Denver Sports Blog

A Colorado Avalanche, a Colorado Rockies, a Denver Broncos, a Denver Nuggets és egyéb denveri csapatok friss hírei, információi magyar nyelven, egy oldalon. Áttekintő elemzésekkel, összefoglalókkal, videókkal, mindez csak a Denver Sports Blogon.

Emellett a legnépszerűbb sportágakban a coloradói egyetemi csapatok szereplésével is foglalkozunk.

Jelentkezz szerkesztőnek e-mail-en!

Kapcsolat: blog.denversports@gmail.com

Twitter

Friss topikok

Felvezetés a rájátszás első köréhez, avagy csata Los Angelesben

2012.04.27. 20:19 - Foresz

Az NBA 2011-2012-es idénye az alapszakasz befejeztével, elérkezett a rájátszáshoz. Korábban - a Denver Nuggets hullámzó teljesítményének köszönhetően - sokáig kérdéses volt hogy egyáltalán részt veszünk-e a bajnokság ezen, végső szakaszában. Bár a szezon során jóformán végig a legjobb nyolc között volt a csapat nyugaton, voltak időszakok amikor jogosan voltunk borúlátóak a jövőt illetően.

A Nuggets-et érintő utolsó játéknapon a tét a hatodik hely megszerzése volt, amit egy Minnesota-i győzelemmel abszolváltunk. Ezzel biztossá vált hogy a rájátszás első körében a harmadik helyet megcsípő Los Angeles Lakers lesz az ellenfél, ami ránk nézve a jobbik rossz. Hiszen ha a hetedik helyen jutottunk volna csak be, akkor ismét az Oklahoma City Thunder lett volna az ellenfél,akik idén az egyik legnagyobb favoritként indulhatnak a végső győzelemért folytatott csatára.

















A Los Angeles Lakers sem könnyű ellenfél, ezt szeretném leszögezni előre, illetve azt is hogy a párharcban is egyértelműen ők az esélyesek. Igaz hogy a húzóembernek számító Kobe Bryant az idén egyre inkább a korának "köszönhető" formahanyatlást mutatja, ellenben az évek óta sérülésektől szenvedő Andrew Bynum a liga egyik legjobb centerének nőtte ki magát. Mellette az évet sértődöttként kezdő Pau Gasol játéka kiemelendő,akit a szezon elején kis híján elcserélt az LA-i menedzsment. Az alapszakasz előtt már nem volt akkora esélyes a Lakers a bajnokság megnyerésére mint az utóbbi években, sőt sokan csak a rájátszásban résztvevő csapatok második feléhez sorolták őket. Hogy mi volt ennek az oka?

A Lakers egyértelműen legnagyobb vesztesége Phil Jackson volt, aki nem vállalta tovább a csapat vezetését. A helyette érkező Mike Brown sem a taktika nagy mestere, sem pedig egy olyan szintű "sport-pszichológus", mint elődje volt. Borítékolhatónak látszott, hogy a hatalmas egóval megáldott Bryant-et ez az edző nem tudja kordában tartani, illetve feltételezhetővé vált az addig jellemző fegyelmezett játék lassú bomlása. Aztán ahogy játszották egymás után a meccseiket, a teljes szétesés elmaradt, viszonylag simán oda tudtak érni a harmadik helyre.

Ez valószínűleg a cserehatáridő lejárta előtt megszerzett Ramon Sessions-nak is köszönhető, aki minden bizonnyal a kezdő irányító szerepét kapja a Nuggets elleni rájátszás-párharcban is. Az aggastyánnak vélt Fisher-hez képest sokkal fiatalabb, dinamikusabb irányító remekül lát a pályán, és kinti dobásai is sokat fejlődtek az elmúlt évekhez képest. A Lakers játékában nincs külön kulcsszerepe egyébként az irányítónak, de Sessions éppen amiatt rendkívül hasznos, mert a pálya bármely részéről veszélyes lehet. Úgy gondolom, ő és Ty Lawson közt óriási versenyfutás várható.

