti kezdetét Foxborough-ban, hiszen erre a szezonra rendkívül jól összerakták a támadósort Brady köré, és ha védelem is legalább közepes szintre tudna emelkedni, joggal tarthatna tőlük bárki, most "csak" egy SB-részvételre lehettek képesek. A 2001-től 2004-ig négy szezonból hármat megnyerő Pats tehát 2007 után ismét a Giants ellen bukott el, de egy évtized leforgása alatt öt Super Bowl-on ott voltak. Döntős szereplésük egyúttal azt jelentette, hogy a rájátszásba hosszú szünet után visszatérő Broncos-t csak a később AFC-győztes és bajnoki döntős sztárcsapat tudta megállítani a PO második körében.

Drew Litton rajzgalériája a mérkőzésről! :)


 

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr994074646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

milo_hedgie#23 2012.02.07. 12:20:25

azért nem kell benyalni elinek. a SBk ellenére tehetségben nem említhetők egy lapon peytonnel,nem csak a média fújja fel kettejük közt a különbséget..

Tomi_Tanguay 2012.02.07. 14:23:01

és a patset se nyaljuk már:D be vagy szarva a divatdrukkerektől mi?:P

foppa21 2012.02.07. 20:49:52

jó lett ahhoz képest hogy gondolom nem is láttad a meccset:-D

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.02.07. 22:42:17

Mellesleg a 25. pick lesz a miénk a draft első körében.


süti beállítások módosítása