Kettes poszton, azt hiszem Kobe Bryant-et senkinek sem kell bemutatni. Ennek a sportnak jelenleg az egyik legnagyobb ikonja, noha már-már maga alá gyűri őt az idő vasfoga. Sok meccsen rengeteg dobásból érte el pontjait, csak remélni tudom hogy ellenünk is megtartja jó szokását, mert akkor kevesebb lehetőség jut az egyébként jobb formában lévő csapattársainak. A nálunk kezdőként pályára lépő Arron Afflalo megfelelő lehet a semlegesítésére, de minden azon múlik igazán, hogy éppen milyen formában dobál majd a "kapitány".

 














A hármasposzton alapesetben Metta World Peace játszana - ha éppen nem lenne eltiltva. Csak hogy Harden lekönyökléséért tölti 7 meccses jól megérdemelt büntetését. Nem ragoznám tovább vele kapcsolatban a dolgot, mivel egész biztosan nem láthatjuk a párharcban. Helyette valószínűleg Matt Barnes fog kezdeni, aki a liga egyik legjobb védőjátékosának számít ezen a poszton. Egész biztosan Danilo Gallinari játékból való kikapcsolása lesz a célja.

Elérkeztünk ahhoz a két poszthoz, amelyik a mai Lakers legerősebb pontja: a négyes- és ötös poszt. Pau Gasol és Andrew Bynum kiválóan egészíti ki egymást. Bynum egyértelműen élete eddigi legjobb szezonját futja a profik közt, szinte meccsről meccsre kötelezően lehozza a dupla-duplát. Hatalmas termete miatt főleg a lepattanók megszerzésében jeleskedik, és támadóoldalon kifejezetten erős ha egy az egyben kell megvernie a védőjét. Gasol is jól pattanózik, és megbízhatóan teljesít a középtávoli dobásoknál.

Úgy gondolom, hogy ha meg akarjuk verni a Los Angeles Lakers-t, akkor elsősorban semlegesítenünk kell a frontcourt-jukat. Az az Gasol-t és Bynum-ot. Valószínűsítem hogy az utolsó meccseken Karl a Lakers elleni taktikát szimulálva adott lehetőséget a két centeres játéknak. Kenneth Faried legszembetűnőbb hiányossága a középtávolikat jól dobó négyesek ellen mutatkozik. Viszonylag nagyobb területet hagy az emberének hogy könnyebben védekezhesse le az esetleges betöréseket, viszont emiatt jobb lehetőséget biztosít a külső dobásra. Alacsonyabb termete miatt pedig a dobás pillanatában már képtelen odaérni és blokkolni. Talán Timofey Mozgov játékidejének megnövelésében látnám a megoldást,mert az orosz fiú magas termetével remekül levédhetné Gasol-t, és mellesleg támadó oldalon is előnyt kovácsolhatnánk abból, hogy ő is jól dob kintről, ezzel kihúzva a festékből a spanyolt.N agy előnyünk származhat ugyanis a festékből szerzett pontokból.Persze ha sikerül is megbontani középen a védelmet... Ha Bryant be is dobál 30-35 pontot, társak nélkül képtelen lesz egyedül meccset nyerni. A padjuk nem olyan hosszú mint a miénk,és a gyors lefolyású játék sem nekik kedvez. A periméter védekezés kifejezett hangsúlyt érdemel (triplák elleni védekezés). Sok jó hármasdobó lesz az ellenfélnél. A váltásokra figyelni kell, ugyanúgy mint a kettőzésekre. Nem szabad feladni a védekezést, mert a Lakers-t csak remek defenzív játékkal lehet két vállra fektetni. Az edző személye a két csapat közt az utóbbi években jelentős különbségnek volt sorolandó, de ebben az évben eme különbség is eltűnni látszik. Brown nem képes érdemben belenyúlni a meccsbe, mint ahogy azt korábban Jackson tette. 

Ha reálisan nézzük a párharcot, egy-két meccs megnyerésére lehet sanszunk. Azért nem többre, mert roppant hullámzó a játékunk még egy-egy meccsen belül is. Ha sikerülne stabilan végrehajtani a védekező és támadójátékot csapatként funkcionálva, kevés labdaelszórással, akkor akár komolyabb ellenállást is kifejthetünk a párharc végkimenetelét illetően. Bízom a hosszú padunkban, és abban hogy mindig lesz minimum két-három ember, aki aznapi formájával meccsben tarthat bennünket.

Nem lehetetlen a továbbjutás, de nem kell elkeseredni azon sem, ha nem sikerül. A csapat alapja nagyon fiatal játékosokból áll, van időnk érvényre juttatni tehetségüket. Minden lejátszott meccs ajándék innentől kezdve.

A párharc teljes programja magyar időpontok szerint:

1. mérkőzés: Április 29., vasárnap, 21:30 Los Angeles Lakers - Denver Nuggets
2. mérkőzés: Május 2., szerda, 04:30 Los Angeles Lakers - Denver Nuggets
3. mérkőzés: Május 5., szombat, 04:30 Denver Nuggets - Los Angeles Lakers
4. mérkőzés: Május 7., hétfő, 03:30 Denver Nuggets - Los Angeles Lakers
5. mérkőzés: Május 8., kedd, Los Angeles Lakers - Denver Nuggets (ha szükséges)
6. mérkőzés: Május 10., csütörtök, Denver Nuggets - Los Angeles Lakers (ha szükséges)
7. mérkőzés: Május 12., szombat, Los Angeles Lakers - Denver Nuggets (ha szükséges)

Szeretnék minden blog-olvasót megkérni arra, hogy most szorítsunk együtt a Denver Nuggets csapatáért!

Hajrá Nuggets!

A bejegyzés trackback címe:

https://denversports.blog.hu/api/trackback/id/tr584477075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

melo15 2012.04.27. 21:44:46

nagyon jó felvezető lett. szerintem se annyira gyilkos idén a lakers, viszont bynummal nem szoktunk bírni és szerintem most se fogunk. róla hiányozni fog nené

Foresz 2012.04.27. 22:45:23

Egy kicsit hulla vagyok(betegség is,munka is),úgy hogy nem sikerült úgy ahogy elképzeltem még előzőleg ezt az írást,bocs a pontatlan fogalmazásért!

Tomi_Tanguay 2012.04.28. 12:28:24

a lényeg benne van
csak az maradt ki hogy buzi mákersz:D

Foresz 2012.04.28. 13:48:08

Azért köszi a dicséretet!

Tomi_Tanguay 2012.04.28. 21:37:06

közben kiderült hogy a 20. helyen fogunk választani a drafton. lesz még két második körös pickünk is.

Coach Sacco 2012.04.28. 21:59:01

Bízom benne, hogy megnehezítjük majd a nagy Lakers dolgát. Sok sikert a csapatnak a rájátszásra! :)

Foresz 2012.04.29. 14:10:50

Ma este kifutunk a Staples-ben,és rabigába hajtjuk Kobe kapitány alakulatát.Felszántjuk velük a parkettet,és bevetjük fűvel.Eltörlünk mindent ami Los Angelesben a kosárlabdára emlékeztetné őket!

Tomi_Tanguay 2012.04.29. 16:45:29

@Foresz: ez a beszéd szerkesztő úr:D

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.04.29. 18:03:18

A vasárnap esti coloradói sportmenetrend:
- Vasárnap, 21:10 Colorado Rockies - New York Mets (MLB)
- Vasárnap, 21:30 Los Angeles Lakers - Denver Nuggets (NBA, Rájátszás, Főcsoport-negyeddöntő, 1. mérkőzés)

coloradoavalanche.gportal.hu/gindex.php?pg=29139641&postid=860063

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.04.29. 20:43:40

A harmadik számú mezben játszhatunk a mai meccsen.

foppa21 2012.04.29. 21:04:00

izgalmas meccset várok! fontos lenne az egyik idegenbelit megnyerni most

foppa21 2012.04.29. 21:51:37

óriási a kapkodás és pocsékul dob mindkét csapat, alig esik pont

Foresz 2012.04.29. 21:56:05

A védekezés nagyon helyen van,de a támadójátékunk nulla.Ettől már csak jobban célozhatunk,és ez az ami vigasztal.

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.04.29. 21:59:08

Iszonyatosan erőlködünk, és máris rendesen leszakadtunk. Meg kéne nyugodni végre.

foppa21 2012.04.29. 22:01:44

nem hiszem el blake dob szét minket... minden beesik itt meg semmi

foppa21 2012.04.29. 22:02:55

27-14re vezetnek az első végén. van hová javulni

Black_Adder 2012.04.29. 22:03:54

@foppa21: a hetediket kell megnyerni, nem az elsőt

foppa21 2012.04.29. 22:11:18

@Black_Adder: ez így igaz. de valahogy el kéne jutni odáig
a második negyedet jól kezdtük és szűkül a különbség

Foresz 2012.04.29. 22:29:01

A támadójátékunk továbbra is fos.Egyszerűen nem mozgatjuk őket ott rendesen.

foppa21 2012.04.29. 22:35:10

40-50 a félidőben. eddig nagyon kevés

Foresz 2012.04.29. 22:41:27

Hering és Miller védekezésben hozza a tőle megszokott gyenge teljesítményt,ráadásul Miller támadásban is többet vállal mint kéne.Az az igazán nagy baj,hogy nem megy neki.Lawson betörései esélytelenek Bynum-ék miatt,kintről meg nincs lehetőségünk.Ezért kéne sokat mozogni,és járatni a lasztit.De egész szezonban ez volt a gond,hogy az 5 emberből 3 áll,és csak kettő mozog egyszerre,az meg nem támadójáték.Faried nélkül a pattanózásunk is zsenge,és Afflalo sem az igazi támadásban.Karl ismét csak nem dolgozott ki egy megfelelő,és meglepő taktikát a Lakers ellen.Baromi nehéz lesz a második félidő...

Tomi_Tanguay 2012.04.29. 22:51:22

@Black_Adder: nincs. gondoltam rá hogy lehetne de nem volt kedvem azt számolgatni, olyan sokat úgyse játszanának.

foppa21 2012.04.29. 23:05:59

attól tartok súlyos zakó lesz belőle:-(

foppa21 2012.04.29. 23:56:21

88-103 a végeredmény. végig vezettek és jobbak voltak. javulás kell ha szoros párharcot akarunk

Foresz 2012.04.30. 00:15:18

Ezt jobb lesz elfelejteni.Ettől csak jobban játszhatunk.

melo15 2012.04.30. 00:45:08

csalódott vagyok most. rég játszottunk ilyen szarul, pont most kellett. gallinari és faried még tetszett, de a többiek csak árnyékok voltak

Coach Sacco 2012.04.30. 08:36:32

Lehet hogy az elmúlt évekhez képest gyengébb a Lakers, de még mindig sokkal szervezettebbek nálunk. Nagyon nehéz lesz ellenük, legalább egy-két győzelem illene.

melo15 2012.05.01. 08:46:18

muszáj lesz javulni a második meccsre ha akarunk valamit

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.05.01. 19:42:53

A szerda hajnali coloradói sportprogram:
- 02:40 Colorado Rockies - Los Angeles Dodgers (MLB)
- 04:30 Los Angeles Lakers - Denver Nuggets (NBA, Rájátszás, Főcsoport-negyeddöntő, 2. mérkőzés)

www.coloradoavalanche.gportal.hu/gindex.php?pg=29139641&postid=861053

foppa21 2012.05.01. 20:30:54

@Filip89: jól fogalmaztad meg: legalább egy szorosabb eredmény kéne hogy ne legyünk teljesen kilátástalan helyzetben

melo15 2012.05.02. 04:41:23

hajrá srácok most kell megmutatni!

foppa21 2012.05.02. 04:53:17

jó hamar elhúztak...
:-(
nem lesz itt semmi ma sem szerintem

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.05.02. 05:15:37

25-32 az első negyed végén. Ledolgoztuk a nagy hátrányt Harrington vezetésével, de a szünet előtti percekben megint kezdtek elszakadni.

foppa21 2012.05.02. 05:26:43

@Filip89: jók vagyunk, nem hagyjuk jobban elmenni őket. szívós küzdés megy

Tomi_Tanguay 2012.05.02. 05:39:00

szar ez a lakers. kobe viszi őket egyedül, őt kéne leütni és nyert ügyünk lenne:D

Tomi_Tanguay 2012.05.02. 06:23:58

megint csak 5ponttal vezetnek. ha szoros lenne a vége akkor még talán lehetne szerencsénk.

Foresz 2012.05.02. 07:00:55

A negyedik negyedben volt legalább három teljesen üres triplalehetőségünk.Egyiket sem dobtuk be,Kobe emberről beverte a túloldalon ugyanezt,és ez fogja megbosszulni magát.

foppa21 2012.05.02. 07:03:01

sajnos nem lesz szorosabb meccs az elsőnél

Foresz 2012.05.02. 07:06:55

Faried-nek kétszer esett ki az utolsó 3 percben a labda a kezéből...Ilyen kis semmiségeken megy el a meccs.

foppa21 2012.05.02. 07:11:55

104-100ra kaptunk ki. legalább az eredmény szorosabb lett de a győzelemre nem volt esély se. otthon remélem a söprést eltudjuk kerülni

Foresz 2012.05.02. 07:13:49

Csak a negyedik negyedet láttam,de abban küzdöttünk tisztességgel.Szoros vereséget szenvedtünk,ez dicsérendő.Sajnos ott mennek el ezek a meccsek,hogy nem tudjuk azt a pár lehetőséget megragadni,amikor éppen meg tudnánk fordítani nem csak az eredményt,de a játékot is a javunkra.

melo15 2012.05.02. 10:47:12

ma már sokkal jobban tetszett a játékunk. lawson javult és az egész csapat lendületesebben játszott. voltak hibák és a lakers végig vezetett de ha tovább tudunk javulni akkor itthon megverhetjük őket. a továbbjutásban én se bíznék, de 1-2 győzelem még mindig összejöhet. csak ne adjuk fel! :)

melo15 2012.05.02. 21:02:39

@Filip89: valamiben mi is jók vagyunk :D

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.05.04. 16:03:59

A szombat hajnali coloradói sportmenetrend:
- 02:40 Colorado Rockies - Atlanta Braves (MLB)
- 04:30 Denver Nuggets - Los Angeles Lakers (NBA, Playoff, Főcsoport-negyeddöntő, 3. mérkőzés)

coloradoavalanche.gportal.hu/gindex.php?pg=29139641&postid=862220

melo15 2012.05.04. 18:07:02

@Filip89: így van! itthon szét kell csapni őket!

foppa21 2012.05.05. 04:35:34

szerintem most nyerni fogunk:-)

Foresz 2012.05.05. 05:09:51

Lawson eddig extra-teljesítményt tol.Nem szabad lankadni,és akkor nyerhetünk.

Foresz 2012.05.05. 05:49:18

Félidőben megyünk 16-tal.Meg kell tartani ezt az előnyt!

Tomi_Tanguay 2012.05.05. 06:41:30

72-65 az utolsó negyed előtt, mostmár meg kéne nyerni bakker

Foresz 2012.05.05. 07:14:23

Filip stílusában fogalmazva:ELTÖRÖLTÜK A FÖLD SZÍNÉRŐL EZEKET A SZUTYKOKAT!

foppa21 2012.05.05. 07:16:22

nagyon szép volt! nah ugye hogy le lehet győzni ezeket a majmokat!

foppa21 2012.05.05. 07:17:24

kár hogy a kormányzó pont ezt a meccset nem láthatta

melo15 2012.05.05. 14:58:18

még hogy söprés :D ez a meccs simább volt mint a két vereségünk. ha így játszunk még akár tovább is juthatunk.

tHoMaS 2012.05.05. 19:39:40

gratulálok a tegnapi játékhoz! ez az igazi Nuggets kosárlabda :)

Filip89 · http://www.coloradoavalanche.gportal.hu 2012.05.06. 16:41:56

A vasárnap esti-hétfő hajnali coloradói sportprogram:
- Vasárnap, 21:10 Colorado Rockies - Atlanta Braves (MLB)
- Hétfő, 01:00 FC Dallas - Colorado Rapids (MLS)
- Hétfő, 03:30 Denver Nuggets - Los Angeles Lakers (NBA, Playoff, Főcsoport-negyeddöntő, 4. mérkőzés)

www.coloradoavalanche.gportal.hu/gindex.php?pg=29139641&postid=863218


süti beállítások módosítása